Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 februari 2021

Wereldkankerdag: Europa gooit 4 miljard euro in de strijd

Wereldkankerdag: Europa gooit 4 miljard euro in de strijd

Terwijl heel Europa vorig jaar in de ban raakte van het coronavirus, bezweken ongeveer drie keer zoveel mensen aan kanker. De Europese Commissie wil de komende jaren vier miljard euro uittrekken om de bestrijding van de ziekte te versterken. Preventie en innovatieve technologieën zijn de pijlers.

Lees verder

Waarom ook Britt Van Marsenille meedoet aan CurieuzeNeuzen in de Tuin

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in uw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen tegen de droogte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. In bovenstaande video vertelt Britt Van Marsenille waarom ook zij deelneemt aan het onderzoek.

Lees verder

VN noemt aanklacht tegen Aung San Suu Kyi 'ondermijning van de rechtstaat'

De afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi wordt beschuldigd van inbraken op de douanewetgeving omdat ze in het bezit was van illegale walkietalkies. De gevangenisstraf daarvoor kan tot drie jaar oplopen. De Verenigde Naties (VN) liet al verstaan dat de aanklacht 'de rechtstaat en het democratische proces alleen maar verder ondermijnt'.

Lees verder

Omstreden sociaal netwerk Parler ontslaat directeur

John Matze, de ceo van het omstreden sociale netwerk Parler, is door het bestuur van het bedrijf ontslagen. Dat bevestigt hij aan Fox Business.

Lees verder

Canada beschouwt Proud Boys officieel als terroristen

Als eerste land ter wereld heeft Canada de extreemrechtse Proud Boys woensdag als terreurorganisatie bestempeld. De bewapende beweging was betrokken bij de dodelijke bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari.

Lees verder

Nederlandse vertaling kinderboek Amanda Gorman verschijnt in september

Op 21 september verschijnt de Nederlandse vertaling van het kinderboek Change signs: A children's anthem van Amanda Gorman. Op dezelfde dag verschijnt het boek ook in het Engels.

Lees verder

Brusselse politie wil agenten verdacht van zedenfeiten definitief verwijderen

De korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft procedures opgestart voor een definitieve verwijdering van de drie agenten die woensdag door de onderzoeksrechter in Luik onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst. De drie zijn in verdenking gesteld voor verkrachting en voyeurisme, en één van hen werd ook in verdenking gesteld voor aanranding van de eerbaarheid.

Lees verder

Eerste ooievaars neergestreken in Planckendael

In de zoo van Planckendael zijn dertien terugkerende ooievaars neergestreken, na zes maanden afwezigheid. De kolonie telt al 180 vogels, gemiddeld komen er 100 nieuwe kuikens per jaar bij. De rest van de kolonie wordt eind februari verwacht, die vogels trokken waarschijnlijk naar verdere oorden, zoals Zuid-Spanje of Afrika. Het dierenpark is een permanente thuis van twintig oudere ooievaars, die de trek naar het Zuiden niet meer ondernemen.

Lees verder

Antwerpse rechtbank veroordeelt Iraanse diplomaat tot 20 jaar cel voor terrorisme

De Antwerpse rechtbank veroordeelt een Iraans diplomaat tot 20 jaar cel voor terrorisme, drie kompanen krijgen tot 18 jaar cel.

Lees verder

Oudgediende Leon Van Rompay volgt Fornieri op bij Mithra

Leon Van Rompay, één van de grondleggers van het succes van Mithra, wordt de nieuwe ceo ad interim van Mithra. Ondanks zijn leeftijd, lijkt hij de geknipte man.

Lees verder

Waarom Gent geschokt is door sluiting café Het Damberd

Het nieuws van het faillissement van jazzcafé Het Damberd deed een schokgolf door Gent gaan. Trouwe en minder trouwe klanten van weleer hopen dat een nieuwe eigenaar het instituut overeind houdt, met zijn jazz en zijn traditie als plek waar heel Gent welkom is. Maar ook met zijn typische interieur.

Lees verder

Minder coronavirus, meer tijdverdrijf in online zoektermen

De zoekgeschiedenis op onze internetbrowser zegt veel over onszelf. Google Search merkt dat Belgen vandaag vooral interesse hebben in wanneer ze het vaccin krijgen en hoe ze tot dan de tijd kunnen verdrijven. Een heel verschil met een jaar geleden.

Lees verder

Vlaamse muzieklegende Kris De Bruyne (70) overleden

De Vlaamse, legendarische singer-songwriter Kris de Bruyne is gisteren op 70-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen gestorven na een langdurige ziekte, dat heeft zijn manager Kris Eelen bevestigd aan onze redactie.

Lees verder

Britten applaudisseren massaal voor overleden 'coronaheld'

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100), wereldberoemd geworden door zijn corona-inzamelingsactie, stierf aan de gevolgen van het coronavirus. Zijn landgenoten zijn hem niet vergeten. Overal in het Verenigd Koninkrijk kwamen mensen op straat om te klappen voor de veteraan, van Downing Street tot op het voetbalveld.

Lees verder

Nieuwe cultuurprijzen hebben 76.000 euro veil voor jonge kunstenaars

Misdaadauteur Toni Coppers en de bank Fintro roepen drie nieuwe prijzen in het leven voor jong talent. Met als bekroning een geldbedrag, een plaats in de spotlights en het mentorschap van een bekend kunstenaar.

Lees verder

'Zware vertrouwensbreuk' tussen NMBS en minister van Mobiliteit

De vraag van minister van Mobiliteit Gilkinet om de sluiting van de loketten in 44 stations te herzien, schiet bij de NMBS in het verkeerde keelgat. De minister en het spoor bedrijf komen op ramkoers te liggen.

Lees verder

Goedele Liekens: 'Ik heb mijn kankerdiagnose lang verborgen gehouden'

Op Wereldkankerdag, 4 februari, is er extra aandacht voor mensen die vechten tegen deze ziekte. In november van vorig jaar kwam ook Goedele Liekens naar buiten met het nieuws dat ze huidkanker had. 'Al wist ik dat zelf al veel langer', vertelt ze, 'maar ik wou het nog niet bekendmaken. Vooral om mijn ouders te sparen.'

Lees verder

Myanmarezen uiten verzet met gebaar uit The hunger games

Sinds het leger er op 1 februari de macht heeft gegrepen, betuigen inwoners van Myanmar massaal hun steun voor de gevangengenomen leider Aung San Suu Kyi. Met behulp van potten en pannen en door drie vingers in de lucht te steken, een gebaar van solidariteit uit de filmreeks The hunger games, verzetten ze zich tegen de militaire coup.

Lees verder

Wilmès vraagt Rwandese minister om aandacht voor medische toestand Paul Rusesabagina

Tijdens een gesprek met haar Rwandese ambtgenoot heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès er donderdag op aangedrongen dat de in Rwanda gevangengenomen Paul Rusesabagina vanuit België medisch opgevolgd kan worden.

Lees verder

Catalanen naar stembus in volle epidemie

Zowat alle politieke partijen wilden de belangrijke verkiezingen voor een nieuw Catalaans parlement uitstellen tot eind mei. Het gerecht stak daar een stokje voor.

Lees verder

Live | Parlement ondervraagt De Croo en Vandenbroucke over aanpak coronacrisis

Kunnen de kappers en de vakantieparken weer open? Morgen buigt het Overlegcomité zich over de kwestie. In de Kamer krijgt premier De Croo (Open VLD) alvast heel wat vragen over de coronacrisis en de vaccinatiestrategie. U kunt het debat hierboven live volgen vanaf 14.15 uur.

Lees verder

Banken verlengen betalingsuitstel tot eind juni

De banken geven bedrijven een kwartaal extra betalingspauze. Die liep normaal eind maart af maar dat wordt nu eind juni.

Lees verder

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe spreekt spelers van Olsa Brakel toe na bekerwedstrijd: 'Respect!'

Olsa Brakel (tweede amateurklasse) was woensdag niet opgewassen tegen Club Brugge in de Croky Cup. Het verloor met 6-1. Maar na afloop kregen de spelers een hart onder de riem van niemand minder dan Club-voorzitter Bart Verhaeghe.

Lees verder

Dokters willen vaccinfase voor chronisch zieken overslaan

'Vaccineer meteen de brede bevolking volgens leeftijd, van oud naar jong', vindt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Ze verwacht dat een fase waarin mensen met onderliggende aandoeningen eerst worden opgelijst en dan gevaccineerd, de zaken alleen maar complexer maakt en dus vertraagt.

Lees verder

Amnesty: 'Veroordeling Iraanse terrorist zal niet veel veranderen voor Djalali'

Dat in ons land een Iraanse diplomaat voor terrorisme is veroordeeld, heeft wellicht geen grote invloed op het lot van VUB-gast­docent Ahmadreza Djalali. Dat meent Wies Degraeve van Amnesty International. 'We maken ons meer zorgen over de interne dynamiek in Iran', zegt hij.

Lees verder

Belg Timothy Dupont is snelste in tweede rit van Ster van Bessèges

Onze landgenoot Timothy Dupont (Bingoal - Wallonie Bruxelles) heeft zijn sprintersbenen getoond in de tweede rit van de Ster van Bessèges. Hij was de snelste in een massasprint die werd ontsierd door valpartijen. Op de rotonde enkele honderden meters voor de streep gingen verschillende renners tegen de grond. Ook op drie kilometer van de finish was er al een valpartij.

Lees verder

WHO weerlegt theorie dat coronavirus uit labo komt: 'Wel fantastisch filmscenario'

Het expertenteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het onderzoek voert naar de oorsprong van de coronapandemie veegt de hypothese van tafel dat het coronavirus ontsnapt is uit een laboratorium in Wuhan. Wel 'een fantastisch filmscenario', zegt Peter Ben Embarek, het hoofd van de onderzoekers.

Lees verder

KU Leuven stuurt Reuzegom-leden weg, sommigen definitief

De zeven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom worden weggestuurd van de KU Leuven. Dat heeft het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven als onafhankelijk beroepsorgaan beslist. Sommigen van hen mogen zich nooit meer inschrijven aan de universiteit.

Lees verder

Voorzitter Olympisch comité biedt excuses aan voor seksistische uitspraken

Yoshiro Mori, voorzitter van de Olympische Spelen in Tokio, heeft zich donderdag verontschuldigd voor zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen. Hij trok de uitspraken terug in en zei dat hij niet zou aftreden, ondanks oproepen op de sociale media om hem te laten aftreden.

Lees verder

Eerste ooievaars na wintertrek teruggekeerd naar het Zwin

De eerste ooievaars die de winter in het zuiden hebben doorgebracht zijn donderdag terug aangekomen in het Zwin Natuur Park. Het gaat momenteel om tien ooievaars, in zeven nesten. Eind april worden de eerste ooievaarsjongen verwacht.

Lees verder

Kaouakibi ontkent onregelmatigheden: 'Ernstig verbaal vandalisme'

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) wijst in een videoboodschap de aantijgingen van financiële malversaties bij de vzw Let's Go Urban van de hand. Ze zegt verbijsterd te zijn over de 'lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen en ernstig verbaal vandalisme'.

Lees verder

VS zetten steun aan militair conflict in Jemen stop

De Verenigde Staten zullen hun steun aan gevechtsacties in Jemen stopzetten. Bovendien zal president Joe Biden een nieuwe speciale gezant benoemen om een 'actievere en geëngageerde rol' te spelen bij de oplossing van het conflict in Jemen.

Lees verder

Democraten willen Trump als getuige oproepen bij eigen impeachment

De Democratische aanklagers in de impeachmentprocedure tegen Donald Trump, willen dat de voormalige Republikeinse president komt getuigen in het kader van zijn proces. Hij zou zich daar moeten verdedigen tegen de beschuldigingen van 'aanzetten tot opstand'. Of hij komt opdagen is echter onzeker.

Lees verder

Man met woning in Marokko moet 61.000 euro terugbetalen aan huisvestingsmaatschappij

Een huurder van een sociale woning bij de Antwerpse huisvestingsmaatschappij Woonhaven moet de sociale voordelen die hij heeft ontvangen terugbetalen, omdat hij ook een woning in eigendom heeft in Marokko. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep geoordeeld.

Lees verder

Kappersbezoek moet tegen de klok

Als het van de expertengroep Gems afhangt, mag een bezoek aan de kapper maximaal een halfuur duren. Het lokt een politieke discussie uit over … haarkleuringen.

Lees verder

Jongeren mogen geen lachgas meer kopen

De verkoop van metalen slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen wordt verboden. De plenaire Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel van MR, CD&V en N-VA in die zin unaniem goedgekeurd.

Lees verder

Zijsprong Calvo legt zwakte van Groen bloot

Is het gras groener in Nederland? Nadat de partijraad hem een ministerpost door de neus boorde, gaat Groen-kamerlid Kristof Calvo herbronnen bij de vrienden van GroenLinks. Hij blijft wél in het parlement zetelen, en 'dat is geen cumul', zegt hij zelf.

Lees verder

QAnon-aanhangend Republikeins parlementslid uit commissies gezet

Het pas verkozen Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene wordt uitgesloten uit verscheidene parlementaire commissies. Dat heeft het Amerikaanse Lagerhuis donderdagavond gestemd. Greene is een fervent aanhangster van oud-president Donald Trump en van de extreemrechtse complotgroep QAnon en deed enkele bedenkelijke uitspraken die haar nu duur komen te staan.

Lees verder

Ford verdubbelt investeringen in elektrisch rijden

De Amerikaanse automaker Ford wil de komende vier jaar 22 miljard dollar investeren in elektrische en zelfsturende auto's. Dat is bijna een verdubbeling van de eerdere investeringsplannen in stekkerauto's.

Lees verder

Twee ton cocaïne met bestemming België in beslag genomen in Costa Rica

In de haven Moin, in Costa Rica, is twee ton cocaïne ontdekt in een container die naar Belgïe zou vervoerd worden. Dat heeft het Costa Ricaanse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gemeld.

Lees verder

Regering-Biden wil per jaar acht keer meer vluchtelingen toelaten dan onder Trump

De Verenigde Staten gaan per jaar 125.000 vluchtelingen toelaten in het land. Dat heeft president Joe Biden donderdag aangekondigd. Onder voormalig president Donald Trump was dat maximum teruggebracht naar 15.000.

Lees verder

Verstekeling aangetroffen in wielkast vliegtuig Maastricht Airport

In een wielkast van een vliegtuig is donderdagmiddag op het vliegveld van Maastricht een verstekeling aangetroffen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht met onderkoelingsverschijnselen, meldt Maastricht Aachen Airport (MAA).

Lees verder

Trend zet zich voort: overlijdens dalen, besmettingen stijgen

Terwijl het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames ten gevolge van covid-19 verder daalt, blijft het aantal besmettingen in ons land stijgen. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Regenachtig en grijs weekend op komst

Het wordt vrijdag zacht, met maxima die nog boven 10 graden uitkomen, met vooral in het zuidoosten kans op een lokale bui. Ook het weekend belooft neerslag. Zondag valt er mogelijk sneeuw. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Kappers liever niet openen'

Viroloog Steven Van Gucht zou liever niet zien dat het Overlegcomité vrijdag het licht op groen zet om de kapperszaken weer te openen. Dat houdt namelijk een risico in, waarschuwde hij in het Canvas-programma 'Terzake'.

Lees verder

Vlieghe: 'Illusie om te denken dat het voorbij is: je kan niet onderhandelen met een virus'

Infectiologe aan het UZ Antwerpen Erika Vlieghe deed vrijdagochtend in op Radio 1 een pleidooi om voorzichtig te blijven. Ze wees er op dat de besmettingen in verschillende provincies sterk stijgen en dat dat zich later kan voelen in de ziekenhuisopnames en sterftecijfers. 'We hebben de derde golf in ons hand en kunnen die vermijden.'

Lees verder

Moeten Sagan, Froome en co. anders leren dalen? UCI zet extra in op veiligheid renners en verbiedt liggen op kader

Matej Mohoric, Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski en Chris Froome zijn maar enkele van de renners die geregeld afdalen terwijl ze op het kader van hun fiets liggen. Tegen 1 april 2021 kunnen ze die gewoonte maar beter afleren, want de UCI verbiedt vanaf dan om zo te dalen. De UCI wil zo extra inzetten op de veiligheid van de renners.

Lees verder

Donald Trump stapt kwaad uit acteursvakbond van Hollywood: 'Niets voor mij betekend'

De Screen Actors Guild, dat meer dan 160.000 acteurs en mediaprofessionals vertegenwoordigt, had concrete plannen om Donald Trump eruit te zetten. Met een kwade brief, die de vakbond online heeft geplaatst, houdt de voormalige president de eer aan zichzelf.

Lees verder

Dit worden de eerste tegenstanders van Goffin en Coppejans op de Australian Open

David Goffin (ATP 14) neemt het in de eerste ronde van de Australian Open op tegen thuisspeler Alexey Popyrin (ATP 114). Kimmer Coppejans (ATP 178) komt de baan op tegen de Tsjech Jiri Vesely (ATP 69).

Lees verder