Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 mei 2021

Aanval op Belgische overheidswebsites: Tax-on-web moeilijk te bereiken, parlementaire commissies uitgesteld

HLN
Aanval op Belgische overheidswebsites: Tax-on-web moeilijk te bereiken, parlementaire commissies uitgesteld
Momenteel is er een aanval op het Belnet-netwerk, waardoor meerdere overheidswebsites niet meer goed functioneren. Dat meldt Belnet zelf. Onder meer Tax-on-web en MyMinfin liggen regelmatig uit. Ook in de Kamer en Senaat zijn er problemen met de online vergaderingen.
Lees verder

In 2021 meer bedrijfswagens ingeschreven dan vorig jaar: BMW is topfavoriet
De markt voor bedrijfswagens trekt stilaan weer aan. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er meer bedrijfswagens ingeschreven dan vorig jaar, toen er in maart wel een strenge lockdown was. HLN Drive gaat door de cijfers.
Lees verder

Makelaar waarschuwt bij schatting huis van Silvio (40) en Eef (39): "Verkeerd om te denken dat je renovatiekosten zomaar terugverdient bij verkoop"
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij de woning van Eef (39) en Silvio (40) in Maasmechelen, samen met Martina Vandenhende van Lumaro Vastgoed. Het koppel investeerde maar liefst 110.000 euro in de renovatie van hun huis. Maar verdienen ze dat geld ook weer bij een eventuele verkoop?
Lees verder

De cijfers achter de 'cash clash': oliedollars uit Midden-Oosten zorgen voor duizelingwekkende bedragen
Ooit was voetbal 'The Beautiful Game', het duel tussen Manchester City en PSG is vanavond toch vooral 'The Money Game'. We nemen u mee voor een blik achter de schermen in de 'cash clash' van meer dan 3 miljard euro.
Lees verder

Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU
Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.
Lees verder

NASA's asteroïde-simulatie toont onvermijdelijke ramp voor aarde
NASA heeft een week lang onderzocht wat er zou gebeuren als een gigantische asteroïde op de aarde afstormde. Conclusie: zoals het nu is, zou de ramp onvermijdelijk zijn.
Lees verder

Wat wil je hond je vertellen? 'Hondenluisteraar' weet raad: "Blaffen of grommen zijn vaak het gevolg van signalen die te lang zijn genegeerd"
Woef, waf, waf, woef. Begrepen? Wij ook niet. En daar zit nu juist het probleem. Onze honden praten wel tegen ons, we begrijpen ze alleen niet. Na de eerste lockdown belandden ontzettend veel honden in het asiel. En dat zal, nu er weer versoepelingen aankomen, waarschijnlijk niet anders zijn. "Als we de noden van onze dieren en hun lichaamstaal begrepen, zouden we dat kunnen voorkomen", stelt hondenluisteraar Gwen Kuyps. Wat die noden zijn en hoe honden met ons communiceren, legt ze graag uit.
Lees verder

Wat wil je hond je vertellen? 'Hondenluisteraar' weet raad: "Je hond begrijpen lost zoveel problemen op"
Woef, waf, waf, woef. Begrepen? Wij ook niet. En daar zit nu juist het probleem. Onze honden praten wel tegen ons, we begrijpen ze alleen niet. Na de eerste lockdown belandden ontzettend veel honden in het asiel. En dat zal, nu er weer versoepelingen aankomen, waarschijnlijk niet anders zijn. "Als we de noden van onze dieren en hun lichaamstaal begrepen, zouden we dat kunnen voorkomen", stelt hondenluisteraar Gwen Kuyps. Wat die noden zijn en hoe honden met ons communiceren, legt ze graag uit.
Lees verder

Intel en TSMC gaan nieuwe chipfabrieken bouwen in VS
Het Amerikaanse technologieconcern Intel gaat zijn productie van computerchips in de VS fors uitbreiden. Het concern investeert 3,5 miljard dollar (bijna 3 miljard euro) in een bestaande fabriek. Intel investeert ook in twee nieuwe fabrieken. De Taiwanese concurrent en wereldmarktleider TSMC zou tot vijf nieuwe chipfabrieken in de VS willen.
Lees verder

Marine Le Pen vrijgesproken na delen IS-foto's
De rechts-populistische Franse politica Marine Le Pen (52) is door een Franse rechtbank vrijgesproken in een zaak die draait om de publicatie van foto's van Islamitische Staat (IS). De politica plaatste die beelden in 2015 op Twitter nadat een Franse journalist haar partij had vergeleken met de terroristische beweging.
Lees verder

Werkloosheid in Vlaanderen daalt verder
Vlaanderen telde in april 178.230 werkzoekenden, ruim 23.500 of zo'n 12 procent minder dan in april vorig jaar toen de coronacrisis volop woedde. Ook ten opzichte van de maand maart was er een verdere daling, met bijna 5.000 werkzoekenden of 2,7 procent. Dat maakte Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend.
Lees verder

"Een kindje werd in de arm gebeten, een ander moest in de gietende regen buitenstaan": onthaalmoeder (56) riskeert tot 2 jaar cel voor mensonterende behandeling van baby's en peuters
"Een niet-traditionele aanpak." Zo beschrijft onthaalmoeder Chantal V. (56) haar werkwijze in kinderopvang 't Paddestoeltje in Lichtervelde. Volgens de ouders van minstens drie kinderen ging de Torhoutse echter ver over de schreef. Zo zou ze een kind in de arm hebben gebeten en een ander in de gietende regen buiten hebben laten staan. "En na het eerste onderzoek zette ze haar praktijken gewoon verder", klonk het. V. riskeert tot 2 jaar cel.
Lees verder

"Ze beet een kindje in de arm, een ander moest in de gietende regen buitenstaan": onthaalmoeder (56) riskeert tot 2 jaar cel voor mensonterende behandeling van baby's en peuters
"Een niet-traditionele aanpak." Zo beschrijft onthaalmoeder Chantal V. (56) haar werkwijze in crèche 't Paddestoeltje in Lichtervelde. Volgens de ouders van minstens drie kinderen ging de Torhoutse evenwel ver over de schreef. "En na het eerste onderzoek zette ze haar praktijken gewoon verder", klonk het. V. riskeert tot 2 jaar cel, maar gaat voor de vrijspraak. "Het is pijnlijk dat alles weggelachen wordt", vertelt de papa van de kleine M.
Lees verder

Vakbonden zetten regering onder druk: "Loonsverhoging van slechts 0,4 procent zal leiden tot acties"
De christelijke vakbond en hun socialistische collega's verhogen de druk op het regeringsoverleg over de lonen. Indien de lonen dit en volgend jaar met slechts 0,4 procent zouden stijgen, dreigen acties.
Lees verder

Romelu Lukaku, van Didier Drogba imiteren op het pleintje tot kampioen worden in Italië: "Ze hebben bijna een jaar met hem gelachen op Anderlecht"
Hij heeft er even op moeten wachten, maar op z'n 27ste heeft Romelu Lukaku eindelijk z'n eerste grote prijs in het buitenland beet: de scudetto met Inter. Een ideaal moment om met de teletijdmachine terug te keren naar de - zeker niet altijd makkelijke - jeugdjaren van 'Big Rom', die toen al een onuitwisbare indruk naliet op z'n tegenstanders. "Als Lukaku vertrok vanaf de middellijn, kon je hem onmogelijk afstoppen. Zo hard ik kon, stampte ik nog tegen zijn knie, maar hij liep onverstoorbaar door. En ik, ik had serieuze pijn."
Lees verder

BioNTech-baas rekent op productie 3 miljard doses coronavaccin, koeling vaccins wordt makkelijker
Pfizer en BioNTech kunnen dit jaar bijna 3 miljard doses van hun coronavaccin produceren. Topman Ugur Sahin van het Duitse biotechbedrijf BioNTech heeft dat dinsdag gezegd. Eerder gingen de twee bedrijven nog uit van 2,5 miljard doses, maar sindsdien is de productie verder opgeschaald.
Lees verder

Annie en Wilfried ontmoetten seriemoordenaar Charles Sobhraj uit 'The Serpent': "We zijn nipt de dans ontsprongen"
Officieel wordt hij verantwoordelijk geacht voor de dood van twaalf mensen, maar men neemt aan dat Charles Sobhraj (77) veel meer slachtoffers heeft gemaakt. De man, over wie op Netflix de boeiende reeks 'The Serpent' loopt, zit momenteel in de cel in Nepal en zal daar wellicht ook sterven. Twee landgenoten ontmoetten de psychopaat eind jaren 60 in Spanje en trokken een week met hem op. In dit interview vertellen ze exclusief hun relaas: "Al vanaf de eerste ontmoeting stond mijn veiligheidsradar in licht alarm."
Lees verder

Politie verdedigt ophefmakende interventies na La Boum 2: "Optreden was rechtmatig"
De Brusselse politie geeft op Facebook meer uitleg over twee interventies die ophef veroorzaakten na La Boum 2. Op sociale media verschenen filmpjes van een man die door politiehonden wordt gegrepen en jongeren die schijnbaar uit het niets hardhandig worden aangepakt. De politie zegt dat de interventies gewettigd waren. De video's zijn volgens het korps "uit hun context gehaald".
Lees verder

Aantal kinderen bereikt nieuw laagterecord in vergrijsd Japan
Het aantal kinderen jonger dan veertien jaar in Japan is per 1 april met ongeveer 190.000 gedaald. Japan bereikt daarmee een nieuw laagterecord van 14,9 miljoen kinderen. Dat blijkt uit de jaarlijkse gegevens die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven.
Lees verder

La Boum plant alvast eigen testevenement op 15 mei als voorbereiding op La Boum 3
Het collectief L'abîme Team heeft naar aanleiding van de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) het nieuwe Facebookevenement 'La Boum Test' aangekondigd op 15 mei. De organisatoren stellen dat dit kan dienen als een testevenement voor de komst van La Boum 3 op 29 mei.
Lees verder