Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 22 mei 2021

Champagne in Anderlecht, een zingende Noa Lang en een massa uitzinnige fans: zo viert Club Brugge de titel

Champagne in Anderlecht, een zingende Noa Lang en een massa uitzinnige fans: zo viert Club Brugge de titel

Club Brugge is donderdagavond kampioen geworden na een 3-3 gelijkspel tegen Anderlecht. Het is de 17de titel in de geschiedenis van de club, en de tweede op rij. Na affluiten brak een groot feest uit: eerst in de kleedkamers van aartsrivaal Anderlecht, daarna op de bus en uiteindelijk ook met de supporters aan het oefencomplex in Westkapelle.

Lees verder

'Zwanst na nie': Stefaan Degand en Peter Van Den Begin wijzen havenarbeiders op gevaren op kaaien

Stefaan Degand en Peter Van Den Begin zijn vanaf nu in fluopak en met veiligheidshelm op te bewonderen. De twee acteurs spelen de hoofdrol in een reeks filmpjes die Antwerpse dokwerkers moeten wijzen op de gevaren aan de haven.

Lees verder

Groepsimmuniteit neemt toe

Bij de algemene bevolking heeft ongeveer 20 procent antistoffen. Bij gezondheidsmedewerkers, die sinds half januari gevaccineerd worden, loopt dit op tot meer dan 80 procent.

Lees verder

Slovenië annuleert expo van Europees Parlement wegens 'te kritische kunst'

De expo wordt afgeblazen omdat een van de deelnemende kunstenaars een hevige criticus is van de regering van premier Jansa.

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft uitleg over de coronacijfers

De coronacijfers blijven de goede kant opgaan. Zowel het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens blijven dalen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie over de cijfers. Volg die hier live mee.

Lees verder

Vierde dag van klopjacht zonder spoor van Conings

De zwaarbewapende militair Jurgen Conings is sinds maandag onvindbaar. Een sweeping van een gebied van 20 kilometer omtrek in de Hoge Kempen leverde niets op. Het parket 'houdt alle pistes open' en bekijkt de verdere stappen.

Lees verder

150 meter hoge toren in Gentse haven met de grond gelijk gemaakt

In het Gentse havengebied is de rood-witte schoorsteen van de oude Kuhlmannfabriek donderdagmiddag gecontroleerd neergehaald met dynamiet. De zwavelzuurfabriek werd in 1910 gebouwd en wordt in de laatste jaren ontmanteld nadat Kuhlmann in 2009 failliet ging. Bekijk de spectaculaire operatie in bovenstaande video.

Lees verder

Vlaams Belang weigert Vlaamse commissie deradicalisering bijeen te roepen

Groen, N-VA en Vooruit willen de commissie deradicalisering van het Vlaams Parlement bijeenroepen. Maar de voorzitter van die commissie Chris Janssens (Vlaams Belang) weigert: 'Dit is een exclusief federale bevoegdheid. Aan politieke en contraproductieve spelletjes doe ik niet mee.'

Lees verder

Spoorloos in Zwitserland na 'ruzie met vrienden'

De Zwitserse politie en het leger zoeken met man en macht naar ­Sarah Huyghe in het gebergte van de ­Penninische Alpen. De studente uit Ieper verdween er in ­onrustwekkende omstandigheden, nadat ze enkele vrienden was nagereisd.

Lees verder

Personeel havenbedrijven werkt voor drugsmaffia, tien arrestaties

Bij een grote actie in en rond Antwerpen zijn donderdag tien mensen opgepakt. Het gaat om mensen op sleutelposities in de haven, bevestigt het parket aan Gazet van Antwerpen. Ze worden ervan verdacht hulp te hebben verleend aan bendes die cocaïne smokkelen.

Lees verder

Senaat draagt Sabine de Bethune voor als rechter bij Grondwettelijk Hof

De Senaat heeft bij geheime stemming oud-voorzitster Sabine de Bethune voorgedragen als kandidaat-rechter bij het Grondwettelijk Hof. CD&V stelde haar, en niet Joke Schauvliege, voor als eerste kandidaat.

Lees verder

Luchtaanvallen maken plaats voor vuurwerk in Palestijnse gebieden

Duizenden Palestijnen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas gevierd. Het Israëlische veiligheidskabinet van premier Benjamin Netanyahu stemde er donderdag mee in om een einde te maken aan een elf dagen durende militaire operatie in de Gazastrook. Ook de Palestijnse beweging Hamas bevestigt het bestand.

Lees verder

Michèle Cuvelier stopt met de ochtendshow op Studio Brussel

Ze was de eerste stem die de luisteraars van Studio Brussel 's ochtends vroeg te horen kregen, maar na tweeënhalf jaar houdt Michèle Cuvelier het voor bekeken als presentatrice van de ochtendshow. Na de zomer geeft ze de fakkel door aan Fien Germijns.

Lees verder

Overheid wordt opnieuw heer en meester op Brits spoornet

Na een kwarteeuw draait Groot-Brittannië de privatisering van de spoorwegen deels terug. Het overheidsorgaan Great British Railways neemt de regie opnieuw in handen.

Lees verder

Twintigtal kinderen geëvacueerd uit defecte attractie in Bellewaerde

In pretpark Bellewaerde in Zonnebeke zitten enkele bezoekers al meer dan een uur vast op El Volador door een technisch defect. 'De brandweer is hen momenteel aan het evacueren', laat de perswoordvoerder weten.

Lees verder

Belgian Hammers veroveren olympisch ticket dankzij winst in Lissabon

De Belgian Hammers hebben vrijdag de olympische kwalificatierace in het Portugese Lissabon gewonnen. Daardoor is de gemengde aflossingsploeg in het triatlon zeker van een plaats op de Olympische Spelen in Tokio.

Lees verder

107-jarige getuigt over bloedbad in 1921: 'Ik hoor het geschreeuw nog steeds'

Bijna honderd jaar geleden vonden de rassenrellen in het Amerikaanse Tulsa plaats, waarbij een witte meute het gemunt had op zwarte burgers en bedrijven. Zo'n driehonderd mensen lieten het leven, ook al spraken de officiële getallen destijds van 36. In bovenstaande video vraagt een 107-jarige overlevende om erkenning.

Lees verder

Toch booby-trap in wagen van Jurgen Conings

Toen een boswachter de Audi Q5 van Jurgen Conings dinsdagavond ontdekte aan de rand van het natuurgebied waar hij nu gezocht wordt , zag hij dat er elektrische draadjes aan de deurklinken waren aangebracht. De man zag ook hoe die draadjes op de passagierszetel verbonden leken te zijn met een voorwerp.

Lees verder

Nizzolo de snelste in Giro na elf keer tweede te zijn geweest

De dertiende etappe bracht het Giro-peloton van Ravenna naar Verona. Bijna tweehonderd vlakke kilometers met een onvermijdelijke massaspurt als uitkomst. Die werd gewonnen door Europees kampioen Giacomo Nizzolo. Egan Bernal blijft leider.

Lees verder

Veelgestelde vragen over luchtkwaliteit

Waarom meten we NO2? Wat is NO2 precies, en hoe schadelijk is het? Zijn alleen dieselwagens vervuilend? En kun je luchtverontreiniging ruiken? Hier vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Lees verder

Hoe kan je meedoen aan CurieuzenAir Bxl?

CurieuzenAir Bxl zoekt 3.000 Brusselaars die de luchtkwaliteit in hun straat willen meten. Dit onderzoek zal duidelijk maken in welke mate we in Brussel blootgesteld worden aan stikstofdioxide (NO2). Dat is een goede indicator om luchtverontreiniging door verkeer te meten.

Lees verder

Brussel lanceert grootschalig luchtkwaliteitsonderzoek

CurieuzeNeuzen Vlaanderen krijgt een vervolg in Brussel. In oktober zullen 3.000 Brusselaars de luchtkwaliteit meten in hun straat. CurieuzenAir is de blikvanger van een grootschalig offensief waarmee het gewest wil afrekenen met luchtvervuiling.

Lees verder

Alexandru Caliniuc (27) schuldig aan moord en verkrachting op assisenproces Sofie Muylle

Op het proces over de moord op Sofie Muylle (27) is de Roemeen Alexandru Caliniuc schuldig bevonden aan moord en verkrachting. Hij riskeert levenslang. Het lichaam van Muylle werd in januari 2017 gevonden op het strand van Knokke. Ze was met geweld om het leven gebracht.

Lees verder

'Het probleem van extremisme is veel groter dan Defensie'

Minister van Defensie Dedonder (PS) wil best geloven dat de regels gevolgd zijn door de oversten van Jürgen Conings, maar toch hadden ze verder moeten gaan. 'Een beetje nadenken is niet verboden, hé. Een veiligheidsmachtiging verlies je niet zomaar.'

Lees verder

'Als het donker wordt, gaat de deur van mijn caravan op slot'

Kampeerders op de Maasmechelse camping Kikmolen zijn op hun hoede voor de gewapende militair Jurgen Conings, die er mogelijk in de buurt ronddwaalt. 'Ik heb al een vluchtroute uitgestippeld.'

Lees verder

Billie Eilish komt naar het Sportpaleis

Billie Eilish komt op dinsdag 28 juni 2022 naar het Sportpaleis. De Amerikaanse zangeres zal Antwerpen aandoen tijdens haar nieuw aangekondigde wereldtournee 'Happier Than Ever'. De Sportpaleis Group kondigde intussen nog een reeks concerten aan, waaronder folkrockband The Lumineers, r&b-zangeres Alicia Keys en Star Trek Live In Concert.

Lees verder

Hamas claimt de zege, maar is de oorlog gewonnen?

Het bestand tussen Israël en Hamas, dat vrijdagochtend van kracht werd, wordt in de Palestijnse gebieden met vreugdetaferelen begroet. Hoe gaat het conflict verder? 'De blunder van Hamas nam de ogen van de wereld weg van Jeruzalem. Daar wordt de echte strijd uitgevochten.'

Lees verder

Antwerps CD&V-districtsraadslid stapt op nadat hij Israëlische vlag met nazivlag vergelijkt

In Antwerpen heeft een districtsraadslid voor CD&V in Deurne ontslag genomen nadat aan het licht kwam dat hij in een Facebookpost een vergelijking maakte tussen de Israëlische vlag en de nazivlag. De man in kwestie, Hassan Aarab, moest in 2014 al eens door het stof voor een antisemitische uitspraak.

Lees verder

Waarom de meest succesvolle partijen het verst van hun kiezers staan

De Vlaamse kiezer kampeert in het politieke centrum. En toch wordt hij vooral aangetrokken door partijen die daar niet zitten. Een raadsel dat zich laat kraken.

Lees verder

Psychose, de derde partner in Guy's relatie

Guy woont in de Kempen, heeft altijd graag gefietst, en is psychosegevoelig. Sinds een tijd heeft hij zijn eigen manier gevonden om de aandoening onder controle te houden. Tenminste, dat is wat hij probeert. Want het verhaal van Guy bewijst wat een enorme én levenslange impact een psychische kwetsbaarheid kan hebben op jezelf, als persoon… en je omgeving.

Lees verder

Hoe een complottheorie tot de holocaust leidde

Als je maar hard genoeg gelooft dat één bevolkingsgroep geheime plannen beraamt om de wereld te domineren, lijkt er maar een oplossing te bestaan: dodelijk geweld. De zes miljoen doden van de Holocaust zijn slachtoffers van de gevaarlijkste complottheorie van de voorbije eeuw. En die leeft ook vandaag nog voort.

Lees verder

Waarom de meest succesvolle partijen het verst van hun kiezers staan
De Vlaamse kiezer kampeert in het politieke centrum. En toch wordt hij vooral aangetrokken door partijen die daar niet zitten. Een raadsel dat zich laat kraken.
Lees verder

Ongehoord | 'Ik heb de fysieke, seksuele en chemische geneugten al een tijdje opgegeven'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Deze vier lessen trekt onze chef politiek uit 'De stemming'

Na zo'n 500 dagen wachten hebben we intussen al bijna acht maanden een volwaardige federale regering. De volgende verkiezingen zijn pas over drie jaar, maar hoe ziet het politieke landschap er vandaag uit? In opdracht van De Standaard en de VRT peilden de VUB en de UAntwerpen naar de mening van de Vlamingen. Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos analyseert de peiling in bovenstaande video.

Lees verder

De concurrenten van Hooverphonic gewikt en gewogen

Vanavond treedt Hooverphonic als vierde op in de finale van het Eurovisiesongfestival. Wie zijn de kanshebbers op de eindzege en van wie hebben Alex Callier, Geike Arnaert en Raymond Geerts niets te vrezen?

Lees verder

Eén dode en vier gewonden bij steekpartij in Amsterdam, geen aanwijzingen voor terreur

De Nederlandse justitie heeft geen aanwijzingen van een terroristisch motief bij de steekpartij van vrijdagavond in Amsterdam. Daarbij zou één man vijf mensen hebben neergestoken in de wijk De Pijp. Een 29-jarige verdachte is aangehouden.

Lees verder