Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

EK U21. Nmecha en co treffen Nederland, Spanje moet voorbij Portugal

HLN
EK U21. Nmecha en co treffen Nederland, Spanje moet voorbij Portugal
De Rode Duivels tellen volop af naar de eerste wedstrijd van het EK tegen Rusland. Je zou daardoor haast vergeten dat er al een Europees kampioenschap aan de gang is, bij de beloften. Vanavond staan daar de halve finales op het programma, met enkele bekende én grote namen en interessante affiches. Een overzicht.
Lees verder

Gentse katholieke basisschool stopt met zelf communies te organiseren: "We willen geen enkel kind opzij zetten, dat zou niet christelijk zijn"
Basisschool Sint-Pieters stopt met communies te organiseren voor hun leerlingen, die taak draagt de school over aan de parochie. Opvallend voor een katholieke school. Wel gaat de basisschool nog vieringen organiseren waar alle leerlingen zich in kunnen vinden. "We willen niet blind zijn voor de realiteit", klinkt het.
Lees verder

Obama's maken animatieserie over burgerschap
Barack (59) en Michelle Obama (57) hebben voor Netflix een animatieserie gemaakt die jonge mensen moet leren over hoe een land werkt en wat hun rol daarin kan zijn. Dat maakte de streamingservice woensdag bekend.
Lees verder

Baseballgrootmacht Cuba mist Olympische Spelen nadat sterspeler vlucht: niet eerste keer dat zoiets gebeurt
Opvallend voorval uit het baseball. Grootmacht Cuba heeft zich voor het eerst niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. In de beslissende partij tegen Canada moest het César Prieto missen. De sterspeler is namelijk gevlucht.
Lees verder

Mertens lyrisch over toekomst Rode Duivels: "De combinatie van de gouden generatie met jonge wolven die honger hebben, is perfect"
Ook Dries Mertens (34) kwam in onze talkshow "Deviltime" aan bod. De aanvaller van het Italiaanse Napoli had het over het al dan niet valsspelen bij kolonisten van Catan, zijn hond Juliette en de aankomende generatie Rode Duivels.
Lees verder

Diploma's hoger onderwijs uit Letland, Litouwen en Estland nu ook automatisch erkend in Vlaanderen
De Baltische staten en de Benelux-landen gaan elkaars diploma's automatisch erkennen. De Vlaamse regering heeft haar goedkeuring aan het multilaterale verdrag verleend.
Lees verder

Nigeriaanse autoriteiten bevestigen: 136 kinderen ontvoerd bij aanval op school
De teller van het aantal leerlingen dat zondag is ontvoerd uit een school in het centrum van Nigeria staat momenteel op 136. Dat bevestigen de Nigeriaanse autoriteiten. De aanvallers zouden nog elf kinderen hebben vrijgelaten omdat ze te klein waren om te lopen.
Lees verder

POLL. Ben je geboren voor 1995? Sorry, maar dan ben je hoogstwaarschijnlijk 'cheugy'
Het is geen synoniem voor 'basic' en niet per se negatief, maar echt positief is het woord ook niet. Cheugy is de nieuwe term die op TikTok gebruikt wordt om een bepaalde - nogal tenenkrommende, maar herkenbare - stijl mee te beschrijven. Benieuwd of de term op jou van toepassing is? Wij maken je wegwijs in alles wat cheugy is.
Lees verder

Vlaamse co-producties genomineerd voor filmfestival Cannes
De Belgische films 'La Civil' en 'Un Monde' hebben een nominatie te pakken op het filmfestival van Cannes. Ze strijden mee in de Un Certain Regard-nevensectie van het festival.
Lees verder

Vooruit legt stemrecht vanaf 16 opnieuw op tafel
Vooruit legt het stemrecht vanaf 16 jaar bij de lokale verkiezingen opnieuw op tafel in het Vlaams Parlement. Regeringspartij N-VA blijft tegen het idee gekant.
Lees verder

'Mata Hari'-zangeres Efendi wil naar Noorwegen verhuizen voor Songfestival-collega TIX: "Of we trouwen? Wie weet"
De romance tussen de songfestivalinzendingen van Noorwegen en Azerbeidzjan lijkt serieuze vormen aan te nemen. Zanger TIX, bekend van zijn opvallende engelenvleugels, en zangeres Efendi spreken elkaar nog bijna iedere dag en hebben plannen om elkaar te bezoeken. Efendi zou zelfs voor hem naar Noorwegen willen verhuizen.
Lees verder

Dit alarmsysteem jaagt met een streepje heavy metal inbrekers weg
62 procent van de Belgen heeft al een of meerdere smarthome-producten. Na een slimme verwarmingsbediening zijn beveiligingsproducten en verlichting het populairst. Op het vlak van veiligheid lanceert Netatmo een alarmsysteem waar je met een streepje heavymetalmuziek – of een ander zelf gekozen geluid – inbrekers de daver op het lijf jaagt.
Lees verder

Restauranthouder vuurt met jachtgeweer op tafelschuimers
Een restauranthouder is aangeklaagd voor dubbele poging moord na een bizar incident aan zijn etablissement in Roussillon in het departement Isère, in het zuidoosten van Frankrijk. Twee klanten verlieten zondagavond z'n zaak zonder hun twee biertjes te hebben afgerekend. De 55-jarige uitbater greep zijn jachtgeweer en schoot in hun richting.
Lees verder

Zo bestuur je een elektrische auto in noodsituaties
Je wil niet dat het gebeurt, maar de kans dat je eens in je leven een noodstop moet maken met de auto of begint te slippen, is vrij reëel. In die situaties reageer je vaak instictmatig, met een relfex in een fractie van een seconde. Maar elektrische auto's reageren heel anders dan wagens met een verbrandingsmotor. Het is dus kwestie van de juiste reflexen te kweken. HLN Drive ging op slipcursus.
Lees verder

Getest: zolang duurt het voordat je met een elektrische wagen stilstaat bij een noodstop
Je wil niet dat het gebeurt, maar de kans dat je eens in je leven een noodstop moet maken met de auto of begint te slippen, is vrij reëel. In die situaties reageer je vaak instictmatig, met een relfex in een fractie van een seconde. Maar elektrische auto's reageren heel anders dan wagens met een verbrandingsmotor. Het is dus kwestie van de juiste reflexen te kweken. HLN Drive ging op slipcursus.
Lees verder

200 agenten beschermen Belgisch koningshuis tegen prijskaartje van 15 miljoen: "Prinses Elisabeth kan niet zomaar alleen op uitstap"
Het ziet eruit als een paleis, maar eigenlijk staat er in Laken een sterk beveiligd fort: maar liefst 200 federale agenten beschermen de Belgische koninklijke familie. Een imposant cijfer waar nog een imposanter prijskaartje aan hangt: zo'n 15,3 miljoen euro kost het ons per jaar. En tóch worden niet alle royals 24u per dag bewaakt. We vroegen expert communicatie en koningshuizen Jo De Poorter om duiding. "Als je onze vorst ergens tegenkomt, zie je éérst zijn beveiligingsagenten en dan pas de koning zelf."
Lees verder

Deense regering wil asielcentra opzetten in het buitenland
Een meerderheid in het Deense parlement heeft een controversiële wet goedgekeurd die asielcentra in andere landen mogelijk maakt, ondanks kritiek van de Verenigde Naties. Dat meldt het Deense persagentschap Ritzau. Het zal de autoriteiten in staat stellen asielzoekers naar derde landen te vliegen waar ze zullen moeten wachten tot hun aanvraag in Denemarken is behandeld.
Lees verder

Denemarken wil asielzoekers buiten Europa gaan opvangen
Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt asielzoekers op te vangen buiten Europa. Denemarken zegt al te praten met meerdere landen waar dergelijke centra gevestigd kunnen worden.
Lees verder

Dit is de eenvoudigste oplossing om vervelende mieren weg te jagen
Het is opnieuw mooi weer en dat betekent vaak ook meer last van insecten. Denk maar aan mieren die zich massaal verzamelen, om jouw laatste kruimels op te eten. Een Waalse landbouwingenieur heeft daar een heel eenvoudig trucje voor: "Gebruik krijt."
Lees verder

Kersvers Champions League-winnaar (en boeman van KDB) Rüdiger wordt voor tweede keer vader en geeft dochtertje 'toepasselijke' naam
Het geluk van Antonio Rüdiger kan niet op deze dagen. Afgelopen weekend won Rüdiger met Chelsea de Champions League. Nu mocht de Duitse verdediger zijn tweede kindje op aarde verwelkomen. Het dochtertje kreeg een wel heel aparte naam mee.
Lees verder