Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 februari 2021

Open VLD-voorzitter Lachaert: ‘Sihame moet dringend duidelijkheid verschaffen’

Open VLD-voorzitter Lachaert: 'Sihame moet dringend duidelijkheid verschaffen'

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft begrip voor de onvrede in zijn partij, na het nieuws over de 50.000 euro 'lanceringssteun' die Sihame El Kaouakibi (Open VLD) kreeg. Antwerpen is evenwel een belangrijke kieskring, zegt hij, waar de liberalen het altijd moeilijk hebben en dit was 'een kandidaat met een uniek profiel'. Maar zijn geduld raakt op. Hij eist dringend tekst en uitleg.

Lees verder

Wat doet gigantische muts op bovenste bol van Atomium?

Er staat al enkele dagen een gigantische muts op het Atomium. Die muts wordt vandaag gepresenteerd, bij de voorstelling van een nieuw samenwerkings­verband tussen tal van organisaties die rond geestelijke gezondheid werken en die voortaan ­samen onder de naam Te Gek!? naar buiten treden. Om 15.30 uur wordt de muts onthuld tijdens een live talkshow met onder meer Lize Spit, Tom De Cock, Elodie Ouédraogo en Dirk De Wachter. U kunt de talkshow hierboven live volgen.

Lees verder

Advocaat tegen rechter: 'Ik ben geen kat, ik ben hier live'

Een digitale zitting voor een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas kende een bizar begin nadat een van de aanwezige advocaten per ongeluk een filter gebruikte. De rechter wees hem op de fout, waarna de man uitlegde dat hij geen flauw idee had hoe hij het beeld weer normaal moest krijgen. 'Ik ben hier live', klinkt het in het hilarische fragment dat intussen al miljoenen keren is bekeken. 'Ik ben geen kat.'

Lees verder

Opschudding in Jan Breydelstadion door brand tijdens bekerwedstrijd

Even opschudding naast het terrein tijdens de bekerwedstrijd tussen Cercle Brugge en KV Oostende. Een verwarmingselement in de tribune vatte plots vuur. En dat ging met heel wat rookontwikkeling gepaard.

Lees verder

Heineken gaat 8.000 banen schrappen

De Nederlandse bierbrouwer Heineken gaat de komende jaren wereldwijd 8.000 banen schrappen. De ingreep is onderdeel van een plan om kosten te besparen. In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij het bedrijf.

Lees verder

Nieuwe campagne tegen spoorlopen: moeder van 12-jarig meisje dat gegrepen werd door trein getuigt

Er zijn vorig jaar in ons land vijf spoorlopers overleden en zeven anderen raakten zwaargewond. Daarmee liggen de cijfers een pak hoger dan in 2019, toen er één dode en drie zwaargewonden te betreuren waren, al blijven ze wel onder het Europese gemiddelde, meldt Infrabel. De spoornetbeheerder lanceert woensdag opnieuw een sensibiliseringscampagne rond spoorlopen.

Lees verder

Vlaamse overheid trekt de portefeuille open voor festivalorganisatoren

De Vlaamse overheid wil de hoop op een festivalzomer nog niet opbergen. Ministers Zuhal Demir en Hilde Crevits maken 60 miljoen euro vrij om organisatoren aan te moedigen hun voorbereidingen te treffen.

Lees verder

Michelle Obama heeft rol in nieuwe Netflix-serie

Michelle Obama heeft een rol te pakken in de nieuwe Netflix-serie Waffles + Mochi. De eerste 'original' die de streamingdienst voor kleuters maakt, is bedacht door Grounds Productions, het nieuwe productiehuis van Michelle en haar man Barack.

Lees verder

Oproep | Liefde in coronatijd

Bent u in coronatijd een nieuwe relatie begonnen? En hoe 'normaal' voelde dat aan?

Lees verder

Met deze montage willen Democraten aantonen dat Trump schuldig is

In de Amerikaanse Senaat is het tweede impeachmentproces tegen Donald Trump begonnen. Bij het begin van de zitting toonde congreslid Jamie Raskin een montage waarmee de Democraten willen aantonen dat Trump schuldig is aan 'het aanzetten tot opstand' bij de bestorming van het Capitool eerder dit jaar. Bekijk de integrale video hier bovenaan.

Lees verder

Cocaïne ter waarde van kwart miljard euro gevonden in Italië

De Italiaanse politie heeft in de haven van de stad Gioia Tauro, in het zuiden van Italië, zuivere cocaïne met een waarde van enkele honderden miljoenen euro's in beslag genomen.

Lees verder

Pro-Europese fracties sparen Von der Leyen in vaccinatiedebat

Commissievoorzitster Ursula von der Leyen erkende in een debat in het Europees Parlement dat er fouten gemaakt zijn in de vaccinatiestrategie. Maar de pro-Europese fracties besloten het haar niet moeilijk te maken.

Lees verder

Spaanse ex-covidpatiënten moeten zes maanden wachten op vaccin

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft beslist dat Spanjaarden jonger dan 55 jaar die covid gehad hebben pas zes maanden na diagnose gevaccineerd zullen worden. Zo hoopt Spanje sneller meer mensen te kunnen beschermen.

Lees verder

Zuid-Afrika wil AstraZeneca-vaccins omruilen

De Zuid-Afrikaanse regering overweegt haar coronavaccins van AstraZeneca te verkopen of om te ruilen. Het vaccin, waarmee het land de vaccinatiecampagne startte, blijkt niet tegen opgewassen tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Lees verder

Burgerinitiatief keert zich tegen pandemiewinsten

Tienduizenden Europese burgers eisen dat de patenten op de corona-vaccins worden opgeschort of afgeschaft.

Lees verder

Autobestuurder raakt sneeuwbank en overleeft val van 20 meter hoge brug

In de Amerikaanse staat Wisconsin is een autobestuurder door het oog van een naald gekropen nadat hij op een brug de controle over het stuur van zijn pick-uptruck was verloren en minstens 20 meter naar beneden stortte. Zijn voertuig draaide rond zijn as, maar kwam als bij wonder op zijn wielen terecht. De bestuurder werd bij bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht en overleefde het ongeval.

Lees verder

Goederentrein botst met wagen in Kermt: tachtiger verblind door de zon

Bij een aanrijding tussen personenwagen en een goederentrein in Kermt bij Hasselt zijn woensdagvoormiddag twee lichtgewonden gevallen. Een tachtigjarige man en zijn vrouw werden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Lees verder

Duizenden leerkrachten zullen wekelijks coronatest krijgen

Na de krokusvakantie start een pilootproject waarbij leerkrachten elke week in een tube spuwen. Dezelfde dag nog, zo gaat het plan, weten ze of ze besmet zijn met sars-CoV-2. 'Hopelijk kunnen we zo een aantal uitbraken op scholen voorkomen.'

Lees verder

AZ-verdediger en voormalig Nederlands international Ron Vlaar stopt met voetballen

Ron Vlaar stopt per direct met voetballen. De 35-jarige centrale verdediger van AZ heeft dat besloten vanwege aanhoudende fysieke klachten. Hij is al in zijn gesprek over een andere rol bij de club uit Alkmaar, zo meldt AZ zelf.

Lees verder

Hier worden vaccins geproduceerd in Europa

Om aan de toenemende vraag van coronavaccins te kunnen voldoen, openen ontwikkelaars meer en meer fabrieken in heel Europa. In België produceert Astrazeneca in het Waalse dorpje Seneffe vaccins, Pfizer is actief in Puurs. De coronavaccins die BioNTech samen met Pfizer heeft ontwikkeld, zullen vanaf nu ook worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in Marburg, Duitsland.

Lees verder

Regering betrekt parlement bij opmaak pandemiewet

In een brief belooft de regering het voorontwerp van pandemiewet eerst naar de Kamer te sturen voor input. Daarmee komt ze deels tegemoet aan de kritiek over het gebrek aan democratische controle. Maar een precieze timing is er nog steeds niet.

Lees verder

Maori-parlementslid haalt slag thuis en mag zonder das terugkeren

Rawiri Waititi, een Maori-parlementslid dat dinsdag uit Nieuw-Zeelandse parlement was gezet omdat hij zich niet aan de kledingvoorschriften hield, mag nu toch terugkeren zonder stropdas. Woensdag werd de regel afgeschaft dat mannelijke parlementsleden alleen een vraag mogen stellen als ze een das dragen. Volgens Waititi werd zijn culturele identiteit door de stropdasregel miskend en onderdrukt.

Lees verder

JBC haalt trui met tienerwoord 'Simp' uit de rekken na commentaar op sociale media

Kledingketen JBC haalt een de trui met het opschrift 'Simp' uit de rekken nadat enkele truien van een nieuwe collectie kritiek hebben uitgelokt. Ook een Instrampost werd verwijderd na racistische reacties, zegt woordvoerster Katrien Vangrunderbeek.

Lees verder

Rihanna's modehuis Fenty 'on hold' gezet

Rihanna stelde in mei 2019 samen met de Franse luxegroep LVMH haar eerste collectie voor Fenty voor. Nog geen twee jaar later wordt het modehuis on hold gezet.

Lees verder

Minderjarige uit Roeselare opgepakt in onderzoek naar hackers die Amerikaanse beroemdheden viseerden

Een minderjarige uit Roeselare is opgepakt in een internationaal onderzoek naar een bende die telefoons van verschillende Amerikaanse beroemdheden heeft gehackt, en voor meer dan 100 miljoen dollar aan cryptomunten heeft gestolen.

Lees verder

Schaatsers gespot in Beveren: 'Mag niet'

Op een verzamelbekken aan het industriepark Parein in Beveren zijn mensen gaan schaatsen, hoewel dat eigenlijk niet mag. 'Bevroren water mag je niet betreden, tenzij het ijs 12 cm diep is', zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). 'Maar zelfs dan is het op eigen risico. Het gaat dooien dus die 12 cm halen we niet.'

Lees verder

Trump niet aanwezig op afzettingsproces, maar volg via tv

De voormalige president Donald Trump is niet aanwezig op het tweede afzettingsproces tegen zijn persoon, maar verblijft sinds zijn vertrek uit het Witte Huis in zijn golfresort in Mar-a-Lago in Florida. Trump is haast zeker van de vrijspraak, maar volgt het hele gebeuren toch live op televisie.

Lees verder

WHO: Vaccin AstraZeneca ook geschikt voor 65-plussers

Het vaccin tegen covid-19 dat door AstraZeneca ontwikkeld is, kan ook aan mensen ouder dan 65 worden toegediend, zo heeft de adviesgroep van vaccindeskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

Lees verder

Antwerpse politie moet beveiligde deur forceren om lockdownfeestje stil te leggen

In Antwerpen heeft de politie dinsdagavond een lockdownfeestje stilgelegd in een appartement aan Kattendijkdok-Westkaai op het Eilandje. Enkele buren hadden melding gemaakt van geluidsoverlast en toen de politie arriveerde, hoorde die inderdaad luide muziek. De aanwezigen weigerden echter de politie binnen te laten.

Lees verder

Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul vrijgelaten

De bekende vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul is vrijgelaten uit de gevangenis in Saoedi-Arabië na bijna drie jaar achter de tralies te hebben gezeten, heeft haar familie gezegd.

Lees verder

AstraZeneca-vaccin leidt tot onenigheid bij huisartsen: 'Laat ons de kalmte bewaren'

'Vaccineer artsen, ziekenhuispersoneel en zorgmedewerkers in de eerstelijn met Pfizer en Moderna.' Dat was de boodschap van Marc Moens, erevoorzitter van het artsensyndicaat BVAS. 'We hoeven de onzekerheden niet te vergroten', reageert diensthoofd huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven).

Lees verder

Tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in zaak-Chovanec

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in het kader van de zaak-Chovanec. Dat antwoordde ze op een vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Lees verder

Sneeuwstorm kan Eupen niet uit kwartfinales beker houden

Eupen heeft zich woensdagavond gekwalificeerd voor de kwartfinales van de beker dankzij een duidelijke zege tegen amateurploeg Olympic Charleroi: 5-1. De partij werd gespeeld ondanks flink wat sneeuwval en moest zelfs even stilgelegd worden.

Lees verder

Kalmthoutse Heide overrompeld door schaatsers en lokale toeristen

De parking aan de Vroente, het hoofdgebouw van de Kalmthoutse Heide, stond woensdagnamiddag afgeladen vol. De meeste bezoekers trokken richting Putse Moer. Gewapend met schaatsen en sleeën. Enkele honderden genoten er van winterse ijspret. Coronaregels werden even vergeten. Burgemeester Lukas Jacobs kondigt dan ook wat strenger toezicht aan vanaf morgen, donderdag.

Lees verder

De Lijn veroordeeld voor lek in zaak-Meeuws

SP.A'er Tom Meeuws kreeg een schadevergoeding van De Lijn voor het uitlekken van details over zijn ontslag.

Lees verder

Vlaams Parlement keurt nieuwe eindtermen goed

Het Vlaams Parlement keurde vandaag de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs goed. In die nieuwe eindtermen wordt meer nadruk gelegd op kennis, naast vaardigheden en attitudes.

Lees verder

Onuachu schiet Genk in extremis voorbij STVV

Racing Genk heeft zich dankzij een overwinning in de Limburgse derby geplaatst voor de kwartfinales van de beker. Blauw-wit kreeg lang de bal niet tegen de netten tegen STVV, maar vijf minuten voor tijd was daar de onvermijdelijke Paul Onuachu: 1-0.

Lees verder

Nieuwe tegenslag stuurt Galapagos terug naar af

Het Mechelse farmabedrijf Galapagos moet voor de tweede keer in amper twee maanden een punt zetten achter een veelbelovend kandidaat­geneesmiddel. Dat resulteerde alweer in een crash van de beurskoers.

Lees verder

Stofstormen triggeren chemie op Mars

Een Europees-Russische Marsatelliet heeft voor het eerst chloor gespot in de lucht van onze buurplaneet. Het reactieve goedje wordt wellicht opgewaaid met het rode Marsstof.

Lees verder

Omboeken bij Brussels Airlines verlengd tot eind mei

De mogelijkheid om kosteloos om te boeken wordt bij de luchtvaartmaatschappijen van de groep Lufthansa verlengd tot eind mei. Dat meldt de groep woensdag in een persbericht. Sinds eind augustus kunnen alle vluchten van Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines en Eurowings gratis omgeboekt worden.

Lees verder

'BDW': een docu waarin zoveel meer had gezeten

We zouden Bart De Wever te zien krijgen zoals we dat nog nooit eerder deden. Zo beloofde de VRT bij de aankondiging van de driedelige ­docureeks BDW. Viel dat tegen.

Lees verder

Afzettingsproces Trump: 'Als een brandweerbaas die van het vuur geniet'

Donald Trump was geen onschuldige getuige van de aanval op het Capitool. Volgens de aanklagers creëerde hij maandenlang het klimaat. 'Er zat een strategie in de waanzin.'

Lees verder

Dodelijk efficiënt: Club Brugge neemt bekerwraak op Antwerp en zit in kwartfinales

Club Brugge blijft in de race op drie fronten na een zoete bekerrevanche tegen Antwerp. Blauw-zwart was de hele wedstrijd baas en won met duidelijke 3-1-cijfers. Antwerp heeft een nieuwe keepersprobleem na onzeker handelen van zijn aanwinst Ortwin De Wolf.

Lees verder

Agalev-stichter Luc Versteylen (93) overleden

Luc Benoit Valérie Jean Laurent Marie Versteylen (93), een jezuïet en priester die bekend raakte vanaf de late jaren zestig als activist en later als stichter van de groene beweging Agalev, is woensdag overleden. Dat wordt aan onze redactie bevestigd.

Lees verder

Als hij of zij ineens die/hen wordt

Het zal je maar overkomen: je wordt geboren in het lichaam van een man of vrouw, en eigenlijk voelt je je geen van beide. Uwi Van Hauwermeire wil niet in één genderhokje gestoken worden.

Lees verder

Larry Flynt, uitgever van pornografisch blad Hustler, overleden

Larry Flynt, de oprichter en uitgever van het beruchte Amerikaanse pornoblad Hustler is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Volgens entertainmentwebsite TMZ overleed hij aan hartfalen.

Lees verder

Democraten zetten beschuldigingen tegen Trump uiteen op impeachmentproces: 'Stookte bestorming aan en genoot ervan'

In de Amerikaanse Senaat is woensdag het impeachmentproces tegen de oud-president Donald Trump hernomen. De Democraten pleiten er dat Trump zijn aanhangers opruide en niets deed om de bestorming van het Capitool te stoppen. Zijn doel, net als dat van de relschoppers, was dan ook de certificering van Joe Bidens overwinning tegenhouden.

Lees verder

Australian Open: Elise Mertens stoot na moeizame eerste set door naar derde ronde

Elise Mertens (WTA-16) heeft zich donderdag voor de zestiende finales van de Australian Open geplaatst. In de tweede ronde nam de 25-jarige Belgische in 1 uur en 44 minuten met 7-6(8) en 6-1 de maat van de Chinese Zhu Lin (WTA-94).

Lees verder

Australian Open: Alison Van Uytvanck sneuvelt in tweede ronde

Alison Van Uytvanck (WTA-67) heeft zich donderdag niet voor de zestiende finales van de Australian Open kunnen plaatsen.

Lees verder

Biden belt voor het eerst met Chinese president, nadat hij zei 'nooit te zullen twijfel geweld te gebruiken' tegen China

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag voor de eerste keer een gesprek gehad met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Dat meldt het Witte Huis. Even voordien had Biden tijdens een eerste bezoek aan het Pentagon gezegd dat hij een nieuwe 'stevige' militaire strategie wil uitwerken ten aanzien van China, en dat hij nooit zou twijfelen geweld te gebruiken, als laatste redmiddel.

Lees verder

Australian Open: Kirsten Flipkens naar tweede ronde dubbelspel

Kirsten Flipkens heeft zich donderdag voor de tweede ronde van het dubbelspel geplaatst op de Australian Open. Samen met de Sloveense Andreja Klepac nam de 35-jarige Antwerpse in 1 uur en 39 minuten met 7-5 en 6-4 de maat van de Spaanse Georgina Garcia Perez en de Georgische Oksana Kalashikova.

Lees verder

N-VA wil geen voorrang voor risicopatiënten

N-VA-schaart zich achter de oproep van de huisartsen om te gaan vaccineren per leeftijdsgroep. Kamerleden Kathleen Depoorter, Frieda Gijbels en Yoleen Van Camp zeggen dat in een opiniestuk, dat donderdag ook in Knack staat. 'Laat de prioritering van risicopatiënten achterwege', luidt het.

Lees verder

Calvo zoekt tweederdemeerderheid om bestraffing drukpersmisdrijven te herzien

Groen-Kamerlid Kristof Calvo dient wetsvoorstellen in om artikels 25 en 150 van de Grondwet over persvrijheid en de bestraffing van drukpersmisdrijven te herzien. Hij gaat daarvoor op zoek naar een tweederdemeerderheid.

Lees verder

Leider Al-Qaeda nog steeds actief, blijkt uit nieuwe video

De leider van Al-Qaeda op het Arabische schiereiland lijkt volgens een recente video nog steeds actief te zijn, in tegenstelling tot een rapport van de Verenigde Naties dat zegt dat hij in hechtenis zit. Dat meldt Site Intelligence Group donderdag.

Lees verder

Iran schendt kernakkoord opnieuw met productie van uranium

Iran is begonnen met de productie van uraniummetaal om zijn onderzoeksreactor in Teheran van stroom te voorzien. Het gaat om een nieuwe schending van de nucleaire overeenkomst die in 2015 ondertekend werd, klinkt het bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

Lees verder

Alvast twee kandidaten om Calvo op te volgen

De federale Kamerfractie van Groen zit vandaag voor de eerste keer samen om een opvolger voor Kristof ­Calvo aan te duiden.

Lees verder

Aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames stijgt licht

In de week van 1 tot 7 februari stierven in ons land gemiddeld 42,9 mensen aan de gevolgen van covid-19, dat is een lichte stijging met 1 procent in vergelijking met een week eerder.

Lees verder

Jeff Hoeyberghs riskeert strafproces wegens seksisme

Het openbaar ministerie wil plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs voor de rechtbank brengen wegens seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie.

Lees verder