Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 juni 2021

Ook Vansevenant, Van Avermaet en Benoot mee naar Tokio, Van Aert en Evenepoel kopmannen

HLN
Ook Vansevenant, Van Avermaet en Benoot mee naar Tokio, Van Aert en Evenepoel kopmannen
Bondscoach Sven Vanthourenhout diende gisteren in alle discretie zijn vijfkoppige selectie voor de olympische wegrit van zaterdag 24 juli in Tokio officieel in bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Dat is een standaardprocedure. Niet Vanthourenhout maar het olympisch comité maakt de selectie zaterdag openbaar.
Lees verder

Mertens en Minnen vandaag aan de slag als het weer het toelaat
Daar is Wimbledon en daar zijn de regenonderbrekingen. Elise Mertens (WTA 16) zag haar eerste ronde gisteren naar vandaag verplaatst waarbij ze het gezelschap krijgt van Greet Minnen (WTA 118). Alison Van Uytvanck (WTA 56) speelt haar eerste ronde pas morgen.
Lees verder

Zijn werkloosheidsuitkeringen te hoog? "Probleem is dat uitkeringen te lang op hetzelfde niveau blijven"
Het is een stelling die wel vaker ter sprake komt: de hardwerkende Vlaming die zich bekocht voelt omdat de buurman al een hele tijd werkloos is en toch een royaal leven kan leiden. Maar klopt het beeld ook? Laat een werkloosheidsuitkering je effectief toe om gedurende lange tijd dezelfde levensstandaard aan te houden van iemand die werkt? Onze werkexpert Stijn Baert zocht het uit.
Lees verder

Christina Aguilera neemt het op voor Britney Spears: "Ze verdient alle vrijheid"
Terwijl Britney Spears (39) op vakantie in Hawaï is, heeft Christina Aguilera heeft (40) haar steun aan de zangeres uitgesproken. In een reeks tweets reageerde Christina op uitspraken die Britney vorige week in de rechtbank deed.
Lees verder

Rijbaan versperd op verkeerswisselaar R2 en A12 richting Antwerpen door ongeval
Door een ongeval op de verkeerswisselaar van de Antwerpse Ring met de A12 is de weg versperd richting Antwerpen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het verkeer wordt aangeraden om te rijden via de A12 richting Nederland en de uitrit Stabroek.
Lees verder

Hazes' ex Monique Westenberg neemt therapeutenteam in dienst
Monique Westenberg (43), de ex van zanger André Hazes, heeft een therapeutenteam in de arm genomen om meer balans en rust te krijgen in haar leven. Ze heeft verdrietige maanden achter de rug: in maart werd bekend dat haar verloving met de volkszanger was verbroken.
Lees verder

3M reageert voor het eerst op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: "Geen negatieve gevolgen bij onze werknemers, zullen helpen waar we kunnen"
De Amerikaanse chemiereus 3M heeft voor het eerst sinds het uitbreken van het PFOS-schandaal in de omgeving rond zijn fabriek in Zwijndrecht zelf gereageerd. In een persbericht stelt het bedrijf altijd zijn verantwoordelijkheid te hebben genomen en ook in de toekomst nog te zullen nemen. Maar studies bij zijn eigen werknemers - die het meest van iedereen aan PFOS worden blootgesteld - tonen volgens het bedrijf "geen negatieve gezondheidseffecten".
Lees verder

Vlaming in Parijs: "De ontgoocheling is enorm, de Franse pers spreekt enkel over een grote mislukking"
Frankrijk is uitgeschakeld op het EK voetbal. Het verloor van Zwitserland na een bloedstollende wedstrijd die door een penaltyreeks werd beslist. "In Frankrijk is de ontgoocheling enorm", vertelt correspondent Frank Renout. "Normaal gezien beginnen de Fransen pas vanaf de kwartfinales te supporteren, maar deze keer was het anders. De natie stond echt achter de ploeg. Spijtig dat het dan zo moet stuklopen." Kylian Mbappé miste de beslissende strafschop. "Ze nemen het hem kwalijk. Hij is de duurste voetballer op dit EK en heeft dat niet kunnen tonen. Al blijft hij wel de publiekslieveling."
Lees verder

"De Fransen zijn misschien te arrogant begonnen aan de wedstrijd"
Frankrijk is uitgeschakeld op het EK voetbal. Het verloor van Zwitserland na een bloedstollende wedstrijd die door een penaltyreeks werd beslist. "In Frankrijk is de ontgoocheling enorm", vertelt correspondent Frank Renout. "Normaal gezien beginnen de Fransen pas vanaf de kwartfinales te supporteren, maar deze keer was het anders. De natie stond echt achter de ploeg. Spijtig dat het dan zo moet stuklopen." Kylian Mbappé miste de beslissende strafschop. "Ze nemen het hem kwalijk. Hij is de duurste voetballer op dit EK en heeft dat niet kunnen tonen. Al blijft hij wel de publiekslieveling."
Lees verder

Drie kinderen dood aangetroffen in woning in Los Angeles
In een woning in de omgeving van Los Angeles zijn maandag drie kleine kinderen dood aangetroffen. Volgens de autoriteiten wordt de 28-jarige moeder van de kinderen verhoord. De onderzoekers gaven voorlopig geen informatie vrij over de doodsoorzaak van de slachtoffertjes.
Lees verder

Een ochtend in het spoor van Corinne Poulidor, mama van Mathieu van der Poel: "Een mix van vreugde en tristesse"
"Ik ga proberen niet te wenen. Ik heb zondag al genoeg geweend." Een gesprek met Corinne Poulidor, dochter van Raymond, en mama van Mathieu.
Lees verder

Onweer op komst, maar wat betekenen die kleurcodes van KMI nu juist?
"Er worden intense buien met lokaal onweer verwacht. Er kan veel neerslag vallen op korte tijd, zegt het KMI, dat code oranje afkondigt." De voorbije dagen waarschuwde het KMI regelmatig voor onweersbuien die over ons land trokken, maar wat betekenen de kleurcodes nu eigenlijk die met die waarschuwingen gepaard gaan?
Lees verder

Stijgende brandstofprijzen: met deze tips bespaar je benzine
Tijdens de coronacrisis zakte de prijs van benzine en diesel fors. Maar nu de economie zich terug op gang trekt, stijgen ook de brandstofprijzen weer tot het hoogste niveau op 2,5 jaar tijd. Hoe kan je, zeker met de autovakanties in het vooruitzicht, besparen op brandstof? HLN Drive legt uit hoe je zo zuinig mogelijk rijdt.
Lees verder

Harry reikt hand naar William in speech over Diana
Prins Harry (36) heeft zijn broer William (38) vernoemd in een speech over de herdenking van hun moeder, Diana. Dat deed hij in een videoboodschap die werd uitgezonden tijdens de Diana Award Ceremony.
Lees verder

PFOS in Vlaamse bodem: waar hebben we al weet van mogelijke vervuiling? Dit is de stand van zaken in uw regio
Het begon met de 3M-fabriek in Zwijndrecht, maar intussen spreidt de PFOS-kwestie zich over heel Vlaanderen uit. Omdat de schadelijke stof vroeger ook in brandweerschuim zat, zijn heel wat terreinen vervuild, blijkt uit een rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De meeste steden en gemeenten hebben nog geen idee welke gronden verontreinigd zijn, zo blijkt uit onze rondvraag. Al zijn enkele probleemzones - vooral in de buurt van fabrieken en brandweerkazernes - wél al bekend. Een overzicht.
Lees verder

Plots minder praatjes in Franse talkshow die stelde dat "Belgen vlug thuis zouden zijn om frieten te eten", leedvermaak bij de Belgen
"De Belgen zullen vlug terug naar huis gaan om frieten te eten." De analisten van L'Equipe lieten zich twee weken geleden in hun voetbaltalkshow nog laatdunkend uit over de Rode Duivels, maar die woorden slaan na de uitschakeling van de Fransen als een boemerang in hun gezicht terug. Gisterenavond klonk het dan ook al iets nederiger: "We hadden deze nederlaag kunnen aanvaarden mocht dit scenario ons zijn overkomen tegen België."
Lees verder

'Killerhittegolven', watertekort en massale sterfte: de gevolgen van klimaatverandering zijn veel erger dan we ons kunnen voorstellen
Worden dodelijke hittegolven als gevolg van versnelde klimaatverandering straks wereldwijd 'de volgende grote killer na corona'? De Japanse krant Japan Times stelde deze week bezorgd de vraag na een uitgelekte VN-ontwerprapport. Daarin wordt veel meer ellende als gevolg van klimaatverandering voorzien dan we nu al verwachten.
Lees verder

Morgen pas duidelijkheid over grote levering AstraZeneca-vaccins en inkorten tussentijd
Het zal morgen pas bij de effectieve levering duidelijk zijn hoeveel dosissen van het AstraZeneca-vaccin er aan ons land geleverd zijn. Dat zegt Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie. Dat aantal zal bepalen of het toedienen van de tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca voor iedereen kan worden vervroegd naar acht weken na de eerste prik.
Lees verder

Recordaantal meldingen dierenmishandeling in 2020
Het aantal meldingen van dierenmisbruik of dierenverwaarlozing is in 2020 gestegen naar 6.204. Op vijf jaar tijd is er sprake van een stijging van 33 procent. Dat blijkt uit cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. De N-VA-minister werft 11 extra medewerkers aan voor de Dienst Dierenwelzijn, een capaciteitsuitbreiding met 34 procent. "Globaal gezien slankt het personeelsbestand van de Vlaamse overheid af, maar we maken een heel bewuste keuze om voor Dierenwelzijn juist méér mensen aan te werven", zegt Weyts.
Lees verder

UCI-voorzitter Lappartient weerlegt kritiek op finale in zijn geboortedorp: "Meeste valpartijen zijn te wijten aan gebrek aan oplettendheid"
De gevaarlijke finale van de derde Tourrit richting Pontivy gisteren leidde al tot veel kritiek in de wielerwereld. UCI-voorzitter David Lappartient vindt die onterecht. Weinig verrassend, want Lappartient is afkomstig van... Pontivy. "Ik vind niet dat we dit op het parcours mogen afschuiven."
Lees verder