Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 maart 2021

Mag ik nog op weekend met mijn bubbel? En komen er nog examens in het middelbaar? Alle mogelijke antwoorden op uw vra...

HLN
Mag ik nog op weekend met mijn bubbel? En komen er nog examens in het middelbaar? Alle mogelijke antwoorden op uw vragen na het Overlegcomité
We werden weer overspoeld met vragen na het Overlegcomité en de daaropvolgende persconferentie. Wat met buitenschoolse activiteiten? Mag ik nog op weekend naar een vakantiepark met mijn bubbel? En wat met de examens? We beantwoorden uw vragen naar best vermogen.
Lees verder

Deze drie jonge gezinnen leggen uit hoe ze de coronapuzzel leggen in de paasvakantie: "Verloren week voor kinderen met leerachterstand"
Kleuters mogen vanaf volgende week nog naar school, voor hun broertjes en zusjes uit het basisonderwijs start de paasvakantie een week vroeger. Maar wat is er nu mogelijk behalve een uitje naar zee, een bezoekje aan de dierentuin en wandelen? Vinden ouders opvang als ze moeten werken? We vroegen het drie jonge gezinnen.
Lees verder

KOERS KORT. GP Criquielion geannuleerd door coronavirus
De GP Criquielion (1.2), die op 16 mei zou plaatsvinden, is geannuleerd vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. In 2020 kon de wielerwedstrijd omwille van dezelfde reden evenmin doorgaan.
Lees verder

"Een op de drie thuiswerkers in pyjama naar digitale meetings"
De coronapandemie heeft heel wat mensen plots naar thuiswerk en naar een digitalere werkomgeving gekatapulteerd. Teams- en andere Zoom-meetings zijn al sinds maart niet meer weg te denken uit het professionele leven. Uit een peiling van YouGov/Otter.ai blijkt dat bijna een op de drie het voorbije jaar in pyjama op zo'n virtuele vergadering verscheen. Een op de tien droeg zelfs helemaal geen broek.
Lees verder

Coordinatoren vaccinatiecentra ontstemd over nieuwe uitnodigingsbrief: "Hoop valse verwachtingen, flater van jewelste"
De vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn bijzonder boos over de manier waarop het Agentschap Zorg en Gezondheid de nieuwe uitnodigingsbrief voor de vaccinatie heeft uitgerold. Daarin staat nu dat inwonende 65-plussers gewoon mee gevaccineerd worden, terwijl dat enkel onder beperkte voorwaarden kan. Verschillende centra worden overspoeld met telefoontjes van burgers, zonder dat ze op de hoogte waren van de wijziging. "Het zou toch fijn zijn moest hier op voorhand over nagedacht kunnen worden", klonk het vanmiddag op een overleg.
Lees verder

INTERVIEW. Onderwijsexpert Wouter Duyck streng nu scholen sluiten: "Er is niet eens een plan om leerachterstand weg te werken"
"Het onderwijs betaalt nu de prijs voor de hoera-stemming van drie weken geleden: met meer voorzichtigheid had deze schoolsluiting vermeden kunnen worden." Professor cognitieve psychologie en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) is streng, nu de scholen alweer sluiten en leerlingen dus nog meer achterstand zullen oplopen. Maar hoe werk je dat dan weg? "In Groot-Brittanië is meer dan 1 miljard euro uitgetrokken om de leerachterstand weg te werken. In Nederland zelfs 6 miljard. En bij ons? Er is niet eens een plan."
Lees verder

Loting WK snooker levert nieuwe clash tussen snookerlegendes Hendry en White op
De loting voor het wereldkampioenschap snooker heeft een nieuwe clash tussen Stephen Hendry (WS-127) en Jimmy White (WS-83) opgeleverd. De snookerlegendes treffen elkaar op 6 april in de eerste kwalificatieronde.
Lees verder

SHOWBITS. Belle Perez vrolijkt haar volgers op en 'High School Musical'-actrice Ashley Tisdale is mama geworden
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Voor kapsalon Perlette komt sluiting vier weken na opening: "Erg frustrerend"
Vier weken zijn ze open geweest, en de drie kapsters van kapsalon en nagelstudio Perlette in Kuurne mogen -net als al hun collega's- alweer sluiten. Ze zijn er het hart van in.
Lees verder

Kapsalon Perlette ging pas vier weken geleden open, en moet nu alweer dicht: "We zijn heel erg gefrustreerd'
Vier weken zijn ze open geweest, en de drie kapsters van het pas geopende kapsalon en nagelstudio Perlette in Kuurne mogen -net als al hun collega's- alweer sluiten.
Lees verder

Chinese sancties tegen H&M, omdat modeketen katoen uit Xinjiang weigert
China heeft vandaag vergeldingsmaatregelen genomen tegen de Zweedse modeketen H&M, nadat die vorig jaar besliste om niet langer katoen uit de provincie Xinjiang te gebruiken. In die provincie leven veel Oeigoeren in "heropvoedingskampen".
Lees verder

LIVE. Lessen worden opgeschort, maar wat betekent dat? Vandenbroucke: "Niet de bedoeling dat er geen onderwijs wordt gegeven"
Het Overlegcomité heeft beslist dat kappers en niet-essentiële contactberoepen opnieuw de deuren moeten sluiten. Een bezoek aan niet-essentiële winkels kan enkel op afspraak. Op de kleuterklassen na gaan ook de scholen volgende week dicht, al gaan de examens van volgende week wél nog door. Experts zijn tevreden met de 'paaspauze' van vier weken, maar er klinkt ook veel kritiek. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

Femke en Tobias uit 'Huis Gemaakt' ervaren hoe slopend verbouwen is: "Elke dag is pijnlijk"
Vroeger deden ze op hoog niveau aan gymnastiek en atletiek, nu staan Femke en Tobias, allebei 23, zich in het zweet te werken met een hamer en drilboor in het VTM-programma 'Huis Gemaakt'. Hun droom: straks eindelijk gaan samenwonen. En daar hebben ze veel voor over: "We zijn heel competitief ingesteld. Dat komt soms niet zo sympathiek over op het scherm."
Lees verder

Tomorrowland maakt nieuwe datum wintereditie bekend en viert dat met exclusieve dj-set vanop Alpe d'Huez
Goed nieuws voor wie fan is van de combinatie sneeuw en muziek: in 2022 komt er een tweede editie van Tomorrowland Winter. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Om dat te vieren kunnen we donderdag genieten van een exclusieve dj-set.
Lees verder

Arrestatie na vondst van verdacht object in residentie van Britse koningin
Na de vondst van een "verdacht object" in de officiële residentie van koningin Elizabeth II (94) in Schotland heeft de politie een man opgepakt. Een ploeg van de ontmijningsdienst rukte uit en beveiligde de omgeving, zo deelde de politie vandaag mee. Verdere details gaven de autoriteiten niet meteen, ook niet of het om springstof ging die op scherp stond.
Lees verder

Marc Noppen ziet mogelijkheden in nieuwe maatregelen: "Werk maken van de acceleratie van het vaccinatieprogramma"
Nu hij de druk in zijn ziekenhuis flink ziet toenemen, komt het extra pakket coronamaatregelen geen dag te vroeg voor UZ Brussel-CEO Marc Noppen. De ziekenhuisdirecteur reageert opgelucht op de verstrengingen. Hij noemt de beslissing "positief en moedig".
Lees verder

REPORTAGE. De telefoon bij de kapper stopt niet met rinkelen na het Overlegcomité: "Klanten slaan in paniek"
Nog geen zes weken maakten hun scharen en verfborstels overuren of het zit er alweer op voor de kappers. Voor de derde keer in een jaar tijd moeten ze de deuren sluiten. Wij gingen op bezoek bij kapsalon Cleos in Kortrijk, waar de agenda voor de komende dagen op twee uur tijd volledig volliep. "Én mijn vrienden moeten missen én een slecht kapsel? Liever niet."
Lees verder

"I will kill you": TikTokster Tyra (19) zomaar aangevallen in station van Oostende
In het station van Oostende is TikTokster Tyra Deloof (19) uit Roeselare dinsdagavond het slachtoffer geworden van agressie. Ze was aan het wachten op haar trein toen ze samen met een vriendin zonder reden geslagen en geschopt werd. "Ik leef nog, maar zal aangifte doen", stelde ze achteraf haar volgers gerust.
Lees verder

Strengere straffen voor wie telewerkregels niet naleeft
Het Overlegcomité zal de regels op telewerk sterker controleren en de sancties voor bedrijven die ze niet naleven ook opdrijven. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd na afloop van het overleg met de verschillende regeringen. De straffen kunnen gaan tot de sluiting van bedrijven die de regels aan hun laars lappen.
Lees verder

Zwarte Muppets vertellen kinderen over ras en racisme
Maak kennis met de 5-jarige Wesley Walker en zijn papa Elijah. Deze Muppets uit Sesamstraat spelen de hoofdrol in een nieuwe serie waarin aan kinderen wordt verteld over ras en racisme. In de eerste aflevering 'Explaining Race' leggen de vader en zoon aan Elmo uit waarom hun huid een andere kleur heeft dan zijn rode vacht.
Lees verder