Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 maart 2021

Treinverkeer verstoord tussen Brugge en Gent

Treinverkeer verstoord tussen Brugge en Gent

Door dringende werken bij Infrabel ter hoogte van Oostkamp is het treinverkeer verstoord tussen Gent en Brugge. Er rijden vervangbussen tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge. Tussen Brugge en Zeebrugge-Dorp rijden vervangtreinen.

Lees verder

David Goffin klimt na titel in Montpellier naar veertiende plaats op wereldranglijst

David Goffin ziet zijn toernooizege in Montpellier vertaald in een plaats winst op de nieuwe ATP-ranking. De Luikenaar staat veertiende. Elise Mertens moet maandag een plaatsje inleveren in de nieuwe wereldranglijst van het vrouwentennis, en staat nu achttiende.

Lees verder

Nieuw spoor in onderzoek Bende van Nijvel: speurders nemen zeldzaam geweer in beslag

De speurders in het Bendeonderzoek hebben in een West-Vlaamse zaak een ingram-machinepistool in beslag genomen. De Bende van Nijvel heeft indertijd zo'n wapen gebruikt bij zijn overvallen. Het federaal parket bevestigt de zoekactie en zegt dat het op zoek is naar álle ingrams die in 1985 in ons land circuleerden.

Lees verder

Drie chalets in vakantiepark Hengelhoef volledig uitgebrand

In het vakantiepark Hengelhoef in Houthalen-Helchteren zijn maandagochtend drie vakantiechalets volledig uitgebrand. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Duizenden gezinnen geëvacueerd voor ontploffing WOII-bom

In de Britse stad Exeter is zaterdag een bom uit de tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Zo'n 2.600 gezinnen in een straal van 400 meter rond de bom moesten in veiligheid worden gebracht. Bekijk beelden van de enorme ontploffing in bovenstaande video.

Lees verder

Tiger Woods reageert voor het eerst zelf na crash, nadat topgolfers golficoon steunen met specifieke outfit

Tiger Woods wordt na zijn zware auto-ongeluk overstelpt door steunbetuigingen van fans en collega's en dat doet hem veel deugd.

Lees verder

Orban dreigt partij uit Europese groep te halen

De Europese centrumrechtse groep EVP worstelt al even met het lidmaatschap van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Orban, omwille van zijn twijfelachtige omgang met de rechtsstaat. Met nieuwe regels wil de EVP Fidesz aan de deur zetten. Dan vertrekt Orban liever zelf.

Lees verder

Twintiger, geen zorgpersoneel en toch al gevaccineerd

Om de gaatjes in de centra te vullen, wordt de volgorde weleens op zijn kop gezet.

Lees verder

Belgische economie toch gekrompen in vierde kwartaal

De Belgische economie is in de laatste drie maanden van vorig jaar dan toch niet gegroeid zoals gedacht, maar wel gekrompen. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Nationale Bank. Over het volledige jaar werd de economie 6,3 procent kleiner.

Lees verder

Patiënten gebruiken corona-app amper om contacten te alarmeren

Slechts 37 procent van de covid-patiënten die de Coronalert-app hebben staan, drukken na een positieve test op de knop waarmee hun contacten het bericht krijgen dat ze een risicocontact hebben gehad. 'Daar situeert zich een probleem', vindt Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.

Lees verder

Politie valt binnen bij FC Barcelona, oud-voorzitter Bartomeu zou zijn aangehouden

Zes dagen voor de voorzittersverkiezingen bij FC Barcelona is de Spaanse politie maandag binnengevallen bij de voetbalclub. De ordediensten voeren huiszoekingen uit naar financiële wanpraktijken bij de Catalanen en daarbij zou vooral de afgetreden voorzitter Josep Bartomeu in het vizier worden genomen.

Lees verder

Derde gezondheidsminister moet opstappen in Latijns-Amerika

Na Argentinië en Peru verliest ook Ecuador haar minister van Volksgezondheid aan een vaccinatieschandaal. Juan Carlos Zevallos gaf zijn ontslag nadat bekend werd dat hij vooraanstaanden aanbood voor te steken in de vaccinatierij.

Lees verder

Weduwe Chadwick Boseman geeft emotionele speech tijdens Golden Globes

Chadwick Boseman is zondag postuum uitgeroepen tot beste filmacteur bij de Golden Globes, zes maanden nadat zijn dood op 43-jarige leeftijd fans over de hele wereld schokte. Boseman, vooral bekend van de superheldenfilm Black panther, kreeg de prijs voor zijn rol in het jazzdrama Ma Rainey's black bottom. Zijn weduwe, Simone Ledward Boseman, hield een hartverscheurende toespraak terwijl ze de prijs namens Boseman in ontvangst nam.

Lees verder

Borlées verdedigen Europese titel op 4x400m: 'Grote kampioenschappen, daar leven wij voor'

Donderdag gaat in het Poolse Torun het EK atletiek indoor van start. De broers Borlée verdedigen er met de 4x400m hun Europese titel, en Dylan Borlée neemt ook individueel deel aan de 400m.

Lees verder

Prins Philip overgebracht naar ander ziekenhuis voor tests

De Britse prins Philip (99) is naar een ander ziekenhuis overgebracht. Daar zal hij verder behandeld worden voor een infectie en een hartaandoening.

Lees verder

Nicolas Sarkozy veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik

De correctionele rechtbank in Parijs heeft de Franse ex-president Nicolas Sarkozy (66) veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik in de 'afluisteraffaire'. Hij krijgt drie jaar cel, waarvan een jaar effectief.

Lees verder

Luxejacht ramt aanlegsteiger na storing

Door een computerstoring aan boord van een jacht voer deze de haven niet uit, maar ramde de luxeboot de aanlegsteiger. Er vielen geen gewonden.

Lees verder

VN-experts eisen internationaal onderzoek naar vergiftiging Navalny

Twee mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de vergiftiging van Kremlin-criticus Aleksej Navalny. Volgens de experts wijst alles voorlopig op 'een zeer waarschijnlijke betrokkenheid' van overheidsmedewerkers.

Lees verder

Europese vaccinpas kan tegen zomer klaar zijn

De Europese Commissie doet deze maand nog een wetgevend voorstel voor de invoering van een digitale vaccinpas voor de zomer. Die moet het reizen binnen de EU en buiten de EU voor werk en vakantie makkelijker maken.

Lees verder

Vissen sterven massaal door extreme koudegolf

In een baai in de Amerikaanse staat Texas drijven duizenden dode vissen aan het wateroppervlak. Het water was er te lang te koud voor het zeeleven.

Lees verder

Twee jaar met uitstel gevraagd voor Gentse student die filmde in douches home

Het openbaar ministerie heeft twee jaar celstraf met uitstel gevorderd tegen de bewoner van studenthome Vermeylen van de UGent die in 2018 op heterdaad betrapt werd toen hij in de gemeenschappelijke doucheruimtes een studente filmde met zijn gsm. De man moet zich verantwoorden voor het maken van naaktbeelden van twaalf meisjes en het bezit van kinderporno.

Lees verder

Halle laat Leopold II staan, maar haalt hem van zijn sokkel

Het schepencollege van de Vlaams-Brabantse stad Halle heeft beslist om twee koloniale beelden in het Albertpark te laten staan, waaronder een borstbeeld van Leopold II. De beelden krijgen meer duiding en een nieuwe ruimtelijke aankleding.

Lees verder

Gent zwakt verbod versterkte muziek al af

Al na enkele dagen zwakt Gent het verbod op het afspelen van elektronisch versterkte muziek af. Dat is tot 1 april enkel nog tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens verboden.

Lees verder

Zuurstofspoeling waardeert donorlevers op

Door donorlevers voorafgaand aan een transplantatie machinaal te spoelen met een zuurstofrijke koelvloeistof, ontstaan minder complicaties na transplantatie.

Lees verder

Japan vraagt China te stoppen met anale covid-tests: 'Psychologisch schadelijk'

De Japanse regering heeft aan China gevraagd om niet langer anale wissers te gebruiken om landgenoten te testen op het coronavirus als ze het land binnenkomen.

Lees verder

Vaccins Pfizer en AstraZeneca doen kans op ziekenhuisopnames tachtigplussers met tachtig procent dalen

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca laten de kans op ziekenhuisopnames door covid-19 al na het toedienen van één dosis met tachtig procent dalen bij de tachtigplussers. Dat blijkt maandag uit gegevens van de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE), op basis van de vaccinatiecampagne in Engeland.

Lees verder

Shortlist Libris Literatuurprijs bekend

Zes boeken maken nog kans op de Libris Literatuurprijs, die op 10 mei wordt uitgereikt.

Lees verder

'Liefde voor muziek': perfect gespeeld, maar steriel

'Liefde voor muziek' op VTM is al aan zijn zevende jaargang toe. In dit seizoen zijn de artiesten die elkaars nummers coveren Willy Sommers, Geike Arnaert, Tourist LeMC, Cleymans & Van Geel, Ronny Mosuse, Bert Ostyn en Emma ­Bale.

Lees verder

OH Leuven stuurt Antwerp zonder punten naar huis

OH Leuven blijft in de running voor de top vier en de bijhorende plaats in Play Off 1. Dankzij de zege thuis tegen Antwerp staan de Leuvenaren knap zesde op amper drie punten van Genk en Oostende. Antwerp blijft tweede.

Lees verder

Onze partijen zijn verslaafd aan geld (en macht)

De mooie blanco cheque voor wit konijn Sihame El Kaouakibi bij Open VLD heeft de schijnwerpers opnieuw op de partijfinanciering gericht. Want geld: dat hebben onze partijen, veel meer dan ze nodig hebben. Wetstraatwatcher Guy Tegenbos pleit voor een 'ontwenningskuur voor onze partijen'.

Lees verder

Stereotiepe grap over Aziaten in Thuis 'door mazen van het net geglipt'

Humor is subjectief. Maar dat sommige moppen not done zijn, ontging de schrijvers van Thuis afgelopen vrijdag.

Lees verder

Na de ziekenhuisopnames dalen nu ook covid-doden uit woonzorgcentra

Sinds het gros van de rusthuisbewoners ingeënt is, is ook de covid-19-ziektelast gevoelig afgenomen.

Lees verder

Ziekenhuisopnames en besmettingen blijven toenemen, aantal overlijdens in dalende lijn

In de Belgische ziekenhuizen zijn momenteel 1.936 coronapatiënten opgenomen. Dat blijkt uit gegevens op het dashboard van Sciensano. De bezetting blijft toenemen: twee weken geleden waren ruim 300 bedden minder ingenomen.

Lees verder

Angelina Jolie verkoopt schilderij van Winston Churchill voor recordprijs

Een schilderij van de hand van de voormalige Britse premier Winston Churchill is voor een recordbedrag van 8,3 miljoen pond (9,6 miljoen euro) geveild. Dat meldt het veilinghuis Christie's. Actrice Angelina Jolie verkocht het werk. De koper zou een Belg zijn.

Lees verder

Nog even lenteweer

Het wordt dinsdag opnieuw zonnig en zacht, met plaatselijk mogelijk 17 graden. Dat zegt het KMI. Vanaf donderdag wordt het frisser.

Lees verder

Honderden ontvoerde schoolmeisjes vrijgelaten in Nigeria

De honderden schoolmeisjes die in de nacht van donderdag op vrijdag waren ontvoerd uit een internaat in Jangebe, in het noordwesten van Nigeria, zijn weer vrij. Dat heeft gouverneur Bello Matawalle aangekondigd.

Lees verder

Eigenaars van zonnepanelen zijn overschotten kwijt

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter zijn hun opgebouwde overschotten aan elektriciteit kwijt. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG bevestigd.

Lees verder

Hier wordt in 2021 gewerkt op en langs Vlaamse snelwegen

Aan 38 locaties op en langs Vlaamse snelwegen – van Aalbeke tot Turnhout – wordt het komende jaar gewerkt. 'Heel wat autosnelwegen hebben nood aan investeringen in onderhoud, meer verkeersveiligheid, doorstroming en capaciteit', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Er zullen onder meer 52 kilometer vernieuwde weg en 13 kilometer geluidsschermen aangelegd worden. De meeste hinder wordt verwacht in Brugge, Zeebrugge, Westerlo en rondom Leuven. Het kostenplaatje: 205 miljoen euro.

Lees verder