Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 3 maart 2021

Twee ‘gamechangers’ in vaccinatiecampagne: “We winnen minstens twee weken nu”

HLN
Twee 'gamechangers' in vaccinatiecampagne: "We winnen minstens twee weken nu"
Twee 'gamechangers' in de vaccinatiecampagne: 55-plussers krijgen wél het AstraZeneca-vaccin en bij Pfizer mag langer gewacht worden met de tweede prik. Gevolg: de oudste groepen zullen sneller ingeënt worden. Daardoor zal de druk op de ziekenhuizen verlagen én zal er sneller nagedacht kunnen worden over versoepelingen. Hoeveel sneller het zal gaan, krijgen we vandaag te horen, maar het lijkt erop dat we al zeker twee weken winnen.
Lees verder

Microsoft waarschuwt voor veiligheidslek in Exchange-software
Microsoft heeft veiligheidslekken in zijn e-mail-software Exchange gedicht. Hackers die werkten vanuit China hebben er volgens het Amerikaanse softwarebedrijf misbruik van gemaakt. De cybercriminelen richtten zich volgens Microsoft op verschillende Amerikaanse instanties, waaronder onderzoekers, advocaten, onderwijsinstellingen en ngo's.
Lees verder

OVERZICHT. Zelfde trend in cijfers: stijging besmettingen vertraagt verder. Steven Van Gucht reageert bij HLN LIVE
De trends in de besmettingen met het coronavirus en de daaruit voortkomende ziekenhuisopnames blijven stijgend in België. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers op de website van gezondheidsinstituut Sciensano. De snelheid van de stijging van het gemiddelde aantal besmettingen neemt wel verder af.
Lees verder

IN KAART. Besmettingen dalen weer in 4 provincies, het felst in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio
De stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vertraagt verder. De kaart van ons land kleurt daardoor nu minder rood en al wat groener. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Hooverphonic stelt morgen hun inzending voor het Songfestival voor
Binnen een dikke twee maanden gaat het Songfestival door in Rotterdam en Hooverphonic is er duidelijk opnieuw klaar voor. Morgen stelt de groep namelijk hun inzending voor. Hun nummerkeuze van vorig jaar, 'Release Me', wist destijds wel niet iedereen te overtuigen. Zo werd het nummer onder meer saai en slaapverwekkend genoemd.
Lees verder

Museeuw in HLN SPORTCAST: "Van Avermaet is nog een échte Flandrien. De Ronde hoort op zijn palmares"
In de HLN SPORTCAST van deze week was niet alleen Tom Boonen, maar ook Johan Museeuw te gast. De 'Leeuw van Vlaanderen' blikt terug op de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne én hij kijkt ook al vooruit. Met focus op de Belgen.
Lees verder

Weyts: "CLB's sturen 10 keer meer dossiers van jongeren rechtstreeks door naar parket"
De Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) hebben van september tot januari tien keer meer dossiers van verontrusting overgemaakt aan het parket dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, op Radio 1. Hij noemde het een "onthutsende vaststelling".
Lees verder

Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT'ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria.
Lees verder

Oswald Schmid is nieuwe CEO van Bekaert
Oswald Schmid is met onmiddellijke ingang benoemd tot CEO van Bekaert. Dat meldt de staaldraadfabrikant woensdag voorbeurs bij de presentatie van de resultaten voor 2020. Schmid was al interim CEO sinds mei vorig jaar. Hij volgde toen de Brit Matthew Taylor op als topman.
Lees verder

Hoe interessant is een wederopname van je woonlening? "Geen kosten aan de notaris, maar de bank zal wel dossierkosten aanrekenen"
Wij Belgen zijn kampioen in het recycleren. Maar wist je dat je ook vrij eenvoudig je woonlening kan recycleren? "Je leent dan opnieuw het bedrag dat je al hebt terugbetaald, of een deel ervan", zegt onze financieel expert Pascal Paepen. En dat heeft zo zijn voordelen, al zijn er ook valkuilen aan verbonden. De geldexpert licht toe of een wederopname van een hypotheeklening interessant is voor jou.
Lees verder

Met Nmecha én Diaby op zoek naar meer ruimte en verticaliteit: werkt tweespitsensysteem van Kompany ook tegen Cercle?
Vincent Kompany verafschuwt "horizontaal spel", terwijl Anderlecht vóór Standard wel zo voor de dag kwam. Enter een tweede spits, die RSCA toestaat verticaler te voetballen. Marcheert dat ook tegen 'de kleintjes'?
Lees verder

Club Brugge bevestigt intentie tot beursgang, voorzitter Verhaeghe: "Dit is een historische stap"
Als eerste Belgische voetbalclub wil Club Brugge naar de beurs (Euronext Brussel). Dat nieuws lekte vorige week al uit en wordt nu ook bevestigd door Club zelf. "Dit is de logische volgende fase in de ontwikkeling van de club", zegt voorzitter Bart Verhaeghe.
Lees verder

Oplegger van vrachtwagen slaat los op E40: gevaarte in de gracht, lading houtvezel vliegt in het rond
Op de E40 tussen Veurne en Adinkerke sloeg dinsdagavond een oplegger los van een trekker. De vrachtwagen reed richting Calais en was geladen met balen houtvezel.
Lees verder

Junior Planckaert en zijn vriendin Shana zijn uit elkaar
Junior Planckaert (28) stelde de 28-jarige Shana Goossens in het vorige seizoen van 'Château Planckaert' voor als zijn vriendin, maar ondertussen zouden de twee niet langer samen zijn. De reden voor hun breuk is voorlopig nog niet bekend.
Lees verder

Japanse miljardair biedt acht zitjes aan voor reis rond de maan
De Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat acht tickets aanbieden aan mensen die hem willen vergezellen op een toeristische ruimtereis rond de maan. De reis zou in 2023 moeten plaatsvinden met het ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Lees verder

Nieuwe Britse studie toont hoge beschermingsgraad na slechts één prik met Pfizervaccin: "Dit geeft ons recht om te dromen"
Al na één dosis van het vaccin Pfizer/BioNTechvaccin vermindert het aantal asymptomatische besmettingen en zou het risico op overdracht van het virus sterk gereduceerd worden, zo blijkt uit de resultaten van een studie die eind vorige week werd gepubliceerd. Viroloog Emmanuel André noemt de resultaten van de Britse studie "een reden tot hoop".
Lees verder

Vadis Odjidja mikt met AA Gent op de beker én sterke finish in de competitie: "We zijn nog te braaf"
Wat hebben ze Vadis Odjidja gemist bij AA Gent. Invalbeurten volstonden de voorbije weken al om beslissend te zijn voor de Buffalo's. In moneytime is hij weer helemaal klaar voor het grote werk.
Lees verder

Waarom wil Club naar de beurs? En is het slim om te beleggen in blauw-zwart? Al uw vragen beantwoord
Club Brugge wil naar de beurs. Dat bevestigt blauw-zwart nu ook zelf. Groot gelijk, zeggen economen, want daar kan de competitieleider gewoon een zak gratis geld ophalen. Gaan andere clubs hun voorbeeld volgen? En vooral: is het slim om aandelen te kopen van blauw-zwart? Beursexpert Pascal Paepen en sporteconoom Thomas Peeters beantwoorden 7 prangende vragen.
Lees verder

Ben jij geboren in de nineties? Dan ben je misschien een zillennial
Eerst hadden we de babyboomers, daarna kwamen de millennials en Gen-Z. En bij de komst van elke nieuwe generatie ontstaat er een kloof waarbij de jongeren zich afzetten tegen de ouderen. Maar wat als je het gevoel hebt dat je ertussen valt? Dat je je kunt identificeren met verschillende groepen en niet echt bij eentje thuishoort? Dat kan, want er gaan meer stemmen op dat er nóg een extra onderverdeling is: de zillennials.
Lees verder

Nederlandse sekswerkers protesteren: "Behandel ons zoals andere contactberoepen"
Nederlandse sekswerkers verzamelden aan het parlement in Den Haag. Ze protesteren tegen de coronamaatregelen. Sekswerkers mogen nog altijd niet aan de slag en velen hebben geen toegang tot noodsteun. Dat zorgt voor schrijnende situaties. "Mensen worden uit hun huis gezet omdat ze de huur niet kunnen betalen. Sommigen zijn al uit het leven gestapt omdat ze echt geen uitweg zagen," vertelt Moira Mona, organisator van de betoging.
Lees verder