Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 28 mei 2021

Tienduizenden mensen op de vlucht uit Goma

Tienduizenden mensen op de vlucht uit Goma

De autoriteiten hebben donderdag de evacuatie bevolen van een deel van de Oost-Congolese stad Goma, die getroffen wordt door een uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan. De dodentol steeg al naar 32. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen uit de stad.

Lees verder

Opnieuw zoekactie naar Jürgen Conings in Nationaal Park Hoge Kempen

Leger en politie zijn vanochtend opnieuw begonnen met het uitkammen van het natuurdomein in de buurt van Lanklaar waar de wagen van Jürgen Conings vorige week werd teruggevonden.

Lees verder

Recordaantal ooievaarsnesten geteld tijdens ringen in Planckendael

In de zoo van Planckendael werden de eerste ooievaarsjongen geringd. Er werd dit jaar een recordaantal van 82 nesten geteld, vorig jaar waren er maar 77 nesten, tien jaar geleden slechts 22. Of er ook een recordaantal kuikens geboren werd, is nog onduidelijk.

Lees verder

Brief aan de poetshulp

Wist u dat poetshulpen sterren kunnen toekennen aan hun werkgevers? Vijf sterren voor een veilige werkplek, één ster voor een huis dat te gevaarlijk is om te poetsen. Voor Wouter Deprez gaat dit niet ver genoeg. Hij wil een uitgebreid rapport van zijn poetshulp krijgen over allerlei aspecten van zijn huis en de mensen die er wonen. En wat begint als zo'n rapport kan misschien uitgroeien tot veel meer

Lees verder

Geen 'herfstweer' meer: volgende week wordt genieten

Al werd er volop genoten van de heropening van de terrassen, echt helpen deed het weer niet. Een kille mei toonde zich donker, met dreigende luchten en bijna dagelijks een regenbui. Gelukkig breken er nu warmere en drogere tijden aan.

Lees verder

Turnfederatie Gymfed stelt taskforce samen na onderzoeksrapport grensoverschrijdend gedrag

Turnfederatie Gymfed heeft een taskforce samengesteld naar aanleiding van het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld. Dat heeft Gymfed donderdag gemeld. De taskforce moet de 'cultuurverandering' mee in goede banen leiden.

Lees verder

Mukawa laat in finale slechts glimp van zijn vertelkracht zien

Keigo Mukawa speelde woensdagavond een finaleproef die klopte, maar die – tegen de verwachtingen in – niet raakte.

Lees verder

Ook Biden wil weten of virus toch uit Chinees lab ontsnapte

Na president Trump vraagt ook zijn opvolger Biden de Chinese autoriteiten meer openheid over de oorsprong van het coronavirus. In de VS onderzoeken ze de 'complottheorie' van het lek in een laboratorium in Wuhan.

Lees verder

Kunstwerk Beaufort tijdelijk verwijderd

Het kunstwerk Stranded, een reeks sculpturen in gegoten glas op het strand van Bredene, is tijdelijk verwijderd. Het maakt deel uit van de kunstmanifestatie Beaufort, waarbij kunst de zee als decor krijgt.

Lees verder

Karine Jean-Pierre schrijft geschiedenis in Witte Huis: 'Het is een eer'

Karine Jean-Pierre mocht woensdag de pers in het Witte Huis toespreken. Dat maakt van haar niet alleen de eerste zwarte vrouw in dertig jaar tijd die het woord mag nemen in naam van de president. Ze is ook de eerste woordvoerder in het Witte Huis die openlijk lesbisch is.

Lees verder

Tachtigtal transmigranten aangetroffen in Oostduinkerke

In Oostduinkerke bij Koksijde is in de nacht van woensdag op donderdag een tachtigtal transmigranten aangetroffen. Dat meldt politiezone Westkust donderdag. Oorspronkelijk trof de politie negen migranten aan in een busje. Na een grote zoekactie op het strand, in de duinen en op zee werden dat er tachtig.

Lees verder

Officieel: Real Madrid kondigt afscheid Zidane aan

Zinedine Zidane stapt op als trainer van Real Madrid. Dat heeft de Koninklijke donderdag bevestigd in een communiqué, waarbij aangegeven wordt dat het de beslissing van Zidane zelf was om op te stappen.

Lees verder

Brillenglazen meer terugbetaald, meer reptielen als huisdier en goedkoper 'in het rood gaan': dit verandert op 1 juni

Vanaf juni gaan er nieuwe regels van start. Zo wordt het goedkoper om 'onder nul te gaan' op de zichtrekening en zullen brillenglazen goedkoper worden. Ook zal het Europees Openbaar Ministerie (EOM), het allereerste supranationale parket, operationeel zijn. Een overzicht.

Lees verder

NMBS lanceert treinen met reservatie naar de kust

Tenzij een proefweekend in de soep draait, rijden er deze zomer treinen van en naar de kust waarop reizigers vooraf hun plaats kunnen reserveren. Zo hoopt de NMBS overvolle perrons zoals afgelopen zomer te voorkomen.

Lees verder

Daar zijn de files weer: 'We zitten bijna aan het niveau van voor corona'

Een uur extra tussen Antwerpen Noord en de Kennedytunnel, vertraagd verkeer op de E17 richting Gent en ook aanschuiven vanaf het parkeerterrein in Kruibeke. Het klinkt bijna als muziek in de oren: het verkeersbericht is terug van weggeweest. En het wordt de laatste weken alsmaar langer. 'Afgelopen twee weken zitten we weer bijna aan het niveau van voor corona', klinkt het.

Lees verder

Dit schrijven de buitenlandse media over de langverwachte Friends-reünie

Gisteren, woensdag, was het zo ver: de langverwachte Friends-reünie, waar fans jarenlang op hebben gewacht en waarvan de opnames meerdere keren werden uitgesteld vanwege het coronavirus, wordt uitgezonden. Op 1 juni wordt het uitgezonden op Play4.

Lees verder

Richtdrempel bereikt: minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg

Er liggen op dit moment minder dan 500 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Vanmorgen communiceerde Sciensano nog 508 maar dat aantal is intussen gedaald tot 491. Daarmee hebben we de drempel bereikt om de versoepelingen van 9 juni door te voeren, waarbij onder meer de horeca volledig mag heropenen en je thuis vier mensen kan ontvangen.

Lees verder

Nog geen beslissing over faillissementsaanvraag Let's Go Urban

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen heeft donderdag de faillissementsaanvraag voor de vzw Let's Go Urban behandeld. De rechter nam de zaak na afloop in beraad en zal binnen de maand een uitspraak doen.

Lees verder

Rupsje Nooitgenoeg is zijn vader kwijt

Eric Carle, de art director die zijn carrière aan de wilgen hing om een wereldberoemd kinderboekenmaker te worden, is niet meer.

Lees verder

Marcus Rashford racistisch bejegend na verloren Europa League-finale

Manchester United-aanvaller Marcus Rashford heeft na de verloren Europa League-finale tegen Villarreal nog eens duidelijk gemaakt hoe problematisch racisme op sociale media is. 'Tot dusver heb ik al minstens zeventig racistische beledigingen geteld op mijn sociale media-accounts', liet hij weten op Twitter.

Lees verder

Francken ziet hemel opklaren, met dank aan Dedonder

Na moeilijke jaren weet N-VA-kopstuk Theo Francken zich via de zaak-Conings opnieuw te profileren. Niet toevallig op defensie, zijn oorspronkelijke specialiteit waarbij zijn politieke geloofwaardigheid nog intact is.

Lees verder

'Zeesnot' verstikt binnenzee in Turkije

Reusachtige vlekken van een slijmerige substantie bedekken grote delen van de Zee van Marmara in Turkije. Koraalriffen en vissers lijden zwaar onder de situatie, die er kon komen door verregaande vervuiling van de binnenzee en de klimaatopwarming.

Lees verder

Voetbalbond lanceert EK-song voor Rode Duivels

De Belgische voetbalbond heeft in de aanloop naar Euro 2020 een nieuw supporterslied voor de Rode Duivels gelanceerd. 'Deviltime' is een herwerking van wereldhit 'U can't touch this' van MC Hammer door muziekproducer BABL. De Amerikaanse rapper MC Devil mocht het lied inzingen.

Lees verder

Frankrijk geeft 'zware verantwoordelijkheid' bij Rwandese genocide toe

Op bezoek in Kigali gaf de Franse president Emmanuel Macron toe dat Frankrijk verantwoordelijkheid draagt voor de Rwandese genocide. Tot excuses kwam het echter niet.

Lees verder

Palestijnse kapper werkt tussen het puin: 'Ik moet alles heropbouwen'

De zaak van de Palestijnse kapper Hashim Al-Jrousheh (30) in Gaza werd op 12 mei volledig verwoest door zeven raketten die door Israëlische vliegtuigen werden afgevuurd. Met een plastic stoel, een kleine spiegel en een scheerapparaat ontvangt hij klanten. 'Het heeft veel moeite gekost om een mooie zaak op te bouwen', zegt Hashim, die naar eigen zeggen al gewend is geraakt aan de verwoesting en vernieling in de Gazastrook. 'Ik moet nu alles heropbouwen.'

Lees verder

Bettiol pakt eerste ritwinst in Giro, favorieten nog op komst

Alberto Bettiol heeft zijn eerste ritwinst in de Giro te pakken. De Italiaan pakt zijn derde profzege ooit, na de Ronde van Vlaanderen in 2019 en ritwinst in de Ster van Bessèges.

Lees verder

De Croo: 'Hackers hadden geen toegang tot persoons- of geclassificeerde gegevens'

De hackers die de voorbije twee jaar toegang hadden tot het netwerk van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken hadden geen toegang tot persoons- of geclassificeerde gegevens. Dat heeft het parket bevestigd, zei premier Alexander De Croo donderdagmiddag in de Kamer.

Lees verder

Reuzenschildpad op Galapagos dan toch niet uitgestorven

De Chelonoidis Phantasticus, een type reuzenschildpad waarvan wetenschappers dachten dat ze al meer dan 100 jaar uitgestorven was, blijkt dan toch nog op onze aarde rond te zwerven.

Lees verder

Reünie met 'Friends': dit vonden wij ervan

Een jaar later dan gepland kwam de gehypete reünieshow van Friends vandaag online in de VS. Wij kregen hem al te zien en kunnen besluiten: gezellig ge­fun­de­nes Fres­sen voor de fans, tijdverlies voor wie niet van de populairste sitcom ooit houdt.

Lees verder

Prins Joachim afgestudeerd aan Harvard

Prins Joachim van België heeft donderdag zijn diploma ontvangen aan de Harvard Business School in Boston. Sinds 2019 studeerde de prins er voor een masterdiploma bedrijfskunde.

Lees verder

UHasselt erft twee miljoen euro voor onderzoek naar reuma

Een dokter uit Aalst heeft twee miljoen euro geschonken aan het onderzoekinstituut Biomed van de Universiteit Hasselt. 'Een ontzettend grote boost voor ons onderzoek naar reumatische aandoeningen', zegt professor dr. Veerle Somers.

Lees verder

Nog twee havenwerkers opgepakt in uitloper van Sky ECC-onderzoek

Nadat vorige week al tien personen met 'sleutelposities in de haven' waren opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met het misdaadmilieu, zijn donderdag nog eens twee verdachten gearresteerd. Dat zegt het Antwerpse parket.

Lees verder

Rusland weigert sommige vluchten die Wit-Rusland mijden

Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben gemeld dat Rusland geen toestemming geeft voor vluchten die het luchtruim van bondgenoot Wit-Rusland mijden. Austrian Airlines liet donderdag weten dat een vlucht van Wenen naar Moskou moest worden geannuleerd. Het Russische ministerie van Transport wilde niet reageren.

Lees verder

Fel debat in Kamer over haatspraak als mening of als strafbaar feit

'Voor haatzaaierij is bij ons geen plaats', verdedigde premier De Croo in de Kamer de plannen om haatspraak makkelijker te bestraffen. 'Dat u zich nog liberaal noemt', wierp De Roover (N-VA) zich op als verdediger van de vrije meningsuiting.

Lees verder

Vlaanderen voorspelt niet meer wanneer je coronaprik krijgt

De tool die het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ontwikkelde om te voorspellen wanneer je een uitnodiging voor een coronaprik in de bus mag verwachten, is offline gehaald. 'We schuiven liever geen data naar voren die we niet kunnen waarmaken.'

Lees verder

Mehdi Bayat zal zichzelf niet opvolgen als bondsvoorzitter: 'Ik moet meer aanwezig zijn op Charleroi'

Mehdi Bayat zal geen kandidaat zijn om zichzelf op te volgen als voorzitter van de Belgische voetbalbond. Dat kondigde hij donderdag zelf aan op de persconferentie naar aanleiding van de aanstelling van Edward Still als nieuwe Charleroi-coach. Bayat zal ook niet afreizen naar het EK.

Lees verder

Romelu Lukaku en Inter Milan hebben al een nieuwe coach

Inter Milan heeft één dag na het plotse vertrek van Antonio Conte al een vervanger beet. Simone Inzaghi wordt de nieuwe trainer van Romelu Lukaku, aldus verschillende Italiaanse media.

Lees verder

Verzet tegen Tomorrowland groeit: 'Evenement van deze omvang plannen in schoolperiode is waanzin'

Momenteel ziet het ernaar uit dat de organisatie van Tomorrowland het festival wil laten doorgaan zoals gepland, hetzij iets later dan normaal. Festivalgangers zijn enthousiast. De buurtbewoners van De Schorre, het domein waar het festival plaatsvindt, iets minder.

Lees verder

Vlaams Parlement organiseert 11 juli-viering in plantentuin Meise

Het Vlaams Parlement zal dit jaar dan toch een 11 juli-viering organiseren, maar dan niet in het Brusselse stadhuis maar in de plantentuin van Meise. Er zullen 450 gasten uitgenodigd worden. 'We volgen de coronaregels.'

Lees verder

Dimitri Van den Bergh gaat ten onder in cruciale wedstrijd in Premier League darts

Geen halve finales in de Premier League darts voor Dimitri Van den Bergh. Onze landgenoot moest zijn laatste partij in de groepsfase winnen, maar ging onderuit tegen Jonny Clayton met 7-5.

Lees verder

Assad krijgt 95 procent van stemmen in omstreden presidentsverkiezing in Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad kan zich opmaken voor een vierde termijn van zeven jaar. In de door veel landen niet serieus genomen verkiezingen kreeg de 55-jarige Assad volgens de voorzitter van het parlement 95,1 procent van de uitgebrachte stemmen.

Lees verder

Netanyahu niet te spreken over VN-onderzoek naar inbreuken op mensenrechten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de beslissing van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om een internationaal onderzoek te voeren naar inbreuken op de mensenrechten in de Palestijnse gebieden en in Israël, een 'schandalige beslissing' genoemd.

Lees verder

Zijn we anders en beter gaan koken door maaltijdboxen?

De maaltijdbox, zo'n doos met ingrediënten om zelf een maaltijd klaar te maken, kent een recordverkoop. En daar zit de coronacrisis voor iets tussen.

Lees verder

De volgende pandemie staat al voor de deur

Corona is ons leven nog niet uit, of de volgende pandemie staat al voor de deur. Kunnen we volgende pandemieën nog afwenden? En een virale hit is verkocht voor een duizelingwekkende 700.000 dollar.

Lees verder

De volgende pandemie staat al voor de deur

Corona is ons leven nog niet uit, of de volgende pandemie staat al voor de deur. Kunnen we volgende pandemieën nog afwenden? En een virale hit is verkocht voor een duizelingwekkende 700.000 dollar.

Lees verder

Reünie sitcom Friends flink gecensureerd voor Chinese televisie

De reünie-aflevering van de Amerikaanse sitcom Friends wordt in China niet uitgezonden zoals HBO Max die gepresenteerd heeft. De verschillende streamingdiensten waarop de show in China te zien is, hebben zowat zes minuten aan materiaal weggeknipt. Volgens de zenders gaat het hier om beelden 'die niet uitzendbaar zijn'. Dat meldt Variety.

Lees verder

Wit-Russische dissident Protasevitsj in cel bezocht door advocaat

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj heeft donderdag in de gevangenis bezoek gehad van zijn advocaat, meldt de onafhankelijke Wit-Russische nieuwssite Belapan.

Lees verder

Coronacijfers blijven goede kant uitgaan

Het aantal patiënten dat met covid-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijft verder dalen. Dat blijkt vrijdag uit de meest recente cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal nieuwe besmettingen daalt.

Lees verder

Academici lanceren felle open brief aan rector UGent

'U draagt bij tot de normalisering van extreemrechts.' Academici van diverse universiteiten en middenveld­organisaties gebruiken geen kleine woorden om hun ongenoegen te uiten over recente tweets van UGent-rector Rik Van de Walle

Lees verder

Maaltijdcheques ook voor thuisgeleverd eten

Het is voortaan mogelijk om aan huis geleverde maaltijden te betalen met maaltijdcheques. Althans, voor wie bestelt bij take­away.com en een maaltijdchequekaart heeft van Sodexo. Beide ­bedrijven werken daarvoor samen, dat hebben ze gisteren aangekondigd.

Lees verder

Geen Europese 'zuivelcensuur' voor sojadrank

Er komen geen nieuwe restricties op de marketing van plantaardige zuivelvervangers. Sojadrank mag 'romig' blijven.

Lees verder

Tot 53 jaar voor jihadisten achter terreur in Spanje

Drie jihadisten krijgen 8 tot 53 jaar cel, na de dubbele aanslag in Barce­lona en Cambrils uit 2017.

Lees verder

Onzekere toekomst voor discotheken op het Eilandje in Antwerpen

Exploitatievennootschap De Shop Evenementenhal op de Rijnkaai in Antwerpen is failliet. Door de coronacrisis zat de vennootschap meer dan een jaar zonder inkomsten.

Lees verder

Hjulsager verkiest Gent boven Anderlecht

Anderlecht en AA Gent streden de afgelopen dagen om dezelfde middenvelder: Andrew Hjulsager. De 26-speler van KV Oostende was in het voorbije seizoen goed voor twaalf assists en zeven goals en heeft bij KVO maar één jaar contract meer. Hij is dus betaalbaar.

Lees verder