Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 maart 2021

LIVE. Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum

HLN
LIVE. Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum
In Vlaanderen schakelt de vaccinatiecampagne tegen het nieuwe coronavirus deze week een versnelling hoger. Er zullen zo'n 129.489 spuitjes met een vaccin tegen Covid-19 worden toegediend. Ter vergelijking: vorige week werden er 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen. Ondertussen klinkt de roep om een éénprikstrategie steeds feller. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Nog meer goed nieuws voor Club: ook Vanaken en Lang sluiten opnieuw aan
Opluchting bij Club Brugge: Philippe Clement, Hans Vanaken, Noa Lang, Stefano Denswil en Matej Mitrovic testten niet langer positief op Covid-19. Zij zijn opnieuw inzetbaar.
Lees verder

Tourwinnaar Tadej Pogacar blijft nog zeker tot 2026 bij UAE
Nog geen jaar na de vorige verlenging heeft UAE-Team Emirates het contract van Tadej Pogacar (22) opnieuw opengebroken. De Sloveense Tourwinnaar blijft nu minstens tot 2026 bij de ploeg uit de Emiraten.
Lees verder

Het beste van twee werelden: pyjama-kostuums voor tijdens Zoom-vergaderingen
In 2020 werd werken van thuis de standaard. De pandemie bracht ettelijke Zoom-meetings met zich mee, vanuit onze veilige thuishaven weliswaar. We werden koningen in het koppelen van het aangename aan het noodzakelijke. Een comfortabele jogging- of pyjamabroek en pantoffels combineerden we slim met een deftige bloes of hemd. En niemand aan de andere kant van het scherm die iets vermoedde. Een Japans bedrijf heeft een manier gevonden om daar nu munt uit te slaan: pyjama-kostuums. Zoom, but make it comfy!
Lees verder

Meer dan kwart miljoen nieuwe vaccins geleverd deze week
Er zullen in ons land deze week meer dan een kwart miljoen nieuwe vaccins toekomen. Dat blijkt uit een nieuwe update van de taskforce Vaccinatie. Het gaat om een kleine 115.000 Pfizer/BioNTech-vaccins, en - volgens de voorlopige planning - net geen 150.000 AstraZeneca-dossisen. Moderna levert pas volgende week een nieuwe lading.
Lees verder

"Bitcoin zit op kantelpunt: brede acceptatie ofwel speculatieve implosie"
Volgens de Amerikaanse Citibank is bitcoin op een kantelpunt gekomen. Analisten denken dat de cryptomunt kan uitgroeien tot een betaalmiddel in de internationale handel. Toch is de toekomst onzeker. "Ofwel volgt een acceptatie door de bredere maatschappij, ofwel een speculatieve implosie", schrijven ze in een rapport.
Lees verder

Denemarken en Oostenrijk onderhandelen met Israël over productie vaccins
Zowel Oostenrijk als Denemarken praten met Israël over de productie van coronavaccins. "We willen niet langer alleen afhankelijk zijn van de EU", zegt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.
Lees verder

Stereotiep grapje over Aziaten in 'Thuis' was volgens VRT 'per ongeluk': "Het is door de mazen van het net geglipt"
Na de commotie rond de foie gras twee weken geleden, was het afgelopen vrijdag alweer prijs in 'Thuis'. "Frietjes of afhaalchinees?" werd er gevraagd aan Femke (Vanya Wellens). Waarop de actrice al lachend antwoordde: "Flietjes van de ­Chinees." En net die grap stuit Joey Kwan, bekend uit de Ketnet­serie '#LikeMe', tegen de borst.
Lees verder

Mogelijk werk van Banksy opgedoken op muur voormalige gevangenis in Britse stad Reading
Een nieuw werk van de Britse graffitikunstenaar Banksy is opgedoken op de muur van een voormalige gevangenis in het Britse Reading. Dat is althans de mening van verschillende experts, want de anonieme kunstenaar heeft het werk nog niet 'opgeëist'. Volgens inwoners van de stad gaat het om een afbeelding van de beroemde schrijver Oscar Wilde en is het werk een aanklacht tegen plannen van de stad om een woonproject te realiseren op de site. Dat schrijft de BBC.
Lees verder

Vaccinatiecentrum op de Heizel krikt capaciteit deze week op: vanaf vrijdag 3.000 prikjes per dag
Twee weken na de plechtige opening maakt het vaccinatiecentrum op de Heizel zich deze week op voor een heuse opschaling. Maandag kwamen zo'n 800 mensen opdagen voor een prikje, vandaag zijn dat er al 1.000. Vanaf vrijdag gaat het om 3.000 vaccins per dag.
Lees verder

Maaltijdboxen HelloFresh erg populair tijdens coronajaar: omzet verdubbeld
De coronacrisis heeft de populariteit van de maaltijdboxen van HelloFresh een boost gegeven. Het Duitse bedrijf leverde het afgelopen jaar meer dan 600 miljoen maaltijdboxen af bij de mensen thuis, gespreid over veertien landen. Vooral de laatste maanden van 2020 was het extra druk, omdat veel restaurants gesloten waren en gezinnen op zoek waren naar alternatieven.
Lees verder

Helft coronapatiënten die in ziekenhuis opgenomen werden liep hartschade op, volgens nieuw onderzoek
De helft van de patiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen met een ernstige vorm van Covid-19, heeft schade aan het hart. Dat blijkt uit onderzoek van Imperial College London en University College London (UCL). Het kan gaan om een ontsteking van de hartspier, littekens op het hartweefsel en het afsterven ervan of een verminderde bloedtoevoer naar het hart. Of een combinatie daarvan.
Lees verder

Vlaams Belang: "Geef eigenaars van zonnepanelen gegarandeerde vergoeding voor teruglevering stroom"
Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat energieleveranciers een gegarandeerde minimumvergoeding voor de 'teruglevering' van stroom van zonnepaneeleigenaars aanbieden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ziet daar de noodzaak niet van in. "Een zoveelste slag in het gezicht van de gedupeerde zonnepaneeleigenaars", vindt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.
Lees verder

Ja, coronavaccins geven bijwerkingen. "Maar hoe ouder, hoe minder"
Of je nu een Pfizer, Moderna of AstraZeneca-vaccin toegediend krijgt, de kans bestaat dat je de dagen nadien last krijgt van koorts, vermoeidheid of wat hoofpijn. Wat mag je verwachten, wat heeft dat te betekenen, wat kan je ertegen doen en wanneer bel je toch best even de dokter? "Niet panikeren, dat is normaal", sust vaccinologe prof. Isabel Leroux-Roels (UZ Gent), die antwoordt op ongeruste vragen.
Lees verder

1 op de 3 heeft last van bijwerkingen coronavaccin: "Laat je als ouders niet op hetzelfde moment vaccineren"
Of je nu een Pfizer, Moderna of AstraZeneca-vaccin toegediend krijgt, de kans bestaat dat je de dagen nadien last krijgt van koorts, vermoeidheid of wat hoofpijn. Wat mag je verwachten, wat heeft dat te betekenen, wat kan je ertegen doen en wanneer bel je toch best even de dokter? "Je hoeft niet meteen te panikeren", sust vaccinologe prof. Isabel Leroux-Roels (UZ Gent), die antwoordt op ongeruste vragen.
Lees verder

NEXT GEN KOERS. De klassieke renners van morgen: universiteitsstudenten die vlammen op de fiets en de boezemvriend van Bjorg Lambrecht
Nú kent bijna niemand ze nog, maar straks zijn ze onze wielerhoop. In navolging van Remco Evenepoel staat heel wat Belgisch wielertalent klaar om door te breken. In deze vijfdelige Next Gen-reeks stellen wij de grootste koerstalenten uit ons land aan u voor. Gewikt en gewogen door een panel van kenners, met ook de youngsters zelf aan het woord. Van klimmers over sprinters, tot klassieke coureurs en veelzijdige meisjes. Vandaag in aflevering 2: de eendagsrenners van morgen.
Lees verder

"Pak de echte gangsters aan, niet de brave ziel die niemand kwaad doet": wijkagent kritisch over coronacontrole in ijssalon
In Menen is commotie ontstaan na een bericht op Facebook van de wijkagent van de wijk De Barakken. Die had zich op Facebook openlijk gekant tegen de politiecontrole bij een ijssalon in zijn wijk. "Aan de overkant van de zaak woont een schepen bij wie je bier kan kopen en uitdrinken voor de zaak, maar daar zal wellicht nooit gecontroleerd worden", klinkt het op zijn Facebook. Ondertussen is het uitgegroeid tot een rondje moddergooien op sociale media. De politiezone Grensleie betreurt de hetze.
Lees verder

Net op dag dat nieuwe cafébazin compromis tekent, rijdt automobilist in gevel van Den Trimard: "Deze tegenslag houdt ons niet tegen"
Eén groot afscheidsfeest wou ze nog geven, om begin april de fakkel van haar populaire sfeercafé Den Trimard door te geven aan haar opvolgster. Vandaag staat Maddy Hoorelbeke (51) met tranen in de ogen te kijken naar de schade aan haar café in het hart van Houthulst. Maandagnacht reed een automobilist in de gevel van de bloeiende zaak. Uitgerekend gisteren tekende nieuwe uitbaatster Cindy Terryn (46) het huurcontract. "1 april halen wordt een hele klus", zucht de nieuwe bazin.
Lees verder

LIVE. Viroloog Van Gucht: "Onrustwekkende signalen vanuit de ziekenhuizen met meer opnames"
In Vlaanderen schakelt de vaccinatiecampagne tegen het nieuwe coronavirus deze week een versnelling hoger. Er zullen zo'n 129.489 spuitjes met een vaccin tegen Covid-19 worden toegediend. Ter vergelijking: vorige week werden er 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen. Ondertussen klinkt de roep om een éénprikstrategie steeds feller. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Het eerste dubbelinterview van Elke uit 'Blind Getrouwd' en haar Ben: "Tijdens de eerste date heb ik haar gekust in mijn wagen"
In 2019 hoopte ze nog via 'Blind Getrouwd' haar ware liefde te vinden bij Tim Beer, maar meer dan een fijne vriendschap werd het niet. Elke Voorspoels (39) bleef echter niet bij de pakken neerzitten. Bijna één jaar geleden werd ze verliefd op Ben (bijna 32). In hun eerste dubbelgesprek over Tinder, 'Blind Getrouwd', plusmama zijn en de toekomst stelt Elke haar Ben voor. "Kinderen zullen er eerder komen dan een huwelijk."
Lees verder