Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 30 mei 2021

Waarom we nu mentale moeheid kunnen ervaren: dit is wat de lockdown met ons brein heeft gedaan

HLN
Waarom we nu mentale moeheid kunnen ervaren: dit is wat de lockdown met ons brein heeft gedaan
Stilaan keren we terug naar het langverwachte normaal. Ooit geraken we er, en maak je vooral geen zorgen als de overgang ook in je hoofd wat moeizaam verloopt. Volgens experten houdt sociaal contact ons brein fit en geraakten we het laatste jaar - euh - verslenst. Grote groepen, veel prikkels, smalltalk: kunnen we dat allemaal nog wel aan?
Lees verder

Jacques Vermeire: "Mochten de mensen me niet voor zot verklaren, ik kocht de grootste knikkerbaan die er bestaat"
Er was deze week niet naast te kijken: Jacques Vermeire is 70 geworden. Een mens zou nog vergeten welk mirakel dat is. Had de natuur haar werk gedaan, Jacques had maar nipt de zestig gehaald. "De belangrijkste mensen in mijn carrière zijn mijn twee dokters. Zonder hen was ik er niet meer geweest."
Lees verder

OVERZICHT. Minder dan 90 ziekenhuisopnames per dag, voor eerste keer sinds september minder dan 5 op 100 positieve tests
Dagelijks zijn er minder dan 90 Covid19-opnames in de Belgische ziekenhuizen. Ook het gemiddeld aantal besmettingen en overlijdens dalen verder. De positiviteitsratio is voor het eerst sinds september zelfs onder de 5 procent gedoken. Dat blijkt uit de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Elias Bosmans, nieuwkomer in 'Thuis', trouwt in september met vriendin Seie: "Ik wist meteen: dit is voor altijd"
Enkele weken geleden deed Jef, het nieuwe lief van Viv, zijn intrede in 'Thuis'. Al liet hij vorige week zijn oog dan vallen op Emma. In het echte leven is Elias Bosmans (25) een pak minder wispelturig: hij werkt naast zijn job als acteur ook nog in een ijssalon én stapt na de zomer in het huwelijksbootje. Hoog tijd dus voor een gesprek over zijn rol in 'Thuis', de impact van corona en zijn relatie. "We hebben verschillende scenario's klaarliggen."
Lees verder

Vier op de vijf Vlamingen met onderliggende aandoening gevaccineerd, ook helft volwassenen kreeg eerste prik
In Vlaanderen is een vaccinatiegraad van 80 procent bereikt bij de mensen met een onderliggende aandoening. Dat melden Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA) vanochtend. Ook de helft van de volwassenen in Vlaanderen kreeg ondertussen een eerste prik.
Lees verder

Vier op de vijf Vlamingen met onderliggende aandoening gevaccineerd
In Vlaanderen is een vaccinatiegraad van 80 procent bereikt bij de mensen met een onderliggende aandoening. Dat melden Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en minister-president Jan Jambon vanochtend.
Lees verder

Terug naar de discotheken van toen met Red & Blue: "En toen kwam Eddy Wally plots binnen op een olifant"
Prince, Boney M., Boy George, Shaggy maar ook Calvin Klein en Jean-Paul Gaultier en een halve dierentuin met levende gieren en kamelen. Geen volk te schoon of geen taferelen te zot in 25 jaar Red & Blue. En dan was er natuurlijk nog de passage van Eddy Wally op een échte olifant. "We hebben daar nog problemen mee gekregen maar wie beweerde een olifant te zien in mijn club, had wellicht een glaasje te veel op, en daarmee was de kous af." Onze redactie blikt terug naar de meest legendarische clubs van het land.
Lees verder

Internationale pers maakt brandhout van "gekke professor" Guardiola en zijn stinkbommetje en voelt mee met De Bruyne: "Dit verdient hij écht niet"
Snoeihard is de internationale media voor "professor" Pep Guardiola. Waarom nú experimenteren? "Het brein geraakte niet verder dan het gooien van een stinkbommetje." Ook bijzondere aandacht voor de onfortuinlijke Kevin De Bruyne. Gekneld in het tactische systeem, helemaal verloren. Al vindt La Gazzetta dello Sport dat hij misschien één van de spelers was die moest opstaan als leider. Al hopen ze vooral dat de zware botsing geen invloed heeft op z'n EK. "Dat verdient hij écht niet."
Lees verder

Internationale pers maakt brandhout van "gekke professor" Guardiola en zijn stinkbommetje én voelt mee met De Bruyne: "Dit verdient hij écht niet"
Snoeihard is de internationale media voor "gekke professor" Pep Guardiola. Waarom nú experimenteren? "Het brein geraakte niet verder dan het gooien van een stinkbommetje." Ook bijzondere aandacht voor de onfortuinlijke Kevin De Bruyne. Gekneld in het tactische systeem, helemaal verloren. Al vindt La Gazzetta dello Sport dat hij misschien één van de spelers was die moest opstaan als leider. En hopen ze vooral dat de zware botsing geen invloed heeft op z'n EK. "Dat verdient hij écht niet."
Lees verder

COLUMN. Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker, wordt meter: "Terwijl mijn ogen zich vulden met tranen fluisterde ik 'ja'"
Lara Switten (35) werd in december mama van een derde kindje: zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat. Enkele weken geleden kreeg ze te horen dat ze meter mag worden van het kindje van haar broer. "Ik kreeg de eer om de resultaten van NIPT-test te bekijken, nog vóor zij er hun oog op zouden werpen. Ik mocht ontdekken of hun kindje, naast gezond en wel, een jongen of een meisje zal worden."
Lees verder

Philadelphia pakt derde zege in play-offs NBA, Portland komt naast Denver en Utah klopt Memphis
Na de kwalificatie van Milwaukee eerder op de avond als eerste ploeg voor de halve finales van de play-offs in de NBA deden later zaterdag ook Philadelphia, Portland en Utah goede zaken.
Lees verder

Prinses Elisabeth defileert mee in de parade op 21 juli
In 2020 werd de parade tijdens onze nationale feestdag een eerbetoon aan de coronaslachtoffers en aan de mensen die in de gezondheidszorg werken. Maar ook dit jaar krijgen we een speciale editie voorgeschoteld. Prinses Elisabeth (19) zal namelijk voor de eerste keer deelnemen aan de parade en mee marcheren in haar militaire kleding.
Lees verder

Belize in de ban van raadselachtige dood commissaris: schoondochter (38) Britse miljardair ondervraagd
Een schoondochter van een Britse miljardair is in het Centraal-Amerikaanse Belize ondervraagd na de raadselachtige dood van een commissaris. Het lichaam van Henry Jemmott dreef in de nacht van donderdag op vrijdag aan een pier en vertoonde een kogelwond in het hoofd. De politie trof in de onmiddellijke nabijheid Jasmine Hartin aan. Op haar armen en kleding zaten bloedsporen.
Lees verder

Achter de schermen van 'Waar voor je geld': "Meer dan 1.000 eigenaars gebeld op amper 8 weken tijd"
Wat je nooit ziet op tv... Onze reporter Jeroen Vermeiren gluurt elke week achter de schermen van een tv-programma en onthult hoe het precies wordt gemaakt. Deze week trekt hij naar de set van 'Waar Voor Je Geld', waarin mensen een potentieel koophuis een weekje mogen uittesten. Een productie die in amper 8 weken in elkaar werd gebokst, zo blijkt. Eindredacteur Frederick en producer Toon vertellen over het spring- en vliegwerk, de valkuilen en hun geheime wapen. "Arjens aanwezigheid bekoort vrouwen… én mannen"
Lees verder

Vrouw rookt sigaret terwijl ze spuitbus gebruikt: explosie laat alle ramen springen
In de Landuitstraat in Denderleeuw heeft een explosie zaterdagavond de hele buurt opgeschrikt. Verschillende buurtbewoners hoorden plots een luide knal. Door een explosie in een appartement op de eerste verdieping waren alle ramen vooraan en achteraan gesprongen en op straat terechtgekomen.
Lees verder

Voor het eerst in twaalf jaar Israëlische regering zonder Benjamin Netanyahu in de maak
In de moeizame regeringsvorming in Israël wordt een coalitie zonder huidig premier Benjamin Netanyahu waarschijnlijker. Naftali Bennett van de radicaalrechtse partij Yamina zou zich verbinden aan oppositieleider Yaïr Lapid van centrumpartij Yesh Atid, zo melden Israëlische media.
Lees verder

Marketeer Marlous (28) woont klein maar zéér fijn: "Na lang sparen een mooi stuk kopen, dat vinden we geweldig"
De liefde bracht Marlous zo'n twee jaar geleden van Utrecht naar Antwerpen. Ze woont er met haar vriend Simon in een niet zo grote flat, waar ze ook fietsen en surfplanken een plekje moet geven. Die speelt ze dan maar uit als decoratie. Samen met heel wat tapijten en leuke composities krijgt het interieur zo een persoonlijke touch.
Lees verder

Antwerp Giants herstelt evenwicht en maakt zich op voor beslissend duel: "Dit wordt een gevecht, een oorlog"
Op de rand van de uitschakeling toonde Telenet Giants Antwerp een enorme veerkracht. Met een groot strijdershart herstelde Giants na een 86-74 overwinning het evenwicht in de halve finale: 1-1. Vanavond volgt het derde en beslissende duel in bergen. Plaatst Giants zich voor een derde opeenvolgende play-off finale ?
Lees verder

Martínez geeft zijn EK-favoriet en blijft geloven in Hazard: "Hoeft niet fysiek in vorm te zijn om verschil te maken"
Wat met Eden Hazard op het EK? Kunnen we écht op hem rekenen? In een interview met MARCA - dertien dagen voor de eerste match van de Rode Duivels - blijft bondscoach Roberto Martínez geloven van wel.
Lees verder

Tiental Vlamingen op de bon geslingerd bij feestje in oud hotel in Neufchâteau
In Neufchâteau heeft de politie een tiental feestvierders op de bon geslingerd voor het overtreden van de coronamaatregelen. Het lockdownfeestje vond plaats in een voormalig hotel en restaurant dat momenteel gerenoveerd wordt. Alle aanwezigen waren afkomstig uit Vlaanderen, meldt het parket van Luxemburg zondag.
Lees verder