Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 30 april 2021

Ceo BioNtech: ‘Vanaf juni kunnen we ook kinderen inenten’

Ceo BioNtech: 'Vanaf juni kunnen we ook kinderen inenten'

De ceo van vaccinproducent BioNtech, Ugur Sahin, bevestigt dat het coronavaccin 'voor 100 procent' werkt bij kinderen vanaf twaalf jaar. Bij jongere kinderen moeten nog tests gebeuren.

Lees verder

Spaanse internetlegende Juan Joya Borja (65) overleden

In Sevilla is de Spaanse komiek Juan Joya Borja overleden op 65-jarige leeftijd. Dat melden Spaanse media. De man was jarenlang een wereldwijde internetsensatie, vanwege zijn bulderende lach in een legendarisch interview.

Lees verder

Schrijver Hafid Bouazza (51) overleden

De Nederlandse schrijver Hafid Bouazza is in zijn woonplaats in Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido.

Lees verder

Na Sleepy Joe, nu ook Sleepy Ted: Ted Cruz dommelt in tijdens speech Biden

Op zijn 99ste dag als Amerikaans president hield Joe Biden voor het eerst een toespraak voor de beide kamers van het parlement, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De speech van de president was echter niet voor iedereen even interessant. Voor senator Ted Cruz bleek de speech zelfs vooral slaapverwekkend te zijn.

Lees verder

19-jarige bekent willekeurige moord op 32-jarige in Tielt: 'Ik wou eens weten hoe het voelde, iemand neersteken'

Een 19-jarige gamer zit in de cel voor een 'willekeurige' moord. Gewapend met een mes trok hij de straat op in het West-Vlaamse Tielt. Op zoek naar een slachtoffer. De eerste persoon die hij zag, stak hij neer: Leander Quintyn (32), die er toevallig een wandeling maakte. Zonder enig motief of link met het slachtoffer. Bijna pleegde hij zo de perfecte moord, maar hij maakte één fout.

Lees verder

China lanceert centraal deel van ruimtestation

Peking lanceerde een eerste onbemande module, die plaats biedt voor drie astronauten, de ruimte in. Het Chinese ruimtestation moet vanaf 2022 volledig operationeel zijn.

Lees verder

Turkije gaat in strenge lockdown met verbod op alcoholverkoop

Vanaf donderdag 17 uur gaat Turkije in een volledige lockdown met een reeks ingrijpende maatregelen, zoals een verbod op het verkoop van alcohol. Met de hashtag #Alkolümedokuna (Turks voor #KomNietAanMijnAlcohol), klagen Turken de nieuwe lockdown in Turkije aan.

Lees verder

Microsoft zoekt nieuw lettertype voor Office

Softwarereus Microsoft doet voorstellen om het schreefloze lettertype 'Calibri' te vervangen. Gebruikers mogen daarover hun zegje doen. 'Is dit een late aprilgrap?'

Lees verder

Voorlopig geen schietoefeningen meer op heide van Groot Schietveld in Brecht

Defensie zal de komende weken geen schietoefeningen meer houden op de heide van het natuurgebied en militair domein Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel. Dat is beslist na overleg met de gemeentebesturen en het Agentschap voor Natuur en Bos tijdens een bezoek aan het terrein.

Lees verder

Kompany ziet 'geen probleem' met timing transfer Refaelov en blikt vooruit naar topper tegen Club

Anderlecht start zijn Champions' play-offs zondag meteen met de op papier moeilijkste wedstrijd: Club Brugge uit. De recente twaalf op twaalf, inclusief thuiszege tegen Club, zorgt voor het nodige vertrouwen. 'We kunnen nog beter dan thuis tegen Brugge', zegt Vincent Kompany, die ook voor het eerst reageerde op de komst van Lior Refaelov.

Lees verder

Voormalig BMX'er Peter Geys haalt stunt uit in Atomium

Ex-BMX'er en voormalig vicewereldkampioen Peter Geys heeft woensdag een stunt uitgehaald in het Atomium in Brussel. Dat deed hij om zijn wereldreis te promoten waarmee hij geld zal inzamelen voor de vzw's Te gek!?, Steunpunt geestelijke gezondheid en To walk again. Deze organisaties zetten zich in voor de revalidatie van mensen met een fysieke beperking.

Lees verder

Artsen in opleiding klagen 'onmenselijk' werk aan

Artsen in opleiding werken vaak meer dan 60 uur per week en 24 uur aan een stuk. Omdat de ziekenhuizen een beter statuut blokkeren, legden ze vanmiddag het werk neer. 'Hun voorstel katapulteert ons terug naar de tijd van Daens.'

Lees verder

Belgian Lions loten wereldtoppers Spanje en Rusland op EK basketbal: 'Het is een heavy groep'

De loting in de Duitse hoofdstad Berlijn en voor het EK van 2022 bracht voor de Belgian Lions een attractieve maar vooral zware poule. De selectie van bondscoach Dario Gjergja zit in groep A met onder meer Spanje (nummer 2 van de wereld) en Rusland (nummer 9).

Lees verder

Vurig en barok schrijver, gedreven door zucht naar extase

Vrijheidsdrang en vervoering waren de kern van het literaire oeuvre van Hafid Bouazza, de hoogst gewaardeerde Marokkaans-Nederlandse schrijver tot dusver. Intens was hij ook in zijn islamkritiek.

Lees verder

Voorstel 'dividendnorm' bevat nog heel wat losse eindjes

Komt er naast een loonnorm ook een dividendnorm? Als het aan de socialisten ligt wel. Is het voorstel zinvol en praktisch uitvoerbaar?

Lees verder

Bozar eert David Hockney met dubbeltentoonstelling

Na net geen 30 jaar keert de 83-jarige Britse hedendaagse kunstenaar David Hockney terug naar het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Dit najaar zijn er maar liefst twee tentoonstellingen rond zijn werk te zien. Ze belichten zowel zijn lange carrière als zijn meest recente werk dat ontstond tijdens de lockdown.

Lees verder

Premier De Croo probeert loononderhandelingen alsnog recht te trekken

'Zonder loonakkoord zijn er alleen maar verliezers', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer. Samen met minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zoekt hij alsnog een oplossing. De deadline van 1 mei wordt lastig.

Lees verder

Taskforce: 'Vanaf september kinderen in ons land vaccineren'

Als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) toestemming geeft om het Pfizer-vaccin aan kinderen toe te dienen én als de 18-plussers gevaccineerd zijn, kunnen we vanaf het najaar de eerste kinderen inenten tegen corona.

Lees verder

Welke toekomst voor de krantenwinkels van Bpost?

Bpost zoekt een koper voor zijn krantenwinkels maar gemakkelijk wordt het niet. 'Maak er sportweddenschap-kantoren van.'

Lees verder

Uefa voegt zich bij Engelse clubs en boycot komend weekend ook sociale media

De Uefa toont zich solidair met de Engelse clubs in de strijd tegen racistische en discriminerende teksten op sociale media, en neemt deel aan hun tijdelijke boycot.

Lees verder

Buurvrouw Giuliani houdt pers bezig tijdens huiszoeking en wordt hit op sociale media

Het getuigenis van een buurvrouw van Rudy Giuliani, de voormalige persoonlijke advocaat van Donald Trump, werd een hit op Twitter. Terwijl rechercheurs woensdag Giuliani's huis doorzochten, hield Michele Herbert de wachtende pers bezig en vertelde wat ze had meegemaakt. 'Mijn ex-man belde me en zei dat ik naar buiten moest kijken', zei Herbert.

Lees verder

Joke Schauvliege is kandidaat-rechter bij Grondwettelijk Hof

Oud-minister Joke Schauvliege is kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof, vernam De Standaard. De tweede persoon die CD&V naar voor schuift is Sabine de Bethune, die mogelijk meer is dan de gebruikelijke schijnkandidaat.

Lees verder

Colbrelli wint met een dag vertraging rit in Ronde van Romandië

De Italiaan Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) heeft donderdag de tweede rit in lijn van de Ronde van Romandië (Zwi/WorldTour) gewonnen. Een dag na zijn tweede plaats sprintte hij sneller dan de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (Israel Start-Up Nation) en thuisrijder Marc Hirschi (UAE-Team Emirates).

Lees verder

Boekhouder in fraudedossier De Voorzorg opnieuw aangehouden

In het onderzoek naar corruptie bij De Voorzorg Limburg is de eerder vrijgelaten boekhouder D. M. opnieuw aangehouden door de onderzoeksrechter in Hasselt. Dat maakte het parket van Limburg donderdag bekend.

Lees verder

Facebook heeft omstreden evenement La Boum 2 verwijderd

Het evenement La Boum 2 is niet langer te vinden op Facebook. De sociaalnetwerksite heeft het omstreden evenement verwijderd, zo heeft een woordvoerder bevestigd aan Le Soir. Al meer dan 25.000 mensen hadden aangegeven interesse te hebben om aanwezig te zijn.

Lees verder

Coaches moeten Vlaanderen aan het renoveren krijgen

Stad Gent en de regio's Rivierenland en Leiedal krijgen Europese subsidies om renovatiecoaches aan te stellen. Die moeten bewoners stimuleren om hun huizen energiezuinig te maken - en zo helpen om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Lees verder

Sterk vermagerde Navalny verschijnt via videoverbinding op proces

Tijdens de zitting rond zijn beroep tegen een veroordeling wegens het beledigen van een oorlogsveteraan, verscheen Kremlincriticus Aleksej Navalny via videoverbinding vanuit het strafkamp waar hij verblijft. Hij zag er sterk vermagerd uit, maar toonde zich strijdvaardig.

Lees verder

De Wever vermorzelt Bouchez in 'De container cup'

Met veel leedvermaak vermorzelde Bart De Wever (N-VA) donderdagavond zijn politieke rivaal Georges-Louis Bouchez (MR) in De container cup. De burgemeester van Antwerpen ging als een bezetene tekeer in de container en won met maar liefst vier minuten voorsprong.

Lees verder

Waarom La Boum 2 wel eens explosief kan worden

Komt er dit weekend opnieuw een opstand tegen de coronamaat­regelen in de hoofdstad? Burgemeester Philippe Close (PS) zal het Ter Kamerenbos niet afsluiten voor de tweede editie van La Boum, maar roept op tot solidariteit.

Lees verder

Thuis té pikant voor Tiktok

In februari vond de Eén-reeks Thuis haar weg naar Tiktok, het sociale medium met de korte video's waar vooral jongeren van smullen. Het platform vond een recent filmpje van de reeks blijkbaar niet geschikt voor consumptie, want het verdween snel van de Thuis-pagina. Te pikant, veronderstellen ze bij Eén.

Lees verder

Lior Refaelov komt dit seizoen niet meer in actie voor Antwerp

Lior Refaelov komt dit seizoen niet meer in actie voor Antwerp. Dat maakte de Great Old donderdagavond bekend in een persbericht. Die beslissing komt er na de bekendmaking van zijn transfer naar Anderlecht volgend seizoen.

Lees verder

Actiecomités Gravensteen krijgen acht weken om met alternatief te komen

De actiecomités die zich verzetten tegen de plannen om een liftkoker en paviljoen te bouwen aan het Gentse Gravensteen, krijgen acht weken de tijd om een eigen alternatief voor te stellen. Dat communiceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). De Vlaamse regering zal hiervoor extra tijd in de lopende procedure toelaten.

Lees verder

Premier houdt sociaal overleg in leven

Na urenlang crisisoverleg op het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) praten de sociale partners opnieuw met elkaar. Maar de kans op een loonakkoord is nihil.

Lees verder

Vakbond sluit vrijdag depots Lidl af

De vakbonden ACV Puls en BBTK gaan vrijdag actievoeren bij supermarktketen Lidl. Ze klagen daarmee de werkdruk aan. De directie van het bedrijf betreurt de acties.

Lees verder

Arsenal verliest bij Villarreal, maar houdt dankzij omstreden penalty hoop op Europa League-finale levend

Vier finales werkte hij als trainer af in de Europa League, waarvan hij er drie won. Wel, Unai Emery leek nu al op weg naar nummer vijf. Zijn ploeg Villarreal stond in de heenmatch van de halve finale tegen Arsenal met 2-0 voor, met een man meer. Maar Arsenal kreeg een strafschop cadeau en die tegentreffer kan van groot belang kan zijn in de terugmatch volgende week in Londen.

Lees verder

Manchester United veegt AS Roma met 6-2 van de mat

Het Theatre of Dreams bleek voor Paulo Fonseca donderdagavond een Theatre of Nightmares. De Portugese coach van AS Roma moest tegen Manchester United liefst drie keer wisselen voor rust. De Romeinen vochten voor wat ze waard waren, maar verloren uiteindelijk met 6-2. United staat zo met anderhalf been in de finale van de Europa League.

Lees verder

Duizenden mensen betogen in Praag tegen Tsjechische president

In het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag zijn donderdag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het buitenlandbeleid van president Milos Zeman. Volgens de manifestanten is het Tsjechische staatshoofd een 'marionet van Rusland'.

Lees verder

Palestijnen eisen ook verkiezingen in Oost-Jeruzalem

De eerste Palestijnse verkiezingen in vijftien jaar zullen alleen plaatsvinden als de Israëlische regering toelaat dat er ook in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem kan worden gestemd. Dat heeft Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, in Ramallah verklaard tijdens een bijeenkomst met Palestijnse bestuurders.

Lees verder

Amazon overtreft verwachtingen en verdrievoudigt winst in eerste kwartaal

Het Amerikaanse internetbedrijf Amazon heeft zijn nettowinst in de periode januari-maart meer dan verdrievoudigd, tot 8,1 miljard dollar. Dat wijst erop dat online shoppen nog steeds populair is, ook nu sommige landen zoals de VS stilaan de coronapandemie te boven komen.

Lees verder

Iedereen kan een complotdenker zijn

Complotdenken is eeuwenoud, maar de covid-pandemie heeft het nieuw voedsel gegeven. In crisissen zoeken mensen verklaringen en controle op wat gebeurt. En dan komt complotdenken beangstigend dichtbij.

Lees verder

Ontvoerders van Lady Gaga's honden en vrouw die hen 'vond' gearresteerd

Meerdere mensen die ervan worden verdacht de honden van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga te hebben ontvoerd en de hondenuitlater te hebben neergeschoten, zijn donderdag opgepakt. Dat vertellen politiebronnen aan entertainmentsite TMZ.

Lees verder

Vijfduizend mensen geëvacueerd na vondst van bom uit WOII

Het centraal station van de West-Duitse stad Bochum is donderdagnamiddag ontruimd nadat er bij werken een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden.

Lees verder

Ophef in Letland nadat homoseksuele man in brand gestoken is

De dood van een homoseksuele man in Letland, Normunds Kindzulis, van wie de kleding werd doordrenkt met een brandbare vloeistof en in brand werd gestoken, heeft het Baltische land donderdag diep geschokt. De politie krijgt het verwijt te weinig te doen tegen homofoob geweld.

Lees verder

Iedereen kan een complotdenker zijn

Complotdenken is eeuwenoud, maar de covid-pandemie heeft het nieuw voedsel gegeven. In crisissen zoeken mensen verklaringen en controle op wat gebeurt. En dan komt complotdenken beangstigend dichtbij.

Lees verder

Tientallen doden nadat tribune instort bij bedevaart in Israël

In Israël zijn vrijdag minstens 28 doden gevallen nadat een tribune instortte tijdens een drukbezocht religieus feest. Dat melden de hulpdiensten. Tientallen anderen raakten gewond.

Lees verder

Vierde start van Ingenuity-helikopter op Mars is mislukt

Na drie succesvolle vluchten op Mars is de geplande vierde start van de minihelikopter Ingenuity mislukt. Het onbemande Amerikaanse toestel van bijna 2 kilo steeg niet op van de rode planeet, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa bekend.

Lees verder

Iran verwelkomt 'verzoenende toon' Saudische kroonprins

Iran heeft woensdag 'een verandering van toon' van rivaal Saudi-Arabië verwelkomd. Dat gebeurde nadat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman had opgeroepen tot het verbeteren van de betrekkingen tussen de twee regionale grootmachten.

Lees verder

Waarom De Standaard een eigen podcast-app lanceert

De Standaard lanceert een aparte app om podcasts te ­beluisteren. We publiceren er niet alleen onze eigen podcasts, waaronder enkele nieuwe reeksen, maar ook alle informatieve en ­documentaire podcasts van andere makers die wij de moeite waard vinden, uit de Lage Landen, de Angelsaksische wereld, Frankrijk, Duitsland of verdere regionen. Als redactie bieden wij de app dus aan als toegangspoort tot de ­beste podcastjournalistiek. Die journalistiek (en de app) zijn ­gratis.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames en besmettingen in dalende lijn

De druk van de coronapandemie op de ziekenhuizen blijft gestaag slinken. Tussen 23 en 29 april zijn dagelijks gemiddeld 201,7 coronapatiënten opgenomen. Dat is 16 procent minder dan in de voorgaande periode, zo blijkt vrijdagochtend uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen daalt licht. Het aantal overlijdens blijft ongeveer stabiel.

Lees verder

Scoren met corona, onder vuur voor migratie: zo verliepen Joe Bidens eerste honderd dagen

De 78-jarige Joe Biden staat vandaag honderd dagen aan het roer als president van de Verenigde Staten. Door zijn blitzstart en ambitieuze plannen wordt Biden al meteen vergeleken met oud-presidenten Roosevelt en Lyndon B. Johnson. In deze vijf video's, één per thema, vertelt onze Amerikakenner Ine Roox hoe Biden de VS naar zijn hand probeert te zetten.

Lees verder

Podcasts: een beginnersgids voor luisteraars
'Podcasts? Niet mijn ding.' Hoe vaak hoor je mensen hetzelfde zeggen over films? Zelden. Nochtans kennen podcasts een bijna even grote veelheid aan genres en vertelstijlen. We gidsen je door het landschap.
Lees verder

Stickeractie van Rode Kruis-Vlaanderen lijdt onder coronacrisis

Ook dit jaar kan het Rode Kruis geen traditionele stickerverkoop houden. De alternatieve acties, waarbij de stickers op bepaalde vaste plaatsen worden verkocht, leveren duidelijk niet hetzelfde resultaat op. De voorlopige opbrengst ligt op minder dan de helft van de normale jaren.

Lees verder