Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 11 juni 2021

Eind deze zomer inhaalmoment voor reizigers die tweede prik hebben gemist

Eind deze zomer inhaalmoment voor reizigers die tweede prik hebben gemist

Wie midden in de zomervakantie normaal gesproken een tweede dosis van een coronavaccin moet krijgen, hoeft zijn of haar vakantieplannen niet helemaal om te gooien. Voor personen die hun tweede prik niet tijdig kunnen ophalen, zal het Agentschap Zorg en Gezondheid vanaf eind augustus een inhaalmoment voorzien.

Lees verder

Europees Parlement stemt in met opheffen patenten op coronavaccins

Om de mondiale vaccinatiecampagne tegen covid-19 te versnellen, moeten de patenten op de vaccins tijdelijk opgeheven worden. Dat vindt het Europees Parlement, dat een resolutie in die zin heeft aangenomen. Het parlement fluit daarmee de Europese Commissie terug.

Lees verder

Prins Charles reageert op geboorte Lilibet: 'Zo'n gelukkig nieuws'

De Britse prins Charles heeft dinsdag in Oxford een fabriek bezocht waar elektrische wagens worden gemaakt. Tijdens een toespraak over het belang van groene energie voor toekomstige generaties, haalde hij kort de geboorte van zijn vijfde kleinkind aan. Zijn zoon prins Harry en schoondochter Meghan Markle hebben op 4 juni een dochtertje gekregen dat ze Lilibet Diana hebben genoemd.

Lees verder

Booking moet zich verantwoorden voor belastingontduiking in Italië

De boekingssite Booking.com wordt in Italië beschuldigd van het ontduiken van meer dan 150 miljoen euro aan belastingen. De btw-aangifte zou onvolledig geweest zijn.

Lees verder

Belgische ondernemingen hebben bijna kwart meer vacatures

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 141.565 vacatures bij Belgische ondernemingen, tegenover 115.553 in het vierde kwartaal van 2020. Het gaat om een stijging van 22,51 procent, zo meldt het Belgische statistiekbureau Statbel donderdag. De vacaturegraad - het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming - steeg van 2,91 procent naar 3,51 procent.

Lees verder

Homans tikt Somers op de vingers over moskee-communicatie

De voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans, tikt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers op de vingers over zijn communicatie rond de erkenning van moskeeën eerder deze week. De minister had daarover dinsdagnamiddag een vraag in de commissie, maar verspreidde al in de voormiddag een persbericht.

Lees verder

Enorme pollenpiek speelt hooikoortslijders parten: zo maakt u er het beste van

Veelvuldig zijn de uitroepen van irritatie tot zelfs wanhoop: het graspollenseizoen heeft een knaller van een start gemaakt. Dat danken we aan het warme, mooie weer dat de herfstige maand mei volgde. Blij met de zon, maar minder met uw tranende ogen, kriebelende verhemelte en lopende neus? Deze tips maken het draaglijker.

Lees verder

Inwoners Zwijndrecht krijgen 'zo snel mogelijk' aanbevelingen over PFOS-vervuiling

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil 'zo snel mogelijk' aanbevelingen kunnen formuleren aan zijn inwoners over het gebruik van gewassen en producten zoals eieren uit de omgeving van de met PFOS vervuilde fabriekssite van 3M. Op woensdag 16 juni wordt er een gemeentelijke raadscommissie georganiseerd waar onder meer wetenschappelijke experts, het labo dat stalen analyseert en OVAM worden uitgenodigd om toelichting te geven bij de stand van zaken.

Lees verder

Zwarte lijst, dubbele hekken en controles van station tot strand: strengere regels voor Gentse Blaarmeersen

De regels en de beveiliging rondom de Blaarmeersen in Gent worden verstrengd, nadat de politie woensdag het recreatiedomein moest afsluiten door vechtpartijen. Dat zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Lees verder

Parachutist maakt noodlanding op voetbalveld en krijgt gele kaart

Een parachutist heeft in Polen een noodlanding moeten maken nadat hij bij het skydiven in moeilijkheden was gekomen. De veiligste optie bleek om midden in een voetbalveld te landen waar op dat moment een wedstrijd bezig was. Bekijk de hachelijke daad in bovenstaande video.

Lees verder

'Spaarboekje even risicovol als aandelen'

De advocaten van Arco stellen in hun verdediging dat wie een spaarboekje had evenveel risico had als wie aandelen (Arco) kocht. 'Destijds was er immers geen spaargarantie.'

Lees verder

Weer spelbreker voor eerste topontmoeting Biden en Johnson

Het weer heeft ervoor gezorgd dat een trip van de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson naar een eiland ter hoogte van Cornwall in het water is gevallen.

Lees verder

Parlementslid VS zoekt nieuwe manier om klimaat te redden: 'Verander baan van aarde rond de zon'

Een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden in de VS, Louis Gohmert, heeft tijdens een hoorzitting een opmerkelijke nieuwe 'oplossing' voor de klimaatverandering geopperd. Volgens hem moeten we de baan van de maan om de aarde of de baan van de aarde rond de zon veranderen. 'Dat zou een ingrijpend effect hebben op het klimaat', klonk het.

Lees verder

Minder cash en wanbetalers op weg tegenhouden, deel van het plan van 1 miljard

Met een ambitieus plan moet de fraudebestrijding in 2024 jaarlijks een miljard euro meer opbrengen dan vandaag. Alleen gaan we wellicht nooit weten of die doelstelling effectief wordt gehaald.

Lees verder

Forse investering moet Staatsveiligheid bijna verdubbelen

Over een jaar of drie moet de Staatsveiligheid bijna verdubbeld zijn in omvang. Daarnaast komen er extra investeringen in ICT. 'Een historische stap', vindt administrateur-generaal Jaak Raes.

Lees verder

Antwerpse douanier verdacht van drugssmokkel

Een 36-jarige douanier verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Antwerpen. De man kwam in beeld tijdens een gerechtelijk onderzoek naar de invoer van drugs via de haven van Antwerpen.

Lees verder

Rugzak met munitie werd 'vrij recent' achtergelaten: dit weten we al over nieuw spoor in zoektocht naar Jürgen Conings

Vijfentwintig dagen nadat de tot de tanden gewapende militair Jürgen Conings (46) verdween in de natuur, hebben speurders een nieuw spoor te pakken. Woensdag werd in het bos waar eerder de auto van Conings is teruggevonden een zwarte rugzak met jachtmunitie en proviand aangetroffen. De rugzak plus inhoud is naar het labo voor verder onderzoek.

Lees verder

Gedeeltelijk verduisterd

De bioscopen en theaters zijn dan wel open, maar hét spektakel was dat van de zonsverduistering. Een gedeeltelijke weliswaar. Dat kon de pret niet bederven. Eenmaal de lunch was verorberd, ging de blik onverwijld naar boven.

Lees verder

Coens over PFOS-zaak: 'Laat die onderzoekcommissie maar komen'

'De minister moet eens weten wat ze wil', zei Joachim Coens vanmorgen over de onverwachte vraag van minister Zuhal Demir (N-VA) om een onderzoekcommissie. Maar de CD&V-voorzitter ligt naar eigen zeggen niet dwars: 'Wij willen dit uitspitten tot op het bot.'

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad houdt rekening met zwaarder griepseizoen en ziet graag meer kwetsbaren gevaccineerd

Alle mensen vanaf 65 jaar, mensen die in een instelling wonen, alle patiënten die een chronische aandoening hebben en alle zwangere vrouwen moeten prioritair een vaccin krijgen tegen de seizoensgebonden griep voor de komende winter. Dat heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een advies gezegd.

Lees verder

Knappe dronebeelden tonen hoe rondtrekkende olifantenkudde slaapt

In het zuiden van China heeft een groep onderzoekers kunnen filmen hoe vijftien olifanten allemaal samen sliepen. Dat is uitzonderlijk, want normaal blijven er steeds enkele dieren op de wacht staan. De vijftienkoppige kudde wordt door de onderzoekers gemonitord en is berucht in China omdat ze een 500 kilometer lang spoor van vernieling heeft getrokken nadat de olifanten uit hun leefgebied waren weggetrokken. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Anastasia Pavlyuchenkova is eerste finaliste op Roland Garros

De Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 32) heeft zich donderdag als eerste geplaatst voor de finale op Roland Garros. Ze staat voor het eerst in haar carrière in de eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Lees verder

Voetballegendes Nesta en Totti geven vrijdag startschot van EK in Rome

De Italiaanse voetballegendes Alessandro Nesta en Francesco Totti trappen vrijdagavond het zestiende EK voetbal in Rome af. Nadien maken ze plaats voor Andrea Bocelli en een virtueel optreden van Martin Garrix, Bono en The Edge.

Lees verder

Remco Evenepoel wint tijdrit Baloise Tour en verstevigt leidersplaats

Meer dan driehonderd dagen na zijn laatste zege weet Remco Evenepoel weer wat winnen is. De 21-jarige kopman van Deceuninck - Quick Step was in de individuele tijdrit in Knokke-Heist de beste van het pak en verstevigt zijn leidersplaats in het algemeen klassement.

Lees verder

Mathieu Van der Poel verliest leiderstrui, Richard Carapaz ritwinnaar en nieuwe leider in Zwitserland

In de Ronde van Zwitserland stond een eerste echte bergrit op het programma. Vooral de finale met aankomst in Leukerbad was voer voor de betere klimmers. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) was de beste in een spurt met twee waarin hij de maat nam van Jakob Fuglsang (Astana).

Lees verder

Muggen besmet met bacterie dringen dengue-virus terug

Dengue of knokkelkoorts komt de laatste twintig jaar dramatisch meer voor, ook buiten tropische regio's. De ziekte wordt overgedragen door muggen. Onderzoekers melden nu dat ze dengue in een Indonesische stad met 77 procent hebben teruggedrongen door muggen te besmetten met een bacterie.

Lees verder

Man die president Macron klap in gezicht gaf, veroordeeld tot achttien maanden cel

De man die de Franse president Emmanuel Macron dinsdag een klap had gegeven, is door de strafrechtbank van Valence veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan veertien maanden met uitstel. De rechter heeft ook een aanhoudingsbevel uitgesproken.

Lees verder

Min 41-jarigen mogen zich inschrijven voor Janssen-vaccin, maar 'nog altijd geen vaccinkeuze'

Wie jonger is dan 41 jaar mag zich na grondige informatie over de zeldzame bijwerkingen via Qvax opgeven om toch een Janssen-vaccin te ontvangen. Maar een echte Janssen-keuze is dat niet. Want wie bovenaan de reservelijst staat, kan toch nog opgeroepen worden voor een ander vaccin.

Lees verder

Johnson noemt Biden 'grote verademing'

De ontmoeting met Joe Biden blijkt een fijne ervaring te zijn geweest voor de Britse premier, die de Amerikaanse president een 'grote verademing' noemde.

Lees verder

Nina Derwael toont nieuwe oefening waarmee ze in Tokio goud wil halen: 'Ik was achteraf vooral heel opgelucht'

Nina Derwael heeft haar terugkeer in de competitie niet gemist. Op de Wereldbeker in het Kroatische Osijek plaatste ze zich met de beste score moeiteloos voor de finale van de brug met ongelijke leggers, haar favoriet toestel. Derwael turnde een score van 15,150 bij elkaar en dit met de nieuwe oefening die haar straks in Tokio naar olympisch goud moet leiden.

Lees verder

UAntwerpen: eet geen eieren in straal van vijftien kilometer rond 3M

Zowat iedereen in een straal van vijftien kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht die per week twee of meer eieren uit de eigen tuin eet, loopt mogelijk een gezondheidsrisico. Dat tonen nieuwe berekeningen door de UAntwerpen.

Lees verder

Geen EK-finale voor Red Lions, Nederland wint na shoot-outs

In de halve finale van het EK Hockey hebben de Red Lions aan het kortste eind getrokken. Na de reguliere speeltijd stond het in de partij tegen gastland Nederland gelijk: 2-2. In de shoot-outs toonden de Nederlanders zich het koelbloedigst (3-1).

Lees verder

Wachtlijst voor personen met een handicap blijft groeien

Uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) blijkt dat de wachtlijst eind 2020 met 545 mensen was aangegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Er waren 16.523 wachtenden.

Lees verder

#LikeMe-bedenker krijgt straf met uitstel voor zedenfeiten met minderjarigen

Het Antwerpse hof van beroep heeft een vroegere dansleraar van 39 veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor het aanranden van vier minderjarige leerlingen. Dat hij daarbij geweld of bedreiging had gebruikt of dat hij een van hen ook verkracht had, vond het hof niet aangetoond. De dertiger, die mee de Ketnet-reeks #LikeMe bedacht, kreeg een lichtere straf dan in eerste aanleg.

Lees verder

Elise Vanderelst verpulvert Belgisch record op 1.500 meter en plaatst zich voor Tokio

Elise Vanderelst is donderdag als zevende gefinisht op de 1.500 meter bij de Diamond League in het Italiaanse Firenze in een nationaal record van 4:02.63. De Europese kampioene in zaal dook zo onder de olympische limiet van 4:04.20.

Lees verder

Twee doden bij schietpartij in supermarkt in Florida

Een man en een baby zijn donderdag gedood bij een schietpartij in een supermarkt in Florida. De dader schoot daarna zichzelf dood. Het is de meest recente in een reeks van recente massaschietpartijen in de zuidelijke Amerikaanse staat.

Lees verder

Minstens twaalf doden bij instorting gebouw in Bombay

Minstens twaalf mensen, onder wie acht kinderen, zijn omgekomen bij de instorting van een gebouw in Mumbai door hevige moessonregens. Er vielen ook zeven gewonden. Dat melden de Indiase autoriteiten donderdag.

Lees verder

VN-organisaties slaan alarm over voedseltekorten in Tigray, Ethiopië

Meerdere VN-organisaties slaan opnieuw alarm over de voedseltekorten in de Ethiopische regio Tigray. Ruim 350.000 mensen worden volgens hen acuut bedreigd door hongersnood. Ongeveer 2 miljoen anderen dreigen in dezelfde situatie te belanden.

Lees verder

Washington heft sancties tegen Iran op

Washington heeft donderdag de sancties tegen voormalige Iraanse functionarissen opgeheven en tegelijkertijd sancties opgelegd aan een netwerk dat ervan wordt beschuldigd de Houthi-rebellen in Jemen te helpen financieren. Ondertussen gaan de onderhandelingen om de nucleaire deal te redden met Teheran verder.

Lees verder

Eerste voltooide leiding van Nord Stream 2 wordt met gas gevuld

Het bedrijf achter de Nord Stream 2 zal vrijdag starten de pijpleiding met gas te vullen. Het zal echter nog maanden duren voordat het gas erdoor kan stromen.

Lees verder

Zuckerberg laat zijn personeel nog zeker zes maanden telewerken

Voltijdse werknemers van het sociaalmediabedrijf Facebook mogen nog zeker zes maanden telewerken als hun job dat toelaat. Dat maakt ceo Mark Zuckerberg bekend. Hij kondigde tegelijk aan dat hij dat ook zal doen.

Lees verder

Waarom gaan we een onleefbare planeet terug verkennen?

We gaan de planeet Venus opnieuw verkennen, op zoek naar leven. Wat is het nut daarvan? En Donald Trump is nog minstens twee jaar lang verbannen van Facebook.

Lees verder

Het moment van de waarheid voor de Gouden Generatie

Vanavond start het EK voetbal, en als we even chauvinistisch zijn, want dat mag al eens, dan zijn onze Rode duivels gewoon de topfavoriet.

Lees verder

Braziliaanse Hooggerechtshof zet licht op groen voor Copa America

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag beslist dat de 47e Copa America zondag in Brazilië van start kan gaan. De rechters zijn wel kritisch voor de beslissing om het toernooi te huisvesten en manen de autoriteiten aan er alles aan te doen om een 'Copavirus' te vermijden, maar zeggen niet de bevoegdheid te hebben om het toernooi te verbieden.

Lees verder

Brand veroorzaakt grote stroomstoring in Puerto Rico

Grote delen van het Caribische eiland Puerto Rico zijn getroffen door een stroomuitval. Meerdere gemeenten op het eiland hebben de noodtoestand uitgeroepen en burgemeesters deelden ijs en generatoren uit.

Lees verder

Coronacijfers blijven de goede richting uitgaan

Dagelijks zijn er gemiddeld 60 ziekenhuisopnames.

Lees verder

Podcasttips | Een extreemrechts complot in Duitsland en sekspraat van onze noorderburen

Elke week vist redacteur Max De Moor uit het onmetelijke podcastaanbod de verhalen of gesprekken op die je gehoord moet hebben. Ze verschijnen eerst in de nieuwsbrief en daarna als artikel.

Lees verder

De Belgische plannen van Joe Biden

Eerste minister Alexander De Croo zal de Amerikaanse president Joe Biden zondagavond verwelkomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. Dat laat het kabinet van de premier donderdag weten.

Lees verder