Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 april 2021

Over en uit voor Super League: ‘Kan niet doorgaan zonder Engelse clubs’

Over en uit voor Super League: 'Kan niet doorgaan zonder Engelse clubs'
De twaalf topclubs die met veel poeha hun eigen topcompetitie wilden lanceren, krijgen die grootse plannen als een boemerang in hun gezicht terug. Alle Premier League-clubs trekken zich terug, Barcelona en Atlético overwegen dat voorbeeld te volgen. Dat lijkt meteen het einde van het project.
Lees verder

Super League loopt leeg: ook Atlético en Italiaanse clubs trekken zich terug
Andrea Agnelli, de voorzitter van de Italiaanse club Juventus en een van de drijvende krachten achter Super League, denkt dat het op dit moment afgelopen is voor het Europese toptoernooi. Zes Engelse clubs hebben zich na heftige protesten teruggetrokken, ook Atlético Madrid en de drie Italiaanse clubs stappen nu uit het project.
Lees verder

Maximum zes personen aan tafel en vervroegd sluiten: terrassenplan regering krijgt vorm
Echt geweldig beter worden de coronacijfers in de ziekenhuizen nog niet, maar de heropening van de horecaterrassen op 8 mei lijkt hoe dan ook door te gaan. Met beperkingen, weliswaar: het aantal personen aan een tafel wordt beperkt - wellicht tot maximum zes. Ook over het precieze sluitingsuur wordt nog volop onderhandeld.
Lees verder

40 mensen zonder mondmasker bij 'De Cooke & Verhulst Show'? Moet kunnen, vindt Play4
Veertig mensen mogen iedere avond in de Play4-studio De Cooke & Verhulst Show volgen, zonder dat ze een mondmasker dragen. Het roept vragen op, maar volgens de regels die gelden voor de audiovisuele sector mag het.
Lees verder

De gestolen doden van Spanje: zij werden geroofd en herbegraven in het praalgraf van Franco
Duizenden doden uit de Spaanse Burgeroorlog werden geroofd en herbegraven in het latere praalgraf van Francisco Franco. Het lichaam van de dictator is er nu weg, maar zijn slachtoffers liggen er nog altijd, ondanks de inspanningen van nabestaanden om ze terug naar huis te krijgen. 'Dit is onmenselijk.'
Lees verder

Antwerpse ambtenaren verplicht op integriteitscursus: 'Staat los van zaak-El Kaouakibi'
Alle Antwerpse ambtenaren zijn per e-mail uitgenodigd voor een verplichte cursus integriteit, net nu een audit vragen stelt bij de integriteit van enkele ambtenaren in de zaak rond Let's Go Urban. 'Die integriteitsopleiding staat daar los van', klinkt het.
Lees verder

5 jaar na zijn dood: hoe 10 centimeter Prince had kunnen redden
Vandaag gaan in Minneapolis de deuren van Paisley Park open. In het huis waar Prince exact vijf jaar geleden is overleden, kunnen fans voor het eerst zijn as groeten. Het godenkind produceerde vanaf zijn purperen wolk niet alleen mooie muziek, hij vocht ook al jaren tegen pijn en verslaving.
Lees verder

Politie in Amerikaanse staat Ohio schiet 16-jarig zwart meisje dood
Een politieagent in Columbus, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft een 16-jarig zwart meisje doodgeschoten. De agenten waren afgekomen op een melding van een persoon die gewapend was met een mes, zo bevestigde de burgemeester van Columbus, Andrew Ginther. 'Een jonge vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen.'
Lees verder

Biostatisticus Niel Hens: 'Nu paaspauze minder effect heeft dan gehoopt, moeten we geduld hebben met versoepelingen'
Biostatisticus Niel Hens (UAntwerpen/UHasselt) heeft als studiogast in De Afspraak (Canvas) gevraagd om voorzichtig te zijn met de versoepelingen en deze mogelijk naar eind mei op te schuiven, want de paaspauze heeft minder effect gehad dan gehoopt. 'De versoepelingen zullen afhangen van ons gedrag nu.'
Lees verder

Pandemie laait op in India: hoeveel invloed heeft de nieuwe, 'Indiase' variant?
In India stromen de ziekenhuizen vol met coronapatienten. Plaatselijke medici maken zich zorgen over een 'Indiase variant', die inmiddels ook in West-Europa is opgedoken. Maar volgens experts kunnen andere factoren de huidige golf beter verklaren.
Lees verder

Na de historische veroordeling in de zaak-Floyd is de vraag: gaat er iets veranderen?
Toen Derek Chauvin gisteren geboeid werd weggevoerd uit de rechtbank, was dat een historisch moment in Amerika. De witte agent die voor het oog van de natie een zwarte man had gedood, werd daar nu, elf maanden later, voor het oog van de natie voor veroordeeld. Schuldig aan alle drie de aanklachten, waaronder twee varianten van moord.
Lees verder

Hoofdkantoor Amnesty International blijkt een wit bolwerk met koloniale trekjes
Het hoofdkwartier van Amnesty International is een moeras van verkapt racisme en oneerlijke machtsstructuren die worden gedomineerd door witte, heteroseksuele middenklasse-mannen.
Lees verder

'Resse is real': TikTokkers fantaseren er op los met 'relatie' tussen Nederlandse politici
Het socialemediakanaal TikTok heeft een nieuw favoriet koppel: op het platform delen gebruikers overal ter wereld sinds kort filmpjes die tonen hoe Nederlandse politici Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) verliefd naar elkaar staren. Opmerkelijk, want van een relatie tussen de heren is geen sprake.
Lees verder

Verzonnen relatie tussen Nederlanders Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) wordt wereldwijde Tiktok-hype
Het socialemediakanaal TikTok heeft een nieuw favoriet koppel: op het platform delen gebruikers overal ter wereld sinds kort filmpjes die tonen hoe Nederlandse politici Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) verliefd naar elkaar staren. Opmerkelijk, want van een relatie tussen de heren is geen sprake.
Lees verder

▶ Politie kwam niet weg met eigen versie van dood Floyd dankzij video van tiener
In pre-smartphonetijden had de politie van Minneapolis de moord van agent Derek Chauvin op George Floyd in mei vorig jaar ongetwijfeld kunnen toedekken. Het is dankzij de video van een tienermeisje dat de politie uiteindelijk niét weg kwam met een eigen 'verzonnen' versie van de feiten, zo tweette CNN-reporter Keith Boykin.
Lees verder

Vande Lanotte blijft El Kaouakibi verdedigen: 'Dit is simpelweg iemand opzettelijk beschadigen'
Sihame El Kaouakibi is met onvolledige informatie onterecht aan de publieke schandpaal genageld. Dat is de conclusie van het tegenrapport dat advocaat Johan Vande Lanotte woensdag tijdens een persvoorstelling voorstelde. 80 procent van het betwiste bedrag van 450.000 euro zou 'perfect te verklaren zijn'.
Lees verder

► Vande Lanotte publiceert tegenrapport in zaak-El Kaouakibi: volg hier live de persconferentie
Johan Vande Lanotte publiceert vandaag het tegenrapport in de zaak rond voormalig Open Vld-politica Sihame El Kaouakib. El Kaouakibi verzet zich tegen het aanstellen van een voorlopig bewindvoerder bij haar jongerenproject Let's Go Urban. Die zaak kwam gisteren voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren. De persvoorstelling van het rapport volgt u hier vanaf 16 uur.
Lees verder

Na 'extreem geval van agressie' door klant: morgen werkonderbreking bij Colruyt in Sint-Truiden
Het personeel van Colruyt in Sint-Truiden legt morgen twee minuten het werk neer na een 'extreem geval van agressie' tegenover een personeelslid. Dat meldt vakbond ACV Puls in een persbericht.
Lees verder

Na 'extreem geval van agressie' door klant in Sint-Truiden: morgen werkonderbreking bij Colruyt
Bij Colruyt legt het personeel morgen twee minuten het werk neer na een 'extreem geval van agressie' tegenover een personeelslid in de vestiging in Sint-Truiden. Dat meldt vakbond ACV Puls in een persbericht.
Lees verder

30-tal testevents in mei en juni maar 'gaan niet à la Nederland zomaar wat evenementen organiseren'
De ministers van Volksgezondheid hebben woensdag de krijtlijnen vastgelegd voor de organisatie van coronatestevents. Het is de bedoeling om in mei en juni 30 tot 40 evenementen te laten doorgaan. De Morgen kon het document inkijken.
Lees verder

30-tal testevents in mei en juni, 'maar we gaan niet à la Nederland zomaar wat evenementen organiseren'
De ministers van Volksgezondheid hebben woensdag de krijtlijnen vastgelegd voor de organisatie van coronatestevents. Het is de bedoeling om in mei en juni dertig tot veertig evenementen te laten doorgaan. De Morgen kon het document inkijken.
Lees verder

Vrouw (90) is 26,8 miljoen euro kwijt na grootste telefoonzwendel ooit in Hong Kong
In Hong Kong hebben oplichters 26,8 miljoen euro afgetroggeld van een negentigjarige miljonair. In de metropool is, voor zover geweten, nooit eerder zoveel geld buitgemaakt bij een telefoonzwendel.
Lees verder

'De Super League is nu geïmplodeerd, maar het idee zal niet verdwijnen'
De oprichting van een Super League was nog niet aangekondigd of deze 'bom onder het voetbal' is alweer onschadelijk gemaakt, doordat de zes clubs uit Engeland zich terugtrokken. Toch is het idee voor een Super League nog lang niet dood, zegt voetbalverslaggever Willem Vissers.
Lees verder

Openbare aanklager over nazigroet in Breendonk: 'Ook na mediastorm heeft hij zijn gedachtegoed niet afgezworen'
De rechtbank in Mechelen heeft de zaak behandeld van G. Verreycken, die een nazigroet bracht in het kamp van Breendonk. Op de zitting blijkt dat op zijn gsm ook foto's stonden van zichzelf in SS-kostuum, racistische uitlatingen en 28 audiobestanden met Duitse marsliederen.
Lees verder

Super League loopt leeg: ook Atlético en Inter trekken zich terug, oprichter ziet het niet meer zitten
Andrea Agnelli, de voorzitter van de Italiaanse club Juventus en een van de drijvende krachten achter Super League, denkt dat het op dit moment afgelopen is voor het Europese toptoernooi. Zes Engelse clubs hebben zich na heftige protesten teruggetrokken, ook Atlético Madrid en Internazionale stappen nu uit het project.
Lees verder

Live - Btw-verlaging voor horeca: maar 6 procent op eten en drinken tot eind september
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'Sinds de coronacrisis hebben we minstens één gewonde per dag': agenten over geweld tegen de politie
Het leven zoals het is bij de politie is overal op tv te volgen in programma's als Flikken BXL, en toch lagen de blauwen nooit meer onder vuur dan nu. Na de veldslagen met de gele hesjes en de Black Lives Matter-acties zorgt de coronacrisis voor groeiende spanningen met de bevolking. De verhalen van slachtoffers van politiegeweld zijn bekend, maar ook agenten vangen klappen op. Letterlijk.
Lees verder

De Super League was Europese voetbalbusiness as usual
De Super League is niet begraven, maar staat gewoon on hold en gaat nooit meer weg. De UEFA heeft dit 'monster' zelf gecreëerd en bovendien is het de economische logica voor de entertainmentindustrie voetbal.
Lees verder

'High Fidelity' toont dat playlists maken ook een kunst is
Sasha Van der Speeten zet in DM Zapt de blik op oneindig. Vandaag: High Fidelity op Disney+.
Lees verder

'Wandelen in de natuur is geen recht, maar een voorrecht'
Terwijl de cocktail lockdown-lentezon mensen opnieuw massaal richting natuur stuwt, ontbreekt het velen aan de juiste wandeletiquette. Hoe maak je je wandeling zonder de natuur te schofferen? We vroegen het aan Jef De Winter, boswachter van de Kalmthoutse Heide.
Lees verder

Waarom is 'Dertigers' zo'n succes? 'Het is een soort ramptoerisme'
Op sociale media, op VRT NU of gewoon op het ouderwetse televisiescherm. De Eén-reeks Dertigers is op elk mogelijk platform een doorslaand succes. Maar waarom? 'Het geeft je een soort bevestiging dat het met je eigen problemen best nog wel meevalt.'
Lees verder

Belgische ambassadeur Zuid-Korea onder vuur nadat zijn echtgenote verkoopster in gezicht slaat
De Belgische ambassadeur in Zuid-Korea, Peter Lescouhier, ligt onder vuur nadat videobeelden zijn verspreid waarop zijn vrouw een verkoopster hard in het gezicht slaat. Even daarvoor was ze ten onrechte beschuldigd van diefstal. Op sociale media roepen boze Zuid-Koreanen de ambassadeur en zijn vrouw op om het land te verlaten.
Lees verder

Live - West-Vlaanderen bereikt als eerste provincie 70 procent vaccinatiegraad 65-plussers
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Gemengde gevoelens bij Chauvins veroordeling: 'Nog steeds geen gerechtigheid voor onze Adil of Mawda'
Belgian Youth Against Racism hoopt dat de veroordeling van ex-agent Derek Chauvin ook hier voor een keerpunt kan zorgen? 'We kijken vandaag met zijn allen naar de VS, maar hier bij ons vinden we ook slachtoffers van buitensporig politiegeweld.'
Lees verder

Marc Van Ranst maakte bevolking 'bewust ongerust' in de krokusvakantie van 2020
Viroloog Marc Van Ranst heeft de bevolking in de krokusvakantie van 2020 bewust ongerust gemaakt. Dat zei hij woensdag zelf in een hoorzitting in de bijzondere Covid-commissie van de Kamer. 'De teneur van het kabinet-Volksgezondheid in februari was: geen paniek zaaien. Ik werd daar woest van', aldus Van Ranst.
Lees verder

'Dat hij zich maar niet verbrandt': vragen blijven na presentatie Vande Lanotte in zaak-El Kaouakibi
Johan Vande Lanotte durft zijn hand niet in het vuur steken voor wat er gebeurde met 93.000 euro aan subsidies aan Let's Go Urban en voor de bestickering van privékasten, de bruikleenovereenkomst of het vervalsen van facturen. Zelfs El Kaouakibi's eigen advocaat zegt: 'Alleen de onderzoeksrechter kan finaal klaarheid brengen.'
Lees verder

Vragen blijven na presentatie Johan Vande Lanotte: 'Alleen de onderzoeksrechter kan finaal klaarheid brengen'
Johan Vande Lanotte durft zijn hand niet in het vuur steken voor wat er gebeurde met 93.000 euro aan subsidies aan Let's Go Urban en voor de bestickering van privékasten, de bruikleenovereenkomst of het vervalsen van facturen. Zelfs El Kaouakibi's eigen advocaat zegt: 'Alleen de onderzoeksrechter kan finaal klaarheid brengen.'
Lees verder

Live - Toezichthouder legt productie J&J-vaccin stil in Amerikaanse fabriek
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Het WWF-dieet: duurzamer en gezonder maar niet duurder
Slechts twee keer per week vlees eten en meer groenten, fruit en plantaardige producten. Door anders te eten, kunnen consumenten gezonder eten en de klimaatimpact van hun voedselpatroon met de helft verkleinen, zonder dat het meer kost. Dat blijkt uit onderzoek dat WWF liet uitvoeren.
Lees verder

'We hebben vaak in het buitenland gedraaid, maar dat voelde nooit hetzelfde aan als in Gent'
De clubs blijven voorlopig dicht, maar alle opgekropte frustraties kan u vanaf vandaag te lijf met een stevige injectie nostalgie. De twaalfdelige podcast De Nacht, vanaf vandaag te beluisteren op demorgen.be, zoomt in op het bruisende nachtleven van Gent.
Lees verder

Waarom verdienen notarissen zoveel? 'Een huis verkocht krijgen is soms maar anderhalf uur werk'
Notariskantoren zijn cashmachines. De overheid concludeert na een doorlichting dat de tarieven van 40 jaar oud aan een update toe zijn en klanten duidelijker moeten weten wat er allemaal precies is doorgerekend. Hoe komt het dat notarissen nog altijd zoveel verdienen aan de verkoop van een huis? Het geheim van hun succes, is eigenlijk geen geheim.
Lees verder

Een ode aan de collega: 'Lullen over niks maakt mijn werk draaglijk'
Het lijken inmiddels alweer lang vervlogen tijden, maar ooit zagen we collega's vaker dan ons lief (is). Wat maakt de band met hen eigenlijk zo wonderlijk?
Lees verder

Steeds meer agressie in winkels: 'We worden uitgemaakt voor het vuil van de straat'
Winkelbedienden botsen steeds meer op agressie van klanten die de coronaregels moe zijn. Dat blijkt uit een enquête van ACV bij 21.000 winkelbedienden. 'We raken het al gewoon om uitgemaakt te worden voor het vuil van de straat.'
Lees verder

▶ 'Binnen tien jaar praten we over bepaalde stoffen in cosmetica zoals nu over tabak'
In de podcastreeks 'Groener dan de buren' praat De Morgen met mensen die het verschil maken door groener te zijn dan de rest. Hoe zetten zij duurzaamheid centraal in hun werk en wat kunnen wij van hen leren om zelf wat 'groener' in het leven te staan?
Lees verder

Live - Straks nieuw wapen in strijd tegen corona? Valneva start laatste studiefase voor vaccin
In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Aantal besmettingen licht gestegen, geen daling ziekenhuisopnames
Bij het aantal besmettingen met het coronavirus is er een lichte stijging van het zevendaagse gemiddelde. De daling van het aantal ziekenhuisopnames heeft plaatsgemaakt voor een stagnatie. Enkel het aantal overlijdens zit nog in dalende lijn, blijkt uit de voorlopige cijfers van Covid-19-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

25 miljoen euro aan vers geld: raad van bestuur Anderlecht keurt kapitaalsverhoging goed
April 2021 zal de boeken ingaan als een belangrijke maand in de geschiedenis van Anderlecht. Na de plaatsing voor de Champions' play-offs is er nu ook financieel perspectief: er is een deal tussen de aandeelhouders, met 25 miljoen euro aan vers geld. Eindelijk.
Lees verder

Vermiste Indonesische duikboot ligt mogelijk op 700 meter diepte
Een vermiste duikboot van de Indonesische marine met 53 mensen aan boord, ligt mogelijk op een diepte van 600 tot 700 meter. Dat laat de marine weten. De marine verloor woensdagochtend contact met de KRI Nanggala-402 tijdens een militaire oefening.
Lees verder

Telenet herschikt telecombundels en verhoogt sommige prijzen voor nieuwe klanten
Telenet herschikt maandag zijn telecombundels. WIGO en YUGO worden ONE, dat 'onbeperkte' vaste en mobiele internet- en telefoniediensten bevat en verder uitgebreid kan worden. Sommige prijzen gaan omhoog, maar enkel voor nieuwe klanten.
Lees verder