Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 juni 2021

Twee Belgische skateboarders naar de Spelen: na Lore Bruggeman plaatst ook Axel Cruysberghs zich

HLN
Twee Belgische skateboarders naar de Spelen: na Lore Bruggeman plaatst ook Axel Cruysberghs zich
Voor Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs waren de halve finales hun eindstation op het WK streetskateboarden. Ze werden respectievelijk 15de en 17de. Maar veel belangrijk: allebei hebben ze zich wel geplaatst voor de Olympische Spelen.
Lees verder

"Een beschadigd oogvlies, en drie man stopte al na vijf minuten": de ontsporing van de Reuzegom-doop begon weken voordien
Maandag beslist de raadkamer of achttien leden van de studentenclub Reuzegom doorverwezen worden naar de rechtbank voor de dood van Sanda Dia in december 2018. Uit documenten die 'De Morgen' kon inkijken blijkt dat er al weken voor de fatale studentendoop sprake was van zwaar geweld. En dat sommige Reuzegom-leden daar trots op waren.
Lees verder

Michaël Van Droogenbroeck trekt met zijn vader naar de plekken van zijn jeugd: "Mijn Pajottenland, kom dat zien!"
Welkom in het Land van Brueghel, de bakermat van lambiek, geuze en kriek. Welkom in het Pajottenland, de heuvelachtige en vruchtbare streek ten zuidwesten van Brussel. Het decor van iconische tv-series als 'Kapitein Zeppos' en 'Witse'. Urbanus heeft er zijn roots. En met hem nog een schare andere bekendheden. Zoals VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck. Hij trok met ons op ontdekking in 'zijn' streek. Hoe? Tuffend in oude 2pk'tjes langs heuvelruggen en holle wegen. Jeroen Vermeiren
Lees verder

Onze chef voetbal hoopt dat Duivels tegen Kroatië het halflege glas kunnen bijvullen: "Het wordt een zoektocht naar een goed gevoel"
Veel twijfels, veel vragen rond de Rode Duivels. De onverwachte maar blijkbaar noodzakelijke oogkasoperatie bij Kevin De Bruyne is het volgende onduidelijke nieuwtje in het rijtje. Onze chef voetbal Stephan Keygnaert ziet hoe de wedstrijd tegen Kroatië van vanavond een zoektocht wordt naar een goed gevoel om mee af te reizen naar Rusland. "En kan Tielemans de Duivels doen draaien?"
Lees verder

OVERZICHT. Voor het eerst sinds oktober minder dan duizend covidpatiënten in het ziekenhuis
Er liggen opnieuw minder dan duizend covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat was het laatst het geval begin oktober. Op dit moment tellen de ziekenhuizen 979 covidpatiënten, 19 procent minder dan een week eerder. Dat blijkt zondagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

TIJDREIS. Het station van Aalst, op de valreep gered
"Het verleden is een vreemd land", hoor je weleens. "Ze doen de dingen daar anders." Elke week zoekt journalist Jean-Paul Mulders een bekende plek op in vroegere tijden, toen "nu" nog ver weg was. Vandaag: het station van Aalst, dat in de jaren 70 ei zo na onder de sloophamer verdween.
Lees verder

Daarom zijn de tuinen van Annevoie uniek: het water stroomt al 260 jaar vanzelf
Het best bewaarde geheim van België? Les Jardins d'Annevoie in de provincie Namen. Het eclectische kasteelpark telt liefst vijftig waterpartijen en bleef 180 jaar verborgen. Overal waar je wandelt hoor je water stromen, en door de vele vergezichten waan je je in een filmdecor.
Lees verder

El Salvador wil van bitcoin wettelijk betaalmiddel maken
El Salvador wil van cryptomunt bitcoin een wettelijk betaalmiddel maken. De komende weken zal daarvoor een wetsontwerp in het Congres ingediend worden, zei president Nayib Bukele Ortez zaterdag in een videoboodschap op de Bitcoin 2021 Conferentie in Miami. "Het zal jobs creëren en duizenden mensen in het formele economische circuit integreren." Volgens het hoofd van betaaldienstverlener Zap, Jack Mallers, wordt El Salvador zo het eerste land ter wereld dat de bitcoin als wettelijk betaalmiddel invoert.
Lees verder

De 16 vragen van De Wachter aan Petra De Sutter: "Claire en ik maken bijna nooit ruzie. Behalve over politiek"
Petra De Sutter heeft haar prioriteiten goed op een rijtje. Politiek allemaal goed en wel, maar vraag haar wat er écht toe doet in het leven en ze zal zeggen: "De liefde." Zeventien jaar geleden werd ze verliefd op Claire en Claire op haar. "Claire is mijn soulmate, mijn alfa en mijn omega. Onze relatie is het allerbelangrijkste in mijn leven."
Lees verder

"Dat de mensen over drie jaar zeggen: 'Die Petra De Sutter heeft als minister een verschil gemaakt', dat zou ik graag hebben"
Petra De Sutter heeft haar prioriteiten goed op een rijtje. Politiek allemaal goed en wel, maar vraag haar wat er écht toe doet in het leven en ze zal zeggen: "De liefde." Zeventien jaar geleden werd ze verliefd op Claire en Claire op haar. "Claire is mijn soulmate, mijn alfa en mijn omega. Onze relatie is het allerbelangrijkste in mijn leven."
Lees verder

Waarom de geheime dienst de schaduwoperatie van Jürgen Conings uitstelde en voorrang gaf aan de jonge soldaat Yentl L.
Een geplande schaduwoperatie van Jürgen Conings werd begin mei, enkele weken voor zijn vlucht, uitgesteld. De militaire geheime dienst gaf voorrang aan het onderzoek naar Yentl L., een jonge soldaat op de basis van Kleine-Brogel en een lid van de motorclub No Surrender. Hij werd eind mei opgepakt in Borgerhout als chauffeur van een gewapend crimineel commando.
Lees verder

Erfenis aanvaarden of verwerpen? Notaris belicht de verschillende opties: "Wie ze aanvaardt, erft zowel bezittingen als schulden van de overledene"
In Hollywoodfilms is een erfenis die uit de lucht komt vallen zo goed als altijd goed nieuws. In realiteit kan dat financieel stevig tegenvallen, vooral als het contact met de overledene al een tijd op een laag pitje stond en je eigenlijk niet goed weet of er iets anders dan schulden jouw kant op komen. Verwerpen dan maar? Of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving? "Zo'n superformule is dat niet", waarschuwt notaris Goedele Vandekerckhove. Met haar overlopen we de mogelijkheden, de valkuilen en mogelijke financiële gevolgen van deze opties.
Lees verder

Vermaelen en Vertonghen, de nestors die achterin nog steeds onmisbaar zijn: "Pas als ik geen drang meer heb, zal ik nadenken over stoppen"
Ze waren niet eens in het Koning Boudewijnstadion. En toch had omzeggens iedereen het de voorbije 36 uur over good old Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen – donderdagavond tv-kijkend vanuit Tubeke. Of hoe ze ook in de herfst van hun carrière nog steeds onmisbaar zijn.
Lees verder

Mauri Vansevenant maakt (na vervelende prik) debuut in Ronde van Zwitserland: "Top tien zou straf zijn. Heb je de bezetting al eens bekeken?"
De Ronde van Zwitserland, dat is acht dagen koersen op topniveau. Voor Mauri Vansevenant (22) is het een nieuwe stap in zijn carrière, want nooit eerder reed hij een wedstrijd van die allure. Bovendien is het een ideale gelegenheid om zijn kandidatuur voor de Spelen nog wat meer kracht bij te zetten. Vader Wim: "Noem er eens vijf die beter zijn bergop?"
Lees verder

Vlaanderen gaat kickboksen en muaythai ondersteunen
Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wil de vechtsporten kickboksen en muaythai ondersteunen: vanaf volgend jaar worden ze toegevoegd aan de Vlaamse sporttakkenlijst. Dat betekent onder meer dat de federatie VKBM²O financiële steun kan krijgen, waardoor het aanbod en de kwaliteit van de werking versterkt worden, kondigt minister Weyts aan.
Lees verder

Federer plaatst zich na marathonpartij voor volgende ronde, maar twijfelt of hij die nog gaat spelen: "Is dit niet te riskant?"
Roger Federer overweegt zich terug te trekken op Roland Garros, ondanks dat de Zwitserse tennislegende de laatste 16 heeft bereikt na een spannende viersetter tegen de Duitser Dominik Koepfer. Hij deed dat in een wedstrijd die ruim drieënhalf uur duurde en pas na middernacht eindigde.
Lees verder

Op haar 50ste beslist rusthuisbazin Marie-Jeanne de modernste discotheek van het land te bouwen: het verhaal achter de gloriejaren van Lagoa
Ze is ondertussen 86 jaar, Marie-Jeanne Cadet van discotheek Lagoa, en ze schuwt alle media zoveel mogelijk. Maar eind de jaren 1980 kocht ze in Menen een oude bedrijvensite om er een nieuw pretpark vol discotheekbeleving neer te poten. "Waarom een discotheek? Gewoon omdat ik er zin in had", zei ze daar ooit over. Wij keren met bevoorrechte getuigen terug naar de tijd dat topdj's er furore maakten en jonge Menenaars er ontmaagd werden op de parking, in de auto van hun vader. Meer legendarische discotheekverhalen vind je hier.
Lees verder

Trump wil rol blijven spelen in Amerikaanse politiek: "Onze beweging is niet voorbij"
Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst in maanden een lange toespraak gehouden. Hij haalde daarin uit naar de Democraten en virusexpert Anthony Fauci, eiste 10 biljoen dollar van China en gaf aan dat zijn rol niet is uitgespeeld.
Lees verder

Daphne Paelinck diep ontroerd door verhaallijn in 'Thuis': "Heftig hoor, zo'n scène moeten spelen als je zelf zwanger bent"
Wat een drama in 'Thuis'. Aanstaande ouders Christine en Adil hebben zopas te horen gekregen dat één kindje van de tweeling die ze verwachten gestorven is. Een groot verdriet op tv, maar ook een delicate verhaallijn voor actrice Daphne Paelinck (32) die zelf zwanger is. "Bij de eerste repetitie voelde ik al meteen tranen opkomen."
Lees verder

COLUMN. Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker: "Elke opmerking over hoe vermagerd ik ben geeft me een dreun"
Lara Switten (35) werd in december mama van een derde kindje: zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat. Vandaag schrijft ze over het gevecht met haar nieuwe spiegelbeeld, en hoe moeilijk ze het vindt om daar reacties op te krijgen. Op haar Instagrampagina probeert ze de 'oude Lara' in leven te houden. "Ik ben moe, van de chemo, van de kanker, van de pijn. Ik zie af, maar ik post op Instagram vaak wat anders. En dat mag ik. Dat wil ik."
Lees verder