Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 20 juni 2021

Amerikaan verbetert 31 jaar oude wereldrecord kogelstoten

Amerikaan verbetert 31 jaar oude wereldrecord kogelstoten

De Amerikaan Ryan Crouser heeft vrijdag het 31 jaar oude wereldrecord kogelstoten verbeterd.

Lees verder

Nederlandse koning overtreedt coronaregels opnieuw: 'Hij baalt er ook van'

De Nederlandse koning Willem-Alexander (54) krijgt opnieuw veel kritiek omdat hij de coronaregels niet heeft nageleefd. 'De koning baalt er zelf ook ontzettend van', reageert premier Mark Rutte.

Lees verder

Opperrechter Raisi op weg naar verkiezingsoverwinning in Iran

De zeer conservatieve opperrechter Ebrahim Raisi wordt zo goed als zeker de nieuwe president van Iran.

Lees verder

Kan ik met familie een vakantiehuisje huren en mag er gedanst worden op ons trouwfeest? Enkele vragen beantwoord

Het Overlegcomité heeft vrijdag het startschot gegeven voor stap twee van het zomerplan. Dat betekent weer heel wat versoepelingen voor de horeca, maar ook de afschaffing van het samenscholingsverbod en weer wat meer sociale contacten. Maar wat met trouwfeesten? Hoeveel mensen mag u uitnodigen om naar de Rode Duivels te kijken en hoe zal een cafébezoek er binnenkort uitzien?

Lees verder

Specht vernietigt wildcamera en verpest wetenschappelijk onderzoek

Een team van Russische wetenschappers heeft verschillende wildcamera's geplaatst in het natuurreservaat Nizhne-Svirsky. Een van die camera's werd vorige maand opgemerkt door een zwarte specht, die grote interesse toonde in het apparaat. Alleen had het dier er niet de beste bedoelingen mee. 'Het was alsof hij wist dat er gefilmd werd en hij de privacy van de dieren in het reservaat wou garanderen', aldus een van de wetenschappers.

Lees verder

Illegaal feest in Frankrijk ontaardt in geweld met politie: '22-jarige verloor hand'

Vijf leden van de Franse gendarmerie zijn gewond geraakt tijdens de interventie om een illegale raveparty in het Bretoense Redon uiteen te drijven. 'Een jonge feestvierder van 22 jaar verloor een hand', zegt prefect Emmanuel Berthier.

Lees verder

Even slikken, maar (nog) geen stress bij andere festivals na verbod op Tomorrowland

De Vlaamse regering gaat zwaar lobbyen om Tomorrowland te laten doorgaan, maar voorlopig is het festival geannuleerd na het verbod van de burgemeesters van Boom en Puurs. De organisaties van andere festivals, zoals Pukkelpop, maken zich voorlopig nog geen al te grote zorgen.

Lees verder

Mechelen neemt extra maatregelen rond oude kazerne wegens PFOS-vervuiling

Na een nieuw advies van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid neemt de stad Mechelen extra voorzorgsmaatregelen in een straal van honderd meter rond de site van de oude brandweerkazerne. Op de site zelf mogen kinderen niet spelen op het onverharde terrein. Binnen de afgebakende zone van honderd meter krijgt de meest kwetsbare bevolking de raad om geen groenten van eigen teelt te consumeren.

Lees verder

'Onafscheidelijk' koppel lost handboeien na 123 dagen en gaat uit elkaar: 'Doe dit niet na'

Het Oekraïense koppel Alexandr Kudlay en Viktoria Pustovitova was 123 dagen aan elkaar geboeid. Hun conclusie? Ze zijn niet voor elkaar gemaakt.

Lees verder

Foo Fighters worden (even) tributeband de Dee Gees

The Foo Fighters slaan een nieuwe muzikale richting in. Toch voor even. Ze ruilen de stampende stadionrock in voor disco, en brengen een plaat uit als de Dee Gees, een tributeband van de Bee Gees. De groepsnaam verwijst naar de initialen van frontman Dave Grohl.

Lees verder

Stad Peer vraagt bijkomend onderzoek PFAS-vervuiling militaire brandweerkazerne

De stad Peer werd vrijdagavond op de hoogte gebracht van een PFAS-vervuiling op de locatie van de militaire brandweer van de vliegbasis Kleine-Brogel (Peer). Dat bleek uit gegevens van Ovam. De locatie ligt op 800 meter van bebouwing en op 450 meter van landbouwgebied. De burgemeester vraagt verder onderzoek, overleg en maatregelen.

Lees verder

Topfavoriet Frankrijk blijft steken op 1-1 gelijkspel tegen uitgekookt Hongarije

Wat een vreugde-explosie in de Puskas Arena in Hongarije. Meer dan 60.000 supporters zagen hoe Hongarije, het zwakke broertje in de poule des doods, op slag van rust op voorsprong kwam tegen wereldkampioen Frankrijk. In de tweede helft wist Frankrijk via Griezmann wel op gelijke hoogte te komen, maar verder dan een 1-1 gelijkspel kwam het uiteindelijk niet. Topfavoriet Frankrijk beleefde een moeilijke namiddag, en lijkt dan toch niet onklopbaar.

Lees verder

Joe en Jill Biden treuren om overlijden herdershond Champ

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill rouwen om het overlijden van hun oudste hond Champ. De Duitse herder stierf 'vredig thuis', volgens de verklaring die het Witte Huis zaterdag uitgaf.

Lees verder

Duitsland overklast regerend Europees kampioen Portugal met overtuigende cijfers

Duitsland veegde met overtuigende cijfers de vloer aan met Portugal. De regerende Europees kampioen kwam er amper aan te pas en werd naar huis gestuurd met een 2-4-nederlaag. Wingback Robin Gosens was de absolute uitblinker bij een sterk Duitsland. Dankzij de zege van Die Mannschaft kan alles nog in de Groep des Doods op de slotspeeldag van de groepsfase.

Lees verder

Beste Belgische documentaire op Docville opnieuw voor Liesbeth De Ceulaer

Regisseur Liesbeth De Ceulaer heeft zaterdagavond voor de derde keer de prijs voor beste Belgische documentaire gewonnen op de slotavond van Docville, het internationaal documentairefestival in Leuven. De Ceulaer won de prijs voor haar film 'Holgut', die het verhaal vertelt van twee broers die samen op hertenjacht gaan in Siberië.

Lees verder

Orban wil macht van Europees Parlement beperken

De Hongaarse premier Viktor Orban wil de macht van het Europees Parlement beperken. De nationale parlementen van de lidstaten moeten volgens Orban wetgevende initiatieven in het Europees halfrond kunnen stopzetten, wanneer dat de nationale bevoegdheden zou schenden. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, veroordeelde onmiddellijk de uitspraken.

Lees verder

Voormalig Brits parlementsvoorzitter John Bercow stapt over naar Labour

John Bercow heeft de Britse Conservatieven verlaten en is overgestapt naar Labour. Bercow raakte tijdens de brexitsaga bij het grote publiek bekend als de parlementsvoorzitter die de woelige debatten moest leiden. Heel vaak riep hij 'order, order' om het House of Commons in het gelid te krijgen. Bercow zat hoegenaamd niet op de lijn van de harde brexiteers uit zijn toenmalige partij.

Lees verder

Gemiste penalty tegen Polen breekt Spanje zuur op

Spanje heeft ook zijn tweede wedstrijd op dit EK niet kunnen winnen. Het kon dit keer wel scoren via Alvaro Morata, maar na de gelijkmaker van de onvermijdelijke Robert Lewandowski en een penaltymisser van Gerard Moreno moest het uiteindelijk opnieuw tevreden zijn met een schamel 1-1-gelijkspel. Met nog één groepswedstrijd te gaan is Spanje zo pas derde in groep E.

Lees verder

Nog steeds onweer in de lucht

Zondag is het eerst nog zwaarbewolkt en grijs maar geleidelijk wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft een groot deel van de dag droog maar op het einde van de namiddag neemt de kans toe op regen- en onweersbuien in het zuidoosten van het land.

Lees verder

440 kinderen gestorven onderweg naar Europa

Sinds januari 2018 zijn minstens 440 kinderen gestorven terwijl ze probeerden Europa te bereiken. Dat is berekend door United, een netwerk van 550 ngo's in 45 Europese landen, dat sinds 1993 bijhoudt wanneer mensen op doorreis naar Europa sterven, bijvoorbeeld in een grensrivier op het Europese vasteland, in een detentiecentrum voor migranten, of op de Middellandse Zee.

Lees verder

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Beauraing na kleine tornado, noodweer maakt 17 lichtgewonden

In Beauraing, in de provincie Namen, is zaterdagavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, na de passage van een kleine tornado. Dat melden de autoriteiten in een persbericht. Zeventien mensen raakten lichtgewond en een vijftigtal gebouwen liep schade op.

Lees verder

Automobilist rijdt in op menigte tijdens Pride-parade in VS, zeker één dode

De chauffeur van een pick-uptruck is zaterdag (lokale tijd) ingereden op een menigte die zich verzamelde voor een Pride-parade in Zuid-Florida. Volgens Amerikaanse media is minstens één man om het leven gekomen. Onduidelijk is of het om een ongeluk gaat of dat de automobilist doelbewust de mensenmassa heeft proberen te raken.

Lees verder

Ovam-topvrouw: 'Ovam heeft niet gecommuniceerd over PFOS door ministeriële beslissing'

Henny De Baets, de administrateur-generaal Ovam, ijvert in het 3M-Oosterweel-dossier voor een onderzoek met volledige kennis van zaken. 'In dit voor de burger essentieel debat is geen ruimte voor fragmentaire informatie, noch voor onoordeelkundige verdachtmakingen die een grondig onderzoek door het Vlaams parlement zouden kunnen bedreigen.' Dat stelt de topvrouw van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) zaterdagavond in een mededeling die via haar advocaat werd verspreid.

Lees verder

Toxicoloog over schipbreuk Sri Lanka: 'Dit is een wake-upcall'

Eind mei heeft het containerschip X-Press Pearl voor de westkust van Sri Lanka twaalf dagen lang in lichterlaaie gestaan na een chemische explosie aan boord. Het schip is inmiddels gezonken en op de stranden spoelen nu tonnen plastic bolletjes aan die het schip vervoerde. Gevreesd wordt ook dat de lading gevaarlijke chemische stoffen zal vrijkomen in het water. Professor Ecotoxicologie Colin Janssen wikt en weegt in bovenstaande video hoe groot de impact van de schipbreuk op het milieu zal zijn.

Lees verder