Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 11 mei 2021

Nog niet duidelijk of Dries Mertens moet vrezen voor EK: ‘Zijn toestand wordt dagelijks geëvalueerd’

Nog niet duidelijk of Dries Mertens moet vrezen voor EK: 'Zijn toestand wordt dagelijks geëvalueerd'

Napoli volgt de toestand van Dries Mertens, die zaterdag met een blessure van het veld moest, dagelijks op. Dat heeft de Italiaanse club, die verder niet veel info geeft, zondag gemeld.

Lees verder

Werd ook hele kabinet van Veerle Heeren gevaccineerd? Er wacht haar een tumultueuze gemeenteraad

Vanavond zijn alle ogen opnieuw op Veerle Heeren (CD&V) gericht. De burgemeester van Sint-Truiden moet straks op een online gemeenteraad uitleg geven over haar vroegtijdige vaccinatie. In de wandelgangen wordt in aanloop van de vergadering alvast gefluisterd dat ze dan ook zou vertellen dat haar hele kabinet gevaccineerd is – zonder dat ze het zelf wist.

Lees verder

China markeert grens met Nepal op top van Mount Everest uit angst voor corona

Op de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, gaat China een 'demarcatielijn' aanleggen. Op die manier wil het elk risico op besmetting met covid-19 door alpinisten die uit Nepal komen, vermijden. Dat bericht persagentschap Nieuw China.

Lees verder

Elise Mertens is voortaan de beste dubbelspeelster ter wereld: 'Een droom'

We hebben opnieuw een Belgische nummer één in het tennis. Elise Mertens staat sinds deze week namelijk bovenaan de wereldranglijst in het vrouwendubbel.

Lees verder

Zo wil de Vlaamse regering terug naar vroeger

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelde dit weekend zijn 'plan voor de vrijheid' voor. Dit zijn de versoepelingen die de Vlaamse regering komende maanden voor ogen heeft.

Lees verder

Palestijnen en Israëlische politie raken opnieuw slaags op Moskeeplein

Op het Moskeeplein in Oost-Jeruzalem zijn Palestijnen en Israëlische politieagenten maandag opnieuw slaags geraakt. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Zoals gevreesd vallen er op 'Jeruzalemdag' opnieuw tientallen tot honderden gewonden in Oost-Jeruzalem.

Lees verder

Nog 19 personen besmet met Indiase variant

Nadat afgelopen weekend vijf besmettingen zijn vastgesteld in een woonzorgcentrum in Borsbeek, zijn er nog minstens negentien personen besmet met de Indiase variant in ons land. Dat zei Johan Neyts, viroloog verbonden aan het Rega-instituut in Leuven, in De ochtend.

Lees verder

Attenborough: 'De problemen die ons te wachten staan zijn veel groter dan de coronapandemie'

De Britse documentairemaker Sir David Attenborough zal in november de klimaatconferentie van Glasgow (Cop26) bijwonen als 'Peoples advocate'. In bovenstaande video vertelt Attenborough dat hij vereerd is om er aan deel te nemen en dat er geen belangrijker moment is om een internationaal akkoord te vormen over de klimaatdoelstellingen.

Lees verder

Open terrassen in Westland Shopping: 'Was een misverstand'

Afgelopen weekend hebben een aantal zaken in het Brusselse Westland Shopping Center ook hun terrassen geopend, maar dan binnenshuis. 'De protocollen hadden tegenstrijdige informatie', reageert de directie.

Lees verder

VS proberen oliestroom naar oostkust op gang te houden na hack op oliepijplijnbedrijf

De Amerikaanse overheid heeft een regionale noodtoestand uitgeroepen vanwege de hack bij oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. Dat geeft het ministerie van Verkeer ruimere mogelijkheden om de dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen.

Lees verder

Britten redden gestrande walvis uit Theems in Londen

De Britse politie, brandweer en kustwacht hebben in Londen een kleine walvis gered uit de rivier Theems. Het dier werd zondagavond gespot en na een urenlange reddingsactie kon het pas diep in de nacht gezond en wel naar het open water teruggebracht worden.

Lees verder

Franse militairen waarschuwen voor burgeroorlog

Franse militairen in actieve dienst hebben een verklaring gepubliceerd waarin ze waarschuwen voor een burgeroorlog. Ze steunen de gepensioneerde hoge officieren die afgelopen maand in een verklaring al voor de ondergang van het land waarschuwden en repten over de noodzaak tot militairen ingrijpen.

Lees verder

VRT-journalist krijgt vier maanden met uitstel in zaak Kasteelmoord

De Brugse correctionele rechtbank heeft journalist Bart Aerts (44) en Peter Gyselbrecht (42) veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf met uitstel voor misbruik van het inzagerecht. Alles draait rond afgeluisterde telefoongesprekken uit de zaak van de kasteelmoord die werden uitgezonden in Terzake.

Lees verder

Na hoogzwangere moeder en drie dochters, ook vader overleden na dodelijke brand in Quiévrain

De loodzware tol van de zware brand in het Waalse Quiévrain is nog zwaarder geworden. Een hoogzwangere vrouw (31) en haar dochters van 9 jaar, 8 jaar en 11 maanden overleefden de brand niet en nu is ook de partner (33) in het ziekenhuis overleden. Dat meldt La Dernière Heure.

Lees verder

Flamboyante Amerikaanse sprintster zet fantastische tijden neer op 100 meter

De Olympische Spelen zijn nog twee maanden van ons verwijderd, maar Sha'Carri Richardson lijkt klaar om te knallen op de 100 meter bij de vrouwen.

Lees verder

Dracula deelt prikken uit in kasteel

Bezoekers verlaten het kasteel van Dracula deze maand niet met twee kleine prikwondjes in de hals, maar met eentje, op de arm. In het onderkomen van de mythische vampier vaccineren dokters en verpleegkundigen bezoekers gratis met het Pfizer-vaccin.

Lees verder

Seriemoordenaar Michel Fourniret in kritieke toestand

Zaterdag werd Michel Fourniret, 'het monster van de Ardennen', met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het beveiligde ziekenhuis La Salpêtre in Parijs. Hij werd in coma gebracht en zou niet meer wakker worden. Dat meldt de Franse krant Le Parisien.

Lees verder

Brutale inbraak bij PSV-spits Zahavi thuis, terwijl hij op weg was naar wedstrijd

Het gezin van Eran Zahavi, de Israëlische aanvaller van de Nederlandse voetbalclub PSV, werd zondag het slachtoffer van een gewapende overval. Zahavi noemde de gebeurtenis, waarbij zijn vrouw en kinderen werden vastgebonden met tape op hun mond, een 'zeer onplezierige gebeurtenis' die 'veel verder gaat dan een normale inbraak en diefstal'.

Lees verder

Roméo Elvis over beschuldigingen van aanranding: 'Ik begrijp mijn fout'

'Ik wil dat mensen zien dat ik mijn fout begrijp', reageert de Brusselse rapper Roméo Elvis nadat hij in september werd beschuldigd van aanranding.

Lees verder

Waarom Vlaanderen nu wel uit het federale coronakeurslijf kan breken

Met een eigen 'plan voor de vrijheid' probeert Vlaanderen het stuur van het coronabeleid in handen te nemen. Naarmate de crisis wegebt, krijgt Vlaanderen meer juridische dekking om een eigen coronakoers te varen. Al is het de vraag of dat echt nodig zal zijn.

Lees verder

Harry en Meghan praten over dochter en vaccins in eerste tv-optreden na spraakmakende interview

Prins Harry en Meghan Markle hebben deelgenomen aan Vax Live, een campagneavond vol toespraken en optredens van supersterren om mensen warm te maken voor het coronavaccin. De twee pleitten tijdens hun speech voor de gelijke verdeling van vaccins, en de hoogzwangere Markle had het ook even over hun toekomstige dochtertje. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Eva Bal, de oermoeder van het Vlaamse jeugdtheater

Weg met het betuttelende kindertoneel, vond Eva Bal toen ze in de jaren 60 het moderne jeugdtheater uitvond. Door haar improvisatiemethode, het werken met kinderen op scène en de vele internationale tournees is haar erfenis groot.

Lees verder

KV Oostende krijgt licentie van BAS

KV Oostende speelt ook volgend seizoen in 1A. De Kustboys kregen maandag van het BAS te horen dat hun proflicentie in orde is. In eerste instantie diende KVO een onvolledig dossier in, waardoor de continuïteit van de club niet aangetoond kon worden. Dat probleem werd opgelost, en dus stond niets een licentie nog in de weg.

Lees verder

Dit staat er in het Vlaamse 'Plan van de Vrijheid'

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zijn Vlaamse 'Plan van de Vrijheid' voorgesteld. Morgen, dinsdag, wordt de knoop doorgehakt tijdens het Overlegcomité.

Lees verder

Zo vestigde Michel Fourniret zijn naam als 'het monster van de Ardennen'

Het verhaal van Michel Fourniret is dat van een zedendelinquent die zich, na veroordeling in Frankrijk, in België opnieuw aan minderjarigen vergreep.

Lees verder

De Nederlander Taco van der Hoorn wint solo de derde etappe Giro

De Nederlander Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty-Gobert) heeft maandag de derde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Na 190 kilometer tussen Biella en Canale, met onderweg enkele hellingen, bleef de Nederlander als enige overblijver van een lange vlucht het aanstormende peloton.

Lees verder

Westerlo neemt afscheid van trainer Bob Peeters

Groot nieuws uit de stille Kempen. Westerlo neemt na 3,5 jaar in onderling overleg afscheid van trainer Bob Peeters (47), zo werd bevestigd aan onze redactie. De ambitieuze Kemphanen eindigden het afgelopen seizoen in 1B op de vierde plek, onder de hooggespannen verwachtingen.

Lees verder

Federale regering komt met eigen versoepelingsplan voor Overlegcomité

Na het Vlaamse 'Plan van de Vrijheid' komt nu ook de federale regering met een exitplan dat dinsdag op tafel zal liggen op het Overlegcomité. Het voornaamste verschil? Wanneer de horeca ook binnen weer open mag.

Lees verder

Ganna denkt morgen het roze te verliezen: 'Ik zag een sterke Evenepoel op de klimmetjes'

Ook na de derde etappe staat Filippo Ganna nog te pronken in het roze. De Italiaan van Ineos Grenadiers denkt dat de etappe van dinsdag te lastig zal zijn voor hem en zag onderweg vooral Evenepoel indruk maken.

Lees verder

Live | Veerle Heeren legt verantwoording af over vroege vaccinatie

Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden (CD&V), moet op een online gemeenteraad uitleg geven over haar vroegtijdige vaccinatie. Er zal dan ook duidelijk worden of ze kan aanblijven als burgemeester of niet. Volg de vergadering hier om 20 uur live mee.

Lees verder

Alweer een dag vol geweld in Israël en Palestina, met raketten als spelbreker

Jeruzalem was de hele dag in de greep van clashes tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Toen ook Hamas raketten afschoot vanuit Gaza, werd de situatie plots nog onvoorspelbaarder.

Lees verder

Jeroen Brouwers wint zijn eerste Librisprijs

De Libris Literatuurprijs gaat naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers, een bekroning voor een taalvirtuoos boek over een man die opgesloten zit in zijn hoofd.

Lees verder

Grunberg geeft eerste Holocaust Literatuurprijs aan Guida Joseph

Schrijver Arnon Grunberg heeft maandagavond de eerste Holocaust Literatuurprijs uitgereikt. Hij gaf de onderscheiding in het Nederlandse tv-programma 'Op1' aan Guida Joseph voor haar boek 'De rode draad'.

Lees verder

Wat moet er van Duitsland worden als Merkel straks weg is?

Straks, na de zomer, gaat Angela Merkel tuinieren en mag iemand anders het roer overnemen in Duitsland. Op dit moment hebben de Groenen heel goede, misschien wel de beste, kaarten om in haar voetsporen te treden. Waarom is dat en wat betekent het voor ons dat Merkel, de stabiele factor in Europa, verdwijnt?

Lees verder

Tom Cruise stuurt zijn Golden Globes terug, NBC zal awardshow in 2022 niet uitzenden na controverse

Na groeiende kritiek op de organisatie van de Golden Globes-filmprijzen, heeft nu ook de Amerikaanse tv-zender NBC zijn conclusies getrokken. NBC kondigde maandag aan dat de zender het gala in 2022 niet zal uitzenden.

Lees verder

Amerikaans schip vuurt waarschuwingsschoten af naar Iraanse boten

Een schip van de Amerikaanse strijdkrachten heeft in de Perzische Golf 30 waarschuwingsschoten afgevuurd om speedboten van de Iraanse Revolutionaire Garde af te schrikken. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend.

Lees verder

Corona | Reizen in Europa: alles wat u moet weten, opgesomd per land

Hoe zit het precies met de coronamaatregelen in Europese landen? Mag u op citytrip in Frankrijk een terrasje doen? In Spanje naar een museum? En wanneer moet u bij terugkeer van uw reis in quarantaine? Een overzicht.

Lees verder

Amnesty kleurt Turkse ambassade paars uit protest tegen terugtrekking Istanbul-conventie

Als antwoord op de terugtrekking van Turkije uit de Istanbul-conventie, heeft Amnesty International de Turkse ambassade in Brussel maandagavond paars gekleurd.

Lees verder

Chinese bevolkingsgroei vertraagt

De Chinese bevolking is de voorbije 10 jaar toegenomen met 5,38 procent tot in totaal 1,4 miljard inwoners. Dat blijkt uit de jongste volkstelling, zo deelt de statistische dienst in Peking dinsdag mee. Het gaat om een vertraging van de groei. De data wijzen op een verouderende bevolking en afnemende bereidheid om meer kinderen op de wereld te zetten.

Lees verder

'Als ze bij Anderlecht spelers willen die zoveel lopen, moeten ze misschien marathonlopers halen'

Dieumerci Mbokani wil bij Antwerp het seizoen in schoonheid afsluiten. 'Eerst focussen op de play-offs. Daarna is er nog genoeg tijd om over mijn contract te praten.'

Lees verder

Nog ruim 700 patiënten op intensieve zorg

Er liggen nog 2.255 covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 711 op intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat wel om een daling van respectievelijk 18 en 14 procent op weekbasis.

Lees verder

Wat zon met soms intense buien

Er vallen dinsdag eerst buien in het oosten van het land. Later wordt het overal wisselend bewolkt met vorming van stapelwolken en enkele intense buien, hier en daar zelfs mogelijk met onweer.

Lees verder

Wat ligt er op tafel op het Overlegcomité?

Om 9 uur komen alle regeringen van ons land weer samen voor een nieuwe Overlegcomité. Dat er perspectief komt voor de zomer, staat zo goed als vast.

Lees verder

Duitsland noemt clubs voortaan cultuur

Huizen van plezier? De Bundestag vraagt om clubs gelijk te behandelen met musea en operagebouwen. Het gaat om een kleine aanpassing in stedenbouw, maar wel met mogelijk grote gevolgen.

Lees verder

Magistraat Johan Sabbe riskeert twaalf maanden voor ongewenst seksueel gedrag: 'Ik moest de aanranding ondergaan'

'Hij herinnert het zich misschien niet meer. Maar ik moest de aanranding ondergaan en weet het nog alsof het gisteren was.' Op zijn eigen strafproces hoorde de Oost-Vlaamse magistraat Johan Sabbe dat hij twaalf maanden cel riskeert nadat hij zijn vrouwelijke chauffeur seksberichten stuurde en haar betastte. Hijzelf heeft een andere versie en gaat voor de vrijspraak.

Lees verder

Drama in chocoladebedrijf: 18-jarige stagiair overleden na elektrocutie

Bij een arbeidsongeval in een chocoladefabriek in Veurne is gisternamiddag een 18-jarige stagiair om het leven gekomen. Dat meldde het ­arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.

Lees verder