Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 18 juni 2021

Massa volk op illegale zwemspot in Gent ondanks zwemgevaar

Massa volk op illegale zwemspot in Gent ondanks zwemgevaar

Zwemmen mag er niet. Er liggen gevaarlijke objecten op de bodem. Er is een verraderlijke onderstroom. Je kan een boete krijgen. De e-colibacterie zit in het water. Alles wordt geprobeerd om de Gentenaars weg te houden uit het water van het Houtdok, met weinig succes.

Lees verder

Moederbedrijf Tiktok verdubbelde omzet in 2020

ByteDance, het Chinese bedrijf achter de populaire video-app Tiktok, heeft zijn omzet vorig jaar meer dan verdubbeld. In totaal kwam er 34,4 miljard dollar aan inkomsten binnen bij het techbedrijf. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van een interne memo van het bedrijf.

Lees verder

Burgemeester Zwijndrecht niet op de hoogte gebracht van PFOS-vervuiling: 'betreurenswaardig'

De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver (Groen), reageert 'verbaasd en een beetje boos' op het nieuws dat Oosterweel-bouwheer Lantis in 2017 melding maakte van PFOS-vervuiling bij de Oosterweelwerken, maar dat die communicatie nooit bij het gemeentebestuur belandde.

Lees verder

Geen overnemer voor Rabobank.be

Rabobank heeft geen overnemer gevonden voor zijn Belgische activiteiten. Het personeel wordt ontslagen, de klanten krijgen een jaar om hun geld elders onder te brengen.

Lees verder

Belfius maakt brandhout van 'grote misleiding'

De advocaat van Belfius beschuldigt Deminor ervan zich zelf schuldig gemaakt te hebben aan misleiding in de zaak Arco.

Lees verder

Opgejaagde zeeleeuwen zoeken toevlucht op vissersboot: 'In 40 jaar op zee nog nooit meegemaakt'

Voor de kust van Talcahuano in Chili werden zaterdag tientallen zeeleeuwen achternagezeten door enkele orka's. De wanhopige zeeleeuwen zagen een vissersboot en probeerden aan boord te klimmen om aan de roofdieren te ontkomen. De kapitein van de boot was onder de indruk van het gebeuren, maar was oprecht bezorgd dat zijn boot beschadigd zou geraken of in het ergste geval zou kapseizen. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

De geschenken van Joe Biden: een zonnebril en een fiets

De Amerikaanse president Joe Biden wilde tijdens zijn reis naar Europa bewijzen dat de vriendschappelijke banden opnieuw moeten worden aangehaald tussen de bondgenoten. Hij had dan ook een aantal bijzondere geschenken mee, ook voor Vladimir Poetin.

Lees verder

Sidi Larbi Cherkaoui verlaat Opera Ballet Vlaanderen voor Genève

Na zeven jaar ruilt artistiek leider dans en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui Opera Ballet Vlaanderen voor Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland. Vanaf de zomer van 2022 wordt hij daar artistiek directeur van het balletgezelschap.

Lees verder

Canadese boer filmt hoe zijn akker wordt weggeveegd door tornado

Een boer in D'Arcy in Saskatchewan heeft met zijn eigen ogen gezien hoe zijn akker werd verwoest door een tornado. Neil Serfas, die het allemaal kon filmen, zei dat het natuurfenomeen maar zelden voorkomt in de regio. Niemand raakte gewond. Bekijk de indrukwekkende beelden hierboven.

Lees verder

Oppositie roept Antwerpse gemeenteraad in spoed bijeen over PFOS: 'De Wever moet duidelijkheid geven'

De Antwerpse gemeenteraad komt maandag of dinsdag in spoedzitting bij elkaar over de PFOS-vervuiling. PVDA-fractieleider Peter Mertens had dit gevraag en hij kreeg de steun van Groen, CD&V en Vlaams Belang, waardoor hij een derde van de gemeenteraadsleden heeft die nodig is voor zo'n spoedzitting. De partijen eisen duidelijkheid over wat burgemeester Bart De Wever (N-VA) wist van dit dossier.

Lees verder

Geen beroep tegen hoofddoekenvonnis MIVB

De Brusselse regering heeft beslist dat de MIVB niet in beroep gaat tegen het hoofddoekenvonnis. Het management van de MIVB krijgt als opdracht om na sociaal overleg een gewijzigd arbeidsreglement voor te stellen.

Lees verder

Rafael Nadal past voor Wimbledon én de Olympische Spelen: 'Het doel is om mijn carrière nog te verlengen'

Rafael Nadal (ATP 3) laat zowel Wimbledon als de Olympische Spelen links liggen. Dat maakte de Spaanse tennisser donderdag bekend.

Lees verder

Podcasttips | Dompel je onder in de EK-gekte of bewandel de afwijkende levenspaden van twee broers

Elke week vist redacteur Max De Moor uit het onmetelijke podcastaanbod de verhalen of gesprekken op die je gehoord moet hebben. Ze verschijnen eerst in de nieuwsbrief en daarna als artikel.

Lees verder

Arts die voetballer Eriksen terugbracht: 'Heel emotioneel toen hij ogen opendeed'

De Duitse UEFA-arts die de Deense voetballer Christian Eriksen zaterdag tijdens een EK-wedstrijd reanimeerde, zei in Duitse media dat hij slechts per toeval aanwezig was in het stadion. 'Het moment waarop hij zijn ogen opende was erg emotioneel', zei spoedarts Jens Kleinefeld.

Lees verder

Derde overlijden vastgesteld in België na inenting AstraZeneca

Er is in ons land een derde overlijden vastgesteld dat in verband wordt gebracht met een inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt donderdag uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen die door het FAGG wordt bijgehouden. Daarmee worden nu in het totaal vier overlijdens in verband gebracht met een coronavaccin.

Lees verder

Belgische overheden veroordeeld voor nalatig klimaatbeleid

Vandaag heeft de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Belgische overheden collectief veroordeeld voor hun klimaatbeleid. De rechters oordelen dat het Belgische klimaatbeleid zo ondermaats is dat het de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten schendt. 'Dat is allemaal goed nieuws. Maar we zijn er nog niet', laat vzw Klimaatzaak optekenen.

Lees verder

Alle Belgische coronabesmettingen sinds begin crisis tot nu in kaart

Ons land telde op woensdag 16 juni in totaal 1.080.671 bevestigde coronabesmettingen. UGent-onderzoeker Bart Mesuere bracht elke positieve test sinds het begin van de coronacrisis tot nu in kaart. Bekijk de verspreiding van het coronavirus in België in bovenstaande video.

Lees verder

Brussel schrijft zich massaal in voor CurieuzenAir Bxl

5.578 Brusselse gezinnen, scholen, bedrijven en verenigingen schreven zich in om de luchtkwaliteit in hun straat te meten. Zowel kansengroepen als de premier doen mee.

Lees verder

De Croo wil Hongarije financieel straffen na anti-homowet

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is ontstemd over de goedkeuring van een omstreden 'anti-homowet' door het Hongaarse parlement. 'Laat mij duidelijk zijn: er is in Europa geen plaats voor homohaat of discriminatie van de LGBTI-gemeenschap', zei hij in de Kamer. De premier vindt dat de EU het land financiële sancties moet opleggen.

Lees verder

Wie test nodig heeft om te reizen kan vanaf 12 juli mogelijk ook in de apotheek terecht

Wie deze zomer wil reizen, zal vanaf 12 juli in sommige gevallen ook in de apotheek terechtkunnen voor een snelle antigeentest. Dat kondigde minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan in de Kamer.

Lees verder

Valse start voor Belgian Cats op EK: Belgische basketvrouwen krijgen meteen oplawaai van Bosnië

De Belgian Cats hebben hun eerste wedstrijd op het EK basketbal niet kunnen winnen. De Belgische dames konden even wedijveren met tegenstander Bosnië, maar stonden geen moment aan de leiding en gingen in de slotfase helemaal ten onder. De Bosniërs haalden het uiteindelijk met 70-55, waardoor er voor de Cats meteen druk op de ketel komt voor de volgende groepswedstrijd tegen Slovenië.

Lees verder

Biden excuseert zich nadat hij kortaf was tegen journaliste: 'Ik had niet zo'n wijsneus moeten zijn'

Tijdens een persmoment in Genève heeft Joe Biden fel gereageerd op een journaliste die hem een vraag stelde over het succes van zijn topontmoeting met Vladimir Poetin. 'Als je dat niet begrijpt, zit je in het verkeerde vakgebied', aldus Biden. Daar kreeg de Amerikaanse president later spijt van en excuseerde zich voor zijn gedrag. Bekijk het hierboven.

Lees verder

Twee doden bij schietincident in Duitse Espelkamp

Bij een schietincident in het Duitse Espelkamp, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, zijn donderdagmiddag twee mensen om het leven gekomen. Een moordbrigade van de politie in Bielefeld heeft het onderzoek intussen overgenomen. De dader is nog steeds op de vlucht.

Lees verder

Oekraïne heeft zijn eerste overwinning op het EK te pakken na nipte zege tegen Noord-Macedonië

Twee goals en een assist in twee wedstrijden. Ze mogen gerust zijn in de Ghelamco Arena, met de marktwaarde van Roman Yaremchuk zit het wel goed na dit EK. Tegen Noord-Macedonië pakte Oekraïne zijn eerste zege (2-1) op Euro 2020, al zweette het wel nog flink in de tweede helft.

Lees verder

Burgemeesters verbieden Tomorrowland

De burgemeesters van Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om een uitgestelde editie van het dancefestival te organiseren eind augustus en begin september geweigerd. Dat zegt de festivalorganisatie, die spreekt van 'een mokerslag, zeer hard en onverwacht'.

Lees verder

Anderlecht heeft grote naam beet en haalt Wesley Hoedt (ex-Antwerp) terug naar België

Anderlecht komt op toerental. Na Lior Refaelov komt er nog een grote nieuwe naam. Wesley Hoedt (27) - zesvoudig Nederlands international - komt over van Southampton en moet de paars-witte verdediging ervaring bijbrengen. Hij tekende tot 2025. Paars-wit heeft ook de hoop nog niet opgegeven om Matt Miazga (25) van Chelsea langer te houden.

Lees verder

David Goffin moet forfait geven voor Wimbledon door enkelblessure

David Goffin (ATP 13) zal later deze maand niet deelnemen aan Wimbledon. Onze landgenoot liep maandag op het grastoernooi in Halle een enkelblessure op. Na verder onderzoek blijkt die ernstig genoeg om hem van het Grandslamtoernooi in Londen weg te houden.

Lees verder

Kevin de Verlosser bevrijdt bevende Belgen

Bloed, zweet en opluchting. Opgejaagd door elf dappere Denen, werd een onherkenbaar België een uur lang afgetroefd op durf en duelkracht. Tot Kevin De Bruyne kwam, zag en overwon.

Lees verder

Deense goal was op één na snelste ooit op EK voetbal

Denemarken zat tegen de Rode Duivels al vroeg op rozen in de tweede groepsmatch van het EK voetbal. De Denen namen een blitzstart en na een blunder van Jason Denayer opende Yussuf Poulsen de score na amper 99 seconden spelen. Daarmee zorgde hij voor de op één na snelste EK-goal aller tijden.

Lees verder

WannaWork veroordeeld tot betalen half miljoen euro: nog een faillissement voor vennootschap van El Kaouakibi?

De Ondernemingsrechtbank heeft WannaWork, een vennootschap van Sihame El Kaouakibi, veroordeeld tot de betaling van ruim een half miljoen euro aan de curator van Point Urbain. Ook voor WannaWork dreigt het faillissement.

Lees verder

Naomi Osaka zal niet op het Londense gras verschijnen

Naomi Osaka (23) zal dit jaar niet op Wimbledon (28 juni-11 juli) aantreden. Dat heeft de manager van de Japanse nummer twee van de wereld donderdag bevestigd. Ze plant wel in actie te komen op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus).

Lees verder

Luistercolumn Wouter Deprez: woordjutten

U verwacht het misschien niet van een column maar van deze gaat u echt iets bijleren. Over natuurlijke gradiënten bijvoorbeeld, over getijdenomgevingen, stuifzand en bubbelcomfort.

Lees verder

Persbericht over vervuilde Oosterweelgrond lag klaar, maar werd nooit verstuurd

De communicatie om de inwoners van Zwijndrecht in 2017 al te waarschuwen voor de PFOS-vervuiling, stootte op bezwaren van afvalstoffenmaatschappij Ovam.

Lees verder

Nederland plaatst zich dankzij een 2-0 zege tegen Oostenrijk voor de tweede ronde

Na de Rode Duivels eerder op de avond heeft ook Nederland een 6 op 6 geboekt op het EK voetbal. Oranje won zijn tweede groepswedstrijd tegen Oostenrijk vlot met 2-0. Memphis Depay opende de score vanaf de stip, in de tweede helft dikte Denzel Dumfries - de held uit de eerste groepsmatch tegen Oekraïne - de score verder aan.

Lees verder

Israël bombardeert Gazastrook opnieuw na aanvallen met brandballonnen

De Israëlische luchtmacht heeft donderdag in de Gazastrook nieuwe aanvallen uitgevoerd op doelen van de islamistische beweging Hamas. Dat hebben het leger en ooggetuigen meegedeeld.

Lees verder

Bijen houden steek

Het gaat niet goed met de bij. 36 procent haalt de lente niet, en dat is problematischer dan je misschien zou denken.

Lees verder

Eindelijk een sociaal netwerk dat onze privacy respecteert

Er is een alternatief voor Facebook dat wél respect heeft voor onze privacy: Quodari. En er is een nieuwe en snellere manier om door te ruimte te reizen. Geldt dat ook voor ons internet? Zal dat binnenkort ook veel sneller gaan?

Lees verder

Enige bod op Boekenbeurs geweigerd

Komt er dit jaar een Boekenbeurs? Het antwoord op die vraag is nog niet duidelijk. Sinds 2017 maakt de vzw Boek.be grote verliezen, en sinds september vorig jaar kreeg Boek.be vanuit de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers.

Lees verder

We geven elkaar weer vaker een hand of een zoen

Meer en meer mensen die deelnemen aan de Grote Coronastudie geven aan dat ze iemand buiten hun huishouden een hand of een kus gegeven hebben. EK-matchen volgen doen we wel nog vooral in beperkte kring.

Lees verder

Wat nu met de tickets van Tomorrowland?

Dancefestival Tomorrowland, dat was uitgesteld naar het einde van de zomer, heeft geen vergunning gekregen. Wat als u al tickets had?

Lees verder

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stevig dalen

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is nog altijd stevig aan het afnemen. Er liggen momenteel nog 555 mensen met covid-19 in het ziekenhuis (-32 procent), van wie er 236 op intensieve zorg liggen (-22 procent).

Lees verder

Opnieuw buien en onweer

Een eerste reeks van regen- en onweersbuien verlaat vrijdagochtend het land via Nederland. Nadien wordt het tijdelijk wat rustiger met enkele opklaringen, al kan er lokaal nog een bui zijn.

Lees verder

Wat staat op de agenda van het Overlegcomité?

Het Overlegcomité maakt zich vandaag met een later sluitingsuur in de horeca en een grotere binnenbubbel op voor nieuwe versoepelingen vanaf juli.

Lees verder

Zware regenbuien: A12 volledig afgesloten

Het voorspelde onweer van donderdagnacht heeft vooral in de Rupelstreek voor veel water op korte tijd gezorgd. De A12 staat ter hoogte van Boom zelfs onder water.

Lees verder