Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 maart 2021

LIVE. Orde der Artsen opent jacht op antivax-huisartsen - Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart

HLN
LIVE. Orde der Artsen opent jacht op antivax-huisartsen - Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart
Het coronavaccin van AstraZeneca mag ook worden toegediend aan 55-plussers. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist. Daardoor kan de vaccinatiecampagne in ons land versneld worden. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Prototype ruimteraket SpaceX explodeert na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst succesvol geland in Boca Chica, Texas, maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren eerder al tijdens hun testvlucht in de lucht ontploft.
Lees verder

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, maar met afbouwstrategie vanaf komende maandag
Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.
Lees verder

Politie onderzoekt cyberaanval op diensten van premier De Croo
De politie voert een onderzoek naar een ernstige cyberaanval vorig jaar tegen de diensten van premier Alexander De Croo. Dat bevestigt de eerste minister vandaag in De Tijd. Er zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen.
Lees verder

ANNO 2021. Petra van Pitti Polak: "Als het van mij had afgehangen, had ik nooit op een podium gestaan"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg, die ooit in de schijnwerpers stond, er anno 2021 uitziet. Vandaag: Petra Polak (54), zangeres van de band Pitti Polak en lerares in het zesde leerjaar. Daar begint de coronamoeheid zwaar door te wegen. "Versoepelingen voor de grote vakantie, ik zit er echt niet op te wachten."
Lees verder

ANNO 2021. Zangeres Petra van Pitti Polak: "Als het van mij had afgehangen, had ik nooit op een podium gestaan"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg, die ooit in de schijnwerpers stond, er anno 2021 uitziet. Vandaag: Petra Polak (54), zangeres van de band Pitti Polak en lerares in het zesde leerjaar. Daar begint de coronamoeheid zwaar door te wegen. "Versoepelingen voor de grote vakantie, ik zit er echt niet op te wachten."
Lees verder

Na een week 'time-out': wat mogen we morgen verwachten van Overlegcomité?
Nog steeds gaat de coronacurve de verkeerde kant uit, toch lijken verstrengingen van de baan en nemen politici opnieuw het woord 'versoepelingen' in de mond. Als er één kanshebber is om morgen doorgevoerd te worden, dan is het de grotere buitenbubbel. "Maar verwacht niet veel extra. De situatie is té onzeker."
Lees verder

ANNO 2021. Zangeres én lerares Petra Polak (54): "Mijn leerlingen en ik schreven een rap als nieuwjaarsbrief"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg, die ooit in de schijnwerpers stond, er anno 2021 uitziet. Vandaag: Petra Polak (54), zangeres van de band Pitti Polak en lerares in het zesde leerjaar.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Vlieghe en haar collega's zeuren soms ook. Als hun adviezen niet gevolgd worden of als media niet schrijven wat zij willen lezen"
In een open brief legde professor Erika Vlieghe deze week uit dat ze het vooral over de media had, toen ze zei dat 'we' moeten stoppen met zeuren. "Een legitieme oprisping, maar waar Vlieghe makkelijk omheen fietst, is het feit dat zij en haar collega's evenzeer kunnen zeuren", vindt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Voor artsen en professoren is het de laatste maanden hard ontwaken in een wereld waar ze tegenwind krijgen."
Lees verder

ASSISEN. Morgen start assisenproces tegen duivelskoppel: dit zijn de beschuldigden
Als dochter van een bescheiden boekhouder nam Hilde Van Acker (57) - zelf afgestudeerd als landmeter - haar Ferrari om te gaan shoppen of een privéjet om een taartje te gaan kopen. Allemaal op kosten van Jean-Claude Lacote (54) - oplichter van beroep. Toch moest ze van die posterboy niet veel meer weten, zei Van Acker tijdens een ondervraging twintig jaar geleden. Ze vergat er wel bij te vertellen dat ze net in Florida met Lacote was getrouwd.
Lees verder

Julie (24) werkt als receptontwikkelaar bij HelloFresh: "Zes weken werk om één gerecht perfect te krijgen"
Kipfilet in mosterd-roomsaus, pizza calzone met ham en champignons of enchilada's met pompoen en cheddar: als deze gerechten volgende week vanuit een HelloFresh-box op uw eettafel belanden, is dat (deels) te danken aan Julie Lootens. De jonge diëtiste is één van de Vlaamse 'receptontwikkelaars' bij de maaltijdleverancier die afgelopen coronajaar met 600 miljoen (!) verkochte maaltijden alle records brak: "Vlamingen houden van rode kool, Nederlanders van pikant."
Lees verder

Van een virtueel café tot gratis online kooklessen: deze studenten sleuren hun collega's uit het diepe coronadal
Aan de Brusselse ULB troepten afgelopen maandag 500 studenten samen om de heropening van de universiteit te vragen. Les eisen, het is ongezien. "We zijn veroordeeld tot onze schermen", stond er op hun pancartes te lezen. Dat de studenten het moeilijk hebben, mag blijken uit recente cijfers van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Een derde kampt met depressieve gevoelens en een op vijf had het afgelopen jaar zelfdodingsgedachten. Toch bleef niet iedereen de voorbije lockdown bij de pakken zitten. Deze studenten sloegen de handen in elkaar om via de meest originele initiatieven elkaar een hart onder de riem te steken.
Lees verder

REPORTAGE. Achter de schermen van het vaccinatiecentrum: "Yes, de frigo is leeg!"
Na enkele weken in de luwte worden ze de komende tijd de spil van de grootste vaccinatiecampagne ooit: de vaccinatiecentra. Om te weten of ze de klaar voor zijn, draaiden we een hele dag mee in het Gentse vaccinatiecentrum, het tweede grootste van Vlaanderen. "Een spuit geven is als met een fietske rijden: dat verleert ge niet."
Lees verder

Onze watcher vindt kwalificatie het belangrijkste voor Anderlecht: "Dat het niet sprankelend was? Achja…"
Anderlecht is nog niet genezen. Tegen Cercle bibberde het en had het een uitstekende Wellenreuther nodig om de halve finales veilig te stellen. Paars-wit behoudt twee wegen richting Europa.
Lees verder

Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming, 9 maanden na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. Of de hervorming nu door de Senaat geraakt, is niet zeker.
Lees verder

Opnieuw treinverkeer mogelijk tussen Zottegem en Oudenaarde na aanrijding op overweg
Tussen Zottegem en Oudenaarde is sinds vier uur deze ochtend toestand op het spoor opnieuw normaal. Na de aanrijding gisteren op een overweg in Zottegem hebben de technische ploegen van Infrabel de voorbije nacht de schade aan de spoorinfrastructuur hersteld.
Lees verder

Tot wel vijf uur aanschuiven in Brussels vaccinatiecentrum, want reserveren hoefde niet: "Gelukkig had ik stevig ontbeten"
Reserveren voor een prik hoefde deze week niet, zo verzekerden ze bij de Brusselse vaccinatiediensten. Resultaat vandaag: een wachtrij van wel vijf uur lang aan het vaccinatiecentrum op de Heizel. "Het is een beetje mislukt", gaf Brussels coronacrisismanager Inge Neven toe.
Lees verder

COLUMN. 'Rap en hiphop, ik heb er niets mee. Al sinds mijn twaalfde ben ik een witte man van middelbare leeftijd'
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Kendrick Lamar, Amerikaanse rapper.
Lees verder

Club Brugge haalt drie bedrijfsstrategen (v) met internationale allure in huis: Indiase 'X-Factor', Afrikaanse Power Woman en Belgische terreurexperte
Opvallend bij de beursgang van Club Brugge: drie vrouwelijke bedrijfsstrategen met internationale allure - Sangeeta Desai, Lucy Quist en Cind du Bois - versterken het bestuur. Wat kunnen een Indiase 'X-Factor', Afrikaanse 'Power Woman' en Belgische terreurexperte blauw-zwart bijbrengen? Welkom in het 'Club van de Toekomst'.
Lees verder

Nora Gharib neemt Kobe Ilsen mee naar moskee: "Ik kan me geen leven inbeelden met iemand die niet in Allah gelooft"
In #weetikveel wil presentator Kobe Ilsen (39) vanavond alles te weten komen over de islam en de werking van een moskee. Hij praat met heel wat moslims, onder wie actrice Nora Gharib (27).
Lees verder