Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 maart 2021

Twee nieuwe verkenners in Nederlandse regeringsvorming na flater met leesbare documenten

HLN
Twee nieuwe verkenners in Nederlandse regeringsvorming na flater met leesbare documenten
Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners voor de vorming van een Nederlandse regering. Dat hebben de fractievoorzitters in de Tweede Kamer besloten in overleg met parlementsvoorzitter Khadija Arib, zo meldt het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee verkenners aan de slag gaan. Van Ark en Koolmees volgen Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) op, die vanmiddag hun taak neerlegden. Aanleiding was het uitlekken van notities over de verkenning via Ollongren, waardoor "zij hun werkzaamheden niet meer onbevangen konden voortzetten".
Lees verder

Koen (62) werd vijf keer opgegeven, maar overleefde het coronavirus: "Ze zeggen dat ik een klein Covid-mirakeltje ben"
Kleine Covid-mirakeltjes, ze bestaan. Nadat elektrotechnisch ingenieur Koen Gys (62) een jaar geleden voor zeven weken in coma werd gebracht, kreeg zijn familie maar liefst vijf keer te horen dat hij de ochtend niet zou halen. "Elke dág schreef ik hem een brief, elke nácht belde ik twee keer naar de ziekenhuisverpleging die de telefoon aan zijn oor hield, opdat hij toch maar zou blijven vechten", aldus zijn partner Gerda (65). Zegt het mirakeltje: "Haar niet-aflatende steun heeft mij erdoor getrokken, uit dankbaarheid zijn we tussen twee operaties door getrouwd."
Lees verder

Antwerpenaar Koen Gys (62) werd vijf keer opgegeven, maar overleefde het coronavirus: "Ze zeggen dat ik een klein Covid-mirakeltje ben"
Kleine Covid-mirakeltjes, ze bestaan. Nadat elektrotechnisch ingenieur Koen Gys (62) een jaar geleden voor zes weken in coma werd gebracht, kreeg zijn familie maar liefst vijf keer te horen dat hij de ochtend niet zou halen. "Elke dàg schreef ik hem een brief, elke nàcht belde ik twee keer naar de ziekenhuisverpleging die de telefoon aan zijn oor hield, opdat hij toch maar zou blijven vechten", aldus zijn partner Gerda (65). Zegt het mirakeltje: "Haar niet aflatende steun heeft mij er door getrokken, uit dankbaarheid heb ik Gerda tussen twee operaties door ten huwelijk gevraagd."
Lees verder

Esteban Chaves zet koninginnenrit Ronde van Catalonië naar zijn hand, Adam Yates blijft leider
De koninginnenrit in de Ronde van Catalonië was een prooi voor Esteban Chaves (31). De Colombiaan van Team BikeExchange plaatste een aanval op zes kilometer van de finish en bleef de groep der favorieten voor. Adam Yates behield zijn leiderstrui.
Lees verder

Gaat de zeedijk op slot bij extreme drukte? En hoeveel stewards wijzen u de weg? Zo bereidt de kust zich voor op de paasvakantie
De druk op de kust wordt door de verstrengingen van woensdag alleen maar groter. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is bijzonder ongerust en verwacht grote problemen in de verlengde paasvakantie. Maar hoe bereidt de kust zich voor? Hoe gaan ze die drukte aanpakken? Komen er bijzondere maatregelen? Is raamverkoop toegestaan en waar kan de toerist naar het toilet? De belangrijkste vragen voor u beantwoord.
Lees verder

Gaat de zeedijk op slot bij extreme drukte? En kunt u een ijsje kopen aan het raam? Zo bereidt de kust zich voor op de paasvakantie
De druk op de kust wordt door de verstrengingen van woensdag alleen maar groter. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is bijzonder ongerust en verwacht grote problemen in de verlengde paasvakantie. Maar hoe bereidt de kust zich voor? Hoe gaan ze die drukte aanpakken? Komen er bijzondere maatregelen? Is raamverkoop toegestaan en waar kan de toerist naar het toilet? De belangrijkste vragen voor u beantwoord.
Lees verder

Ook quarantaineverlof bij afgelaste kampen
Ouders van kinderen die hun kamp tijdens de paasvakantie door de coronamaatregelen aan de neus voorbij zagen gaan, zullen een beroep kunnen doen op het zogenaamd quarantaineverlof. Dat heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) donderdag in de Kamer verduidelijkt na een vraag van Nahima Lanjri (CD&V).
Lees verder

Marc Dutroux heeft aanvraag om voorwaardelijk vrij te komen ingetrokken
De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft donderdag vastgesteld dat Marc Dutroux zijn aanvraag om voorwaardelijk vrij te komen, heeft ingetrokken. Dat gebeurde nadat uit een psychiatrisch verslag was gebleken dat Dutroux nog altijd een hoog risico op recidive vertoont.
Lees verder

Leegstand handelspanden in bijna alle Vlaamse centrumsteden gestegen afgelopen 10 jaar
De leegstand in handelspanden is tussen 2010 en 2020 in zo goed als alle Vlaamse centrumsteden de hoogte in gegaan. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister Hilde Crevits (CDV). Enkel in Mechelen zijn de cijfers gedaald.
Lees verder

KOERS KORT. Brown verrast favorieten in Brugge-De Panne - Lotto-Soudal rekent op Gilbert en Degenkolb in E3
Grace Brown (Team BikeExchange) heeft de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op haar naam geschreven. De 28-jarige Australische bleef na 158,8 kilometer tussen Brugge en De Panne de Deense Emma Norsgaard (Movistar) voor. Jolien D'hoore (SD Worx) maakte voor Lotte Kopecky (Liv Racing) het podium vol.
Lees verder

VN vraagt tien miljard dollar voor Syrische vluchtelingencrisis
De VN zal volgende week op een donorconferentie in Brussel tien miljard dollar vragen om de Syrische vluchtelingencrisis aan te pakken. Dat maakten het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) en het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) vandaag bekend op een persmoment.
Lees verder

Politie zoekt moordwapen waarmee David Polfliet gedood werd
Een aantal grachten en vijvers in het park Hof ter Welle zijn donderdag doorzocht door de politie. De speurders waren op zoek naar het mes waarmee drie minderjarigen David Polfliet drie weken geleden hebben neergestoken.
Lees verder

Politie zoekt moordwapen in de zaak van David Polfliet
Een aantal grachten en vijvers in het park Hof ter Welle zijn donderdag doorzocht door de politie. De speurders waren op zoek naar het mes waarmee drie minderjarigen David Polfliet drie weken terug hebben neergestoken.
Lees verder

ONZE OPINIE. Niet uw gedrag, maar de snelheid van vaccineren zal succes "paaspauze" bepalen
De "paaspauze" komt er niet alleen omdat u en ik zich minder goed aan de regels houden. Op af en toe een zwak moment na - je zou voor minder na al die maanden - doen de meeste mensen dat prima. De strengere regels zijn vooral ook nodig omdat we te traag vaccineren. De landen die er wél in slagen, tonen succesvol aan dat het de enige weg is uit deze ellende. Of we vanaf mei kunnen versoepelen, is niet zozeer een kwestie van uw gedrag of van het virus, maar hangt vooral af van het tempo waarin de overheid de komende weken bepaalde groepen zal prikken.
Lees verder

Vulkaanuitbarsting IJsland kan nog jaren aanhouden: "Het is de perfecte uitbarsting voor toeristen"
De IJslandse vulkaan die sinds afgelopen vrijdag lava de lucht in spuwt, zou wel eens voor lange tijd voor spektakel kunnen zorgen. Volgens wetenschappers zou de uitbarsting maandenlang, zo niet jarenlang, kunnen duren en een nieuwe toeristische attractie worden op het eiland dat bekend staat om zijn natuurwonderen.
Lees verder

Biden geeft eerste formele persconferentie als president: volg het hier
Joe Biden geeft vandaag zijn eerste formele persconferentie als president van de Verenigde Staten. Volgens het Witte Huis zullen ongeveer 30 reporters toegang krijgen. Mogelijke thema's zijn de coronapandemie en de steeds grotere toestroom van migranten aan de zuidelijke grens met Mexico. Volg de persconferentie hier vanaf 18.15 uur.
Lees verder

Binnenhof in Den Haag weer vrijgegeven na bommelding
De politie heeft het Binnenhof in Den Haag, het politieke centrum van Nederland, en het Plein voor het Tweede Kamergebouw weer vrijgegeven. Ze had samen met de marechaussee de omgeving omstreeks 17.30 u ontruimd vanwege een bommelding. Mensen mochten ook de Tweede Kamer niet meer in.
Lees verder

Bewijs van huiselijk geweld en oudste zoon die getuigt: scheiding Angelina Jolie en Brad Pitt wordt steeds smeriger
Ooit waren Brad Pitt (57) en Angelina Jolie (45) hét powerkoppel van Hollywood, maar die gloriejaren zijn ondertussen al een hele tijd voorbij. Sinds 2019 zijn de twee officieel gescheiden, maar momenteel vechten ze nog over de voogdij van hun zes kinderen. Om haar slag thuis te halen zou Jolie nu bewijs van huiselijk geweld leveren. Ook hun oudste zoon Maddox (19) keert zich tegen Pitt. "Hij wil niets liever dan dat zijn moeder de volledige voogdij over zijn broers en zussen krijgt."
Lees verder

Binnenhof in Den Haag ontruimd na bommelding
Het Binnenhof in Den Haag, het politieke centrum van Nederland, is donderdagmiddag even voor 17.30 uur ontruimd wegens een bommelding. Dat meldt de lokale politie.
Lees verder

Rode Duivels-fanclub '1895' viert tiende verjaardag, leden krijgen nieuwe roepnaam
De '1895 Official Belgian Fan Club' viert vandaag zijn tiende verjaardag. De leden van de fanclub krijgen voortaan ook een nieuwe roepnaam.
Lees verder