Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 februari 2021

Premier De Croo stelt versoepelingen uit: “Als het stormt kan je niet opstijgen”

HLN
Premier De Croo stelt versoepelingen uit: "Als het stormt kan je niet opstijgen"
Het is nog te vroeg om bijkomende versoepelingen aan te kondigen. De coronacijfers zijn op dit moment te slecht, kondigde premier Alexander De Croo in een persconferentie aan. Vooral de stijgende hospitalisatiecijfers baren de politici zorgen. Volgende vrijdag wordt een nieuw Overlegcomité georganiseerd. "Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers versoepelen zou roekeloos en onverantwoord zijn. We kiezen daarom voor een time-out van een week", klonk het.
Lees verder

Nog vier verdachten opgepakt voor geweld tijdens rellen in Schaarbeek
De politie heeft vier bijkomende verdachten opgepakt van de rellen die plaatsvonden op 13 januari, na de betoging voor de overleden Ibrahima Barrie (23). Het gaat om twee meerderjarigen en twee minderjarigen. Dat meldt het Brusselse parket. Eerder, op 10 februari, waren al veertien andere verdachten van de rellen opgepakt.
Lees verder

Noorse club roept op tot boycot van WK 2022 in Qatar: "Onacceptabel dat corruptie en slavernij de basis vormen voor een WK"
Ruim voor aanvang werd het WK 2022 in Qatar al het meest controversiële ooit, door een schimmige toewijzing en erbarmelijke werkomstandigheden. Het Noorse Tromsø IL heeft er de buik van vol en wil het wereldkampioenschap boycotten: "Als Noorwegen zich kwalificeert, moeten we weigeren naar Qatar te reizen."
Lees verder

Politierechter legt geen straf op voor zeventiger die beste vriendin overrijdt: "De verantwoordelijkheid voor haar dood draagt ze voor haar leven mee"
Haar vriendin stierf onder de wielen van haar SUV. Door de tragiek van het fatale ongeluk twee jaar geleden aan de Parkpoort in Leuven oordeelde de politierechter in Leuven dat G.V. (71) geen straf verdient. "Haar zwaarste straf heeft ze al gekregen." De zeventiger komt zo weg met opschorting van straf.
Lees verder

Ontgoocheling bij verschillende sectoren: "Overlegcomité zal honderden faillissementen op haar geweten hebben"
De cultuursector reageert teleurgesteld op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen versoepelingen aan te kondigen. "We vroegen groen licht en kregen een time-out", stelt de Crisiscel Cultuur in een eerste reactie. Ook de pretparken betreuren het gebrek aan perspectief: "Wij hadden gehoopt op openingsdatum." Ondernemersorganisatie NSZ noemt de time-out van een week onaanvaardbaar. "Het Overlegcomité zal honderden faillissementen op haar geweten hebben door niets van hoop te bieden."
Lees verder

Ontgoocheling bij cultuursector en pretparken: "Wij hadden gehoopt op een openingsdatum"
De cultuursector reageert teleurgesteld op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen versoepelingen aan te kondigen. "We vroegen groen licht en kregen een time-out", stelt de Crisiscel Cultuur in een eerste reactie. Ook de pretparken betreuren het gebrek aan perspectief: "Wij hadden gehoopt op openingsdatum."
Lees verder

Experts over uitblijven versoepelingen: "Dit was enige juiste beslissing"
Viroloog Marc Van Ranst reageert in VTM NIEUWS opgelucht op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen nieuwe versoepelingen door te voeren. "Ik denk dat dit de enige juiste beslissing was", zegt hij. De stijging in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is immers erg verontrustend. De huidige maatregelen zouden voldoende moeten zijn om een eventuele derde golf aan te kunnen, mits iedereen zich eraan houdt, klinkt het.
Lees verder

Franse tennisser Gilles Simon zet carrière on hold door corona
De Franse tennisser Gilles Simon (36) heeft aangekondigd dat hij zijn carrière on hold zet. Die beslissing is ingegeven door de huidige coronapandemie.
Lees verder

Het is morgen volle maan en die beïnvloedt onze slaap. Maar hoe? "Het is een feit dat er tijdens de volle maan bizarre dingen gebeuren"
Al eeuwenlang doen er verhalen de ronde over de volle maan en haar invloed. Vaak wordt ze geassocieerd met hocus pocus, weerwolven en andere bedenkelijke onderwerpen. Toch is er één gegeven waar iedereen, ook wetenschappers, het mee eens lijkt: de volle maan heeft invloed op hoe we slapen. Onderzoekers zoeken naar verklaringen, maar dat gaat moeizaam. Wij polsen bij Nele Costers, astroloog, en Annelies Smolders, slaapexpert en psycholoog.
Lees verder

Op zoek naar de Flandrien in wereldkampioen Alaphilippe: "Hij houdt van Vlaanderen, Vlaanderen houdt van hem"
"Kijk naar mij, puur fysiek. En je begrijpt: je ne suis pas un Flandrien." Klopt. Maar toch. Ontleed hem dieper, met oog voor detail. En je stelt vast: er schuilt meer Vlaming in Julian Alaphilippe (28) dan gedacht. "Hij durft al eens een biertje drinken. Hoe zwaarder, hoe liever."
Lees verder

Margot Cloet: "Eerder verstrengen dan versoepelen als cijfers zich doorzetten"
"Het is goed dat er voorlopig niet versoepeld wordt, maar ik houd mijn hart vast voor de toekomst. Als de huidige trend in de cijfers zich doorzet, zal er eerder verstrengd dan versoepeld moeten worden." Zo reageert Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, op de beslissing van het Overlegcomité.
Lees verder

Na 5 jaar eindelijk akkoord over terugbetaling mucomedicijn, ouders zieke Finn (4) opgelucht: "Mooier verjaardagsgeschenk bestaat niet"
Eén dag voor Finn uit Nossegem zijn vierde verjaardag mag vieren, heeft hij vrijdag al een vroeg verjaardagsgeschenk gekregen. De jongen lijdt aan mucoviscidose, maar zal daar binnenkort eindelijk een medicijn voor krijgen. Een grote opluchting voor zijn ouders, die onlangs nog een oproep lanceerden om het dure geneesmiddel terug te betalen. "Mooier nieuws hadden we niet kunnen krijgen aan de vooravond van Finns verjaardag", zegt mama Natalie.
Lees verder

Wallonië stemt avondklok af op Vlaanderen, Brussel houdt vast aan 22 uur
Vanaf maandag 1 maart stemt Wallonië de avondklok af op die in Vlaanderen, die geldt van middernacht tot 5 uur. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt niet en houdt het op 22 uur tot 6 uur.
Lees verder

Ziekenhuizen schakelen over naar fase 1B: helft van bedden op intensieve zorg voor coronapatiënten
Door de slechte cijfers schakelen de ziekenhuizen over van fase 1A naar 1B. Dat betekent dat de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorg beschikbaar moet gehouden worden voor patiënten met Covid-19. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) na afloop van het Overlegcomité. Hij riep niettemin op andere zorg niet uit te stellen.
Lees verder

VN luidt alarm: "Nieuwe klimaatplannen zijn niet voldoende"
De Verenigde Naties slaan alarm: de geüpdatete klimaatplannen van zo'n 200 landen die het Akkoord van Parijs hebben ondertekend, voldoen in de verste verte niet om de klimaatopwarming te bestrijden. De VN roept de grootste vervuilers op: "Geen woorden maar daden."
Lees verder

HET DEBAT. Moet er een vaccinatiepaspoort (met bepaalde voordelen) komen voor EU-burgers? Dit is jullie mening
De Europese regeringsleiders zijn het eens geraakt over de invoering van een vaccinatiepaspoort, zoals dat ook in Israël al bestaat. Over de uitwerking bestaat nog onenigheid. Wat denk jij? Moet er een vaccinatiepaspoort (met bepaalde voordelen) komen voor EU-burgers? Eerder vandaag lieten we onze experts en enkele politici aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

Ferrari wil met jongste F1-duo in ruim 50 jaar ontgoochelend 2020 doorspoelen: "Het is een kwestie van mentaliteit"
Ferrari heeft een erg teleurstellend Formule 1-seizoen achter de rug. Teambaas Mattia Binotto wil een herhaling daarvan koste wat het kost vermijden, zo verklaarde hij bij de teampresentatie van de Italiaanse renstal voor komend seizoen.
Lees verder

Ook al blijven ze mogelijk dicht: Plopsaparken bereiden toch heropening paasvakantie voor
De Plopsapretparken zullen zich de komende weken voorbereiden om open te gaan met de paasvakantie. Dat meldt Plopsa-CEO Steven Van den Kerkhof vrijdag na afloop van het Overlegcomité.
Lees verder

Anna Monaco uit 'The Voice' zocht na de dood van haar tante toevlucht in haar geloof: "Twee keer per week naar de kerk"
Met een emotionele cover van 'Don't Worry About Me' van Frances slaagde de 19-jarige Anna Monaco erin om alle vier de coaches van 'The Voice' te laten omdraaien. Het nummer heeft een speciale betekenis voor de jonge vrouw met Italiaanse roots, die haar geliefde tante verloor en daarop troost zocht in de kerk. "Ik haal heel veel kracht uit mijn geloof."
Lees verder

ASSISEN. Lome postbediende Dirk Wauters kon redelijk agressief uit de hoek komen, zeggen verschillende getuigen
Opkroppen. En dan ontploffen. Soms met geweld. Postbediende Dirk Wauters — beschuldigd van doodslag op zijn partner Patricia Gaillet — is niet zo loom en onderdanig als hij zichzelf presenteert op zijn assisenproces in Leuven. En zoals de psycholoog en de psychiater hem neerzetten. Dit laatste tot ergernis van aanklager en verdediging overigens. "Heeft u wel hetzelfde dossier gelezen? Die man heeft al minstens vier keer geweld gebruikt."
Lees verder