Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 juni 2021

CD&V en Open Vld willen statuut artsen in opleiding verbeteren

CD&V en Open Vld willen statuut artsen in opleiding verbeteren

Kamerleden Nathalie Muylle (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld) hebben een wetsvoorstel ingediend om het statuut van de artsen in opleiding te versterken. Dat hebben ze woensdag aangekondigd in een persmededeling.

Lees verder

De stijlgeheimen van Eva Mouton: 'Ik probeer maar één kleur te vermijden en dat is zwart'

Eva Mouton is illustrator, cartoonist, ontwierp een familieplanner en lanceerde onlangs haar eerste collectie stoffen. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Trackingsysteem leidt politie naar loods met gestolen fietsen in Merksplas

In Merksplas in de Antwerpse Kempen heeft de politie onlangs in een loods zowat 300 fietsen aangetroffen na een tip van het slachtoffer van een diefstal. Dat zegt de lokale politie van de zone Noorderkempen. Het onderzoek naar de feiten leverde intussen al de arrestatie van drie Nederlandse verdachten op.

Lees verder

Wout van Aert moet Nick Nuyens ruim 660.000 euro

Het arbeidshof in Antwerpen heeft Wout van Aert veroordeeld tot het betalen van een verbrekingsvergoeding van 662.000 euro aan Sniper Cycling, de vennootschap van Nick Nuyens, voor de verbreking van zijn contract in 2018. Van Aert ruilde Verandas Willems - Crelan, het team van Nuyens, in voor het Nederlandse Jumbo-Visma.

Lees verder

Koningin Mathilde pakt uit met basketbalkunsten bij Belgian Cats

Koningin Mathilde heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Belgian Cats in aanloop naar het EK basketbal. Ze moedigde hen niet alleen aan, maar gaf ook nog eens het goede voorbeeld. 'Iedereen was onder de indruk', aldus topspeelster Ann Wauters. Bekijk de worpen van de koningin in bovenstaande video.

Lees verder

54,5 ton cocaïne onderschept sinds begin van het jaar

In de haven van Antwerpen is in de eerste vijf maanden van dit jaar al 54,5 ton cocaïne onderschept, dat meldt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) woensdag. Dat is 'amper' tien ton minder dan wat in heel 2020 werd onderschept.

Lees verder

Factcheck: 'Hogere minimumlonen = hogere werkloosheid'

De sociale partners willen in stappen het minimumloon fors verhogen. Leidt dat tot ­hogere werkloosheid, zoals Siegfried Bracke net als enkele andere N-VA'ers suggereerde op Twitter? Daarover is in het verleden al veel ­onderzoek ­gevoerd, vooral in Amerika.

Lees verder

U dacht dat er geen festivals zouden zijn? Jawel hoor: deze bijvoorbeeld

Na zeven maanden trekt de cultuursector zich weer op gang. Een overzicht van enkele festivals waar u de volgende weken alvast kan van genieten.

Lees verder

Hollywood in Spanje: politie achtervolgt drugssmokkelaars op zee

Drie vermeende drugssmokkelaars zijn maandag achtervolgd door de Spaanse Guardia Civil nabij de kaap van Trafalgar. De politie wilde een kijkje nemen op de boot die er voor hen verdacht uitzag, waardoor de mannen op de vlucht sloegen. De Guardia Civil zette bovenstaande video van de achtervolging op Youtube, Hollywoodmuziek incluis.

Lees verder

We mogen weer naar de cinema, schol!

Na zeven maanden trekt de cultuursector zich weer op gang. Enkele filmtips voor wie naar de bioscoop wil.

Lees verder

Rechtbank Arco wijst op maatschappelijk belang proces

'Het is zeven jaar geleden dat deze zaak werd ingeleid. Het is ons aller maatschappelijke plicht om dit tot goed einde te brengen zonder incidenten.' Aan het woord is geen advocaat maar de voorzitter van de ondernemingsrechtbank in Brussel.

Lees verder

Plots 538 vaccins over in Antwerpen: 'Meteen in auto gesprongen voor ons spoedvaccin'

Meer dan 500 vaccins dreigden dinsdagavond in het Antwerps vaccinatiecentrum in de vuilnisbak te belanden door een fout. Qvax, brandweerlieden en mensen die spontaan afzakten, hebben dat verhinderd. De 27-jarige Bavo Maes was erbij: 'We waren met collega's aan het wandelen, en kregen plots telefoon. Of we een vaccin wilden?'

Lees verder

Eerste verdachte van moord op Mounia vrijgelaten, andere verdachte in de cel

In het onderzoek naar de dodelijke steekpartij die op zondag 30 mei plaatsvond in Evere, heeft de onderzoeksrechter de man vrijgelaten die als verdachte was opgepakt en onder aanhoudingsbevel was geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket. 'De eerste aanwijzingen in zijn richting werden door het onderzoek niet bevestigd', klinkt het. 'Intussen is een andere verdachte opgepakt.'

Lees verder

Vijf vragen | Wat betekent de boete van 662.000 euro voor Wout van Aert

Het Antwerps Arbeidshof heeft Wout van Aert veroordeeld tot het betalen van een schadeloosstelling van 662.000 euro aan de NV Sniper Cycling, de vennootschap achter Nick Nuyens en diens zakenpartner Chris Compagnie. Hoe is het zover kunnen komen? Wat doet dit -zowel financieel als emotioneel- met Van Aert? En is de strijd nu gestreden?

Lees verder

De Grote Terugkeer in beeld

Vandaag trad het eerste deel van het Zomerplan in werking. Nieuwe versoepelingen laten onder meer toe opnieuw te werken op kantoor, te sporten in een fitnesscentrum, te ontspannen in een sauna, kegels omver te halen in een bowlingzaal en te shoppen in een winkelcentrum. Dat die Grote Terugkeer deugd doet, merk je overal.

Lees verder

Waarom de Europese Commissie het Duits Hoog­gerechtshof op zijn plaats zet

De Europese Commissie start een inbreukprocedure tegen Duitsland, omdat het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe de primauteit van het Europees recht niet gerespecteerd zou hebben.

Lees verder

Blikvanger | Thomas Müller, van lijder naar leider van de Duitse nationale ploeg

In 2019 werd hij door bondscoach Joachim Löw nog aan de kant geschoven, maar nu hij na 2,5 jaar opnieuw opgeroepen werd, moet Thomas Müller (31) op het EK weer de stuwende kracht zijn van de Duitse nationale ploeg. Maandag maakte hij in de 7-1-zege tegen Letland zijn eerste goal sinds zijn terugkeer, maar het was vooral zijn leiderschap op het veld die in het oog sprong.

Lees verder

Politiek getouwtrek om de vaccins: de twist tussen Vlaanderen en Brussel

In de coulissen van de vaccinatie woedt een stevige politieke strijd. Brussel eist meer vaccins, omdat het ook Vlamingen en Walen vaccineerde. Maar ook Vlaanderen claimt extra vaccins, wegens zijn hoge vaccinatiegraad.

Lees verder

Bekijk hier alle 60 goals van Romelu Lukaku voor de Rode Duivels

Romelu Lukaku (28) blijft maar scoren voor de Rode Duivels. Hij maakte zondag tegen Kroatië al zijn 60ste doelpunt in amper 94 interlands voor de nationale ploeg. Daarmee doet hij beter dan Robert Lewandowski (109 interlands), Lionel Messi (121 interlands) en Cristiano Ronaldo (129). Voor de gelegenheid zette de voetbalbond alle 60 goals van Lukaku op een rijtje, bekijk ze allemaal in de video hierboven.

Lees verder

Demir suggereert parlementaire onderzoekscommissie over PFOS-vervuiling

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir suggereert dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven roept. Hiermee wil het de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling bij Zwijndrecht onderzoeken. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement gezegd.

Lees verder

Voorzitter van de raadkamer in dossier Reuzegom weigert zich vrijwillig terug te trekken na wrakingsverzoek

De voorzitter van de raadkamer die net voor de zitting maandag gewraakt werd, weigert zich van de zaak te onthouden. De voorzitter moest maandag beslissen of de 18 betrokken Reuzegommers naar de strafrechter moeten. Het dossier wordt nu overgemaakt aan het Hof van Beroep. Dat meldt het parket van Limburg.

Lees verder

Steden laten mondmaskerplicht in straatbeeld voorzichtig los

Steeds meer steden en gemeenten laten de mondmaskerplicht in de buitenlucht varen. Alleen in drukke (winkel)straten blijft het kleinood een must. Binnen is die versoepeling nog niet aan de orde.

Lees verder

Remco Evenepoel eerste leider in Baloise Belgium Tour, Robbe Ghys wint rit

Robbe Ghys heeft de eerste rit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De renner van Sport Vlaanderen - Baloise was de snelste van een kopgroep van drie. Remco Evenepoel, die bijzonder veel indruk maakte, werd tweede. Hij is meteen de eerste leider in de Belgische rittenkoers.

Lees verder

Primeur in Australië: voor het eerst 'supergroep' jagende bultruggen gespot

De uitzonderlijke beelden werden eind 2020 gemaakt door Brett Dixon aan de Sapphire Coast in de Australische provincie New South Wales. Wetenschappers waren verrast om zoveel bultrugwalvissen samen te zien, maar niet alleen de grootte van de groep was uitzonderlijk, ook de manier waarop ze jagen trok de aandacht. Dr Vanessa Pirotta van de Macquarie University is gespecialiseerd in wildlife en een van de wetenschappers die de beelden bestudeerde. Ze legt uit wat er zo bijzonder is aan deze groep bultrugwalvissen.

Lees verder

Weyts over kledingvoorschriften: 'Een school is geen strandbar'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het perfect verdedigbaar dat scholen kledijvoorschriften opleggen aan hun leerlingen. 'Het maakt wel uit wat je draagt en niet draagt. Het is goed dat er lijnen worden getrokken. Een school is een locatie om te leren, geen vrijetijdslocatie. Een school is geen strandbar'. Dat heeft de minister geantwoord op een vraag van PVDA-parlementslid Jos D'Haese. Weyts vindt het wél een goede zaak dat jongeren hun stem laten horen.

Lees verder

Matthias Casse verovert goud op WK in de klasse tot 81kg

Matthias Casse (24) heeft woensdag in Boedapest, Hongarije, de gouden medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen judo in de categorie tot 81 kg.

Lees verder

Red Panthers veroveren na dol slot tegen Engeland ticket voor halve finales

De Belgische nationale hockeyvrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finales op het EK in het Nederlandse Amstelveen. De Red Panthers (FIH 11) speelden woensdag op de derde en laatste speeldag in hun groep na een nagelbijter 1-1 gelijk tegen Engeland (FIH 5). Dat volstond voor een plaats bij de laatste vier, waar Nederland de tegenstander is.

Lees verder

Drieduizend euro boete voor wie volgend jaar nog stookolieketel plaatst

Vanaf 1 januari 2022 mogen er geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst. Een ketel mag ook niet meer worden vervangen als er een aardgasnet aanwezig is in de straat. Dat blijkt uit een voorstel van decreet dat Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) hebben ingediend. Er worden boetes voorzien vanaf 3.000 euro.

Lees verder

Recreatiedomein Blaarmeersen in Gent ontruimd na zware vechtpartij

Op de Blaarmeersen in Gent is in de late namiddag een vechtpartij uitgebroken. Minstens één iemand zou daarbij een messteek gekregen hebben in de zij, maar dat is nog niet officieel bevestigd. De politie ontruimde het volledige domein en de stad bekijkt of er extra maatregelen genomen kunnen worden.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad blijft bij twee doses voor wie coronabesmetting heeft doorgemaakt

Mensen die een coronabesmettingen hebben doorgemaakt, dienen toch nog twee prikken met een mRNA-vaccin te krijgen om als volledig beschermd en ingeënt te worden aanzien. Dat raadt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) woensdag aan in een nieuw geüpdatet advies. Wel zet de HGR de deur op een kier voor wie wil reizen.

Lees verder

'Voor de gelegenheid heb ik mijn mooiste kleren aangetrokken'

Om half zes opende de eerste fitnessclub zijn deuren, om half twaalf sloten de cafés. De versoepeling van de coronamaatregelen bracht een golf van vreugde en hoop - al moet de vrijheid nog 'binnensijpelen'.

Lees verder

Plannen voor controversiële Keystone XL-pijplijn afgevoerd

De plannen voor de controversiële Keystone XL-pijplijn, tussen Canada en de Verenigde Staten, zijn afgevoerd. Dat heeft het Canadese energiebedrijf TC Energy woensdag laten weten, bijna vijf maanden nadat de Amerikaanse president Joe Biden besliste om de pijplijn te blokkeren. Die beslissing was een van Bidens eerste beleidsdaden en de Canadezen slaagden er niet in hem te overtuigen die beslissing ongedaan te maken.

Lees verder

Na Renault en Volkswagen nu ook Peugeot aangeklaagd voor dieselgate in Frankrijk

Na autobouwers Renault en Volkswagen is nu ook Peugeot in Frankrijk aangeklaagd in het kader van dieselgate. Dat meldt Stellantis, moederbedrijf van Peugeot, woensdagavond in een persbericht. Jarenlang werd in dit onderzoek amper vooruitgang geboekt, maar nu lijkt het in een stroomversnelling gekomen. Mogelijk zullen ook Citroën en Fiat-Chrysler, ook onderdeel van Stellantis, zich moeten verantwoorden voor hun rol.

Lees verder

Russische rechtbank verbiedt beweging van Navalny

Een rechtbank in Moskou heeft woensdag de organisaties van de opgesloten Kremlincriticus Aleksej Navalny als extremistisch bestempeld. In een eerste reactie liet Navalny al weten dat hij niet van plan is zich hierbij neer te leggen. De Britse en Amerikaanse buitenlandministers noemden de Russische beslissing 'pervers en bijzonder onrustwekkend'.

Lees verder

'Marc Dutroux van Italië' komt vrij. Wat vinden de Italianen daarvan?

Niets minder dan een nationaal trauma was de maffiamoord op de Italiaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone op 23 mei 1992. Onlangs kwam zijn moordenaar na 25 jaar vrij.

Lees verder

Unicef: 'Aantal kinderen in kinderarbeid stijgt na twee decennia opnieuw'

Het aantal kinderen dat wereldwijd kinderarbeid verricht, is de afgelopen vier jaar met 8,4 miljoen gestegen. Dat blijkt donderdag uit een rapport van Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie (Ilo). Het is de eerste stijging in kinderarbeid in twee decennia.

Lees verder

Oud-president Ivoorkust Laurent Gbagbo keert op 17 juni terug vanuit Brussel

De voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo keert op 17 juni naar Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. Na zijn vrijspraak door het Internationaal Strafhof, eind maart, verbleef hij in ons land.

Lees verder

Mongolische presidentsverkiezingen gewonnen door oud-premier Khürelsükh Ukhnaa

Khürelsükh Ukhnaa is de nieuwe president van Mongolië. De kandidaat van de centrumlinkse Volkspartij (MPP) haalde volgens voorlopige resultaten 68 procent van de stemmen.

Lees verder

Gedeeltelijke zonsverduistering in ons land te bewonderen

Donderdag vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In België zal het hemelverschijnsel gedeeltelijk waar te nemen zijn. Wie het fenomeen wil bewonderen, moet om zijn ogen te beschermen een eclipsbril dragen.

Lees verder

Vleesverwerker JBS betaalde hackers 11 miljoen dollar

's Werelds grootste vleesverwerkende bedrijf JBS heeft 11 miljoen dollar in bitcoin betaald aan de hackers die achter de cyberaanval van eind mei zaten. Dat heeft het Amerikaanse filiaal van de wereldspeler zelf woensdag aangekondigd.

Lees verder

Alle coronacijfers op groen

Het blijft de goede kant op gaan met de coronacijfers. Alle indicatoren staan op groen in het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Plaatselijke buien brengen verfrissing aan einde van warme dag

Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs wordt het donderdag zonnig met geleidelijk vorming van binnenlandse stapelwolken. Het blijft droog bij maxima tussen 20 graden aan zee en 27 graden in het centrum van het land. Vanavond is er wel kans op regen. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

De verwachte basketbalkampioen: Filou Oostende pakt tiende titel op rij

Oostende heeft zich woensdagavond voor de 22e keer in de clubgeschiedenis en voor de tiende keer op rij tot Belgisch kampioen basket gekroond.

Lees verder

Nieuwe aanklacht tegen Aung San Suu Kyi

De afgezette Myanmarese regeringsleidster Aung San Suu Kyi wordt nu ook beschuldigd van corruptie. Het voormalige hoofd van de burgerregering wordt er meer bepaald van beschuldigd '600.000 dollar en enkele kilo's goud' aan steekpenningen te hebben ontvangen.

Lees verder

Israëlische troepen schieten drie Palestijnen dood op Westelijke Jordaanoever

In Jenin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, hebben Israëlische troepen donderdagmorgen drie Palestijnen doodgeschoten. Dat is vernomen van officiële Palestijnse en Israëlische bronnen.

Lees verder