Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 juni 2021

Aarde steelt show tijdens urenlange timelapse van ruimtewandeling

Aarde steelt show tijdens urenlange timelapse van ruimtewandeling

Astronauten voerden een ruimtewandeling van zes uur uit om zonnepanelen te installeren aan het internationaal ruimtestation ISS. Terwijl ze werkten werd de aarde op de achtergrond zichtbaar. Een eerdere ruimtewandeling moest worden stopgezet wegens complicaties, maar astronauten San Kimbrough en Thomas Pesquet konden de installatie deze keer wel goed voorbereiden.

Lees verder

Advocaat vriendin Jürgen Conings: 'Geen reden om te twijfelen aan het onderzoek'

Bert Partoens, de advocaat van de vriendin van Jürgen Conings, ziet tot op vandaag geen enkele reden om mee te gaan in de complottheorieën die her en der verspreid worden over de dood van Jürgen Conings.

Lees verder

Jager die lichaam Jürgen Conings ontdekte: 'Ik struikelde over zijn been'

Jager Leonard Houben nam zondagmorgen rond 9.30 uur een lijkgeur waar toen hij door het Dilserbos fietste. Kort voor de middag trok de man terug naar de plek waar hij de geur had waargenomen en doorzocht naar eigen zeggen voetje voor voetje het terrein tot hij struikelde over het lichaam van Conings. De burgemeester van Maaseik, ­Johan Tollenaere (Open VLD), had die dag ook al een lijkgeur geroken in het Dilserbos. Hij ging niet zelf op zoek naar de bron van de geur, maar noteerde de coördinaten en speelde die onmiddellijk door aan de lokale politie.

Lees verder

Amerikaans oorlogsschip getest met 18 ton explosieven

De Amerikaanse marine heeft een nieuw oorlogsschip: het vliegdekschip USS Gerald R. Ford. Maar voor het hoogtechnologische schip in gebruik kon worden genomen, moest het eerst grondig worden getest. Tijdens een 'shock test' op de Atlantische Oceaan gebruikte de marine zo'n 18 ton explosieven om te zien of het schip, dat werd vernoemd naar de 38ste president van de Verenigde Staten, tegen een stootje kan.

Lees verder

Ex-minister Joke Schauvliege reageert op PFOS-dossier: 'Ben een gemakkelijke prooi op dit moment'

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu in 2017, reageert voor het eerst op het PFOS-dossier. 'Iedereen kiest mij als ­zondebok, omdat ik in een recent ­verleden al eens ontslag heb moeten nemen.'

Lees verder

10.000 Japanse toeschouwers mogen Olympische Spelen bijwonen

Het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van Tokio heeft maandag de beslissing genomen maximum 10.000 lokale toeschouwers toe te laten bij evenementen, op voorwaarde dat dit aantal niet hoger is dan vijftig procent van de capaciteit van het stadion. Buitenlandse fans werden eerder al geweerd van de olympiade.

Lees verder

Spaanse premier belooft opgesloten Catalaanse separatisten gratie

De Spaanse premier Pedro Sánchez kondigt aan dat de regering morgen gratie verleent aan negen Catalaanse separatisten die in de cel zitten. Met het pardon hoopt Sánchez het ijs te breken tussen de Spaanse ­regering in Madrid en de nieuwe Catalaanse regering van pro-onafhankelijkheidspartijen.

Lees verder

Lamkel Zé doet niet mee aan testen en wandelt weg op strandslippers

Op de Bosuil stond vandaag de eerste werkdag op het programma en werden de spelers verwacht voor medische en fysieke testen. Didier Lamkel Zé had de voorbije dagen aangegeven Antwerp te willen verlaten en besloot niet deel te nemen aan de proeven. Zé wandelde meteen weg, met een opvallende outfit.

Lees verder

Burgemeesters niet van plan om in te binden over Tomorrowland: 'Wij zijn geen zatte nonkels die dit op één avond hebben beslist'

Om 15 uur worden de burgemeesters van Rumst en Boom bij Vlaams minister-president Jambon verwacht. Samen met de ministers Bart Somers en Annelies Verlinden wil hij hen overtuigen om Tomorrowland toch te laten doorgaan. Maar voorlopig houden zij voet bij stuk.

Lees verder

Alle wapens van Jürgen Conings zijn terecht

Politie en militairen hebben in de onmiddellijke omgeving van de plaats in het Dilserbos waar ze zondag het stoffelijk overschot van Jürgen Conings aantroffen, ook de vuurwapens teruggevonden die hij met zich mee had genomen. Dat vernam De Standaard uit goede bron.

Lees verder

Versoepeling bankgeheim in vizier van Grondwettelijk Hof

De private actiegroep Ministry of Privacy trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de verdere 'uitholling' van het bankgeheim. Ze vindt de nieuwe maatregel disproportioneel omdat de fiscus al genoeg middelen heeft om bankgegevens te kunnen inkijken

Lees verder

Nieuwe Iraanse president sluit ontmoeting met Biden uit

De ultraconservatief Ebrahim Raisi, die vrijdag de presidentsverkiezingen in Iran heeft gewonnen, sluit een ontmoeting met de Amerikaanse president uit. Dat zei hij maandag op de eerste persconferentie na zijn overwinning.

Lees verder

Zweedse premier Stefan Löfven verliest motie van wantrouwen

Voor de eerste keer in de Zweedse geschiedenis heeft een premier een motie van wantrouwen niet overleefd. Die eer valt de sociaaldemocraat Stefan Löfven te beurt, die nu een week de tijd heeft om het ontslag van zijn regering aan te bieden of nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In een persconferentie liet Löfven open hoe het nu verder moet.

Lees verder

De 'schijnverkiezingen' die toch niet de beloofde democratie zullen brengen

Ethiopië gaat vandaag naar de stembus. Wat het einde van het interim-bewind van Nobelprijswinnaar Abiy Ahmed had moeten markeren, lijkt uit te draaien op de installatie van een nieuw autoritair en dirigistisch regime.

Lees verder

Vooruit mag PFOS-commissie leiden

De parlementaire onderzoekscommissie die de aanpak van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht moet onderzoeken, krijgt hoogstwaarschijnlijk Vooruit-fractieleider Hannes Anaf als voorzitter.

Lees verder

Usain Bolt kondigt geboorte van tweeling Thunder en Saint Leo aan

Sprintlegende Usain Bolt en zijn partner Kasi Bennett hebben zondag op Instagram de geboorte van hun tweeling, twee jongens genaamd Thunder en Saint Leo, aangekondigd. Bolt voegde een familiefoto toe.

Lees verder

Alle premetrolijnen in Antwerpen verstoord, brandweer gaat over tot evacuaties

Door een probleem bij de seinen zijn alle premetrolijnen in Antwerpen verstoord. De brandweer is opgeroepen om te evacueren. Het metrosysteem wordt herstart en de reizigers hebben veilig de metro kunnen verlaten. Het ondergronds verkeer ligt nog steeds stil.

Lees verder

Turkse 'batman' vliegt elke dag naar huis in wingsuit

Cengiz Kocak is een base jumper die in Turkije bekendstaat als 'batman'. Hij was parachutist in het Turkse leger en volgde later een opleiding om te kunnen basejumpen. Nu hij manager is van de kabelbaan op de berg Babadag, kan hij elke dag van 2.000 meter naar beneden vliegen.

Lees verder

Deceuninck - Quick-Step laat Sam Bennett uit Tourselectie, Mark Cavendish neemt zijn plaats in

Deceuninck - Quick-Step heeft zonet zijn Tourselectie bekendgemaakt. Daarin is geen plaats voor Sam Bennett die sukkelt met een blessure. De Ierse spurter wordt vervangen door Mark Cavendish, 30-voudig ritwinnaar in de Tour.

Lees verder

Federaal parket bevestigt zelfdoding Jürgen Conings, verdere analyse nodig om tijdstip van overlijden te bepalen

Militair Jürgen Conings heeft zich van het leven beroofd met een vuurwapen. Dat blijkt uit forensisch onderzoek door de onderzoeksrechter, aldus het federaal parket. De dag van overlijden wordt geschat tussen één en vier weken geleden, verdere analyse zal dit nog verder uitwijzen.

Lees verder

Zeldzame kunst ter waarde van 11 miljoen euro teruggevonden in Antwerpen

Bijna 800 archeologische artefacten en stukken aardewerk die illegaal opgegraven werden in Italië, zijn aangetroffen bij een kunstverzamelaar in Antwerpen. De stukken hebben een geschatte totaalwaarde van 11 miljoen euro en zijn overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.

Lees verder

Kwarts veroorzaakte diamantkoorts in Zuid-Afrikaans dorpje

In het dorp KwaHlathi in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal verzamelden duizenden gelukszoekers nadat op sociale media beelden van opgegraven steentjes opdoken die leken op diamanten. Na tests blijkt het om - weinig waardevol - kwarts te gaan.

Lees verder

Zaak Sanda Dia: beslissing over wrakingsverzoek valt op 28 juni

In Antwerpen heeft het hof van beroep maandag het wrakingsverzoek tegen de voorzitster van de raadkamer in Hasselt in de zaak-Sanda Dia behandeld. Advocaat Joris Van Cauter kwam zijn verzoek toelichten en kreeg de steun van advocaat Walter Damen. De advocaat-generaal van het openbaar ministerie vindt de wraking niet nodig. Op maandag 28 juni neemt het hof een beslissing.

Lees verder

Jager verdacht van verspreiden beelden Jürgen Conings

Het Duitse medium Bild Zeitung publiceerde op zijn site en op zijn Youtube-kanaal deze namiddag onherkenbare beelden van het lichaam van Jürgen Conings.

Lees verder

Voor het eerst sinds 1933 weer rabbijn in Duits leger

Het Duitse leger heeft voor het eerst sinds 1933 weer een rabbijn in dienst. De 42-jarige Zsolt Balla wordt maandag geïnstalleerd, melden Israëlische media. Balla is van Hongaarse afkomst.

Lees verder

Enzo Scifo nieuwe trainer van Moeskroen, ook Silvio Proto en Emile Mpenza in trainersstaf

Enzo Scifo (56) wordt de nieuwe trainer van Moeskroen. Dat zal de club dinsdag aankondigen op een persconferentie. Scifo wordt in Henegouwen de opvolger van de Portugees Jorge Simao, die het na de degradatie van Moeskroen naar 1B voor bekeken hield. Silvio Proto wordt keeperstrainer.

Lees verder

Kortrijk krijgt boekenbeurs

Kortrijk krijgt de volgende drie jaar een nieuwe boekenbeurs. Het is een initiatief van meerdere Vlaamse uitgevers.

Lees verder

Roberto Martinez kiest voor Chadli, Doku en Trossard tegen Finland

Bondscoach Roberto Martinez voert maandagavond voor het slotduel tegen Finland in groep B liefst acht wissels door.

Lees verder

Oranje op dreef: met 9 op 9 naar volgende ronde dankzij twee goals Wijnaldum

Net als Italië legde Nederland in de poules een foutloos parcours af. Dankzij goals van Depay en Wijnaldum (2x) pakte het 9 op 9 en was het (voor het laatst) feest in Amsterdam. In de 1/8ste finales moet Oranje naar Boedepast. Via Bakoe hoopt het vervolgens tot in Londen te raken.

Lees verder

Oostenrijk klopt Oekraïne met 0-1 en mag zich opmaken voor 1/8ste finale tegen Italië

Oekraïne had genoeg aan een punt om zich te plaatsen voor de 1/8ste finales, maar heeft zich maandagavond laten overtroeven door een vinnig Oostenrijk. Christoph Baumgartner zorgde voor de enige goal van de match. Roman Yaremchuk en co. moeten hopen dat ze als een van de vier beste derdes alsnog naar de volgende ronde kunnen.

Lees verder

EU poogt regime Loekajsenko financieel droog te leggen

Met economische strafmaatregelen wil de EU de Wit-Russische president Loekasjenko de duimschroeven aandraaien. 'We treffen de staatsbedrijven waarmee hij zich financiert.'

Lees verder

Steven Spielberg gaat films maken voor Netflix

Netflix heeft een deal gesloten met de bekende Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Amblin Partners, de productiemaatschappij van Spielberg, gaat de komende jaren minimaal twee films per jaar voor Netflix maken. Wat de overeenkomst Netflix heeft gekost is niet bekendgemaakt.

Lees verder

Eerste bodemstalen uit Beveren ­blijven onder saneringsnorm

Nadat de gemeente Zwijndrecht op haar grondgebied verontrustende concentraties PFOS had vastgesteld, liet ook buurgemeente Beveren op vier locaties in woongebied bodemstalen ­nemen en onderzoeken.

Lees verder

De Boekenbeurs 2.0 gaat naar Kortrijk: 'Zware beslissing na een ­decennialange traditie'

Er komt weer een boekenbeurs, maar niet in Antwerpen. De komende drie jaar wordt Kortrijk de gaststad van een nieuw initiatief.

Lees verder

IT-systemen stad Luik plat door cyberaanval

Het computernetwerk van de stad Luik ligt sinds maandagochtend deels plat door een cyberaanval. Dat schrijft het stadsbestuur op de website. Door de hack kunnen bij verschillende diensten geen documenten geprint worden, of dossiers bijgewerkt.

Lees verder

Verminator en Lukaku kraken de Finse muur

Niet mooi, maar wel meedogenloos. Na een zoutloze partij voetbal, konden de lome Duivels pas laat in de tweede helft de Finse muur slopen. Dankzij een kopbal van Vermaelen en de klasse van het koningskoppel De Bruyne-Lukaku.

Lees verder

Denemarken veegt de vloer aan met Rusland en kwalificeert zich voor de tweede ronde

Het is Denemarken gelukt. In een toernooi waarin het tot voor de match allemaal tegenzat voor de Denen, is het er uiteindelijk toch in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Dankzij een overtuigende 1-4 overwinning tegen een opnieuw ontstellend zwak Rusland, springen de Denen op de valreep naar de tweede plek in groep B. Damsgaard, Poulsen, Christensen en Maehle zorgden voor de Scandinavische goals.

Lees verder

Opgepast voor phishingmail met uitzicht van De Standaard

Als u onlangs een mail kreeg om een abonnement bij De Standaard te bevestigen, moet u oppassen. Het gaat mogelijk om een frauduleuze mail, die u uw bankgegevens probeert afhandig te maken.

Lees verder

De Wever bijt van zich af in gemeenteraad over PFOS-dossier: 'Volksgezondheid voorop in élk dossier'

Tijdens een door de oppositie afgedwongen extra zitting van de Antwerpse gemeenteraad heeft het stadsbestuur zich maandagavond verdedigd in het PFOS-dossier. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beet van zich af en herhaalde dat de Vlaamse onderzoekscommissie duidelijk zal maken dat hij zich niets te verwijten heeft.

Lees verder

Braziliaanse president Bolsonaro verliest zelfcontrole voor 'kakjournalisten'

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is maandag tijdens een persconferentie de zelfcontrole verloren. Hij droeg een journaliste op dat ze haar mond moest houden en bestempelde mediagroep Globo, het grootste mediaconglomeraat van Brazilië, als 'kak'.

Lees verder

Raad van Europa vraagt Madrid af te zien van uitleveringsprocedure tegen Puigdemont

De Raad van Europa heeft Spanje maandag gevraagd om af te zien van de uitleveringsprocedures tegen de Catalaanse politici die in ballingschap in het buitenland leven, onder wie voormalig minister-president van de regio Catalonië Carles Puigdemont, die in België verblijft. De Spaanse regering meldde maandag dat ze dinsdag gratie gaat verlenen aan negen Catalaanse separatistische leiders die in de cel zitten.

Lees verder

Verdwijnt de orgasmekloof als we meer weten over de clitoris?

Vrouwen komen gemiddeld minder vaak klaar dan mannen tijdens heteroseks. Kan een betere kennis van het vrouwelijk geslachtsdeel die orgasmekloof dichten?

Lees verder

Twee kerken in Canada afgebrand, vermoedelijk brandstichting

De Canadese federale politie onderzoekt of sprake is van brandstichting in twee katholieke kerken die maandag zijn afgebrand. Beide kerken zijn rond 1910 gebouwd in gebied van inheemse volkeren in het westen van Canada (British Columbia) en gingen ongeveer gelijktijdig in vlammen op.

Lees verder

EssilorLuxottica mag van overname moederbedrijf Pearle afzien

De overname van optiekconcern GrandVision, het moederbedrijf van onder meer de ketens Pearle en Eye Wish, door het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica staat op losse schroeven.

Lees verder

Maar 384 inspraakreacties over nieuwe Vlaamse stralingsnormen 5G

De Vlaamse overheid heeft maar 384 inspraakreacties gekregen tijdens de publieke consultatieronde over de nieuwe stralingsnormen om 5G mogelijk te maken. Dat is veel minder dan in andere Vlaanderenbrede openbare consultaties. De meeste reacties gaan over de impact van straling op de gezondheid. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir. Volgens de N-VA-minister was de gezondheid ook de eerste prioriteit bij het opmaken van de normen.

Lees verder

Coronabesmettingen nemen verder af

Geen onaangename verassingen in de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano dinsdagochtend. Alle coronacijfers blijven afnemen.

Lees verder

Lectrr botst (even) met Instagram over cartoon Conings

Instagram verving een cartoon van Lectrr over Jürgen Conings aan de hemelpoort gisteren door het bericht 'verwijderd vanwege geweld of gevaarlijke ­organisaties'.

Lees verder

Weerbericht | Zwaarbewolkt weer, regenzone verzwakt

Dinsdag wordt het zwaarbewolkt met buien, die actiever zijn in de zuidelijke landshelft en daar plaatselijk gepaard gaan met onweer of grote neerslaghoeveelheden. Het centrale deel krijgt meestal met lichte regen te maken en het uiterste noordwesten van het land en de kustregio houdt het wellicht helemaal droog. De maxima liggen op de meeste plaatsen tussen 15 en 18 graden. In het uiterste zuiden wordt het nog 20 graden. De noorden- tot noordoostenwind is meestal matig en aan zee vrij krachtig. Aan zee en op de Hoge Venen zijn er rukwinden mogelijk tot 50 km/u. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Australische gevangenis ontruimd wegens muizenplaag

Honderden gedetineerden zijn dinsdag uit een Australische gevangenis geëvacueerd nadat muizen het complex waren binnengedrongen. De beesten knaagden zich een weg door plafondpanelen en beschadigden de bedrading van de penitentiaire inrichting in de staat New South Wales.

Lees verder

Roberto Martinez in de wolken na negen op negen: 'Uitvallen van Castagne is enig negatief punt'

Roberto Martinez was een gelukkige coach. De lof kende geen grenzen. 'Een goed resultaat, professioneel en opportunistisch, dit was een zeer goede prestatie', aldus de bondscoach.

Lees verder

Jongeren in de jeugdhulp kunnen eigen dossier online inzien

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt 5 miljoen euro uit voor de digitalisering van de jeugdhulp.

Lees verder

Carl Nassib komt als eerste actieve American Football League-speler uit de kast

Carl Nassib heeft zich maandag geout als homoseksueel via een bericht op Instagram. Hij is daarmee de eerste actieve American Football-speler die dat doet. 'Representatie is belangrijk', aldus Nassib.

Lees verder

Homans over PFOS-commissie: 'Zitje voor PVDA kan enkel in onderzoekscommissie met 27 leden'

Om ook oppositiepartij PVDA een zitje in de onderzoekscommissie naar de PFAS- en PFOS-vervuiling te geven, zou die commissie uitgebreid moeten worden naar 27 leden. Maar dat zou 'compleet onwerkbaar' zijn, heeft Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) dinsdag in 'De ochtend' gezegd.

Lees verder