Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 april 2021

Cultuursector boekt opnieuw dieprode cijfers: bijkomend verlies van 41 miljoen in eerste kwartaal

HLN
Cultuursector boekt opnieuw dieprode cijfers: bijkomend verlies van 41 miljoen in eerste kwartaal
De culturele economie in België heeft in het eerste kwartaal van 2021 dieprode cijfers laten optekenen. In de eerste drie maanden van het jaar werd een bijkomend verlies van 41 miljoen euro genoteerd. Dat berekende Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. De inkomsten uit culturele evenementen daalde met liefst 99,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees verder

"Appendicitis duikt deze periode van het jaar meer op": expert legt uit wat de symptomen zijn en wie het vaakst getroffen wordt
Over appendicitis of blindedarmontsteking doen veel verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat je door druivenpitten te eten een hoger risico loopt of dat je sneller zwanger wordt als je geen appendix meer hebt. Allemaal nonsens, maar wat moet je er dan wél over weten? Wie wordt het vaakst getroffen en hoe wordt het behandeld? Wij vroegen het aan professor Piet Pattyn van UZ Gent. "Appendicitis duikt vaker op bij het kiemen en het vallen van het blad, dus in het voorjaar zoals nu en het najaar."
Lees verder

Nederlagen voor Philadelphia en Brooklyn, achtste zege op rij voor New York Knicks
De top-2 in de Eastern Conference in de NBA, Philadelphia en Brooklyn, heeft woensdag een nederlaag moeten incasseren. New York Knicks boekte dan weer haar achtste zege op een rij.
Lees verder

Geen vakbondsactie, maar minuut applaus in Colruyt Sint-Truiden na zoveelste geval van 'corona-agressie'
Geen vakbondsactie aan het Colruytfiliaal zoals gisteren aangekondigd, maar een welverdiend applaus in de Colruyt in Sint-Truiden vanochtend. Nochtans werd er woensdag opgeroepen tot een symbolische 'staking' van enkele minuten na een zoveelste geval van 'corona-agressie'. Daar werd gisteren een klant immers erg agressief toen een onthaalmedewerkster hem erop wees dat hij even moest wachten tot zijn winkelkar ontsmet was. Daarop werd de man kwaad en reed hij eerst met zijn kar tegen de benen van de vrouw. Alsof dat nog niet genoeg was, wachtte hij een ander personeelslid buiten aan de winkel op en bekogelde hij diens wagen met stenen. Toen het slachtoffer uitstapte, kreeg die ook nog eens een vuist in het gezicht, met een hersenschudding als resultaat. Het personeel en de christelijke vakbond ACV Puls reageerden woest en zijn het respectloze gedrag van sommige mensen grondig beu. "Al anderhalf jaar staan we in de frontlinie, net zoals het ziekenhuispersoneel. Maar terwijl zij applaus krijgen, worden wij uitgescholden, bespuwd en geslagen."
Lees verder

Mag je partner of kind zomaar met je auto rijden?
Moet ik mijn verzekeraar verwittigen als één van mijn kinderen of mijn partner met mijn auto rijdt, ook als dit maar heel af en toe is? Heeft dit dan invloed op de premie die ik betaal en wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Independer.be geeft een antwoord op deze vragen.
Lees verder

Ben ik verzekerd als mijn kinderen met mijn auto rijden?
Moet ik mijn verzekeraar verwittigen als één van mijn kinderen of mijn partner met mijn auto rijdt, ook als dit maar heel af en toe is? Heeft dit dan invloed op de premie die ik betaal en wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Independer.be geeft een antwoord op deze vragen.
Lees verder

Astrid en Bram Coppens blijven in België: "Eigenlijk hadden we geen Amerikaanse vrienden"
"Hij kan ons toch niets meer maken." Nee, Astrid (38) en Bram Coppens (41) liggen niet meteen wakker van het beroep dat haar ex-manager aantekent tegen de schadevergoeding die hij haar moet betalen. Daarvoor hebben ze het te druk met leuke plannen maken. We spraken hen over de kledinglijn van hun dochter - die daar een mooi centje aan overhoudt -, hun nieuwe woning en hun toekomstplannen. "Ja, we hebben een extra kinderkamer voorzien."
Lees verder

Na nieuwe richtlijn van het ECDC: Erika Vlieghe blijft voorzichtig over versoepelingen voor volledig gevaccineerden
Infectiologe Erika Vlieghe blijft voorzichtig over het recente advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), waarin sprake is van mogelijke versoepelingen voor volledig gevaccineerden. "We moeten voorzichtig zijn en geen verwarring creëren'", zei Vlieghe in De Ochtend op Radio 1. Het kan volgens haar bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat mensen op eigen houtje beslissen. Ze maakt wel een kleine opening voor bijvoorbeeld woonzorgcentra.
Lees verder

Dan toch geen aprilgrap: HEMA brengt biertje uit en het smaakt naar hun bekende tompoes
Het leek een aprilgrap toen winkelketen HEMA en brouwer Lowlander op 1 april bekendmaakten dat ze samen een biertje op de markt zouden brengen, maar niets blijkt minder waar. Ze stellen nu hun Tompouce Ale voor, een blond bier van 5 procent dat gebrouwen is met vanille en framboos en naar de bekende tompoes van HEMA smaakt. Het is een limited edition, dus snel zijn is de boodschap als je het wil proeven.
Lees verder

Nog even een dip, daarna de echte versnelling: volgende week 200.000 coronavaccins toegediend in Vlaanderen, week erna 468.000
In de week van 26 april zullen er in Vlaanderen iets meer dan 200.000 coronavaccins worden toegediend. Dat blijkt uit de wekelijkse update op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zijn er ongeveer evenveel als deze week. Vanaf de eerste week van mei zal het tempo wel opnieuw fors de hoogte ingaan: dan staan er niet minder dan 468.000 vaccinaties ingepland in de 95 Vlaamse centra, een nieuw record.
Lees verder

Volgende week 200.000 coronavaccins toegediend in Vlaanderen
In de week van 26 april zullen er in Vlaanderen iets meer dan 200.000 coronavaccins worden toegediend. Dat blijkt uit de wekelijkse update op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zijn er ongeveer evenveel als deze week. Normaal gesproken zal het tempo vanaf de eerste week van mei opnieuw de hoogte ingaan.
Lees verder

NAVO-top op 14 juni in Brussel, de eerste met Amerikaans president Joe Biden
Op 14 juni vindt in Brussel een nieuwe NAVO-top plaats, dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag aangekondigd. "Dit is een unieke kans om de NAVO te versterken als de belichaming van de band tussen Europa en Noord-Amerika", klinkt het in een persbericht.
Lees verder

'Thuis'-collega's rouwen om Rik Andries
De ploeg van 'Thuis' rouwt. Hun pionier Rik Andries is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Zijn voormalige collega's reageren: "Een goed acteur, maar ook enorm charmant."
Lees verder

Na sluiting fabriek in Baltimore: Johnson & Johnson garandeert levering coronavaccins aan EU
De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van 200 miljoen coronavaccins voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De vestiging in Leiden verwijst naar een verklaring die het moederbedrijf in de nacht van woensdag op donderdag uitstuurde.
Lees verder

Makkelijk verdiend: Italiaanse man gaat 15 jaar niet werken maar blijft loon krijgen
Een Italiaanse ziekenhuismedewerker is erin geslaagd om 15 jaar een vast loon te krijgen, terwijl hij niet is gaan werken. Dat ontdekte de Italiaanse politie bij een fraudeonderzoek in de publieke sector. In totaal zou de man zo'n half miljoen euro hebben opgestreken.
Lees verder

Blue Nature Alliance wil 18 miljoen vierkante kilometer oceaan beschermen: "Dat is een gebied groter dan Zuid-Amerika"
Blue Nature Alliance is een initiatief dat 5% van de oceaan wil beschermen en herstellen in vijf jaar. Dat lijkt weinig, maar het is goed voor 18 miljoen vierkante kilometer oceaan. Dat is bijna twee keer de oppervlakte van Europa, of een gebied dat net groter is dan Zuid-Amerika. De oceaan neemt namelijk 70% van onze aarde in.
Lees verder

LIVE. Pallas, Volxus, of toch gewoon 'Vooruit': volg hier de aankondiging van de nieuwe naam van kunstencentrum 'Vooruit'
Het Gentse kunstencentrum dat Vooruit heette tot een politieke partij de naam inpikte, zal binnenkort door het leven gaan als Pallas of Volxus. Dat zijn althans de twee namen waar het publiek uit kon kiezen. Inmiddels is er ook sprake van een derde optie: de naam 'Vooruit' gewoon behouden. Omstreeks 11 uur maakt het kunstencentrum de winnaar bekend. Volg het hier live.
Lees verder

Mariana (24) tijdens echtelijke ruzie doodgestoken voor ogen van haar vijf kinderen
Tien steekwonden in de buik, rug, wang en boven het oog. Op die gruwelijke manier is het leven beëindigd van Mariana Gouverneur (24) uit Rochefort, in de provincie Namen. De jonge mama werd tijdens een echtelijke ruzie aangevallen door haar partner, voor de ogen van haar vijf kinderen. Partner Omar H. (34) is aangehouden.
Lees verder

1 op de 3 werknemers krijgt nooit een blijk van waardering van leidinggevende
Een op de drie Belgische werknemers krijgt nooit een blijk van waardering van zijn leidinggevende. Toch zijn complimenten heel belangrijk, want werknemers die zich gewaardeerd voelen, presteren beter. Bovendien leidt een gebrek aan waardering tot een vermindering van het werkplezier en de motivatie. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team en professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.
Lees verder

Paul D'Hoore geeft beleggingsadvies: investeren in bioplastic of drijvende windmolenparken?
Beginnen met beleggen maar geen idee welke aandelen je nu het best koopt? Of zit je al op de beurs en ben je benieuwd in wat je momenteel het best investeert of wat je beter links laat liggen? Onze geldexpert Paul D'Hoore volgt de beursgang op de voet en tipt elke week drie aandelen waar je zeker wél of net niet moet in beleggen.
Lees verder