Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 februari 2021

Zo bereken je hoeveel je kunt lenen

Zo bereken je hoeveel je kunt lenen

Je hebt je eerste job en vindt dat het tijd is om op eigen benen te staan. Je kunt dat toffe huurappartement wel betalen, maar je hebt nog meubels en huisraad nodig. Als je daar niet al je spaargeld aan wilt geven, dan kun je een persoonlijke lening aanvragen. Maar lenen kost geld. Waarop moet je zeker letten?

Lees verder

Obama en Springsteen maken samen podcast

Voormalig Amerikaans president Barack Obama en rockster Bruce Springsteen hebben ­samen een podcast gemaakt: ­Renegades: born in the USA.

Lees verder

Commercieel schip vaart voor het eerst door Noordelijke IJszee tijdens winter

Een LNG-tanker is erin geslaagd om in februari, van China naar het Jamal-schiereiland, de Noordoostelijke Doorvaart over te steken. Tijdens zijn reis werd de tanker vergezeld door de '50 Let Pobedy', de grootste ijsbreker ter wereld. Eerder was dit onmogelijk omdat het ijs te dik was om door te varen, maar door de opwarming van de aarde is het meeste meerjarige zee-ijs verdwenen in het gebied.

Lees verder

Open VLD schorst El Kaouakibi voor zes maanden

De statutaire commissie van Open VLD heeft Sihame El Kaouakibi zoals verwacht voor zes maanden geschorst als bewarende maatregel. Het Vlaams parlementslid kwam recent in opspraak na aantijgingen wegens financiële malversaties bij haar Antwerps jongerenproject Let's Go Urban.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft update over coronavirus

De coronacijfers in ons land laten opnieuw een gemengd beeld zien. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is in stijgende lijn, terwijl het aantal overlijdens verder afneemt. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum in een persconferentie een update over de cijfers. Volg die hier live mee.

Lees verder

Frederik De Swaef wordt co-hoofdredacteur bij Gazet van Antwerpen

Frederik De Swaef wordt vanaf 8 maart co-hoofdredacteur bij Gazet van Antwerpen. Hij zal de redactie leiden met hoofdredacteur Kris Vanmarsenille, die aan het einde van 2021 haar functie neerlegt en binnen de redactie senior writer wordt.

Lees verder

'Bio-bubbels' in Sri Lanka: toeristen moeten niet in quarantaine, maar mogen niet socializen met locals

De Sri Lankaanse grenzen zijn sinds 21 januari opnieuw open voor toeristen. In tegenstelling tot andere Aziatische landen, moeten toeristen die aankomen in Sri Lanka niet in quarantaine. Via 'bio-bubbels' vermijden ze de eerste twee weken bepaalde plaatsen en locals. 'Het systeem lijkt te werken, maar wel enkel voor een select publiek.'

Lees verder

N-VA legt eigen voorstel van pandemiewet op tafel

De N-VA-fractie legt dinsdag een eigen voorstel van pandemiewet neer in de Kamer. De Vlaams-nationalisten willen vooral vermijden dat het parlement in een pandemie wordt uitgesloten van de besluitvorming, klinkt het.

Lees verder

Spaanse politie redt migranten uit afvalcontainers

Op videobeelden die de Spaanse Guardia Civil heeft verspreid, is te zien hoe migranten zich in afvalcontainers vol glazen flessen en giftige assen hadden verscholen. Ze probeerden op die manier het Europese vasteland te bereiken vanuit Melilla, een Spaanse enclave in het noorden van Marokko.

Lees verder

Europa tikt België op de vingers voor reisbeperkingen

De Europese Commissie vraagt ons land om meer uitleg over de opgelegde reisbeperkingen. Volgens de commissie waren 'minder restrictieve maatregelen' ook mogelijk om de volksgezondheid te beschermen. De regering heeft nu tien dagen de tijd om met een antwoord te komen.

Lees verder

Advocaten Bart De Pauw gaan niet beroep: enveloppe van VRT blijft ongeopend

De verdediging van Bart De Pauw tekent geen hoger beroep aan bij de rechtbank van Mechelen. Dat melden de advocaten in een persbericht. De omslagen van de VRT, waarin het verslag van de preventieadviseur staat, blijven dus gesloten.

Lees verder

'Metaalmoeheid' aan basis van problemen met Amerikaanse Boeing

De explosie van de motor van een vliegtuig van Boeing, is wellicht te wijten aan slijtage van een van de motorbladen. Tot die conclusie komen de Amerikaanse inspectiediensten.

Lees verder

Bpost wil af van zegels in Belgische frank

Postzegels met een waarde in Belgische frank of euro zullen vanaf 2023 mogelijk niet meer geldig zijn. Sommige filateliewinkels bieden de zegels nog aan als goedkoper alternatief voor de gewone zegels. Maar als het van Bpost afhangt, komt er een einde aan die praktijk.

Lees verder

Van Den Brom overleeft crisisoverleg bij Racing Genk

John van den Brom blijft ook na de 8 op 30 in 2021 aan als coach van Racing Genk. Maandagavond laat vond er crisisoverleg plaats bij de Limburgers, maar daarin werd beslist dat de Nederlander mag aanblijven.

Lees verder

Misnoegde Wouter Beke (CD&V) stelt planning bij: vaccineren 65-plussers vanaf 22 maart

Na de verminderde leveringen van Moderna stelt ook AstraZeneca zijn leveringen bij. 'Dit is toch wel een gigantisch probleem in het operationeel kunnen klaarmaken van onze vaccinatiecentra', reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Lees verder

Pogacar wint op Jebel Hafeet, eindzege UAE Tour bijna een feit

De eerste bergrit in de UAE Tour heeft al meteen voor afscheiding gezorgd. De finale op Jebel Hafeet werd gekleurd door uittredend winnaar Adam Yates en Tourwinnaar Tadej Pogacar. Yates deed er alles aan om alleen toe te komen maar kreeg Pogacar niet uit de wielen. In de slotmeters stond er geen maat op de versnelling van de jonge Sloveen. Harm Vanhoucke werd knap vijfde.

Lees verder

België niet zo streng in vergelijking met onze buurlanden

Grote versoepelingen zitten er niet direct aan te komen, omdat er pas vanaf mei voldoende zekerheid is dat meer vrijheden niet tot een nieuwe piek zal leiden in ons land. Maar hoe streng zijn de maatregelen in België, in vergelijking met onze buurlanden?

Lees verder

139 jaar oude Victoriaanse woning rolt door de straten van San Francisco

Wie in het Amerikaanse San Francisco op zoek is naar het huis aan Franklin Street 807, moet sinds zondag in Fulton Street nummer 635 zijn. U kunt niet meer volgen? Verhuizers zetten de 139 jaar oude Victoriaanse woning afgelopen weekend letterlijk op wielen, om ze zes huizenblokken verder weer neer te planten.

Lees verder

Koens Geens twijfelt over nut pandemiewet op langere termijn

'Een pandemiewet is vooral noodzakelijk voor onmiddellijk gebruik', zegt voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'Maar of die wet op langere termijn nog kan dienen, dat is niet zeker.'

Lees verder

Granaat gevonden op straat in Borgerhout

In het Antwerpse district Borgerhout hebben stadsmedewerkers dinsdagochtend een springtuig gevonden op straat in de Dr. Van de Perrelei. Volgens de lokale politie zou het gaan om een granaat.

Lees verder

Echtgenote van drugsbaron El Chapo gearresteerd

De vrouw van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán is maandag gearresteerd op de luchthaven Dulles International Airport in de staat Virginia, in de buurt van Washington D.C. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugsnetwerk, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Lees verder

Duitse beachvolleybalsters boycotten toernooi in Qatar wegens bikiniverbod

De Duitse beachvolleybalsters Karla Borger en Julia Sude zullen in maart niet deelnemen aan een FIVB-toernooi in Qatar. Ze boycotten het toernooi omdat de Qatarese regering hen verbiedt bikini's te dragen.

Lees verder

Stormy Daniels verliest smaadzaak tegen Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een beroep dat pornoactrice Stormy Daniels wou indienen in haar zaak tegen oud-president Donald Trump afgewezen.

Lees verder

Ondeugende katten stelen de show tijdens digitaal ochtendgebed

In tijden van 'social distancing' heeft de decaan van Canterbury besloten om zijn ochtendgebeden voortaan digitaal uit te zenden vanuit zijn tuin, omringd door dieren. Enkele ondeugende katten beleven er plezier aan om zijn religieuze toespraken af en toe in de war te sturen. Bekijk welke grappige streken de dieren uithalen in bovenstaande video.

Lees verder

Engie geeft Belgische kerncentrales op

Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, legt zich neer bij de sluiting van de Belgische kerncentrales tegen 2025. Het bedrijf heeft beslist om de waarde van de kerncentrales volledig op nul te zetten. Tot nog toe hield het rekening met het langer openhouden van de twee jongste installaties.

Lees verder

Waaghals springt met sneeuwscooter van klif in Canada

In het westen van Canada heeft een jongeman een straffe stunt uitgehaald met zijn sneeuwscooter. Met een parachute op de rug reed hij van een besneeuwde klif om het begin van het skiseizoen in de regio spectaculair af te trappen.

Lees verder

Genezen van kanker als kind, nu als jongste Amerikaanse naar de ruimte

De Amerikaanse Hayley Arceneaux wordt met haar 29 jaar de jongste Amerikaanse ooit in de ruimte. Tegen het einde van het jaar zal ze met SpaceX Falcon 9, de eerste vlucht van het bedrijf van Elon Musk met alleen maar ruimtetoeristen aan boord, de ruimte ingaan.

Lees verder

Uefa schrapt ook EK's U19: 'Gezondheid en veiligheid op de eerste plaats'

De Europese kampioenschappen bij de mannen en de vrouwen voor min 19-jarigen van later dit jaar worden vanwege de coronapandemie afgelast, zo maakte de Europese Voetbalconfederatie Uefa dinsdag bekend.

Lees verder

Prins Philip (99) in ziekenhuis met infectie

Prins Philip (99), de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, is vorige week in het ziekenhuis opgenomen met een infectie. Dat meldt Buckingham Palace dinsdag. Het paleis voegt eraan toe dat Philip nog enkele dagen in het hospitaal zal doorbrengen.

Lees verder

Zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme organiseert eind juni 'Het Grote Bevrijdingsfeest' voor tienduizenden jongeren

Tijdens het laatste weekend van juni organiseren Route du Soleil en TAGMAG 'Het Grote Bevrijdingsweekend'. Een feest om het einde van de beperkingen van corona in te luiden. Opvallend: de drijvende kracht achter dit feest is Tom Van Damme (25), zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme. 'Jongeren moeten de draad van het oude leven kunnen oppikken wanneer de kwetsbare mensen zijn ingeënt', zegt hij.

Lees verder

Acteur Gérard Depardieu aangeklaagd voor verkrachtingen

Als 72-jarig monument van de Franse film is acteur Gérard Depardieu op 16 december aangeklaagd voor 'verkrachtingen' en 'seksuele aanrandingen' die hij in de zomer van 2018 zou hebben begaan op een jonge actrice, zo heeft het Franse persbureau AFP dinsdag uit een bron dichtbij het dossier vernomen en zo is uit gerechtelijke bron bevestigd. De man ontkent.

Lees verder

Avondklok in Nederland verlengd, alle contactberoepen weer aan de slag

Vanaf volgende week dinsdag mogen alle contactberoepen in Nederland weer aan de slag, behalve sekswerkers. Ook is de avondklok, die om 21 uur ingaat, verlengd. Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte in een persconferentie.

Lees verder

Charline Van Snick heeft enkelband gescheurd

Judoka Charline Van Snick (30) heeft vorige week donderdag op de Grand Slam judo van Tel Aviv een enkelband gescheurd. Verder liep de Luikse ook een verrekking in haar kuitspier op.

Lees verder

Tiger Woods gewond bij ernstig verkeersongeval in Los Angeles

De Amerikaanse topgolfer Tiger Woods is dinsdag na een verkeersongeval naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht.

Lees verder

Vaccinatie mist zijn effect niet: rusthuisbewoners belanden veel minder vaak in ziekenhuis

Vier vijfde van de wzc-bewoners kreeg een tweede prik, tegenover minder dan 1,5 procent van de rest van de bevol­king. Dat leidt tot een spectaculair verschil in ziekenhuisopnames.

Lees verder

Franse regering gaat gratis tampons en maandverbanden aanbieden op scholen

Vanaf volgend academiejaar komen op en rond universiteiten in heel Frankrijk in totaal 1500 automaten te staan waar studenten menstruatieproducten kunnen afhalen. Dat heeft de minister van Hoger Onderwijs, Frédérique Vidal, bekendgemaakt.

Lees verder

Mogelijk ook leveringsproblemen AstraZeneca in tweede trimester

Bij vaccinproducent AstraZeneca dreigen verdere leveringsproblemen. Een vertegenwoordiger van het bedrijf heeft de Europese Unie (EU) laten verstaan dat er zich ook in het tweede trimester mogelijke productiestoornissen kunnen voordoen, zo heeft een EU-bron gezegd aan het Duitse persbureau dpa.

Lees verder

Olivier Giroud redt met prachtige omhaal saaie match en zet Chelsea op weg naar kwartfinale ten koste van Atlético Madrid

Atlético Madrid tegen Chelsea oogde op papier een topaffiche, maar baarde op het veld een muis. Olivier Giroud redde met een knappe omhaal de verder kansloze wedstrijd. Dankzij het uitdoelpunt beschikt Chelsea over de beste papieren voor de volgende ronde.

Lees verder

Titelverdediger Bayern dolt met Lazio en staat met anderhalf been in kwartfinales van de Champions League

Titelverdediger Bayern München staat met één been in de kwartfinales van de Champions League. De Duitse recordkampioen won de heenmatch bij Lazio Roma, dat Club Brugge uit de 1/8ste finales hield, met 1-4.

Lees verder

Vrijheid blijheid in Dubai, tot een prinses de wereld wil zien

In Dubai wordt een Arabische prinses gevangen gehouden door haar autoritaire vader. Dat klinkt als het begin van een sprookje, maar het is de bittere realiteit. En een happy end ontbreekt nog.

Lees verder

Toezichthouder luchtvaart VS gaat Boeing 777-motoren onderzoeken

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt & Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden tijdens het onderzoek aan de grond gehouden nadat zaterdag een motor uitviel bij een vlucht van United Airlines.

Lees verder

Lokale besturen investeren komende jaren 2,6 miljard euro meer dan gepland

De Vlaamse lokale besturen zullen tegen 2025 alles samen 2,6 miljard euro meer investeren dan oorspronkelijk geraamd. Dat blijkt uit gegevens die Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (beiden Open Vld).

Lees verder

Mitt Romney: 'Trump wordt in 2024 Republikeinse presidentskandidaat als hij wil'

Oud-president Donald Trump zal volgens zijn criticus en partijgenoot Mitt Romney in 2024 de nominatie voor het presidentschap van de Republikeinse partij winnen, als hij zich opnieuw kandidaat stelt. Senator Romney zei dat bij een virtueel evenement georganiseerd door The New York Times dinsdag.

Lees verder

Elise Mertens trekt zich terug uit toernooi van Adelaide

Elise Mertens (WTA 17) komt dan toch niet in actie op het WTA-toernooi in het Australische Adelaide (hard/535.530 dollar). De Belgische, die afgelopen weekend de dubbeltitel pakte op de Australian Open, heeft last van een blessure aan de rechterschouder.

Lees verder

Publiek kan op website mee zoeken naar nieuwe naam Vooruit Gent

Kunstencentrum Vooruit opent de website meerdaneennaam.be waarop het brede publiek kan mee zoeken naar een nieuwe naam. SP.A maakte vorig jaar bekend dat ze die naam voor haar partij wil gebruiken. Dat leidde tot weerstand bij de beroemde Gentse organisatie, maar niet tot juridische procedures.

Lees verder

Kind sterft bij brand in Grieks vluchtelingenkamp

Dinsdagavond is in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene brand uitgebroken. Daarbij kwam zeker één kind om het leven, aldus de Griekse brandweer.

Lees verder

Parlement Venezuela roept op tot uitzetting van EU-ambassadeur

Het Venezolaanse parlement, gedomineerd door de partij van president Nicolas Maduro, heeft de regering dinsdag gevraagd de ambassadeur van de Europese Unie uit te zetten. Het gaat om een reactie op de sancties die de EU uitvaardigde tegen 19 toplui van het regime van de president.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames en besmettingen stijgen verder

Tussen 14 en 20 februari werden in ons land dagelijks 2.170,7 coronabesmettingen vastgesteld, een stijging van 19 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt woensdag uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. De positiviteitsratio stijgt naar 6,5 procent.

Lees verder

Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben? Kan ik gevaccineerd worden bij de huisdokter?

Steeds meer Belgen kunnen beginnen aftellen naar hun eerste prikje. Uw veldgids voor een vlotte vaccinatie.

Lees verder

Opheffing onschendbaarheid Puigdemont aanbevolen

De commissie-Juridische Zaken van het Europees Parlement heeft aanbevolen om de onschendbaarheid van de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Antoni Comin en Clara Ponsanti op te heffen. Dat is uit parlementaire bron vernomen. Het gaat om een advies. In de plenaire week van 8 tot 11 maart velt het voltallige Europees Parlement het definitieve verdict.

Lees verder

Politiegeweld VS: Agenten niet vervolgd voor dood Daniel Prude die stierf na zijn arrestatie

Een Amerikaanse grand jury heeft besloten geen agenten aan te klagen die betrokken waren bij de arrestatie van de zwarte man Daniel Prude in maart vorig jaar. De man kreeg tijdens zijn arrestatie in maart 2020, een kap over zijn hoofd en overleed een week later aan de gevolgen van verstikking.

Lees verder

Gaat gedeelte Park van Laken weldra open voor publiek?

Brussel heeft nood aan meer toegankelijke groene ruimte. De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement hebben hun oog laten vallen op het Koninklijk Park.

Lees verder