Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 april 2021

Volkswagen uit de bocht met aprilgrap

Volkswagen uit de bocht met aprilgrap

Er zit dan toch geen naamsverandering naar Voltswagen in voor het automerk Volkswagen. Het liet aan nieuwsnetwerk CNN weten dat het om een 1 aprilgrap ging, ook al zijn we nog maart.

Lees verder

Brein achter Watergate-inbraak Gordon Liddy (90) overleden

Gordon Liddy, de voormalige agent van de Amerikaanse federale politiedienst FBI die medeverantwoordelijk was voor het afluisterschandaal Watergate, is op 90-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Ex-politiebaas Glenn Audenaert vervolgd voor corruptie bij keuze hoofdzetel

Het Openbaar Ministerie wil Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel, naar de strafrechter laten verwijzen voor openbare omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Dat bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal, Francis Clarysse, aan De Tijd.

Lees verder

De stijlgeheimen van Jelle Denturck: 'Toen ik een rood T-shirt droeg, werd ik vergeleken met Suske'

De Vlaamse rockband Dirk heeft een nieuw nummer uit, 'Komrad shoes'. Een verwijzing naar het Belgische sneakerlabel Komrads waar het kwartet fan van is. Het merk lanceerde als wederdienst een limitededitionsneaker, the DIRKS. by Komrads. De helft van de opbrengst gaat naar de livemuzieksector. Jelle Denturck, zanger en bassist bij Dirk, over zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Oeso geeft België slecht milieurapport

Meststoffen en pesticiden ondermijnen de waterkwaliteit. De biodiversiteit is niet goed en de situatie is de jongste tien jaar nog verslechterd. De uitstoot van broeikasgassen blijft te hoog liggen. De Oeso is in een rapport over het milieubeleid van de voorbije dertien jaar niet mals voor de Belgische overheden.

Lees verder

Hond van Joe Biden bijt opnieuw iemand in Witte Huis

De hond van Joe Biden, Major, heeft opnieuw iemand gebeten. Nochtans was de hond nog maar net terug van een training in Delaware waar hij naartoe moest na een eerder bijtincident.

Lees verder

Duitsland roept burgers op om land zo snel mogelijk te verlaten, België raadt reizen naar Myanmar af

Duitsland heeft zijn burgers in Myanmar opgeroepen om het land zo snel mogelijk te verlaten, nu het geweld oploopt in het Zuidoost-Aziatische land. België raadt reizen naar momenteel Myanmar af.

Lees verder

Politie komt naar 'La Boum'

Het parket van Brussel verklaart dat de politiediensten morgen en overmorgen post zullen vatten in het Ter Kamerenbos om 'de situatie te controleren en eventuele inbreuken vast te stellen', naar aanleiding van berichten op sociale media over 'fopbijeenkomst' La Boum.

Lees verder

Veel volk, maar amper mondmaskers in Gentse parken

De zomerse temperaturen brachten dinsdagavond opnieuw duizenden jongeren en studenten op de been in Gent. Parken en pleinen zaten vol en van mondmaskers of afstand houden was op heel wat plaatsen nog amper sprake.

Lees verder

Modeketen Pimkie failliet

De modeketen Pimkie, met 24 winkels en 136 werknemers, is failliet verklaard. Dat kondigt vakbond ACV Puls aan.

Lees verder

Ook deelnemers 'Het Molletje' bemoeiden zich met containerschip Suezkanaal

Het in het Suezkanaal vastgelopen containerschip Ever Given is sinds maandag weer helemaal los. Tijdens 'De ideale wereld' op Canvas bleek dat ook de deelnemers van 'Het Molletje' hierin een rol speelden. Al was dat niet bevorderlijk voor hun groepspot.

Lees verder

Gecontroleerde ontploffing gaat mis: gebouw belandt op aangrenzende woningen

In de Turkse stad Izmir is een ernstig ongeluk gebeurd toen een oud appartementsgebouw werd gesloopt. De bedoeling was om het gebouw met een gecontroleerde ontploffing netjes neer te halen, maar dat liep verkeerd af: het complex stortte schuin neer en belandde op de woningen ernaast.

Lees verder

Brad meets Bruegel: KMSK opent gesloten zalen even voor Brad Pitt

Enkele dagen geleden kondigden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België aan dat de zalen met schilderijen van Rubens, Bruegel en Rembrandt minstens een half jaar sluiten. Toch mocht Brad Pitt, die nog steeds in ons land verblijft, een kijkje komen nemen.

Lees verder

Ex-voetbaltrainer krijgt zes jaar cel voor zedenfeiten met 17 jeugdspelers

De correctionele rechtbank heeft woensdag ex-voetbaltrainer Jolan F. (25) veroordeeld tot zes jaar cel en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De man uit Berchem had minderjarige voetballers benaderd en hen een contract bij topclubs beloofd in ruil voor seksuele gunsten.

Lees verder

Rechter veroordeelt overheid tot opheffen alle coronamaatregelen

De Brusselse rechter in kortgeding heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat en vraagt de overheid om alle maatregelen binnen de dertig dagen in te trekken.

Lees verder

Is reizen met de trein coronaproof?

De trein naar zee is populair nu de zon schijnt en veel jongeren vakantie hebben. Volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) niet het beste idee, maar hij benadrukt dat de trein veilig is. Klopt dat?

Lees verder

Meneer nucleair wordt topman Electrabel

Electrabel heeft vanaf 1 mei een nieuwe topman. Dat wordt Thierry Saegeman, die momenteel verantwoordelijk is voor de kerncentrales. 'Een logische keuze' luidt het bij Electrabel. Huidig ceo Philippe Van Troeye verdwijnt niet volledig uit beeld.

Lees verder

Belgische experts buigen zich vanavond opnieuw over AstraZeneca

Duitsland besliste dinsdagavond om het vaccin van AstraZeneca voorlopig alleen aan 60-plussers te geven. Eerder deden ook Canada en Frankrijk al hetzelfde. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zit daarom vanmiddag met alle Gezondheidsraden van de lidstaten van de Europese Unie samen.

Lees verder

Van Vleuten zegeviert in Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen

De Nederlandse Annemiek van Vleuten heeft woensdagmiddag Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen gewonnen. In een sprint met twee was ze de Poolse Katarzyna Niewiadoma te snel af. De Amerikaanse Alexis Ryan won de spurt van een omvangrijke achtervolgende groep en eigende zich de laatste podiumplaats toe.

Lees verder

Warmste 31 maart sinds begin van de metingen

Dinsdag sneuvelde al een dagrecord en ook vandaag hebben we prijs. Het is de warmste 31 maart sinds het begin van de metingen.

Lees verder

Britney Spears reageert voor het eerst op documentaire: 'Ik huil er steeds nog om'

In een post op Instagram heeft Britney Spears voor het eerst iets gezegd over de documentaire over haar carrière die begin februari uitkwam, 'Framing Britney Spears'. De zangeres vertelt dat ze niet de hele documentaire heeft gekeken, maar erg verdrietig werd van de kleine stukjes die ze ervan zag.

Lees verder

Japanners bewonderen vroegste kersenbloesems in 1.200 jaar

Elk voorjaar kijken de Japanners er reikhalzend naar uit: de roze bloei van de kerselaren die in het voorjaar van zuid naar noord door het land trekt. Dit jaar verschenen de bloesems het vroegst in zo'n 1.200 jaar tijd. Volgens klimaatwetenschappers heeft de opwarming van de aarde daar alles mee te maken.

Lees verder

PXL ontslaat onderzoeker die zich kritisch uitliet over coronavaccin

Hogeschool PXL uit Hasselt heeft Sam Brokken ontslagen als onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen. Brokken uitte vorige maand enkele twijfels over de vaccinatiecampagne in het VRT-programma De zevende dag.

Lees verder

Polen opnieuw voor EU-Hof wegens ondermijnen onafhankelijkheid rechters

De Europese Commissie sleept Polen opnieuw voor het Europese Hof van Justitie omdat de onafhankelijkheid van rechters in het land wordt ondermijnd. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders woensdag meegedeeld.

Lees verder

Omstreden zakenmodel bezorgt Deliveroo beursflop

De eerste beursdag van Deliveroo kleurt bloedrood. Het zakenmodel van de maaltijdleverancier staat onder steeds grotere druk, en dat jaagt investeerders weg.

Lees verder

Echtgenoot Maggie De Block neemt ontslag uit gemeentelijke commissie na racistische uitspraak

Luc Asselman (Open VLD) heeft ontslag genomen uit een Merchtemse gemeentelijke commissie na een racistische uitspraak. 'Het was eruit voor ik het besefte, ik bood achteraf mijn excuses aan en nam ontslag', zegt de echtgenoot van Maggie De Block.

Lees verder

Dylan van Baarle wint 75ste editie van Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen - Dylan van Baarle (Ned/Ineos Grenadiers) rondt een solo van meer dan 50 km succesvol af. Hij wint de 75e editie van Dwars door Vlaanderen.

Lees verder

Aziatische Amerikaan toont oorlogswonden tijdens gemeenteraad: 'Is dit patriottistisch genoeg?'

Meer en meer Aziaten kampen de laatste maanden met racisme en geweld. Ook Lee Wong, een 69-jarige Amerikaan uit de staat Ohio, werd al verschillende keren verbaal en fysiek aangevallen. Tijdens een zitting van de gemeenteraad van West Chester wou Wong daar toch iets over kwijt. Bovenstaande beelden van zijn tussenkomst gaan intussen de wereld rond.

Lees verder

89-jarige trekt rolschaatsen aan om hongerige kinderen te helpen

Geïnspireerd door de 100-jarige 'coronaheld' Captain Tom Moore, die 35 miljoen euro inzamelde voor coronaslachtoffers door rondjes te wandelen in zijn tuin, heeft een Britse 89-jarige veteraan een liefdadigheidsactie gelanceerd. Ook hij legt rondjes af in zijn tuin, maar doet dat op rolschaatsen en met een rollator op wieltjes. Bekijk in bovenstaande video wat zijn doel is.

Lees verder

Geen reservatiesysteem bij NMBS, wel druktebeheer in stations en maximaal 50 procent capaciteit

Door het goede weer wilden heel wat mensen de afgelopen dagen naar de kust trekken. Daardoor was het erg druk in verschillende treinstations en dat deed bij verschillende politieke partijen opnieuw de vraag naar een reservatiesysteem rijzen. Maar dat systeem komt er niet. De NMBS heeft bekendgemaakt hoe ze wel zullen omgaan met de drukte tijdens de paasvakantie.

Lees verder

Lachaert start procedure om El Kaouakibi uit Open VLD te zetten

Partijvoorzitter Egbert Lachaert start de procedure om Sihame El Kaouakibi uit Open VLD te zetten. Het Vlaams parlementslid kwam in opspraak na een vernietigend verslag van de bewindvoerster van Let's Go Urban. Volgens haar versluisde El Kaouakibi een half miljoen aan subsidies naar haar eigen vennootschappen.

Lees verder

Proces Mawda: Gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar voor mensensmokkelaars

De correctionele rechtbank van Luik heeft woensdagnamiddag gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar uitgesproken voor zes mensensmokkelaars die onder meer betrokken waren bij de achtervolging op de E42 waarbij de 2-jarige Mawda door een politiekogel stierf. De rechtbank legde ook erg zware boetes op.

Lees verder

Taskforce gaat Vlaamse bouwshift onder de loep nemen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) richt een taskforce op die de geplande Vlaamse bouwshift of betonstop onder de loep moet nemen. De taskforce moet ook de kostprijs van de plannen opnieuw doorrekenen. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op vragen van Bruno Tobback (Vooruit), Mieke Schauvliege (Groen) en Steven Coenegrachts (Open VLD).

Lees verder

Jan Tytgat blijft enige uitdager van KUL-rector Luc Sels

Toxicoloog Jan Tytgat is de enige kandidaat die het opneemt tegen huidig rector Luc Sels, bij de rectorverkiezingen van de KU Leuven. Dat heeft de verkiezingscommissie woensdag bekendgemaakt. Professoren konden zich tot en met vandaag kandidaat stellen. De verkiezing vindt op 11 mei plaats.

Lees verder

Russische oppositieleider Navalny start hongerstaking

De Russische Kremlincriticus Aleksej Navalny gaat in hongerstaking. Dat heeft hij woensdag aangekondigd.

Lees verder

Subsidies Let's Go Urban ook gebruikt voor politieke campagne El Kaouakibi

Let's Go Urban (LGU), het stedelijk dansproject van de liberale politica Sihame El Kaouakibi, heeft meebetaald aan de politieke campagne van het parlementslid in spe. Dat wekt verwondering, want voor politieke campagne kunnen partijen beroep doen op overheidsgeld. Eerder dit jaar bleek dat Open VLD haar in 2019 op dit punt flink had verwend.

Lees verder

Heel Frankrijk gaat een maand in lockdown, ook scholen en crèches sluiten

Frankrijk zal de lockdownmaatregelen die van kracht zijn voor de regio Parijs en enkele andere regio's vanaf zaterdag uitbreiden naar het hele land. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron in een toespraak op televisie.

Lees verder

Dermagne start bilateraal overleg met bonden en werkgevers

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zal de komende dagen 'bilaterale' gesprekken voeren met de werkgevers en de vakbonden. Dat meldt de woordvoerder van de minister na afloop van een ontmoeting met de Groep van Tien, de toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers.

Lees verder

Meisje (12) sterft nadat ze tijdens fietstocht met broer onder vrachtwagen terechtkomt

Een twaalfjarig meisje is woensdagmiddag om het leven gekomen nadat ze met haar fiets onder een vrachtwagen terechtkwam in Nieuwpoort. Er wordt onderzocht hoe het ongeval kon gebeuren.

Lees verder

VN-Veiligheidsraad waarschuwt voor bloedbad in Myanmar

Christine Schraner Burgener, de VN-gezant voor Myanmar, heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om dringen op te treden tegen het aanhoudende geweld van de militairen in Myanmar. Elke aarzeling zou kunnen leiden tot een verdere verslechtering van de situatie in het Zuidoost-Aziatische land. 'Het dreigt een bloedbad te worden', zo verklaarde de Zwitserse diplomate. Er is een risico op een burgeroorlog, zo stelde ze nog.

Lees verder

Rechter zet regering onder druk om vaart te zetten achter pandemiewet

De regering krijgt 30 dagen om haar coronamaatregelen wettelijk beter te ­onderbouwen. 'Deze uitspraak zomaar negeren, is niet evident', menen grondwetspecialisten.

Lees verder

Duitsland verslikt zich in Noord-Macedonië

Duitsland heeft woensdag een 1-2 nederlaag geleden tegen Noord-Macedonië op de derde speeldag in de Europese kwalificaties voor het WK van 2022 in Qatar. Engeland haalde het met 2-1 van Polen.

Lees verder

Zit Paul Magnette nog wel lekker in zijn vel?

Is Paul Magnette van de regering-De Croo wat Bart De Wever was van de regering-Michel: de schaduwpremier die van aan de zijlijn commentaar heeft bij de prestaties van de eigen regering?

Lees verder

Johnson & Johnson moet 15 miljoen doses coronavaccin weggooien na fout in productieproces

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft 15 miljoen doses van zijn coronavaccin moeten weggooien nadat was gebleken dat die onbruikbaar waren als gevolg van een ongeluk in het productieproces, meldt The New York Times. De productie van het coronavaccin is nu vertraagd omdat de Amerikaanse toezichthouder extra controles moet uitvoeren op de productielijn in de fabriek in Baltimore.

Lees verder

Grote bedrijven in VS spreken afschuw uit over kieswet Georgia

Grote Amerikaanse bedrijven hebben openbaar stelling genomen tegen een nieuwe kieswet die de staat Georgia onlangs heeft aangenomen. Die wet zou het met name zwarte kiezers veel moeilijker maken om hun stem uit te brengen, zo stellen critici van de door Republikeinen gesteunde wet. Onder andere Coca-Cola en Microsoft hebben geen goed woord over voor de kieswet.

Lees verder

Proces George Floyd. Tiener die vals biljet signaleerde, voelt zich schuldig: 'Ik denk niet dat George wist dat het nep was'

Op de derde procesdag rond de dood van George Floyd heeft een aantal cruciale getuigen het woord genomen. Onder meer de winkelbediende die het valse biljet van de Afro-Amerikaan signaleerde, sprak de rechtszaal toe. 'Als ik het biljet niet had aanvaard, was dit misschien nooit gebeurd', klonk het.

Lees verder

Volledige maanduitkering voor kappers is 'niet meer dan normaal'

De kappers zijn pas sinds vorige zaterdag opnieuw verplicht gesloten. Toch krijgen ze een steunuit­kering voor heel maart.

Lees verder

Kedist Deltour (23) is Miss België 2021

De 23-jarige Kedist Deltour is woensdag in het Proximus Theater in Adinkerke verkozen tot Miss België 2021. Zij volgt Céline Van Ouytsel op. Darline Devos van het Nationaal Comité maakte dat woensdagavond tijdens een galashow zonder publiek bekend.

Lees verder

Cartoon van de dag - april 2021

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Meerdere doden bij schietpartij in Californië

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Orange, in de staat Californië, zijn zeker vier personen om het leven gekomen. Twee andere personen, onder wie de schutter, raakten gewond, volgens Amerikaanse media.

Lees verder

Alweer zonder waterbuffer de droge maanden in

Nu de droge maanden aanbreken, zijn de lage grondwaterstanden geen goed nieuws. 'We hebben geen reserves als het weer een kurkdroge zomer wordt.'

Lees verder

Dagelijks meer dan 250 ziekenhuisopnames

Dagelijks worden er meer dan 250 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een stijging van 15 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt donderdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Het weer kent vandaag twee gezichten

Donderdag wordt het opnieuw overwegend zonnig met in de voormiddag lokaal soms wolkenvelden. Nog maxima van 19 tot 22 graden in het centrum en het zuiden, maar slechts maxima van 11 tot 15 graden aan zee en over het uiterste westen, met daar ook een onaangename noorden­ tot noordoostenwind. Dat meldt het KMI.

Lees verder