Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 11 mei 2021

LIVE. Overlegcomité buigt zich over 'Zomerplan’

HLN
LIVE. Overlegcomité buigt zich over 'Zomerplan'
Het Overlegcomité van de verschillende regeringen buigt zich vandaag over het 'Zomerplan', het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. Eén van de grote vragen daarbij is of er in augustus grote festivals kunnen georganiseerd worden en onder welke voorwaarden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Plan van de vrijheid? Hier staan we nu met coronacijfers: "Grootste onderscheiding voor vaccinatie bij 65-plussers"
Na de gelukzaligheid op de terrassen, kregen we afgelopen weekend nog meer traktaties. Een 'plan van de vrijheid' met dansen op Tomorrowland en voetbalmatchen met 10.000 man: het is niet niks. Maar waar staan we vandaag met de kern van de zaak: de coronacijfers? Liggen die in de lijn van de verwachtingen? En hoe moeten de verschillende parameters verder evolueren? Een stand van zaken met biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt).
Lees verder

Hamvraag op overlegcomité vandaag: vanaf 1 juni of 9 juni binnen op restaurant?
Wordt de zomer van 2021 er dan toch één met festivals, jeugdkampen en relatieve vrijheid? Dat is de vraag die de topministers van ons land vandaag op het overlegcomité zullen moeten beantwoorden. De sterren lijken alvast gunstig te staan: in alle plannen breekt vanaf juli écht het rijk der vrijheid aan.
Lees verder

Corona zorgt voor pensioendiscriminatie
Een werknemer die tijdens de coronacrisis tijdelijk werkloos werd, bouwde tijdens de periode van non-activiteit voort pensioenrechten op. Hij zag ook geen loopbaanjaren verloren gaan. Een zelfstandige die zijn zaak moest sluiten en een vrijstelling van sociale bijdragen aanvroeg, dreigt op beide vlakken wel nul op het rekest te krijgen. "Zo kan er sprake zijn van discriminatie", oppert ombudsman Tony Van Den Steen van de Ombudsdienst Pensioenen.
Lees verder

Bankkaarten ING krijgen inkeping
Alle bankkaarten van ING krijgen een inkeping. Die moet het mensen met een visuele beperking makkelijker maken om te weten langs welke zijde ze de kaart in een betaal- of geldautomaat moeten schuiven.
Lees verder

ANNO 2021. Lien Van de Kelder (38): "Ik mis het pintje en de babbel in de foyer na de voorstelling"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Lien Van de Kelder, zangeres, juriste, actrice en vrouw van regisseur Hans Herbots. Treedt op met Jan De Smet en Mauro Pawlowski.
Lees verder

Fiscus heeft eindafrekening coronawerklozen klaar: "Plots moet ik 2.600 euro méér opleggen"
De rekening van corona voor werknemers die tijdelijk werkloos waren, komt hard binnen. Doordat de bedrijfsvoorheffing verlaagd werd van 26,75% naar 15%, was de werkloosheidsuitkering hoger dan normaal. Maar nu de belastingaangiftes moeten gedaan worden en tax-on-web is opengegaan, blijkt dat heel wat mensen een pak geld moeten bijbetalen. Op het einde van de rit moeten nu eenmaal de belastingen volgens het normaal tarief betaald worden, want dat is niet veranderd.
Lees verder

Advocatenkantoor NautaDutilh in verdenking gesteld in FNG-zaak
De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl heeft in het onderzoek naar gesjoemel bij de failliete modegroep FNG een van de grootste advocatenkantoren van ons land, NautaDutilh, in verdenking gesteld voor witwassen. Dat schrijft De Tijd vandaag, dat de informatie bevestigd kreeg van NautaDutilh.
Lees verder

Australische tiener komt om het leven nadat hij per ongeluk in vuilniswagen wordt gedumpt
Een 13-jarige Australische jongen is om het leven gekomen bij een tragisch ongeval met een vuilniswagen. De jongen lag met twee andere kinderen van elf en twaalf jaar te slapen in een vuilcontainer toen een vuilnisman nietsvermoedend de container kwam legen.
Lees verder

COLUMN. 'Alleen een 'De Mol' met politici kan deze editie nog overtreffen'
Onze ex-editorialist schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Frank Vandenbroucke
Lees verder

INTERVIEW met CEO van Panos: "Toekomst van brood ligt in het verleden"
Omdat een belegd broodje meer mag zijn dan een smos of een martino pakt Panos vanaf 17 mei uit met een rist nieuwigheden: rustieke broodjes, nieuwe recepten zoals de aubergine & tomatenspread en verpakkingen waar ook ons milieu blij van wordt. De ham- en kaasvraag: is het ook allemaal lekker? "Uiteraard", zegt CEO Guido Vanherpe die alles zelf graag proeft en minstens drie keer per week een Panos-filiaal binnenstapt.
Lees verder

Het eerste dubbelgesprek tussen bachelorette Elke Clijsters en Ivan: "De verschillen tussen ons bleken te groot"
"Ik heb mij de voorbije maanden zo eenzaam gevoeld", zegt Elke Clijsters (36) eerlijk. Een tikje verrassend wel, want in de laatste aflevering van 'De Bachelorette' spatten de vonken tussen Elke en haar uitverkorene Ivan (30) er nog vanaf. Helaas, hun intense verliefdheid bleef niet duren. Maar de ex-geliefden komen in Dag Allemaal nog één keer terug op hun amoureuze avontuur.
Lees verder

Het eerste dubbelgesprek tussen Elke Clijsters en Ivan: "Na de intense verliefdheid bleken de verschillen toch te groot"
"Ik heb mij de voorbije maanden zo eenzaam gevoeld", zegt Elke Clijsters (36) eerlijk. Een tikje verrassend wel, want in de laatste aflevering van 'De Bachelorette' spatten de vonken tussen Elke en haar uitverkorene Ivan (30) er nog vanaf. Helaas, hun intense verliefdheid bleef niet duren. Maar de ex-geliefden komen in Dag Allemaal nog één keer terug op hun amoureuze avontuur.
Lees verder

Is Alpecin-Fenix de slimste ploeg van het peloton? "Het doet deugd dat we nu ook scoren wanneer Van der Poel er niet bij is"
Scoren in een grote ronde: dát ontbrak er nog aan bij Alpecin-Fenix. Tim Merlier lijkt de poort richting WorldTour zondag in Novara nu helemaal te hebben opengebeukt. Toch doet het de broers Roodhooft hun geduld en nederigheid niet verliezen. "We zeggen niet bij voorbaat 'neen'. Maar ons ultieme doel is het niet."
Lees verder

Al miljoen bomen geplant in Vlaanderen sinds aantreden regering
Sinds vandaag telt de bosteller van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir officieel 1 miljoen bomen. Dat betekent dat er deze legislatuur al 1 miljoen bomen bijgeplant werden in Vlaanderen. Dat meldt de minister. Het gaat volgens Demir om een belangrijke mijlpaal voor het realiseren van 4.000 hectare extra bos tegen eind 2024. Begin dit jaar bleek al dat het bebossingstempo in Vlaanderen amper 9 maanden na de lancering van het bosuitbreidingsplan vervijfvoudigd was.
Lees verder

Erfenis La Esterella bedraagt honderdduizenden euro's
"Esther was uitzonderlijk gierig. Ze bood haar gasten zelfs nooit iets te drinken aan." Aan het woord is showbizz-collega Will Ferdy (94). Hij noemt zichzelf een vriend van wijlen La Esterella, maar in 'Erfgenaam gezocht' vertelde hij ook eerlijk hoe de zangeres steevast de knip op haar portemonnee hield. Uit armoede deed ze dat nochtans niet, want de zangeres liet een klein fortuin na toen ze in 2011 stierf.
Lees verder

Kraanmachiniste Evi maakt haar opwachting in 'Lady bouwers': "Meer schrik op ladder dan op 116 meter hoogte"
Nieuw gezicht in 'Lady bouwers' vanavond. De 39-jarige Evi uit Bilzen is torenkraanmachiniste op grote werven. 'Als kind wilde ik altijd in de bouw werken of astronaut worden, maar voor dat laatste had ik het verstand niet", lacht ze.
Lees verder

Chinese bevolkingsgroei vertraagt tot laagste niveau sinds jaren zeventig
China kende de voorbije tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig. Daarbij mocht elk koppel maar één kind krijgen om de destijds enorm hoge bevolkingsgroei te remmen. Een en ander blijkt uit de jongste volkstelling, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.
Lees verder

Zeldzame eerste druk oorlogsdagboek van Anne Frank gaat vandaag onder de hamer
Een zeldzame eerste druk van het oorlogsdagboek Het Achterhuis van Anne Frank wordt vandaag geveild. Het gaat om een bijzonder exemplaar omdat het nog de originele stofomslag heeft. Van de meeste andere eerste edities zijn de stofomslagen kwijtgeraakt of erg beschadigd geraakt.
Lees verder

Met de steun van een minileger naar roze? Dit is 'Team Remco', naast 7 ploegmaats 27 personen in omkadering
Je ziet de renner. Denkt er zijn ploegmaats bij. À la limite ook de ploegleiders. Maar in werkelijkheid staat een team dat deelneemt aan een grote ronde gelijk aan een 'minilegertje'. Zo ook het Deceuninck-Quick.Step van Remco Evenepoel in de Giro. Inclusief al zijn close contacts en vertrouwelingen. Maak kennis met 'Team Remco', een crew van liefst 35 mensen.
Lees verder