Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 29 april 2021

Egbert Lachaert: ‘Vakbonden moeten achterban realistische verwachtingen schetsen’

Egbert Lachaert: 'Vakbonden moeten achterban realistische verwachtingen schetsen'

De vakbonden, die dinsdag de mislukking van de loononderhandelingen in de privésector vaststelden, moeten realistische verwachtingen scheppen tegenover hun achterban. Dat heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert woensdag gezegd in De Ochtend (Radio 1). Hij gaat ervan uit dat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) nog een allerlaatste poging zal ondernemen om een sociaal akkoord uit de brand te slepen.

Lees verder

De stijlgeheimen van Tatiana Verstraeten: 'Het is niet altijd makkelijk geweest om me vrouwelijk te voelen'

De Belgische Tatiana Verstraeten is de jongste juwelenontwerpster met een showroom op het gekende Parijse modeplein Place Vendôme en mag actrices Eva Longoria en Cate Blanchett tot haar fans rekenen. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Britney Spears gaat voor het eerst zelf in rechtbank spreken

Britney Spears gaat op 23 juni voor het eerst zelf in de rechtbank spreken in de zaak rondom het curatorschap van haar vader Jamie Spears. Dat heeft haar advocaat Sam Ingham dinsdag gezegd tijdens een zitting,

Lees verder

Nasa deelt eerste kleurenfoto's genomen door marshelikopter

De Amerikaanse luchtvaartorganisatie Nasa heeft de eerste luchtfoto's in kleur gedeeld van het marsoppervlak. De beelden werden genomen tijdens de tweede testvlucht van marshelikopter Ingenuity. Die zweefde toen vijf meter in de lucht en kon onder meer rijsporen van marsrover Perseverance in beeld brengen.

Lees verder

'Meest gehate man van Australië' krijgt 10 maanden cel voor wangedrag na auto-ongeluk

Richard Pusey, die door de Australische pers 'de meest gehate man van Australië' genoemd wordt, is veroordeeld tot 10 maanden cel. Toen hij tegengehouden werd door de politie, werd de patrouille aangereden door een truck. Pusey filmde de ravage en weigerde te helpen.

Lees verder

Milieubeweging op barricaden tegen inperken rechtszaken

Onder meer Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace vrezen dat de burger met een nieuw decreet 'monddood' wordt gemaakt.

Lees verder

'Defensie-woordvoerder' bij 'De ideale wereld': 'Een van mijn taken is om mensen warm te maken voor defensie'

Na schietoefeningen van het Belgisch leger is er afgelopen weekend 570 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan in Brecht. 'De Ideale wereld' vroeg de woordvoerder van Defensie om een woordje uitleg.

Lees verder

Sea life Blankenberge laat zeehondjes vrij in zee

Sea Life Blankenberge heeft woensdag drie zeehonden vrijgelaten in zee. De dieren werden verzwakt en gewond gevonden op het strand en opgevangen in het zeehondenopvangcentrum. Ondertussen zijn ze voldoende hersteld om terug in zee te gaan.

Lees verder

Opnieuw sterft Amerikaan nadat agent hem met volle gewicht in bedwang houdt

De politie van Alameda in Californië heeft beelden vrijgegeven van een arrestatie, waarbij de 26-jarige Mario Gonzalez het bewustzijn verloor. Hij overleed later in het politiekantoor. De familie van de man maakt de vergelijking met de dood van George Floyd.

Lees verder

Luciano D'Onofrio in Luik opgepakt

François Fornieri, de oprichter en belangrijkste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf Mithra, en Luciano D'Onofrio, de sportief directeur van FC Antwerp, worden op dit moment door de federale politie in Luik ondervraagd in een zaak van witwassen en mogelijke handel met voorkennis in aandelen van Mithra.

Lees verder

Oproep | Hebt u recent een burnout gehad?

Door de coronamaatregelen vervaagt de grens tussen werk en privé-leven. Heeft dat bij u, recent of vorig jaar, tot een burnout geleid? En wil u uw ervaring daarover met ons delen?

Lees verder

Broers en zussen krijgen recht niet te worden gescheiden

Broers en zussen moeten zo veel als mogelijk samen kunnen opgroeien, bijvoorbeeld bij een scheiding of een plaatsing in een pleeggezin. De Kamercommissie Justitie heeft daarvoor woensdag een geamendeerd wetsvoorstel van oppositiepartij DéFI goedgekeurd. De tekst moet nog groen licht krijgen van de plenaire Kamer alvorens hij effectief in voege kan treden.

Lees verder

Fauci haalt uit: 'Wereld heeft te weinig gedaan voor India'

Anthony Fauci, de eminente Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten, haalt uit naar de rijke landen, die het nalaten om rechtvaardige toegang te verschaffen tot de covid-vaccins.

Lees verder

Castors Braine kondigt forfait voor finale aan, basketbalcompetitie eindigt zo definitief

Castors Braine heeft woensdag op Facebook aangekondigd later op de avond niet te zullen aantreden in de enige nog overgebleven finalewedstrijd voor de Belgische titel in het vrouwenbasketbal tegen Namen.

Lees verder

Middelbare scholen mogen op 10 mei volledig overschakelen naar contactonderwijs

De middelbare scholen mogen vanaf 10 mei ook in Vlaanderen volledig overschakelen naar contactonderwijs. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De tweede en derde graag krijgen op dit moment maximaal halftijds les via afstandsonderwijs.

Lees verder

'Lionel Messi ontving een aanbod van PSG'

Lionel Messi heeft een officieel aanbod van Paris Saint-Germain op zak. Dat verklaarde de doorgaans goed geïnformeerde Braziliaanse journalist Marcelo Bechler van TNT Sports Brasil in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Spaanse radiozender Cadena Ser. Messi's contract bij Barcelona loopt op 30 juni af. Nadien is de Argentijnse superster vrij elders een nieuwe overeenkomst te ondertekenen.

Lees verder

Vreemd geluid verstoort persconferentie in Witte Huis

Tijdens een persbriefing over het coronavirus en de vaccins in het Witte Huis, werd persverantwoordelijke Jen Psaki plots gestoord door een krakend geluid. 'Geen paniek, het plafond valt niet naar beneden voor zo ver ik weet', grapte Psaki tegen de aanwezige journalisten. Een van hen stelde voor dat het geluid misschien wel de 'geest van Abraham Lincoln' was, de voormalige president van de VS die in 1895 werd vermoord.

Lees verder

Corona deed ook ceo-bonus beetje krimpen

De covid-crisis trok sporen in het loonzakje van de bestbetaalde ceo's. In de helft van de bedrijven kreeg de topman een lagere bonus dan voor de pandemie.

Lees verder

Belgische olympiërs krijgen eerste prik met coronavaccin: 'Een zorg minder'

Een week nadat ze groen licht kregen, begon woensdag de vaccinatiecampagne van de olympiërs. Het gros van Team Belgium kwam vandaag aan de beurt, net als sommige coaches.

Lees verder

Grieks Europarlementslid verzet zich tegen uitlevering na arrestatie in Brussel

Het Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos verzet zich tegen zijn uitlevering aan Griekenland. Dat meldt het Brusselse parket woensdag. Lagos werd dinsdag opgepakt in Brussel op basis van een Europees aanhoudingsbevel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf. De raadkamer moet zich nu uitspreken over de uitvoering van dat Europees aanhoudingsbevel.

Lees verder

Vaticaan investeerde in bedrijf achter de morning-afterpil

Het Vaticaan heeft jarenlang geïnvesteerd in het moederbedrijf van Sandoz, het farmaceutisch bedrijf dat onder meer de morning-afterpil produceert. De nieuwsuitzending Report van de Italiaanse openbare omroep RAI 3 heeft dat dinsdagavond onthuld, zo meldt KerkNet.

Lees verder

Huizen staan gevaarlijk dicht bij klifrand na aardverschuiving

Vorige week is in het noordwesten van Wales een deel van een klif ingestort. Een van de kustbewoners zag haar tuin voor meer dan de helft in de afgrond verdwijnen. Omdat de kustlijn vooral bestaat uit kwetsbare gesteenten, breken wel vaker stukken af. Maar een aardverschuiving met deze omvang kwam niet eerder voor in het gebied.

Lees verder

NMBS wil capaciteit voor fietsers uitbreiden

De NMBS bereidt een strategie voor om de capaciteit voor fietsen op de treinen uit te breiden, zo meldt Le Soir woensdag. Het aantal reizigers met fiets is in tien jaar tijd verdubbeld.

Lees verder

ArcelorMittal vernietigt meer dan 60 ton vuurwapens

Meer dan zestig ton oftewel 22.457 wapens werden de voorbije dagen vernietigd in de ovens van ArcelorMittal, de grootste producent van staal ter wereld. Een driedaagse operatie met twintig politieagenten was daarvoor nodig. De wapens werden gesmolten en zullen hergebruikt worden door de staalproducent.

Lees verder

Toezichthouder onderzoekt 'luxerenovatie' ambtswoning van Boris Johnson

De luxueuze woningrenovatie van Boris Johnson brengt de premier in verlegenheid. De Britse toezichthouder start een onderzoek, nadat voormalig adviseur Dominic Cummings beweerde dat die mogelijk gefinancierd werd met giften.

Lees verder

Peter Sagan wint sprint in eerste etappe ronde van Romandië, Rohan Dennis blijft leider

Peter Sagan won de eerste rit in de Ronde van Romandië. De Slovaak van Bora-Hansgrohe was in Martigny de snelste in een spurt met een uitgedund peloton. Rohan Dennis, winnaar van de proloog dinsdag, blijft leider.

Lees verder

Harry en Meghan voeren campagne voor vaccinsolidariteit

Volgens de ngo voor armoedebestrijding Global Citizen zullen de Britse prins Harry en zijn vrouw, de Amerikaanse actrice Meghan Markle, campagneleiders zijn voor haar solidariteitsacties rond vaccinatie van hulpverleners in de armste landen.

Lees verder

Coöperatieve beleggers Electrawinds krijgen hun geld alsnog terug

De coöperatieve beleggers van Electrawinds, verenigd in Groenkracht, kunnen hun investering in Electrawinds recupereren. En dit bijna vier jaar eerder dan gepland.

Lees verder

Noord-Ierse premier kondigt ontslag aan

De premier van Noord-Ierland, Arlene Foster, heeft woensdag haar ontslag aangekondigd. Ze wil eind mei aftreden als hoofd van de DUP (Democratic Unionist Party) en een maand later als premier, maakte ze zelf bekend.

Lees verder

Taskforce kondigt versoepelingen in woonzorgcentra aan vanaf 8 mei

Door de hoge vaccinatiegraad in de woonzorgcentra kan het sociale leven in de woonzorgcentra vanaf 8 mei een beetje herleven. De cafetaria gaat open en ook niet-knuffelcontacten mogen op bezoek. Dat besliste de taskforce covid-19 vandaag.

Lees verder

Socialisten dreigen met dividendstop als werknemers geen fatsoenlijke loonsverhoging krijgen

'Als de lonen met niet meer dan 0,4 procent kunnen stijgen, leggen wij de blokkering van dividenduitkeringen op tafel', zegt Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere. Een oorlogsverklaring aan de werkgevers, maar ook aan de liberalen in de regering.

Lees verder

Geen Marcelo bij Real in de Champions League? Braziliaan moet bijzitter spelen tijdens lokale verkiezingen

Geen Marcelo in de terugwedstrijd van de halve finales van de Champions. De verdediger van Real moet als bijzitter fungeren tijdens de lokale verkiezingen in Madrid.

Lees verder

Politie valt binnen bij Rudy Giuliani, Trumps ex-advocaat

Rechercheurs hebben in New York het appartement doorzocht van Rudy Giuliani, de voormalige persoonlijke advocaat van de vorige Amerikaanse president Donald Trump en ooit burgemeester van de stad. Bij de huiszoeking is elektronische apparatuur in beslag genomen, melden Amerikaanse media.

Lees verder

'Vergeten astronaut' Michael Collins (90) van eerste maanmissie overleden

Michael Collins cirkelde in 1969 zestig rondjes om de maan, terwijl Neil Armstrong en Buzz Aldrin daar hun eerste historische stappen op aan het zetten waren.

Lees verder

Arno opnieuw opgenomen in het ziekenhuis

Arno Hintjens is opgenomen in een Brussels ziekenhuis voor enkele nieuwe medische onderzoeken. De zanger is al meer dan een jaar in behandeling voor kanker.

Lees verder

Collectief achter La Boum distantieert zich van La Boum 2

Het kunstenaarscollectief achter de uit de hand gelopen aprilgrap La Boum is niet te spreken over de kaping van hun naam door L' Abîme, dat achter het aangekondigde La Boum 2 op 1 mei in het Brusselse Ter Kamerenbos zit. Dat maakt het collectief bekend op zijn Facebookpagina.

Lees verder

Socialisten en liberalen lijnrecht tegenover elkaar in loonoverleg

De socialisten dreigen ermee om de uitkeringen van dividenden te blokkeren als de lonen met niet meer dan 0,4 procent kunnen stijgen. Een oorlogsverklaring aan de werkgevers, maar vooral aan de liberale regeringspartners.

Lees verder

De Bruyne scoort 'stoemelings' en helpt Man City aan zege tegen PSG

Manchester City won bij PSG met 1-2 de heenwedstrijd van de halve finales in de Champions League. Marquinhos kopte PSG na een kwartier op voorsprong. Een voorzet van Kevin De Bruyne dwarrelde iets voorbij het uur in doel, en werd zo de gelijkmaker. Tien minuten later schoot Riyad Mahrez een vrijschop tegen de touwen. De terugmatch wordt volgende week in Manchester gespeeld.

Lees verder

Politie valt binnen bij Rudy Giuliani, Trumps ex-advocaat

Rechercheurs hebben in New York het appartement doorzocht van Rudy Giuliani, de voormalige persoonlijke advocaat van de vorige Amerikaanse president Donald Trump en ooit burgemeester van de stad. Bij de huiszoeking is elektronische apparatuur in beslag genomen, melden Amerikaanse media.

Lees verder

Facebook, Apple en eBay boeren goed

De coronapandemie legt de techgiganten en internetplatforms geen windeieren. Dat blijkt woensdag nogmaals uit de kwartaalresultaten die Facebook, Apple en eBay hebben bekendgemaakt.

Lees verder

Sancties tegen 18 Franse militairen na 'oproep tot verzet'

Achttien militairen die een open brief ondertekenden waarin ze waarschuwden voor het risico op een 'burgeroorlog' in Frankrijk, moeten zich voor een militaire raad verantwoorden, zei de stafchef van de strijdkrachten woensdag. Volgens generaal François Lecointre kunnen ze worden ontslagen of gedwongen met pensioen te gaan.

Lees verder

Ook federale aanklachten na dood zwarte jogger in VS

In de Verenigde Staten heeft de federale justitie de drie blanke mannen die beticht worden van de moord op de jonge zwarte jogger Ahmaud Arbery in februari 2020 ook nog eens in beschuldiging gesteld van haatmisdrijven en poging tot kidnapping.

Lees verder

Acht Venezolaanse militairen gedood aan Colombiaanse grens

Bij gevechten tussen het Venezolaanse leger en gewapende Colombiaanse groepen zijn aan de Colombiaanse grens acht Venezolaanse militairen omgekomen, meldde het ministerie van Defensie woensdag in de hoofdstad Caracas. Daarmee komt het aantal doden op zestien sinds een offensief tegen de strijders in maart begon.

Lees verder

Wat kunnen we leren uit de affaire-El Kaouakibi?

Uit het fraudedossier rond Sihame El Kaouakibi vallen lessen te trekken over witte konijnen en subsidiestromen.

Lees verder

Biden spreekt voor het eerst Amerikaans Congres toe als president: 'VS is opnieuw in beweging'

De Amerikaanse president Joe Biden houdt woensdag een toespraak voor de beide kamers van het Amerikaanse parlement, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Bidens eerste speech voor het Congres vindt plaats een dag voordat hij zijn 100ste dag als president ingaat. Hij staat stil bij de gevolgen van de pandemie en wat zijn regering heeft gedaan om de coronacrisis aan te pakken.

Lees verder

Frisser weer met buien

Tijdens de ochtend ligt er donderdag een gebied met buien klaar, vooral in het westen van het land.

Lees verder

Druk op ziekenhuizen slinkt gestaag, besmettingen stabiliseren

Terwijl het aantal ziekenhuisopnames langzaam verder daalt, stabiliseert het aantal nieuwe besmettingen opnieuw. Er zijn in ons land intussen al bijna 2,8 miljoen mensen gevaccineerd.

Lees verder