Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 23 maart 2021

Nieuwe corona­variant ontdekt in ons land

Nieuwe corona­variant ontdekt in ons land
Lees verder

Panda valt verzorger aan in Pairi Daiza

Reuzenpanda Tian Bao heeft zaterdag in het dierenpark Pairi Daiza onverwacht een verzorger aangevallen. De man raakte zwaargewond. Bezoekers hebben niets van het incident gemerkt.

Lees verder

Proces tegen tweede in China opgepakte Canadees van start gegaan

In de Chinese hoofdstad Peking is maandagochtend plaatselijke tijd het proces van start gegaan tegen een Canadees die al twee jaar wordt vastgehouden. Dat heeft een verantwoordelijke van de Canadese ambassade gemeld. De man wordt door China beschuldigd van spionage.

Lees verder

Weyts: 'Bijkomende maatregelen onderwijs gelden maar voor twee weken'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beseft dat de extra coronamaatregelen opnieuw veel vragen van het onderwijspersoneel. 'Maar als we de luxe hebben die keuze te mogen maken, dan laten we de kinderen toch naar school gaan?', zegt hij in De Ochtend. 'Kijk naar het buitenland, daar gebeurt het niet, daar zitten de kinderen gewoon thuis'. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lijkt alvast positief over de nieuw voorgestelde maatregelen.

Lees verder

Nieuwe corona­variant ontdekt in ons land

Onderzoekers van de universiteiten van Luik en Leuven hebben een nieuwe variant ontdekt van het coronavirus. De variant heeft de classificatie B.1.214.2 gekregen en als codenaam Spike Insertion (SI).

Lees verder

Beursgang waardeert Deliveroo boven de 10 miljard euro

Deliveroo trekt naar de beurs aan 3,90 tot 4,60 pond per aandeel. Dat geeft het bedrijf een geschatte beurswaarde tot 8,8 miljard pond (10,3 miljard euro). Dat meldt de maaltijdkoerierdienst maandag.

Lees verder

Slachthuis Verbist beboet ondanks nietigverklaring undercoverbeelden Animal Rights

Slachthuis Verbist uit Izegem en de 76-jarige uitbater zijn maandag door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor inbreuken op dierenwelzijn. De undercoverbeelden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights zijn wel nietig verklaard.

Lees verder

Organiseren van lockdownfeestje kost Westerlo-speler Tuur Dierckx één maand cel: 'Voetballers beseffen ernst pandemie niet'

De politierechtbank in Antwerpen heeft KVC Westerlo-voetballer Tuur Dierckx veroordeeld tot een maand cel en 800 euro boete voor het organiseren van een lockdownfeestje in zijn appartement. Zijn advocaat vergoelijkte dat voetballers door hun situatie niet allemaal beseffen dat het nodig is hun contacten te beperken.

Lees verder

Spectaculaire luchtbeelden tonen lavastroom IJslandse vulkaan

Afgelopen weekend bleef de IJslandse vulkaan Fagradalsfjall lava spuwen. De vulkaan op het schiereiland Reykjanes bevindt zich ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De IJslandse overheid heeft intussen het vliegverkeer stilgelegd, waardoor er geen vliegtuigen meer kunnen opstijgen of landen op de internationale luchthaven Keflavik.

Lees verder

Trump start eigen sociaal netwerk

Donald Trump keert over enkele maanden terug op sociale media. En wel met een eigen netwerk. Dat hebben zijn getrouwen verteld aan Fox News.

Lees verder

Rutte kijkt naar afsplitsing Forum voor Democratie voor regeringsvorming

De ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte is maandagochtend als eerste op gesprek bij verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Hij zegt 'serieus te willen kijken' naar een coalitie met daarin JA21, een nieuwe partij die bestaat uit oud-leden van Thierry Baudets Forum voor Democratie.

Lees verder

Nederlanders feesten alsof het 2019 is

Dit weekend vonden in Nederland twee festivals plaats op het Lowlands-terrein. Het was het nieuwste experiment van Fieldlab, dat onderzoekt hoe evenementen ondanks corona veilig kunnen verlopen. Publiek en artiesten vergaten de onwennigheid al snel.

Lees verder

Live | Volg de herdenkingsplechtigheid voor slachtoffers van terreur

Vandaag is het vijf jaar geleden dat ons land werd getroffen door dodelijke aanslagen in Zaventem en Brussel. Om 12.10 uur kunt u hier de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers live volgen, met een speech van premier Alexander De Croo.

Lees verder

148 gedetineerden moeten in Belgische cel op de grond slapen

Het aantal gedetineerden dat op een matras op de grond moet slapen, is opnieuw gestegen naar 148. Dat blijkt uit cijfers die senator Annick Lambrecht (Vooruit) heeft opgevraagd bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Volgens Lambrecht gaat het om een 'recordcijfer'. De Vooruit-politica spreekt van een 'onaanvaardbare' en 'gevaarlijke' situatie.

Lees verder

EU bereidt sancties tegen Myanmarese junta voor

De Europese Unie gaat sancties uitvaardigen tegen elf vertegenwoordigers van het Myanmarese regime die verantwoordelijk geacht worden voor de militaire staatsgreep en geweld tegen betogers. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag aangekondigd, bij de start van een ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees verder

EU sanctioneert China voor het eerst in dertig jaar voor schenden mensenrechten

De Europese Unie legt een aantal verantwoordelijken voor de onderdrukking van de Oeigoeren een inreisverbod op. Het gaat om de eerste maatregelen van Europa tegen China voor het schenden van mensenrechten sinds het neerslaan van de opstand op het Tiananmenplein in 1989.

Lees verder

Eieren lopen voor De Croo

'Dat iedereen voor eigen deur veegt', zegt een geïrriteerde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Met die woorden stelt hij de facto het beslissingsmodel voor de coronamaatregelen in vraag. Want de voorbije maanden keerden de federale overheid en regio's samen voor alle deuren.

Lees verder

Balkon ingestort in Luik: twee doden

In Luik is zondag een balkon van een gebouw in de boulevard de la Constitution ingestort. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Lees verder

Steeds meer vraagtekens rond doorgaan Parijs-Roubaix: 'De lucht ziet er iets minder blauw uit'

Gaat Parijs-Roubaix dit jaar wel door of niet? Die vraag klinkt steeds luider nadat de regio Hauts-de-France, in Noord- Frankrijk waar de aankomstplaats van de klassieker ligt, vier weken in lockdown is gegaan. Michel Lalande, de lokale prefect, kwam maandag niet met een verlossend antwoord.

Lees verder

Dries Mertens bereikt nieuwe mijlpaal in Serie A

Dries Mertens heeft alweer een nieuwe mijlpaal bereikt in de Serie A. De Rode Duivel scoorde zondagavond respectievelijk zijn 99ste en 100ste goal in de Italiaanse Serie A: al die goals scoorde hij uiteraard voor Napoli, waar hij al sinds 2013 speelt.

Lees verder

Vlaamse regering verdeeld over prioritair vaccineren leerkrachten

Weyts is voor een prioritaire vaccinatie voor leerkrachten en zit daarmee op een andere golflengte dan Beke. 'Geen dringend probleem', luidt het op het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).

Lees verder

Lukaku mag naar België reizen, maar mag hij ook voetballen?

Bij Inter, de Italiaanse voetbalclub van Romelu Lukaku waar vorige week vier spelers positief testten op het coronavirus, zijn geen nieuwe besmettingen vastgesteld. Het is echter nog niet duidelijk of Lukaku deze week mag aantreden met de Rode Duivels in de wedstrijden in de voorronde voor het WK 2022.

Lees verder

Huis drijft weg en dieren zitten vast door overstromingen in Australië

Maandag zijn opnieuw duizenden mensen geëvacueerd in het westen van de Australische stad Sydney en aan de noordoostkust van de staat New South Wales. In totaal moesten al meer dan 18.000 mensen hun woningen verlaten en het regent maandag nog steeds zwaar in de staat. Niet alleen de inwoners, maar ook de dieren komen daardoor in de problemen.

Lees verder

Blankenberge schrapt alle grote evenementen tot eind augustus: 'Zijn vorig jaar nog niet vergeten'

Blankenberge schrapt alle zomerse evenementen, en dat tot de bloemencorso van 29 augustus. Door de slabakkende vaccinatiecampagne focust het stadsbestuur zich in juli en augustus vooral op beleving en evenementen die wel coronaproof kunnen. 'We zijn nog niet vergeten wat vorige zomer is gebeurd', verwijst burgemeester Dumery (N-VA) naar de relletjes die daar toen plaatsvonden.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Drastische maatregelen, zoals lockdown, kunnen nodig zijn'

De coronacijfers blijvens tijgen en dat baart de experts zorgen. Om de stijgende curve te doen dalen, pleiten de experts voor meer maatregelen.

Lees verder

Proces tegen Ikea Frankrijk gaat van start

Het proces tegen de Franse tak van Ikea, die terechtstaat voor spionage bij werknemers en sollicitanten, is maandag van start gegaan voor de correctionele rechtbank van Versailles.

Lees verder

Ritzege en leiderstrui voor Andreas Kron in Ronde van Catalonië

Andreas Kron (Lotto-Soudal) heeft de eerste etappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven.

Lees verder

KI buigt zich vanaf 11 mei over doorverwijzing verdachten aanslagen 22 maart 2016

De zaak van de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek zal vanaf 11 mei behandeld worden door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Dat meldt Thierry Werts, persmagistraat van het Brusselse hof van Beroep.

Lees verder

EU en België verwerpen Chinese sancties tegen parlementsleden

De Europese Unie en België verwerpen de Chinese sancties tegen parlementsleden en academici omwille van hun kritiek op de situatie van de Oeigoeren in de autonome regio Sinkiang. 'Onaanvaardbaar', reageerde de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell maandag. De Belgische minister Sophie Wilmès heeft de Chinese ambassadeur in België geconvoceerd, zo vernam Belga.

Lees verder

Vier tieners die 'gewelddadige acties' wilden plegen opgepakt

Recent zijn er vier minderjarigen opgepakt die de intentie hadden om gewelddadige acties te plegen. Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maandag in het VTM Nieuws.

Lees verder

Twitter-topman verkoopt eerste tweet voor 2,9 miljoen dollar

Jack Dorsey, één van de stichters en huidig topman van Twitter, heeft zijn eerste tweet verkocht voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro).

Lees verder

WHO: 'Ongelijke toegang tot vaccins is "grotesk" en neemt toe'

De ongelijkheid bij de toegang tot coronavaccins tussen rijke en arme landen wordt 'steeds groter' en zelfs 'grotesk'. Dat heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, maandag gezegd.

Lees verder

Tuberculose dodelijkste infectieziekte na covid-19

Tuberculose (tbc) was afgelopen jaar de dodelijkste infectieziekte na covid-19 in Europa en Centraal-Azië. Dat stellen het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) in Stockholm en de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Kopenhagen vast.

Lees verder

Meer patiënten belanden op intensieve zorg

Liefst 426 nieuwe covid-patiënten zijn afgelopen weekend opgenomen in een ziekenhuis. Zaterdag was er met 243 opnames een nieuwe piek. Een aantal ziekenhuizen meldt ook meer jongere patiënten.

Lees verder

China brengt 8 van de 'Hongkong 12' terug naar Hongkong

Twaalf activisten uit Hongkong werden vorig jaar onderschept door Chinese authoriteiten toen ze naar Taiwan probeerden te vluchten. Acht van hen zijn nu terug naar Hongkong gebracht.

Lees verder

Hebben wij Syrië in de steek gelaten?

Syrië is helemaal stukgeschoten. In de oorlog die nu al tien jaar duurt, kwamen 400.000 mensen om, onder wie 22.000 kinderen. 12 miljoen Syriërs verlieten hun woning en sloegen op de vlucht. Iran, Rusland, Turkije... Allen mengden ze zich in het conflict. En wij? Hadden wij meer moeten doen om Syrië en zijn inwoners te helpen?

Lees verder

Schietpartij in winkelcentrum in Colorado: 'Tien doden, onder wie politieagent, verdachte opgepakt'

In de Amerikaanse studentenstad Boulder, nabij Denver in Colorado, zijn tien doden gevallen bij een schietpartij in een winkelcentrum. Politie en justitie bevestigen dat onder de overledenen bij de 'vreselijke massaschietpartij' een politieagent is. Eén verdachte is opgepakt. Uren nadat burgers gevraagd werd om binnen te blijven wegens een 'actieve schutter', meldde de politie dat het gevaar geweken is.

Lees verder

Kritiek op Biden voor 'lakse aanpak' van situatie aan Mexicaanse grens

De administratie van Joe Biden heeft te kampen met groeiende kritiek over de aanpak van de situatie aan de zuidelijke grens met Mexico. De Amerikaanse president stuurde maandag een team van adviseurs naar Mexico en Centraal-Amerika om een 'humane oplossing' uit te werken voor de groeiende instroom van illegale migranten in de VS.

Lees verder

Overstromingen aan Australische oostkust breiden uit, meer evacuaties mogelijk

De overstromingen aan de Australische oostkust zijn uitgebreid. Nog eens 15.000 omwonenden zijn gewaarschuwd voor een mogelijke evacuatie.

Lees verder

Meer dan 4.000 nieuwe besmettingen per dag

Het aantal besmettingen blijft verder stijgen naar meer dan 4.000 nieuwe coronagevallen per dag. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Topman De Voorzorg maand langer in de cel

Tony Coonen, de Limburgse topman van mutualiteit De Voorzorg, en vastgoedmakelaar Daan M., moeten nog een maand langer in de cel blijven. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen beslist.

Lees verder

Israëliërs trekken voor vierde keer in twee jaar naar stembureau

Kan Netanyahu een nieuwe termijn binnenhalen? Israël is verdeeld en trekt voor de vierde keer in twee jaar naar het stembureau. Als Netanyahu zijn premierschap verliest, dreigt een corruptieproces.

Lees verder

Duitsland voert begin april strenge lockdown in: #WirBleibenZuHause

Duitsland gaat begin april in een strenge lockdown. Van 1 tot 5 april, tijdens het Paasweekend, zal het openbare leven in het land grotendeels stilliggen om het stijgende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Lees verder