Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 19 juni 2021

Onze reporter chatte twee jaar lang met IS-vrouwen in Syrië: “Vertrekken was de domste beslissing van mijn leven”

HLN
Onze reporter chatte twee jaar lang met IS-vrouwen in Syrië: "Vertrekken was de domste beslissing van mijn leven"
Ik heb samengeheuld met de vijand. Met terroristen gechat. Twee jaar aan een stuk correspondeerde ik met vrouwen van de Islamitische Staat die gevangen zitten in Syrië. Nu ze op terugkeren staan, is het tijd om te vertellen wat ik heb gehoord en geleerd. Dat er niet zo veel gevaar meer uitgaat van de vrouwen die ik sprak. Dat die allemaal hun eigen drama's hebben beleefd. Maar ook dat ze nog altijd weinig schuldbesef hebben. Dat hun spijt vooral slaat op wat ze hebben verwoest voor zichzelf en hun naasten. Dat ze geen toekomstdromen meer hebben, maar soms nog wel humor. En dat ik mijn eigen zoon zwarte komijn moet geven als die nog eens koorts zou maken.
Lees verder

Jani moest na twee jaar al afscheid nemen van zijn hond door lift-ongeluk: "Ik heb daar echt van afgezien"
Exclusief voor HLN vertelt Jani Kazaltzis bij Laurence Van Tongerloo over zijn liefde voor zijn trouwe viervoeter Qozmo en hoe die aan zijn naam kwam. Maar ook over het verlies van zijn vorige hond. "Ik en mijn ex-vriend hadden samen een Franse bulldog, maar die heeft niet zo lang geleefd. Na twee jaar is hij gestorven door een ongeluk in de lift", vertelt Jani. "Na dat ongeluk wilde ik geen beestjes meer. Ik heb daar zo hard van afgezien, maar toen zagen we Qozmo."
Lees verder

Onze chef voetbal legt uit waarom Martínez ondanks zwaardere tabelhelft vol voor groepswinst gaat: "Speculeren zou indruisen tegen het eergevoel van zijn selectie"
Ondanks een erg zwakke eerste helft tegen Denemarken, maakt bondscoach Roberto Martínez zich weinig zorgen over zijn Rode Duivels. "Martínez loopt ondanks al die weggegeven kansen écht wel hoog op met zijn defensie", schrijft onze chef voetbal Stephan Keygnaert. Meer nog: de Spanjaard wil vol voor groepswinst gaan - ook al brengt ons dat in de lastige tabelhelft waarin we wellicht Italië en Frankrijk zullen moeten elimineren op weg naar de finale. En daar heeft hij een goede reden voor.
Lees verder

Onweer met intense neerslag en rukwinden op komst
Vanmorgen is er veel bewolking in het westen en het centrum van België. In de namiddag komen er meer en meer zonnige perioden in het oosten en het centrum van het land. In het westen kan de bewolking hardnekkig blijven tot het einde van de dag. De maxima variëren van 19 graden aan zee, tot 25 of 26 graden in het centrum en 28 of 29 graden in het oosten van Limburg en in Belgisch Lotharingen, zo verwacht het KMI.
Lees verder

Onweer met intense neerslag en rukwinden op komst: vanavond opnieuw code oranje aan de kust en in West-Vlaanderen, code geel in rest van het land
Vanmorgen is er veel bewolking in het westen en het centrum van België. In de namiddag komen er meer en meer zonnige perioden in het oosten en het centrum van het land. In het westen kan de bewolking hardnekkig blijven tot het einde van de dag. De maxima variëren van 19 graden aan zee, tot 25 of 26 graden in het centrum en 28 of 29 graden in het oosten van Limburg en in Belgisch Lotharingen, zo verwacht het KMI.
Lees verder

Vincent Van Trier, koning van de Carré: "75.000 man op Tomorrowland en wij nog altijd dicht: dat zou toch héél bizar zijn?"
September. Het is nog een hele zomer verder, maar dan wil Vincent Van Trier (38) 'zijn' discotheek Carré in volle glorie - en dus met zweterige lijven op de dansvloer - eindelijk terug openen. "In augustus mogen 75.000 mensen naar Tomorrowland. Het zou héél bizar zijn als ik dan dicht moet blijven. Tegen dan moet toch iedereen gevaccineerd zijn, dan is het toch veilig?"
Lees verder

OVERZICHT. Sterke daling houdt aan: minder dan 600 coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is nog altijd stevig aan het afnemen. Zo was er de laatste zeven dagen sprake van gemiddeld 35,8 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Ook het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalt verder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van Sciensano.
Lees verder

Deze week in 'Lisa': grote ellende voor Lisa, want sporen van cocaïne en speed in haar bloed ontdekt
Langzaam maar zeker gaan de verhaallijnen van 'Lisa' naar een climax. En niet onbelangrijk voor de fans: er komen een reeks dubbelafleveringen aan die het grotere lot van 'Lisa' voorafgaan.
Lees verder

"Zich begeerlijk en begeerd voelen is hoofdvoorwaarde om zin te hebben in seks, maar ook spannende afstand speelt rol": seksuoloog over de impact van corona op ons libido
Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: seksuoloog Erick Janssen van de KU Leuven, over de impact die corona had op ons seksleven. Want daar we bij het begin van de lockdown of een babyboom of een echtscheidingsgolf verwachtten, lijkt het in de praktijk een combinatie van de twee te worden: "Niet iedereen reageert hetzelfde op een stressvolle situatie. Veel stellen hebben minder seks, anderen geven aan dat hun seksleven net verbeterd is."
Lees verder

"Kijk met trots terug op mijn periode bij Rode Duivels": Dick Advocaat neemt uitzonderlijk zijn telefoon op
"Je hebt geluk", sprak Dick Advocaat (73), "want zo vaak doe ik dit niet." En dus laten we geen quote liggen: de integrale weergave van het korte telefoongesprek met één van de grondleggers van het succes van de Rode Duivels. "De Bruyne kan de Gouden Bal winnen."
Lees verder

Jules Hanot schrijft een brief aan Leah Thys: "Ooit zag ik hoe je zwoel, hees en sexy een ode aan Marlène Dietrich bracht. Diva speelt diva"
In tijden van Twitter is een mening bij alles wat op ons scherm komt snel gegeven. Maar tv-beest Jules Hanot neemt zijn tijd en schrijft elke week een ouderwetse brief. De ene keer zalvend, de andere keer voorzien van een tik op de vingers van het tv-gezicht.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Het drama van Nieuw Zuid: "Eerst een knal, dan gerommel. En toen zakte alles in"
De brandweer zocht gisteravond laat nog met twee gigantische kranen en speurhonden naar arbeiders die bedolven geraakten onder het puin van de ingestorte school in Antwerpen. Wegens instortingsgevaar gebeurt dat brokstuk per brokstuk. Naast één dode en acht zwaargewonden waren gisteravond nog vijf arbeiders vermist.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Danslobby Crevits en versoepelingen dankzij de Duivels: dit was het "hopelijk voorlaatste" Overlegcomité
De horeca mag open blijven tot één uur 's nachts: niet vanaf 1 juli, maar al vanaf zondag 27 juni. Met dank aan de Rode Duivels, die dan allicht hun achtste finale spelen, en met dank aanvaard door Hilde Crevits. Die kan haar verjaardag nu ook weer wat uitbundiger te vieren, maar wel zonder danspasjes.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Ministers namen EK-schema mee naar "hopelijk voorlaatste" Overlegcomité
De horeca mag open blijven tot één uur 's nachts: niet vanaf 1 juli, maar al vanaf zondag 27 juni. Met dank aan de Rode Duivels, die dan allicht hun achtste finale spelen, en met dank aanvaard door Hilde Crevits. Die kan haar verjaardag nu ook weer wat uitbundiger te vieren, maar wel zonder danspasjes.
Lees verder

Ook Kürt Rogiers te zien in kerstfilm 'De Familie Claus 2': "Eer om met Jan Decleir op de set te staan"
Niemand denkt met deze zomerse temperaturen al aan kerstmis, maar de nieuwe 'Familie Claus'-film wordt op dit moment wel al opgenomen. 'Familie'-acteur Kürt Rogiers zal de cast vervoegen.
Lees verder

ONZE OPINIE. Tomorrowland: waarom een zwart-witkeuze tussen een festival met 75.000 mensen uit alle hoeken van de wereld of helemaal niets?
De affiche voor de "zomer van de vrijheid" ziet er net iets anders uit dan verwacht. Met dank aan het DJ-duo "The Evil Twins" - ook bekend als de burgemeesters van Boom en Rumst - die donderdag een streep trokken door Tomorrowland. De redding moet nu komen van andere grote namen uit de dancewereld zoals MC Bart Somers & DJ Jan Jambon. Als gewone festivalganger sta je er met open mond naar te kijken: hoe kan het dat dit wordt gezien als een zwart-witkeuze tussen een festival met 75.000 mensen uit alle hoeken van de wereld of helemaal niets? Zoals het al maanden klinkt in de song van 'The Subs': "I want to dance again". Ook al is het dan met 15.000 Vlamingen uit Schellebelle en Zoersel.
Lees verder

Engelse pers niet mals voor vedetten en probleemgeval Kane: "Bende voetgangers in een match aan 100 mijl per uur"
Wembley was amper voor de helft gevuld, toch was het boegeroep oorverdovend. De Engelsen moesten eraan geloven na hun wanprestatie tegen Schotland. Ook de Engelse tabloids sloegen er niet naast. "Vergis u niet: dit was een pijnlijke avond."
Lees verder

LIVE. Mertens blikt terug op 100 caps: "Mijn blond kapsel bracht geluk" - Duivels trainen om 11 uur in Tubeke
Daags voor hun afreis naar Sint-Petersburg trainen de Rode Duivels een voorlaatste keer op Belgische bodem. Hun trainingssessie staat om 11 uur op het programma. Om 14u30 is er de gebruikelijke persconferentie in Tubeke, waarbij dit keer bondscoach Roberto Martínez en twee spelers aansluiten. Alle ontwikkelingen rond de Duivels kan u vandaag hier LIVE volgen.
Lees verder

Nieuw onderzoek naar veerbootdrama 26 jaar geleden met ruim 800 doden in Oostzee
Duikers gaan deze zomer het wrak onderzoeken van de in 1994 in de Oostzee gezonken veerboot Estonia. Dat heeft de Zweedse averijcommissie vrijdag bekendgemaakt. Het schip was destijds onderweg van Estland naar Zweden maar zonk voor de zuidkust van Finland. De oorzaak zou een in zwaar weer weggeslagen boegdeur zijn geweest maar beelden van een onderwaterrobot wijzen volgens documentairemakers van Discovery Channel op iets anders.
Lees verder

Burgemeester van Brugge ontsnapte één jaar geleden nipt aan de dood na moordpoging: "Mijn litteken doet me er dagelijks aan denken"
Een uitleg kreeg hij nooit, hoewel Dirk De fauw zelf contact probeerde te leggen met de beklaagde. Exact één jaar geleden stond de wereld in Brugge even stil, en al helemaal voor de burgemeester. Aan zijn advocatenkantoor werd De fauw neergestoken door een dolgedraaide cliënt. "Hij sneed me zonder één woord te zeggen de keel over." Intussen blijkt dat dader Bart G. grote wrok koestert tegenover de maatschappij. Schrik voor een nieuwe moordpoging heeft De fauw evenwel niet. "Ik blijf bewindvoerder voor andere mensen."
Lees verder