Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 juni 2021

KMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk veel regen - straten blank in Limburg en Vlaams-Brabant

HLN
KMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk veel regen - straten blank in Limburg en Vlaams-Brabant
Het KMI waarschuwt vanavond voor onweersbuien. Die kunnen gepaard gaan met plaatselijk veel regen en liggen over het centrale deel van het land, rond een lijn tussen Doornik en Hasselt en hier is voorlopig niet veel beweging in. Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen zorgt de regen voor ernstige wateroverlast.
Lees verder

Staatssecretaris Mahdi sluit collectieve regularisatie voor hongerstakers uit: "Dat is niet menselijk"
Al sinds 23 mei zijn zowat 430 mensen zonder papieren in Brussel in hongerstaking. Ze eisen een collectieve regularisatie, en regeringspartijen Ecolo en PS voeren de druk op voor individuele regularisatie op basis van bepaalde criteria, 'maar dat wordt niet overwogen'. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die te gast was bij Terzake.
Lees verder

LIVE. Verlengingen tussen Zweden en Oekraïne na stevige tweede helft waarin Forsberg twee keer op het doelhout mikte!
• 1/8ste finales • Aftrap: 21u • Ref: Daniele Orsato (Ita) • Hampden Park
Lees verder

LIVE. Drama voor Zweden in de verlengingen: Danielson krijgt rood na ongelukkige, maar zware fout op Besedin
• 1/8ste finales • Aftrap: 21u • Ref: Daniele Orsato (Ita) • Hampden Park
Lees verder

16-jarige en 18-jarige opgepakt in onderzoek naar moord op meisje (13) in Wenen: slachtoffer gedrogeerd en seksueel misbruikt
De moord op een 13-jarig meisje beroert gans Oostenrijk. Voorbijgangers troffen zaterdagochtend in een park in Wenen de stervende tiener bewusteloos aan al leunend tegen een boom. Reanimatie haalde niets uit. Volgens de autopsie kwam ze door verstikking om het leven. De politie heeft maandagavond een minderjarige (16) en een meerderjarige (18) opgepakt.
Lees verder

Zwarte ex-politieman leidt nog in race burgemeesterschap New York
De zwarte ex-politieagent Eric Adams maakt nog altijd kans de volgende burgemeester van New York te worden. De huidige voorzitter van het stadsdeel Brooklyn heeft tot nu toe de meeste stemmen vergaard bij de Democratische voorverkiezingen, maar zijn voorsprong is fors geslonken.
Lees verder

Oekraïne naar de kwartfinale! Invaller Dovbyk mept tienkoppig Zweden knock-out in slotseconden van verlengingen
Oekraïne heeft zich als laatste geplaatst voor de kwartfinales op het EK. Na een spektakelstuk tegen tien Zweden bezorgde invaller Dovbyk Oekraïne het delirium. In de kwartfinale volgt zaterdag een confrontatie met Engeland, dat eerder vanavond won tegen Duitsland.
Lees verder

Het beeld kan moeilijk gruwelijker, maar toch barst de discussie los: was dit rood of niet?
Spanning troef - alweer. Ook in de achtste finale tussen Zweden en Oekraïne kregen we verlengingen, en die werden opgeschrikt door een stevige tackle van Marcus Danielson. De ref gaf na tussenkomst van de VAR rood. Maar met die beslissing is niet iedereen het eens.
Lees verder

Ook Duitse militairen hebben Afghanistan verlaten
Na bijna twintig jaar aanwezigheid in Afghanistan heeft het Duitse leger zijn laatste militair teruggetrokken uit het land, wat eerder dan verwacht. De Duitse luchtmacht vloog met de laatste soldaten en commando's weg uit de noordelijke plaats Mazar-e-Sharif.
Lees verder

Belgische advocaat wordt Marokko uitgewezen
De Marokkaanse staat heeft vanavond gereageerd op berichtgeving dat de Belgische advocaat Christophe Marchand maandagavond is gearresteerd met het oog op uitzetting toen hij rond 21 uur in Rabat het vliegtuig verliet.
Lees verder

Musks satellietnetwerk Starlink levert binnenkort overal internet
Miljardair en Tesla-baas Elon Musk verwacht met zijn satellietnetwerk Starlink binnenkort overal ter wereld breedbeeldinternet te kunnen aanbieden, behalve in de poolgebieden. Waarschijnlijk is het een kwestie van weken. Dat heeft Musk gezegd in een video-gesprek dat werd uitgezonden op het Mobile World Congress in Barcelona.
Lees verder

WHO: China is officieel malariavrij
Na 70 jaar inspanningen is China malariavrij. Het land heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een malariavrij certificaat gekregen. Dat meldt de WHO vandaag. In de jaren 40 van de vorige eeuw meldde China jaarlijks nog 30 miljoen malariagevallen.
Lees verder

Dan toch een akkoord over het budget van de VN-vredesmissies
De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben dan toch een akkoord bereikt over het budget voor de vredesoperaties voor het komende jaar. Eerder werd er nog gevreesd dat er geen akkoord zou komen, wat zou leiden tot de bevriezing van alle missies vanaf donderdag. Maar dat gevaar is nu geweken.
Lees verder

Tientallen 'plotse overlijdens' in Canada, dat kreunt onder aanhoudende hittegolf
In Canada zijn maandag en dinsdag in de regio van Vancouver minstens 69 personen plots gestorven. Dat heeft de federale politie dinsdag lokale tijd gemeld. Die piek in overlijdens is waarschijnlijk gelinkt aan de hittegolf die die momenteel woedt in Noord-Amerika.
Lees verder

Twaalfde lichaam gevonden in puin ingestort appartementsgebouw in Miami
Reddingswerkers hebben een twaalfde lichaam aangetroffen onder het puin van een gebouw in de Amerikaanse staat Florida, dat vorige week gedeeltelijk instortte. Het twaalfde lichaam werd in de loop van de dag gevonden, zei burgemeester van Miami-Dade County Levina Cana dinsdag lokale tijd. 149 mensen zijn nog vermist. De kans op het vinden van overlevenden wordt met de dag kleiner.
Lees verder

Amnesty: "Nationale veiligheidswet stort Hongkong in mensenrechtencrisis"
Een jaar na de invoering van de nationale veiligheidswet zijn de vrijheden in Hongkong gedecimeerd en staan de mensenrechten er steeds meer onder druk. Door de wet is Hongkong goed op weg om een politiestaat te worden waar een ware crisis voor mensenrechten heerst. Dat stelt Amnesty International in het vandaag verschenen rapport 'In the Name of National Security', vrij vertaald 'in naam van de nationale veiligheid'.
Lees verder

Mes in wachtlijst voor meest dringende noden in gehandicaptenzorg
Alle personen met een handicap die dringend hulp nodig hebben, krijgen binnen de 18 maanden een persoonsvolgend budget waarmee ze ondersteuning kunnen kopen. Dat is de belofte die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke doet met zijn Zorginvesteringsplan. De CD&V-minister spreekt van een "historische" en "nooit geziene" inspanning.
Lees verder

Vier sans-papiers naaien mond dicht: "Het lukte al in 2009. Waarom nu niet?"
"Het lukte me al in 2009. Waarom nu niet?" Hasni (44) vormt samen met Mohamed (36), Sofiane (33) en Mohammed (30) het viertal dat enkele dagen geleden hun mond dichtnaaide om zo collectieve regularisatie af te dwingen. Zij maken sinds 23 mei deel uit van de zowat 450 mensen zonder papieren die in hongerstaking gingen, maar gaan nu dus nog een stap verder. "We zien het als onze laatste redmiddel."
Lees verder

ONZE OPINIE. De klas van 2021 mag in de eerste plaats trots zijn op zichzélf
Aan de klas van 2021: laat je niets wijsmaken. 'Pandemials' werden jullie al gedoopt. Na de millennials. Een generatie die door de pandemie getekend is, leerachterstand opliep en in een onzekere economische situatie zijn weg moet zoeken. Aan de klas van 2021: laat je zo'n etiket niet aanpraten.
Lees verder

3M stuurt hoge piefen naar Vlaams Parlement en zaait twijfel over schadelijkheid PFOS
Wekenlang hulde chemiefabriek 3M zich in stilzwijgen. Tot gisteren - na een vaag persbericht 's ochtends - twee hoge piefen naar de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement werden gestuurd: directeur Peter Vermeulen en de Amerikaanse 'senior vice president' Rebecca Teeters. Vooral het betoog van die laatste bleef bij. Teeters zaaide immers twijfel over de schadelijkheid van PFOS.
Lees verder