Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 29 mei 2021

Gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij VRT

Gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij VRT

Er is een onderzoeksrechter aangesteld om mogelijk gesjoemel te onderzoeken met contracten of overheids­opdrachten bij de open­bare omroep VRT. Dat schrijft de krant De Tijd vrijdag op gezag van het Brussels parket en is bevestigd aan de redactie van De Standaard.

Lees verder

Hou je huisdier topfit met deze zes tips

Ongeveer de helft van onze huisdieren kampt met overgewicht. Dat blijft niet zonder gevolgen. Het verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaataandoeningen. Een obese hond of kat krijgt vaak ook te maken met pijnlijke gewrichten en slaapproblemen en leeft minder lang. Redenen genoeg om je huisdier topfit te houden, met wat hulp van deze tips.

Lees verder

Persoon gooit autobanden vanop dak vrachtwagen in verkeer

Een onbekende persoon had zich donderdagochtend op het dak van een vrachtwagen verstopt. Op de E34 richting Antwerpen ter hoogte van Stekene gooide de persoon autobanden in het verkeer. 'Ik heb nu al wat meegemaakt op de weg, maar dit geloofde ik toch bijna zelf niet', zei een getuige, de chauffeur die alles kon vastleggen met zijn dashcam. De politie heeft nog geen klacht binnengekregen over de gevaarlijke situatie.

Lees verder

Live | Richtdrempel op intensieve zorg bereikt, wat zegt het Nationaal Crisiscentrum?

Er liggen op dit moment minder dan 500 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Daarmee is de drempel bereikt om de versoepelingen van 9 juni door te voeren, waarbij onder meer de horeca volledig mag heropenen en je thuis vier mensen kan ontvangen. Volg de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de laatste cijfers.

Lees verder

Fout in navigatiesysteem bezorgt Marshelikopter Ingenuity wilde vlucht

Na een nagenoeg foutloos parcours sinds de eerste vlucht van de kleine ruimtehelikopter eind april, speelde een technische storing Ingenuity flink parten tijdens de zesde vlucht. Ingenuity schommelde vervaarlijk heen en weer. Het toestel slaagde er niettemin in om veilig te landen.

Lees verder

Belgische ambassadeur in Zuid-Korea teruggeroepen na incident met echtgenote

De minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft besloten het mandaat van de Belgische ambassadeur in Zuid-Korea, Peter Lescouhier, vroeger te beëindigen na het incident van twee maanden geleden. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. De vrouw Lescouhier sloeg op 9 april twee verkoopsters in een winkel. De medewerksters dachten dat de vrouw de winkel probeerde te verlaten met gestolen artikelen.

Lees verder

Trillende ramen en auto's: Brussel en omgeving opgeschrikt door luide knal

Grote delen van Brussel en de Brusselse rand zijn vrijdagvoormiddag rond 10.30 uur opgeschrikt door een luide knal.

Lees verder

Uitzonderlijke geboorte: Paira Daiza verwelkomt walrus

De mannelijke walrus werd op natuurlijke wijze verwekt en geboren in het kader van een internationaal kweekprogramma. Het jong en de moeder stellen het allebei goed. De geboorte is fantastisch nieuws, want de walrus staat geklassificeerd als 'kwetsbare diersoort' volgens de IUCN, de International union for the conservation of nature.

Lees verder

KBC wil inzetten op beheer privacy consument

KBC wil verder gaan in het beheer van de privacy van zijn klanten. De bankverzekeraar wil een platform bouwen dat de klant controle geeft over zijn identiteit en eigenheid.

Lees verder

Duitsland erkent wreedheden in Namibië als genocide

Duitsland heeft vrijdag voor het eerst erkend dat het een genocide heeft gepleegd in Namibië aan het begin van de vorige eeuw. Berlijn heeft meer dan een miljard euro toegezegd voor hulpprojecten in het Zuid-Afrikaanse land.

Lees verder

Laagste aantal zonnige lentedagen in 30 jaar, maar toch worden de lentes droger

Onze lentes worden steeds droger, de winters almaar natter. Dat blijkt uit cijfers van het KMI. De herfstige lente van dit jaar heeft nochtans het laagste aantal lentedagen in 30 jaar. 'Maar de opwarming van het klimaat betekent niet dat je nooit nog een koude of een natte lente kan hebben. Wel dat de kans erop kleiner wordt', zegt klimatoloog Rozemien De Troch.

Lees verder

Spaanse mountainbiker vestigt record met salto van dertig meter

De Spanjaard Bienvenido Aguado heeft een spectaculaire stunt uitgehaald op een mountainbikefestival in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Aguado heeft een nieuwe record gevestigd door een salto te maken terwijl hij met z'n fiets over een afstand van dertig meter sprong. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Meer besmettingen bij tieners'

De persconferentie van het crisiscentrum begon vrijdag positief: 'Eindelijk hebben we zicht op een terugkeer naar het normale leven'. Maar voorzichtig zijn blijft uiterst belangrijk, zeker nu blijkt dat het vooral jonge mensen zijn die in het ziekenhuis belanden en het voornamelijk de tieners zijn die voor de besmettingen zorgen.

Lees verder

Demir stelt Defensie in gebreke voor natuurbrand Brecht

Vanwege het uitblijven van antwoorden van federaal minister voor Defensie Ludivine Dedonder stelt Vlaams minister voor Natuur Zuhal Demir Defensie formeel in gebreke. Ze stelt Defensie verantwoordelijk voor alle kosten die gepaard gaan met de gevolgen van de brand in Brecht, waaronder het natuurherstel en de ecologische achteruitgang.

Lees verder

Obama in gesprek met voetbalster: 'Hij staat verder in het leven dan ik op mijn 23e'

De Engelse stervoetballer Marcus Rashford is niet alleen bekend om zijn spel op het voetbalveld, maar ook om zijn liefdadigheidswerk. Hij kreeg de regering van premier Johnson opnieuw zover dat kinderen uit arme gezinnen tijdens schoolvakanties gratis maaltijden krijgen, en zette een campagne op poten om kwetsbare families aan het lezen te krijgen. Voormalig president Barack Obama en Rashford hadden het onder andere over hun gemeenschappelijke liefde voor boeken.

Lees verder

Waterstofpioniers slaan handen in elkaar

Zes Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen vormen een consortium rond groene waterstoftechnologie.

Lees verder

Miljoenen euro's overheidssteun en toch miljoenenbeloning voor top Booking

In het crisisjaar 2020 nam Booking ruim 100 miljoen euro aan overheidssteun aan. De beloning voor de top, na aanpassing van de bonusregels: 28 miljoen euro.

Lees verder

Brusselse politie staat voor druk weekend: negen betogingen op dezelfde dag, drie ervan verboden

Maar liefst negen betogingen worden zaterdag in Brussel gepland, maar burgemeester Philippe Close verbiedt er al drie van. De derde editie van het nepfestival 'La Boum', een internationale mars tegen de coronamaatregelen en de steunmars voor Jürgen Conings mogen niet doorgaan. De Brusselse politie vraagt alsnog versterking.

Lees verder

Nog veel onzekerheden over vaccinaties in Vlaanderen de komende weken

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een persbriefing gegeven over de stand van zaken van de vaccinatie in Vlaanderen. Administrateur-generaal dokter Dirk Dewolf kon weinig voorspellingen meegeven omdat er veel onzekerheden zijn voor de komende weken. Hij toonde wel aan dat België een Europese koploper is met 48,7 procent van de bevolking die één prik kreeg en 20 procent met twee dosissen.

Lees verder

Ook fictieve kiezers betuigen massaal hun liefde voor Syrische dictator

De Syrische president, Bashar al-Assad, heeft een verkiezingszege geboekt van Bijbelse proporties. Niet alleen stemden bijna alle stemgerechtigden voor hem, maar ook miljoenen onbestaande kiezers.

Lees verder

Politieagente neergestoken in Frankrijk

Een politieagente raakte eerder vandaag zwaargewond in een steekpartij Chapelle-sur-Erdre, bij de Franse stad Nantes. De verdachte kwam om in een schietgevecht met de politie.

Lees verder

Dit zijn de winnaars van coronaloterij: 'Mensen laten zich er echt door vaccineren'

In de Verenigde Staten draait de vaccinatiecampagne in de strijd tegen het coronavirus op volle toeren. Maar om twijfelaars over de streep te trekken, organiseerde de staat Ohio een loterij, vax-a-million, waaraan enkel gevaccineerde inwoners kunnen deelnemen. De 22-jarige Abbigail Bugenske werd in één klap miljonair, maar ook Joseph Costello (14) viel in de prijzen en krijgt een felbegeerde studiebeurs.

Lees verder

Wetenschap effent pad voor vaccinatie jongeren, nu de politiek nog

Met de zomer in zicht wordt de vraag prangender of en hoe minderjarigen gevaccineerd worden. Zonet besliste het Europese Geneesmiddelenagentschap dat Pfizer toegelaten wordt voor 12- tot 15-jarigen.

Lees verder

Orthodoxe joden in NYC protesteren tegen Israël

Vrijdagmiddag zijn in New York City orthodoxe joden op straat gekomen om te protesteren tegen Israël. Met borden waarop slogans te lezen waren als 'Antizionisme is niet gelijk aan antisemitisme' keerden ze zich tegen het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Simon Yates wint etappe, Bernal beperkt schade

De voorlaatste rit in lijn met aankomst in skistation Alpe di Mera moest vooral duidelijkheid geven over het vormpeil van Egan Bernal. Was de crisis van eergisteren gewoon een mindere dag of toch het begin van een structurele verzwakking? Het antwoord was duidelijk: Bernal maakte indruk. Niet door een splijtende demarrage, wel door een slimme slotklim te rijden.

Lees verder

Straks is meer dan 100 procent van de 65-plussers in Vlaanderen gevaccineerd, officieel toch

Volgens de officiële Vlaamse cijfers is al 99,78 procent van de 65-plussers gevaccineerd. Dat zou betekenen dat in die leeftijdscategorie minder dan 3.000 mensen het vaccin geweigerd hebben.

Lees verder

Alpro zwaar getroffen door sanering Danone

Een herstructurering bij Danone in België betekent dat zo'n 120 banen voor de bijl gaan. Vooral Alpro wordt getroffen.

Lees verder

Twee IJslanders met corona bereiken top Mount Everest

Twee IJslanders hebben met succes de Mount Everest beklommen hoewel ze besmet raakten met het coronavirus. De Nepalese overheid ontkent berichten over een uitbraak van coronabesmettingen in de regio en blijft de beklimming van de hoogste berg ter wereld toestaan.

Lees verder

Nederlandse premier kondigt 'einde van de lockdown' aan

Nederland voert versneld een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen door. Ze gaan in op 5 juni in plaats van 9 juni. Aftredend premier Mark Rutte sprak vrijdagavond van het 'feitelijke einde van de lockdown'.

Lees verder

Renovatie Downing Street 11: rapport pleit Boris Johnson vrij

De Britse premier Boris Johnson is 'onvoorzichtig' geweest bij de renovatie van zijn officiële residentie in Downing Street 11. Hij heeft zich niet om de kosten van de werkzaamheden bekommerd, maar hij is niet in de fout gegaan. Dat is de conclusie van een rapport dat vrijdag werd bekendgemaakt.

Lees verder

Tanja Dexters doorverwezen naar rechter voor handel in verdovende middelen

Ex-miss België Tanja Dexters (44) zal zich binnenkort samen met vijf medebeklaagden voor de rechter moeten verantwoorden in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar de handel in verdovende middelen.

Lees verder

Biden plant hoogste uitgaven sinds Tweede Wereldoorlog

Een grotere rol voor de overheid, met ambitieuze uitgaven voor infrastructuur, onderwijs en andere initiatieven, ter waarde van 6.000 miljard dollar. De eerste begroting van president Biden gaat verder op de ingeslagen weg.

Lees verder

Stoffelijke resten van 215 native Canadese schoolkinderen ontdekt

Op de terreinen van een zogenaamde 'residential school' in Canada zijn de stoffelijke resten ontdekt van 215 native Canadese kinderen. 'Het gaat het om niet-aangegeven overlijdens. Sommige kinderen waren maar drie jaar oud.'

Lees verder

Grace wint The Voice van Vlaanderen

Grace uit Sint-Niklaas mag zich de nieuwe 'Voice van Vlaanderen' noemen. Zij haalde het in de eindstrijd van Robin en Simon. Als beloning krijgt ze een platencontract bij Universal en 25.000 euro. Eerder op de avond waren Joke en Nanou al afgevallen.

Lees verder

Cherida, een verhaal over toekomst en afkomst

Cherida Tai A Pin heeft Chinees-Surinaamse roots, iets wat je in ons land niet zo vaak hoort. Ook al was ze als kind best trots op haar afkomst, tegelijkertijd wilde ze zo 'normaal' mogelijk zijn, net als de anderen.

Lees verder

Ongehoord | 'Iedereen moet gewoon zijn bek houden, inclusief ikzelf'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Ziekenhuisopnames onder de kaap van 100 per dag

Het aantal patiënten die met covid in het ziekenhuis worden opgenomen, blijft verder dalen en is onder de kaap van de honderd per dag gezakt.

Lees verder

Zomers weekend met veel zon

Zowel zaterdag als zondag zouden we maximumtemperaturen van 20 graden bereiken

Lees verder