Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 februari 2021

Stad Oudenburg: Vaccinatiecentra Eerstelijnszone bekend

Vaccinatiecentra Eerstelijnszone bekend
De komende maanden zullen de inwoners van Oudenburg, Gistel en Ichtegem zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in Vrijetijdscentrum Zomerloos in Gistel. Inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark zullen dan weer terecht kunnen in De Mast in Torhout. Dit werd zopas afgesproken in een overleg tussen de zes betrokken burgemeesters van de eerstelijnszone Houtland en Polder.

Daarmee liggen de locaties van de twee vaccinatiecentra voor onze eerstelijnszone ook definitief vast. Voor de keuze van de locaties is het belangrijk dat de beschikbare zaal voldoende groot is om de hele operatie degelijk en veilig te kunnen uitrollen, vlot toegankelijk en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

In Eerstelijnszone Houtland en Polder zetten we alles op alles om zo veel mogelijk inwoners te kunnen vaccineren. We kiezen daarom voor twee vaccinatiecentra: in Torhout (De Mast) en Gistel (Vrijetijdscentrum Zomerloos). Zo zorgen we ervoor dat de inwoners uit onze eerstelijnszone geen grote verplaatsingen moeten maken. De sites zijn bovendien groot en bieden de nodige voorzieningen.

Flankerende maatregelen

Niet iedereen raakt echter zomaar op eigen houtje in een vaccinatiecentrum, en al zeker niet als dat zich niet in de eigen gemeente bevindt. Daarom zullen er ook enkele flankerende maatregelen worden genomen aangezien het de bedoeling is dat mensen veilig, vlot en zoveel als mogelijk in het vaccinatiecentrum geraken. Deze worden in de komende weken verder uitgewerkt en gecommuniceerd naar de brede bevolking. Zo streven we met onze zone naar een vaccinatiegraad van ruim 70 procent.

Het is nu nog wachten op verdere richtlijnen in verband met het inboeken van een afspraak om je te laten vaccineren.

De komende dagen zal er ook een oproep verspreid worden voor vrijwilligers, houd zeker ook de sociale media en de website van de stad in het oog! 

Wie meer info wenst over het vaccin, kan terecht op de website www.laatjevaccineren.be.

Lees verder

Vrijwilligers gezocht voor vaccinatiecentra Gistel en Torhout
Heb jij nog een helpende hand vrij voor het vaccinatiecentrum in Vrijetijdscentrum Zomerloos in Gistel of De Mast in Torhout?
Laat het ons weten zodat Eerstelijnszone Houtland en Polder samen met alle betrokken partners een overzicht heeft van alle kandidaten. Voor de goede werking van de centra is de inzet van vrijwilligers cruciaal. 

Gepensioneerde artsen, verpleegkundigen of mensen met een medische scholing die nu een andere job uitoefenen, kunnen zich zeker aanmelden. Ook voor andere logistieke en administratieve functies zullen vrijwilligers zonder medische achtergrond nodig zijn.

Meld je zeker aan zodat we je alle info spoedig kunnen bezorgen. Vrijwilligers hebben de keuze om aan de slag te gaan in Torhout of Gistel, maar kunnen zich ook voor beide centra aanbieden.  Het formulier bestaat uit een uitgebreide vragenlijst zodat de juiste mensen op de juiste plaatsen kunnen worden ingezet.
 
Na inschrijving wordt later ook meer informatie gegeven over verzekering, vergoeding, opleiding ... 
 
Alvast bedankt voor alle helpende handen!
 

Meld je aan

Lees verder

Geen buitenschoolse indooractiviteiten tot minstens 15 februari 2021
Vanaf woensdag 27 januari tot minstens 15 februari 2021 worden alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar opgeschort in Oudenburg. Deze beslissing wordt genomen om extra besmettingen zoals in omliggende steden en gemeenten in onze stad te vermijden.

De coronacijfers in de provincie West-Vlaanderen zijn niet goed en zelfs opnieuw in stijgende lijn. De bevolkingsgroep waarvan het besmettingspercentage de afgelopen weken het sterkst gestegen is, is die van de 7 tot 12-jarigen. Bij brononderzoek werd duidelijk dat het merendeel van de besmettingen opgelopen is tijdens de buitenschoolse activiteiten. Deze week werden zo enkele besmettingen uit een Zerkegemse school vastgesteld bij een Oudenburgse sportclub. 

Daarom werd in overleg met de diensten van de gouverneur beslist om alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar op te schorten tot minstens 15 februari 2021. Indien de cijfers niet beteren zal dit een eerste keer verlengd worden tot 1 maart 2021. De opschorting geldt voor alle indoor buitenschoolse activiteiten en evenementen georganiseerd op het vlak van cultuur, sport en jeugd, voor kinderen tot en met 12 jaar. In de buitenschoolse activiteiten worden verschillende contactbubbels van de scholen gemengd en dit moet absoluut vermeden worden.

Enkel voor de werking van de buitenschoolse kinderopvang De Kikker is er een uitzondering. BKO De Kikker zal geopend blijven om zo in opvang te voorzien. Sinds begin september werd de opvang georganiseerd in schoolbubbels om zo vermenging te voorkomen. We garanderen deze werking dan ook om de werkende ouders zowel tijdens de schoolweken als tijdens de krokusvakantie te ondersteunen.

Als de cijfers het toelaten zullen we het mogelijk maken om de sportkampen tijdens de krokusvakantie op een veilige manier te organiseren in schoolbubbels. Op vandaag blijft dit echter onder voorbehoud. Uiterst op 8 februari wordt beslist als de sportkampen kunnen doorgaan, zo hebben ouders nog voldoende tijd om een alternatief te zoeken. De beslissing hierover zal genomen worden op basis van de cijfers en het advies van hogere overheden.

We volgen de situatie op de voet in samenspraak met de gouverneur. We zijn er ons van bewust dat het voor jongeren evenmin een eenvoudige periode is en dat sport en cultuur een uitlaatklep kan zijn. Toch is de gezondheid van ons allen ongelooflijk belangrijk en zijn we ervan overtuigd dat we met deze beslissing de kans op extra besmettingen in onze stad aanzienlijk verkleinen.

Lees verder