Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 29 maart 2021

"Elektrische auto's gebruiken minder grondstoffen dan wagens met verbrandingsmotor"

HLN
"Elektrische auto's gebruiken minder grondstoffen dan wagens met verbrandingsmotor"
Elektrische wagens mogen dan wel geen CO2 uitstoten wanneer ze rijden, maar de fabricatie ervan kost wel meer grondstoffen, is een vaak gehoord argument tegen de EV. Al blijkt dat volgens Transport & Environment niet te kloppen. HLN Drive bekeek het rapport van naderbij.
Lees verder

Onthaalmoeder (38) verliest vergunning omdat ze onder invloed van drugs voor peuters zou gezorgd hebben: "Ongeruste buurtbewoners belden politie op"
Een 38-jarige onthaalmoeder uit Esen (Diksmuide) is vorige week haar vergunning kwijtgespeeld na een inval van de politie Polder. Buren van S.L. belden het noodnummer op, toen ze drie kinderen luid hoorden krijsen. Mogelijk was hun onthaalmoeder onder invloed van cocaïne, al kan niemand dat met zekerheid bevestigen. "De info die wij kregen was alvast van die aard dat we meteen beslisten om de vergunning van de vrouw in te trekken", klinkt het bij Kind en Gezin.
Lees verder

Historische stemming over mogelijke eerste Amerikaanse vakbond bij Amazon afgerond
De stemming voor of tegen de oprichting van een vakbond in een magazijn van webwinkelgigant Amazon in Alabama, de eerste in de VS, eindigt vandaag na meer dan vijf maanden. Die campagne van David versus Goliath wordt nu al als historisch beschouwd, ongeacht de uitslag.
Lees verder

UAntwerpen test keelspray tegen coronasymptomen
Onderzoekers van de UAntwerpen zoeken honderd Covid-19-patiënten om een nieuwe keelspray uit te testen. Met de spray, op basis van goede bacteriën, hopen de wetenschappers de symptomen van coronapatiënten die thuis uitzieken, te verlichten.
Lees verder

Betogers opnieuw op straat in Myanmar na bloedigste weekend sinds begin staatsgreep
Demonstranten zijn vandaag bij zonsopgang weer op straat getrokken in Myanmar. Zaterdag vielen meer dan 100 doden bij de aanhoudende protesten tegen de militaire staatsgreep. "Daden van terrorisme die de rust en de veiligheid van de staat kunnen ondermijnen, zijn onaanvaardbaar", zegt generaal Min Aung Hlaing.
Lees verder

Koppel steelt ring ter waarde van 100.000 euro uit juwelierszaak nadat ze verkoopster afleiden
Een man en een vrouw zijn er zaterdagnamiddag in geslaagd om in juwelierszaak Bosmans in Aalst een ring ter waarde van 100.000 euro te stelen. Het koppel, dat valse namen gebruikte, kon de ring dankzij een list uit de toonzaal stelen. "Het waren mensen die echt wisten wat ze aan het doen waren", vertelt Marc Bosmans.
Lees verder

Duo steelt ring ter waarde van 100.000 euro uit juwelierszaak nadat ze verkoopster afleiden
Een man en een vrouw zijn er zaterdagnamiddag in geslaagd een ring te stelen van zes karaat briljanten. Het prijskaartje van de ring bedraagt maar liefst 100.000 euro . Het koppel gebruikte waarschijnlijk valse namen en een list waardoor ze de ring uit de toonzaal konden stelen. "Het waren mensen die echt wisten wat ze aan het doen waren", vertelt Marc Bosmans van de juwelierszaak.
Lees verder

Kussens in wel erg ongewone vormen veroveren de sofa
Wanneer de buitenwereld hard en eng is, zoals nu, willen we dat onze thuis zacht en knus is. En dat vertaalt zich onder meer in kussens in huis. Véél kussens. Interieurontwerpers komen dan ook met heel wat nieuwe designs voor de donzige dingen, sommige een pak creatiever dan we gewoon zijn.
Lees verder

Celstraffen voor corona-overtreders in Halle: "Had ik dat geweten… Ik was nooit buitengekomen"
In de voetbalkantine, tijdens een illegale raveparty en zelfs op een afscheidswake… De voorbije maanden lapten heel wat mensen de coronaregels aan hun laars. 61 overtreders moesten zich in de politierechtbank in Halle verantwoorden. "In maart lagen de mensen al te creperen", zuchtte politierechter Dina Van Laethem. "En toch weten de meesten nog steeds niet wat de regels zijn."
Lees verder

Waarom zijn smartphones zo duur?
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden alleszins geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1.500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
Lees verder

Waarom je wel/niet/nooit meer dan 500 euro voor een smartphone zou moeten betalen
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden alleszins geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1.500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
Lees verder

Samsung lanceert The Terrace: QLED 4K televisie voor buiten in je tuin of op het terras
Met de lancering van The Terrace brengt Samsung voor het eerst de premium QLED tv-ervaring naar buiten. Ongeacht de omstandigheden zorgt de hoge helderheid voor realistische kleuren en een haarscherp beeld. The Terrace past in de trend om het leven ook buitenshuis zo aangenaam mogelijk te maken.
Lees verder

Vaticaan straft twee Poolse bisschoppen voor nalatigheid in strijd tegen seksueel misbruik
Het Vaticaan heeft twee Poolse bisschoppen gestraft voor nalatigheid in het bestrijden van seksueel misbruik van minderjarigen binnen hun bisdommen. Dat heeft de pauselijke nuntius laten weten.
Lees verder

Controverse om 'vaginavorm', 1.000 zeecontainers en Club Brugge dat proef op de som nam: hoe zit het met de bouw van de acht WK-stadions?
Terwijl de kritiek op de werkomstandigheden in Qatar steeds luider klinkt, bouwen de gastarbeiders verder. Maar hoe ver staat men in de bouw van de acht stadions voor het WK van 2022? En hoe gaan de tempels waar de Rode Duivels mikken op het allerhoogste er alweer uitzien? Een overzicht.
Lees verder

Vlaams experiment ook op HLN.be te volgen: deze acht influencers worden twee weken lang opgesloten in zelfde huis
Vanaf maandag 5 april start The Social House, een online format waarin acht Vlaamse influencers gedurende twee weken opgesloten worden in hetzelfde huis. Big Brother-praktijken dus, met dat verschil dat smartphones deze keer uiteraard wel toegelaten zijn. Onder de deelnemers zitten bekende namen als Stien Edlund en Flo Windey. De afleveringen zijn bedoeld voor YouTube, op onze site zal u fragmenten kunnen bekijken.
Lees verder

Vlaams experiment: deze acht influencers worden twee weken lang opgesloten in zelfde huis
Vanaf maandag 5 april start The Social House, een online format waarin acht Vlaamse influencers gedurende twee weken opgesloten worden in hetzelfde huis. Big Brother-praktijken dus, met dat verschil dat smartphones deze keer uiteraard wel toegelaten zijn. Onder de deelnemers zitten bekende namen als Stien Edlund en Flo Windey.
Lees verder

Textiel, hout en meubels dreigen duurder te worden door schaarste aan grondstoffen
De bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie hebben sinds enige tijd te kampen met een beperkte beschikbaarheid aan bepaalde grondstoffen. Dat leidt de jongste maanden tot forse prijsstijgingen, zegt sectorfederatie Fedustria maandag. Ze verwacht dat de toestand pas ten vroegste in 2022 zal normaliseren. Voor de consument dreigen heel wat van de afgeleide producten dus duurder te worden.
Lees verder

Al 90% van Waalse kleine toeristenverblijven volzet tijdens eerste week van paasvakantie
Het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland speelT in de kaart van de Waalse toeristenverblijven. Tijdens de eerste week van de paasvakantie is reeds 90 procent van de verblijven met een kleine capaciteit volzet. Voor de tweede week is reeds 80 procent van de kleine toeristenverblijven gereserveerd, terwijl de hotels ondanks de sluiting van de horeca een bezettingsgraad van 70 procent kennen.
Lees verder

Vastgelopen containerschip Suezkanaal helemaal los, scheepsverkeer weer op gang
Het containerschip Ever Given, dat de voorbije week het verkeer in het Suezkanaal blokkeerde, is volledig los en opnieuw aan het varen. Nadat vanochtend de achtersteven van het schip loskwam, is nu ook de voorkant los. Het schip is op eigen kracht weer onderweg. Ook de rest van het scheepvaartverkeer komt weer op gang, volgens de kanaalautoriteit. De Ever Given was vorige week dinsdag in een zandstorm overdwars in het zuidelijke deel van het Suezkanaal komen te liggen.
Lees verder

Containerschip in Suezkanaal is volledig losgemaakt en vaart opnieuw
Het containerschip Ever Given, dat de voorbije week het verkeer in het Suezkanaal blokkeerde, is volledig los en opnieuw aan het varen. Dat meldt de maritieme dienstverlener Leth Agencies op Twitter. Vanochtend was de achtersteven van het enorme schip al losgemaakt met behulp van onder meer sleepboten en baggeraars.
Lees verder