Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 mei 2021

“VS keurt binnenkort Pfizer-vaccin goed voor tieners tussen de 12 en 15 jaar”

HLN
"VS keurt binnenkort Pfizer-vaccin goed voor tieners tussen de 12 en 15 jaar"
De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA bereidt zich voor om begin volgende week het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren voor tieners van 12 tot en met 15 jaar. Dat meldt The New York Times op basis van federale functionarissen. Eind vorige week hebben de fabrikanten ook bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een soortgelijke aanvraag ingediend.
Lees verder

LIVE. "Toezichthouder VS keurt binnenkort gebruik Pfizer-vaccin goed voor tieners" - Canada raadt vaccin Johnson & Johnson enkel aan voor 30-plussers
Het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijven dalen. Intussen kregen ook al meer dan drie miljoen Belgen een eerste coronaprik. En nog goed nieuws: deze zaterdag mogen cafés en restaurants weer klanten ontvangen op het terras. Vandaag werd ook duidelijk welke richtlijnen zullen gelden om die heropening in openlucht in goede banen te leiden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Proces tegen Ghislaine Maxwell uitgesteld na nieuwe aanklachten
Het proces tegen Ghislaine Maxwell, de vrouw die ervan wordt verdacht meisjes te hebben geronseld voor de Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein, is uitgesteld tot in de herfst. Een rechter in New York heeft ingestemd met het uitstel van het proces, dat op 12 juli zou beginnen, omdat de aanklagers nieuwe aanklachten hebben ingediend en de coronamaatregelen het de verdediging lastiger maken om zich goed voor te bereiden.
Lees verder

Egypte koopt 30 gevechtsvliegtuigen van Frankrijk
Egypte heeft een contract getekend met Frankrijk om dertig Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Defensie vandaag in een verklaring bekendgemaakt. Het zou gaan om een deal ter waarde van minimaal 3,75 miljard euro, meldt onderzoekswebsite Disclose.
Lees verder

Egypte koopt 30 gevechtstoestellen van Frankrijk
Egypte heeft een contract getekend met Frankrijk om dertig Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Defensie vandaag in een verklaring bekendgemaakt. Het zou gaan om een deal ter waarde van minimaal 3,75 miljard euro, meldt onderzoekswebsite Disclose.
Lees verder

Mediabedrijf Berlusconi beslecht jarenlange ruzie met Franse Vivendi
Het mediaconcern Mediaset van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft het jarenlang aanslepende geschil met het Franse mediaconglomeraat Vivendi bijgelegd. De twee partijen zijn eindelijk tot een akkoord gekomen.
Lees verder

Mexico verontschuldigt zich voor eeuwenlang onrecht jegens inheemse Maya-bevolking
De Mexicaanse regering heeft maandag aan de Maya's officiële excuses aangeboden voor het onrecht dat de inheemse bevolkingsgroep de voorbije eeuwen is aangedaan. De verontschuldigingen worden uitgesproken naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de Conquista, de Spaanse verovering van Mexico.
Lees verder

FBI schiet gewapende persoon neer aan toegangspoort CIA-hoofdkwartier
Een gewapend persoon is maandag neergeschoten door FBI-agenten na een patstelling van enkele uren bij de toegangspoort tot het CIA-hoofdkwartier. Dat heeft de Amerikaanse federale politiedienst bekendgemaakt.
Lees verder

Modebladen zijn het nieuwe sexy: hoe Billie Eilish en co typische mannenbladen een hak zetten
Een bom in een bustier, goed voor een recordaantal kliks op internet: zangeres Billie Eilish (19) toont haar lichaam als nooit tevoren, en het is opvallend dat ze zulks in Vogue doet. Wat je vroeger zag in mannenbladen als Maxim of Esquire - mooie vrouwen in verleidelijke poses - zie je tegenwoordig in modemagazines. Wat is hierachter de filosofie?
Lees verder

ONZE OPINIE. Wat als de politiek nu eens stevig aan de boom schudde?
Wat als partijvoorzitters zich wat minder mengen in het werk van hun ministers, en wat meer bezig zijn met de kritiek op het politieke systeem? Zou er dan wat meer in beweging komen? Dat Egbert Lachaert (Open Vld) het debat rond politieke vernieuwing aanzwengelt, is door de problemen met Sihame El Kaouakibi niet toevallig, wel goed.
Lees verder

Zo verloopt heropening van terrassen bij Belgen in het buitenland: "Meeste klanten zijn braaf. Behalve als ze te veel drinken"
Wij moeten nog tot 8 mei wachten, maar in veel buurlanden is het al even realiteit: de heropening van de horecaterrassen. Hoe beleefden onze buren 'T-Day'? Welke maatregelen gelden op hún terrassen? En gedragen de klanten zich naar behoren? We vroegen het aan vier landgenoten die in Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk een horecazaak runnen.
Lees verder

Wetsvoorstellen rond politieke vernieuwing maken weinig indruk: "Een muizensprong"
Politieke vernieuwing: bij haar aantreden had de Vivaldi-regering er de mond vol van, maar in de praktijk is er nog maar weinig van in huis gekomen. Nu voegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de daad bij het woord door een eerste pakket wetsvoorstellen in te dienen: de lijststem, de opvolgers en het Vlaamse zwijgakkoord belanden daarin in de vuilbak. "Een muizensprong", aldus politicoloog Carl Devos. "Maar toch beter dan niets."
Lees verder

Looncompromis in de maak: federale regering wil zich beperken tot extra premie of consumptiecheque (en de rest is voor de sociale partners)
Een consumptiecheque? Of toch eerder een premie, waarop dan wel belastingen betaald moeten worden? De regering moet de komende dagen nog beslissen hoe ze extraatjes voor werknemers in bedrijven die vorig jaar goed geboerd hebben zal faciliteren. Maar het lijkt er wel op dat ze haar inmenging voorlopig zal beperken tot dat extraatje. Alle andere discussies - zoals die over de laagste lonen - laat ze in handen van de sociale partners.
Lees verder

Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku: terug naar Engeland voor 100 tot 140 miljoen of blijven bij Inter?
"Als Cristiano, Messi of Lewandowksi erin slagen om hun limieten te verleggen, waarom zou ik dat niet kunnen?" Aldus vroeg Romelu Lukaku zich in december luidop af. De lat gaat nu een meter omhoog: kan 'Big Rom' het ook op het grootste Europese toneel? En zo ja, bij welke club?
Lees verder

Copperhead lanceert non-alcoholische gin, omdat de baas zelf niet graag alcohol drinkt
Het Belgische ginmerk Copperhead, te koop in 25 landen, presenteert vandaag een non-alcoholische gin. Daar is een goede reden voor. De eigenaar - de Kortrijkse ondernemer Yvan Vindevogel (58) - drinkt zélf niet graag alcohol. "We hebben er twee jaar lang naar gezocht, maar nu heb ik een alternatief dat niet zomaar water met een smaakje is."
Lees verder

Kan La Boum 3 testevent worden? "Gratis reclame is het al wel"
Kan La Boum 3 legaal plaatsvinden? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zet de deur alvast op een kier door te opperen dat de organisatie er een testevenement van zou kunnen maken. Maar hoe realistisch is dat idee?
Lees verder

Twee jaar na moord op Julie: nog altijd geen zicht op proces
Vandaag is het twee jaar geleden dat studente Julie Van Espen (23) werd vermoord aan het Albertkanaal. Dader Steve Bakelmans bekende twee dagen later en zit sindsdien in de cel. Na twee maanden was het onderzoek quasi afgerond, maar het assisenproces laat op zich wachten. De kans is klein dat het er dit jaar nog komt.
Lees verder

Eerste ronde rectorverkiezingen van start aan UGent
Aan de UGent worden vandaag om 9 uur de stembussen geopend voor de eerste ronde van de rectorverkiezingen. Huidig rector Rik Van de Walle en zijn vicerector Mieke Van Herreweghe zijn de enige kandidaten om zichzelf op te volgen, maar moeten wel een meerderheid van de stemmen halen om hun mandaat te verlengen.
Lees verder

BINNENKIJKEN. Op bezoek in Moulins Des Graniers, het droomhuis van de Verhulstjes in Saint-Tropez... en jij kan het huren
Een mastersuite met twee badkamers, met uitzicht over de Golf van Saint-Tropez. Plus nóg drie suites, elk met badkamer, een salon zo groot als een danszaal, eetkamer, keuken met koelruimte en bijkeuken, zwembad, fitnessruimte en een tuin van ruim 2.000 vierkante meter. Dat is Villa Moulins des Graniers, straks het decor voor het nieuwe seizoen van 'De Verhulstjes'. De villa van Gert en co. is te huur voor 28.500 euro... per week.
Lees verder

De laatste dagen van Napoleon: "Zou de dood voor mij geen zegen zijn?"
Morgen is het exact tweehonderd jaar geleden dat Napoleon overleed op Sint-Helena. De man, die ooit regeerde over Frankrijk en grote delen van Europa, slijt de laatste jaren van zijn leven als krijgsgevangene op dat redelijk onherbergzaam eilandje van 17 km lang op 10 km breed. Een confetti, midden de zuidelijke Atlantische Oceaan. Een tijdlang hoopt de gevallen keizer dat dit verblijf slechts tijdelijk zal zijn. Maar de Britse conservatieve regering die hem in 1815 voor de Franse kust in de val heeft gelokt, is onverbiddelijk. Napoleon kwijnt weg, omgeven door wat nog rest van een kleine hofhouding. Vandaag deel 2: de laatste dagen van de keizer.
Lees verder