Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 31 mei 2021

Overvallers rukken peperdure horloges van arm slachtoffers: Faroek zoekt getuigen

HLN
Overvallers rukken peperdure horloges van arm slachtoffers: Faroek zoekt getuigen
In de parking 'Grote Markt' onder de Grasmarkt in Brussel hebben twee overvallers op zondag 9 mei twee peperdure horloges gestolen. De twee rukten de horloges van de armen van hun slachtoffers in de ondergrondse parking. In VTM-opsporingsprogramma 'Faroek' gaat journalist Faroek Özgünes op zoek naar getuigen.
Lees verder

Artsen zonder Grenzen vreest cholera-opstoot bij vulkaanvluchtelingen Congo
Artsen zonder Grenzen (AZG) vreest een opstoot aan cholera in de plaatsen waar ontheemden zich bevinden die voor de vulkaan Nyiragongo zijn gevlucht, in het oosten van Congo. De hulporganisatie roept op tot mobilisatie om hen onmiddellijk bij te staan.
Lees verder

Gewapende mannen kidnappen opnieuw groot aantal Nigeriaanse scholieren
Zwaar bewapende mannen hebben zondag in Nigeria opnieuw een school aangevallen en een groot aantal leerlingen ontvoerd. De gouverneur van de deelstaat Niger bevestigt dat, maar kon nog niet zeggen hoeveel scholieren er zijn meegenomen. Gevreesd wordt dat zo'n 200-tal leerlingen werden meegenomen.
Lees verder

Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespioneerde met Deense hulp jarenlang Angela Merkel en andere Europese politici
De Verenigde Staten hebben van 2012 tot 2014 diverse Europese politici, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, bespioneerd met de hulp van de Deense inlichtingendiensten. Dat melden Deense en Europese media.
Lees verder

West-Afrikaanse staatshoofden schorsen Mali als lid van regionale alliantie
De West-Afrikaanse staatshoofden hebben op een buitengewone top in Ghana zondag besloten om Mali te schorsen als lid van de regionale alliantie ECOWAS als gevolg van de dubbele staatsgreep door Malinese soldaten.
Lees verder

LIVE. Zuid-Amerikaanse voetbalbond schort Copa América in Argentinië op - Coronavaccin beschikbaar voor alle volwassenen in Frankrijk
Het aantal opnames van mensen met Covid-19 in ziekenhuizen blijft dalen. Het streefgetal van maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorgen om op 9 juni versoepelingen te kunnen doorvoeren, is gehaald. Deze week bereiken we ook een nieuw 'vaccinatierecord' in Vlaanderen met 607.000 prikken. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Rode Duivels strijken vandaag neer in Tubeke om aan EK-voorbereiding te beginnen
Bondscoach Roberto Martínez ziet ze vandaag allemaal neerstrijken in Tubeke, zijn Rode Duivels. Op Kevin De Bruyne na dan - hij werd sowieso pas volgende week bij de groep verwacht.
Lees verder

Psychiatrisch Universitair Centrum KU Leuven maakt jongerenafdelingen volledig rookvrij
Roken is op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven voortaan helemaal uit den boze. Dat meldt de zorginstelling. Tot nu toe konden opgenomen jongeren, personeel en bezoekers nog in rookhoeken op de campussen terecht, maar die verdwijnen. "Zien roken, doet roken en jong geleerd is oud gedaan", luidt het. Daarom wil het UPC KU Leuven meewerken aan een rookvrije generatie.
Lees verder

Open Vld komt met voorstel om landbouw en leefmilieu te verzoenen
Open Vld komt met een conceptnota waarin de partij oplossingen uitwerkt voor de voortdurende conflicten tussen landbouw en leefmilieu. Vrijdag bleek nog dat het departement landbouw in recente adviezen voor de vergunning van stallen het stikstofcompromis van de Vlaamse regering op de korrel neemt.
Lees verder

Naast Van Ranst krijgt nog tiental personen politiebescherming als mogelijk doelwit van Jürgen Conings
Niet alleen viroloog Marc Van Ranst, maar in totaal een tiental personen zou extra bewaking krijgen ­tegen de voortvluchtige ­militair Jürgen Conings. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag op basis van welingelichte bronnen. Gevreesd wordt dat zij allemaal een doelwit zouden kunnen zijn van de zwaarbewapende man.
Lees verder

Kevin De Bruyne kan zelfs mét operatie nog schitteren op het EK, al zal het wellicht met een masker zijn
Toch even paniek aan boord bij de Belgische voetbalsupporter, zaterdagavond. Kevin De Bruyne die met een pijnlijke grimas het veld moet verlaten na een stevige botsing met Antonio Rüdiger. Verdict: een breuk aan de oogkas en neus. Een ferme domper op zijn finale, maar wat betekent deze tegenslag concreet voor het EK? Wel, niets onoverkomelijks, zo leren gesprekken met vier medische specialisten ons.
Lees verder

Niemand weet of Jürgen Conings dood is of nog leeft, zelfs vriendin niet: "Ik tast volledig in het duister"
Veertien dagen al is de zwaar bewapende militair Jürgen Conings (46) voortvluchtig. Veertien dagen al is er met man en macht naar hem gezocht — ook het voorbije weekend nog. "Hij werd niet aangetroffen", is het enige wat het federaal parket kwijt wil over de moeizame zoektocht. "Er is geen reden tot paniek", sust minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Maar de dreiging is niet volledig verdwenen."
Lees verder

Slangen op maandag. Dat we niet langer verwachten dat mensen hun gezond verstand gebruiken, is een vorm van 'viruswaanzin'
Gaat u punaises en naalden inslikken of bakstenen door uw zelfgebakken taart draaien omdat er geen wet is die dat verbiedt? Of omdat fabrikanten niet waarschuwen dat die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie? Vervang punaises of bakstenen door 'knuffelen en kussen tijdens een pandemie' en je hebt het non-debat dat gevoerd wordt over de nieuwe 'versoepelingswet', die minister Annelies Verlinden binnenkort baart.
Lees verder

Wereldwijd tipt geen enkele aardbei aan die van Hoogstraten: "De sleutel van ons succes: géén compromissen over kwaliteit"
Ze zijn er weer, en vanaf volgende week zelfs massaal. Op uw ijscoupe, onder een toefje slagroom, met wat suiker, op het randje van uw champagneglas of gewoon als snoepje: als de zomer een smaak had, zou het die van de Hoogstraatse aardbei zijn. De vrucht met de ijzersterke merknaam verovert meer en meer de Europese markt. Dat is niet voor niks: alles eraan - vorm, smaak, glans, stevigheid - benadert de wetenschappelijke perfectie. De lat ligt extreem hoog en 180 telers doen er alles aan om die te halen.
Lees verder

Mon Bernaerts (76): "Mijn hondje dwingt me om de deur uit te gaan"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Mon Bernaerts (76), oprichter Antwerps veilinghuis Bernaerts.
Lees verder

Zuid-Amerikaanse voetbalbond schrapt nu ook Argentinië als gastland van de Copa América
De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft besloten de Copa América niet te spelen in Argentinië. Het toernooi zou aanvankelijk in Argentinië en Colombia gespeeld worden, maar de bond schrapte Colombia eerder al als gastland vanwege de gespannen politieke situatie in het land. De Copa América staat gepland van 13 juni tot en met 10 juli. Onduidelijk is waar het toernooi nu wordt gespeeld.
Lees verder

Werkweek start zonnig met hier en daar wat wolken
Vandaag is het eerst overwegend zonnig, maar in de loop van de dag verschijnen er enkele wolken die wellicht wat talrijker zijn over de noordelijke landshelft. Ook aan zee kunnen er tijdelijk enkele wolkenvelden voorkomen, maar zij verdwijnen later door een matige zeebries uit noordoostelijke richtingen. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Koffiehuis Mokabon blijft ook na 85 jaar nog overeind, zelfs met Starbucks naast de deur: "Hier komt geen wifi binnen"
Zelfs met Starbucks als rechtstreekse buur blijft het Gentse koffiehuis Mokabon ook na bijna 85 jaar nog altijd moeiteloos overeind. Zonder wifi bovendien. "We houden internet bewust buiten", zeggen uitbaters Tom Duran (68) en Christine Berth (59). "Heel wat klanten komen hier vooral om een babbeltje te slaan. Dat is altijd zo geweest en dat moet altijd zo blijven. Na de voorbije lockdown zelfs meer dan ooit."
Lees verder

Priske komt met een prijs: Antwerp zou 1 miljoen euro betalen voor nieuwe T1, ook nog toekomst voor Vercauteren op Bosuil?
Rood en wit. De kleuren van R. Antwerp FC en... Denemarken. Dat belooft voor Brian Priske (44), opvolger van Frank Vercauteren als hoofdcoach van Antwerp. De Great Old plukte de ex-verdediger van Club Brugge en Genk voor een stevige prijs weg bij FC Midtjylland. Hij tekende voor twee seizoenen op de Bosuil en wordt deze week voorgesteld. En ook voor Priskes voorganger Frank Vercauteren heeft mogelijk nog een toekomst bij Antwerp.
Lees verder

Louis Talpe stunt in Oostende tijdens opnames van 'Onder Vuur': "Strafste dat ik ooit heb mogen doen"
Een luchtballon die tegen een kraan crasht. Een ballonvaarder die vanuit de mand naar beneden valt en te pletter stort. Brandweerlui die met gevaar voor eigen leven de overige passagiers uit hun hachelijke toestand moeten bevrijden. Het leek een verschrikkelijk ongeval aan het Oostendse Vuurtorendok. Het waren gelukkig 'maar' opnames voor de nieuwe VRT-fictiereeks 'Onder Vuur'. Brandweer- en stuntman van dienst Louis Talpe was even de Tom Cruise van Vlaanderen. "Ik grijp alle kansen. Als dat een rol is met fysieke eisen, dan is dat zo"
Lees verder