Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 23 mei 2021

“Amerikaanse gezondheidsautoriteit onderzoekt hartproblemen bij tieners na vaccinatie”

HLN
"Amerikaanse gezondheidsautoriteit onderzoekt hartproblemen bij tieners na vaccinatie"
Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) onderzoekt meldingen dat een zeer klein aantal tieners en jongvolwassenen mogelijk hartproblemen kreeg na te zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt The New York Times.
Lees verder

Onze reporter op Kreta, deel 2: De ene begint eindelijk weer, de andere stopt ermee
Zon, zee, strand: wie kijkt er niet naar uit nu we weer uit ons kot mogen? Reporter Dietert Bernaers en fotograaf Pieter-Jan Vanstockstraeten trokken naar Kreta, elke 'normale' zomer de vakantieplek van zo'n 130.000 Belgen. Vandaag deel 2: gesprekken met Vlaamse B&B-eigenaars op het eiland.
Lees verder

21 hardlopers komen om tijdens onweer in China
In het noordwesten van China zijn 21 mensen om het leven gekomen toen een onweer losbarstte boven een ultraloop in de bergen. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua zondag meegedeeld. De 151 ander deelnemers konden worden gered.
Lees verder

20 hardlopers komen om tijdens onweer in China
In het noordwesten van China zijn twintig mensen om het leven gekomen toen een onweer losbarstte boven een ultraloop in de bergen. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua zondag meegedeeld.
Lees verder

Vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen ook tegen Indiase variant
De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse variant. Dat blijkt uit een studie van Public Health England (PHE).
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan Geert Meyfroidt: "Een beademde patiënt die op een dag weer rechtstaat: ik word daar nog altijd door geraakt"
Een virus met zes letters maakte van Geert Meyfroidt het afgelopen jaar een halve bekende Vlaming. Thuis is hij gewoon 'papa'. "Mijn kinderen hebben, meer dan wie ook, mijn leven bepaald. Je wordt vader en in één seconde is niks nog hetzelfde. Je weet op slag: als het ooit tussen ons twee gaat, offer ik me voor jou op."
Lees verder

Meer starters in de horeca, ondanks coronacrisis
Ondanks de coronacrisis zijn er in de eerste drie maanden van 2021 861 nieuwe horecabedrijven opgericht in Vlaanderen. Dat meldt De Zondag.
Lees verder

Ex-BBC-journalist ontkent dat hij Lady Di pijn berokkende met zijn leugens
Journalist Martin Bashir betreurt de wijze waarop hij een interview met de Britse prinses Diana had versierd en excuseert zich bij haar zonen William en Harry. Maar "ik heb Diana nooit pijn willen doen, en ik denk niet dat we dat gedaan hebben", zegt hij in The Sunday Times.
Lees verder

Woningmarkt zit op slot voor jongeren: "Als ze aankoop blijven uitstellen, haken ze af"
De woningmarkt zit op slot voor jongeren. 64% van de 21- tot 35-jarigen die een woning willen kopen, geeft aan dat het financieel onmogelijk is. 10% vreest zelfs nooit een eigen huis te kunnen kopen. Zelfs hoogopgeleide starters met een hoger inkomen hebben onvoldoende middelen voor de aankoop van een eigen woning, waarschuwt adviesbureau Immotheker op basis van eigen onderzoek bij 2.000 mensen. "Een verontrustende evolutie", zegt John Romain van Immotheker.
Lees verder

Rob de Nijs maakt zich zorgen om de financiële toekomst van z'n vrouw en zoon eens hij er niet meer is: "Soms lig ik er 's nachts uren over te piekeren"
Van een beroemd artiest als Rob de Nijs (78) zou je verwachten dat hij zich geen financiële zorgen hoeft te maken, maar niets is minder waar. Meer zelfs, Rob ligt soms wakker van de materiële toekomst van zijn vrouw Henriëtte en hun zoon Julius (9), eens hij er niet meer zal zijn. De Nederlandse zanger en acteur lijdt aan Parkinson en had een carrière vol ups en downs.
Lees verder

Redelijk fris en kans op buien
Er zijn vanochtend tijdelijk nog opklaringen in het westen van het land. In het oosten hangt er meer bewolking en vallen er nog enkele buien. Geleidelijk bollen de stapelwolken op met kans op enkele buitjes, vooral dan ten zuiden van Samber en Maas, maar ook elders is een lokale bui niet uitgesloten.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dalen, nog 544 patiënten op intensieve zorg
Het gemiddelde aantal besmettingen, hospitalisaties en overlijdens dalen verder in ons land. Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is onder de drempel van 1.500 gezakt. Nog 544 patiënten liggen op intensieve verzorging. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Helpt een activity tracker om gezonder te leven? En welke scoren het best op een test? Gezondheidsexperte Annelies Vandenberghe geeft advies
Ruim één op de vijf Belgen draagt een activity tracker, sporthorloge of smartwatch. Maar helpt zo'n wearable je ook om sportiever en gezonder te leven? En hoe betrouwbaar zijn al die gezondheidsgegevens - van het aantal stappen per dag tot de zuurstofverzadiging van je bloed - die je ermee kunt monitoren? Wij zetten de beste fitnesstrackers op een rij en vroegen Annelies Vandenberghe, doctor in de biomedische wetenschappen en senior stafmedewerker beweging bij Vlaams Instituut Gezond Leven, naar de zin (en onzin) ervan.
Lees verder

Ontbijten met HLN-Lezer Sophie Claeys (27): "Ik ben aan de zware kant. Sinds ik dat heb losgelaten, ben ik gelukkiger dan ooit"
In onze rubriek 'Ontbijt met lezer' belden we dit weekend aan bij Sophie Claeys (27) uit Lievegem. Als nagelstyliste en make-up artieste wordt zij er zelf heel vrolijk van wanneer zij klanten het tuinpad zie aflopen, terwijl ze glunderend naar hun nieuwe nagels kijken. In dit openhartig gesprek vertrouwt deze single ons toe dat ze nu gelukkiger is dan ze ooit als tiener is geweest. "In mijn jeugd werd ik gepest om mijn lichaam. 'Jij zou toch beter onder de trein springen.' Dat was hard."
Lees verder

Atlético en Carrasco veroveren landstitel in Spanje na uitzege bij Valladolid, 14-jarige jongen sterft tijdens titelviering
Atlético Madrid heeft zijn elfde titel in La Liga beet. Yannick Carrasco en zijn ploegmakkers wonnen op de slotspeeldag bij laagvlieger Valladolid, dat naar de Segunda División degradeert. Grote rivaal Real Madrid rekende daarnaast in extremis af met Villarreal. Er was jammer genoeg ook dramatisch nieuws: tijdens de titelviering kwam een 14-jarige jongen om het leven.
Lees verder

"'Heeft hij geen eten gekregen of wat?', ik zeg dat tegen iedereen": racisme-rel overschaduwt Mechelen-Gent, maar Vanderbiest ontkent
AA Gent heeft zich na een moeilijk seizoen toch verzekerd van Europees voetbal. Maar na de wedstrijd ging het vooral over een voorval naast de lijn. De Mechelse assistent-trainer Frederik Vanderbiest zou zich racistisch uitgelaten hebben tegenover Chinonso Emeka, de 19-jarige Nigeriaan van AA Gent. Vanderbiest zelf reageerde ook. "Ik heb gezegd: 'Heeft die geen eten gehad?', omdat die jongen altijd op de grond ging liggen. Maar dat was niet racistisch bedoeld." De match delegate heeft een rapport opgesteld en het incident erin verwerkt. Het voorval krijgt wellicht nog een staartje.
Lees verder

Opnieuw handgranaat gevonden bij bedrijf in Breda
Voor een bedrijf aan de Baliëndijk in Breda is in de nacht van zaterdag op zondag een handgranaat gevonden. De Nederlandse Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken. De politie heeft de directe omgeving afgezet en is een onderzoek begonnen.
Lees verder

Passionele moorden in Vlaanderen. Het monster van Merksem: "Hij waande zich God en sneed zonder wroeging z'n kinderen de keel over"
Het monster van Merksem, die bijnaam kreeg Paul Pieters nadat hij in koelen bloede z'n vrouw en twee kinderen vermoordde om een nieuw leven te starten met z'n favoriete hoertje Olga. Hoewel de bewijslast groot was, hield de ingeweken Nederlander in de rechtszaal z'n onschuld vol. Pieters kreeg toch levenslang en zit vandaag nog steeds in de gevangenis.
Lees verder

Jacques Vermeire is geen ondernemende geest in de liefde: "Als de vrouwen geen initiatief nemen, gebeurt er niets"
"Ik heb mijn eigen methode om uit een dieptepunt te geraken: ik zet oogkleppen op en ik doe voort. Het is dat of ten onder gaan." Jacques Vermeire weet het zeker: die overlevingsmentaliteit heeft hem er vaak doorgesleurd in zijn, zeker op liefdesvlak, bewogen leven. En toch: in alles ziet hij het positieve, altijd. Op de vooravond van z'n 70ste verjaardag - op 27 mei - deelt de komiek de belangrijkste lessen die hij geleerd heeft. "Mijn generatie mannen moest leren omgaan met vrouwen."
Lees verder

Isabelle Bauwmans, eindelijk bijna mevrouw Philippe Clement: "Nu kan ik hem weer lastigvallen met onze trouw"
"Deze titelstrijd heeft een tijd ons leven beheerst." Isabelle Bauwmans (47) over de straffe stoten van haar (bijna-)man Philippe Clement. Ze lacht: "Vanaf nu kan hij weer wat meer aan onze trouw denken."
Lees verder