Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 februari 2021

Stad Oudenburg: WZC Riethove versoepelt bezoekregeling

WZC Riethove versoepelt bezoekregeling
Na een geslaagde vaccinatiecampagne worden vanaf maandag 15 februari opnieuw bezoekers toegelaten in woonzorgcentrum Riethove. De afgelopen maanden waren bijzonder moeilijk voor de bewoners, familieleden en personeelsleden van WZC Riethove. Gelukkig kunnen we tot op vandaag zeggen dat geen enkele bewoner besmet werd door het coronavirus. Dat is zonder meer het mooiste dat wij konden wensen. Na een korte bezoekstop en een geslaagde vaccinatiecampagne kunnen we nu opnieuw bezoek mogelijk maken. We doen dit nog steeds met de nodige voorzichtigheid en in lijn met de nationale richtlijnen. We zijn er van overtuigd dat het voor heel wat bewoners en hun geliefden een blij terugzien zal worden.

Bijna een jaar na de uitbraak van het coronavirus in ons land, is de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra volop aan de gang. Na twee succesvolle vaccinatierondes is WZC Riethove klaar om opnieuw bezoek, hetzij nog steeds beperkt, mogelijk te maken. We kunnen de deuren van het woonzorgcentrum nog niet wagenwijd open zetten. Daarvoor dient de vaccinatiegraad in ons land absoluut hoger te liggen.
 
Nieuwe regeling vanaf 15 februari 2021
  • Er mag één vaste contactpersoon per bewoner op de kamer komen. Dit kan dagelijks tussen 14 en 17 uur.
  • Daarnaast kan er één extra contactpersoon op afspraak in de cafetaria een bezoek vastleggen op vaste momenten. Deze contactpersoon kan om de twee weken wijzigen.
 
We blijven iedereen wel vragen de gekende voorzorgsmaatregelen na te leven en ook het chirurgisch mondneusmasker aan te houden gedurende het ganse bezoek. Deze nieuwe fase is alvast een belangrijk lichtpunt en hopelijk ook de weg naar verdere versoepelingen eens de vaccinatiegraad hoger ligt.
Lees verder

Vaccinatiecentrum Zomerloos Gistel klaar voor gebruik
De vaccinatiecentra in de eerstelijnszone Houtland en Polder staan klaar voor gebruik. De komende maanden zullen de inwoners van Oudenburg, Gistel en Ichtegem zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in vrijetijdscentrum Zomerloos in Gistel. Inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark kunnen terecht in De Mast in Torhout.

Na de testrondes van vorige week staan de vaccinatiecentra in Gistel en Torhout klaar voor gebruik. In Gistel werden in sneltempo vier vaccinatielijnen opgebouwd, in Torhout zijn dat er vijf. Per lijn zijn er twee spreekruimtes en één vaccinatieruimte. Om er zeker van te zijn dat de centra klaar zijn om de deuren te openen, werden vorige week tijdens de 'dry-runs' of testrondes alle processen in de praktijk overlopen en gecontroleerd.

Voor de opbouw werd samengewerkt met een standenbouwer. Het uittekenen van het hele proces, van onthaal tot de wachtruimte, was een hele klus. Er werd niet alleen gekeken naar de praktische en technische kant, maar ook aan toegankelijkheid én een huiselijke sfeer werd aandacht besteed. 

"We wilden absoluut vermijden dat het een kil gebeuren ging worden," zegt coördinator Lore Cortvriendt. "We wilden een toegankelijke sfeer creëren, zonder daarmee af te doen aan de veiligheid en duidelijkheid van het traject. Elke vaccinatielijn kreeg een kleur en er wordt gewerkt met sfeerbeelden van de thuisgemeenten van de bezoekers."

Op volle capaciteit zullen de vaccinatiecentra dagelijks van 8.30 tot 21.15 uur operationeel zijn. Op volle kracht kunnen we in Gistel dagelijks 850 en in Torhout dagelijks 1.000 mensen vaccineren. Maar dat zal uiteraard afhankelijk zijn van de beschikbare vaccins. De eerste twee weken zullen de huisartsen en thuisverplegers die nog niet gevaccineerd zijn er hun spuitje kunnen krijgen. 

Vanaf maart krijgt iedereen die nog niet gevaccineerd is tegen het coronavirus een uitnodiging in de bus om zich te laten inenten in een vaccinatiecentrum. De uitnodigingen zullen ook via sms en/of e-mail verstuurd worden. De 65-plussers en de risicopatiënten zullen als eersten een uitnodiging in de bus krijgen. 

De inwoners van de betrokken gemeenten zullen via een bewonersbrief verder geïnformeerd worden over de praktische aspecten van de vaccinatie: bereikbaarheid, vergeet je oproepingsbrief niet, wat meebrengen … Ook de andere gemeentelijke kanalen worden ingezet (website, sociale media …).

We roepen de inwoners van onze gemeenten ook op om zich massaal te laten vaccineren. We streven met onze zone naar een vaccinatiegraad van ruim 70 procent. Vaccinatie is onze belangrijkste troef om deze pandemie achter ons te laten. Enkel als voldoende mensen zich laten vaccineren, kunnen we stukje bij beetje terug ons oude leven oppikken.

Meer weten over vaccineren? Surf naar www.laatjevaccineren.be.

Lees verder

Ontdek onze vacatures!
Lees verder