Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 februari 2021

Match Club Brugge-OHL in gevaar, ook play-offs op de helling?

Match Club Brugge-OHL in gevaar, ook play-offs op de helling?

Het is opnieuw code oranje voor de kalendermaker van de Jupiler Pro League. Met Mats Rits telt Club Brugge nu vijf spelers met corona. Vandaag wordt er opnieuw getest. Als er nog twee bijkomende slachtoffers vallen, kan Club zijn wedstrijd van maandag tegen OHL uitstellen. Theoretisch komt dan ook de start van de play-offs in gevaar.

Lees verder

Vlaamse regering verschuift focus in steun naar heropstart van bedrijven

De Vlaamse regering heeft nog minstens 1 miljard euro klaar staan om bedrijven door de coronacrisis te loodsen en beschikt nog over 1,5 miljard euro aan waarborgcapaciteit. Op die manier verschuift volgens Vlaams minister-president Jan Jambon de focus in het Vlaams economisch coronabeleid van noodhulp naar heropstart.

Lees verder

Renault lijdt verlies van acht miljard euro in 2020

De Franse autobouwer Renault heeft vorig jaar een verlies geleden van acht miljard euro, ten gevolge van de coronacrisis. Dat heeft Renault vrijdagochtend bekendgemaakt.

Lees verder

Nog 325.000 huishoudens in Texas zonder elektriciteit, Witte Huis: 'Extreme koude gevolg van klimaatverandering'

De Amerikaanse zuidelijke staat Texas gaat nog steeds gekreund onder zwaar winterweer. Gouverneur Greg Abott liet weten dat energiecentrales terug werken, maar 325,000 gezinnen hebben nog steeds geen elektriciteit. Intussen liet de regering-Biden weten dat het extreme weer een gevolg is van de klimaatverandering.

Lees verder

Enorme ontlading bij Nasa: bekijk de eerste beelden van Perseverance op Mars

De Mars-2020-missie is succesvol geland op Mars. Iets voor 22 uur donderdagavond Belgische tijd kon Nasa melden dat de robotjeep Perseverance goed geland was. De ontlading bij de Nasa was dan ook groot. Niet veel later gaf Nasa ook de eerste doorgestuurde beelden vrij.

Lees verder

Extra controles aan Franse grens na zware uitbraak Britse variant in Duinkerke

In West-Vlaanderen komen aan de Franse grens extra grenscontroles. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé vrijdag na overleg. De controles komen er omdat in Duinkerke een zware uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is. Ziekenhuizen worden er overspoeld.

Lees verder

Onderzoek Let's Go Urban overgenomen door dienst corruptiebestrijding

Het onderzoek naar mogelijke fraude bij vzw's en andere vennootschappen van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) is overgenomen door de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie (CDBC). Dat schrijft Het Nieuwsblad vrijdag en het Antwerpse parket bevestigt het nieuws.

Lees verder

TUI schrapt reizen naar niet-Europese bestemmingen in paasvakantie

TUI schrapt reizen naar niet-Europese en verre bestemmingen tot eind april, en dus in de paasvakantie. Dat is vrijdagochtend vernomen van een woordvoerster van TUI Belgium. 'Op dit moment zijn er weinig vooruitzichten dat we niet-Europese en verre bestemmingen kunnen openen', daarom hebben we deze beslissing genomen, klinkt het bij de touroperator.

Lees verder

Grootvader maakt enorme ijscarrousel voor kleinkinderen

In het westen van Estland heeft een grootvader een unieke ervaring gecreëerd voor zijn kleinkinderen, namelijk een ijscarrousel. Met een kettingzaag sneed hij een schijf uit het ijs en liet het ronddraaien met behulp van een kleine motor. Bekijk het in de video hierboven

Lees verder

Live | Steven Van Gucht: 'Plateaufase houdt verder aan'

De daling in het aantal nieuwe besmettingen is zichtbaar over alle leeftijdsgroepen. Dat blijkt vrijdagochtend uit het dashboard van Sciensano. Ook de andere coronaparameters dalen verder. Om 11 uur geeft viroloog Steven Van Gucht meer uitleg op een persconferentie van het Crisiscentrum. U kunt die hierboven live bekijken.

Lees verder

D-day voor avondklok in Nederland: zitting geopend in gerechtshof

Het gerechtshof heeft de zitting geopend waarin de avondklokzaak in beroep behandeld wordt. Tegelijk debatteert de Eerste Kamer over de avondklokspoedwet. Die moet de avondklok juridisch verankeren in de algemene coronawet.

Lees verder

Iran wil Biden dwingen tot snelle toegevingen

Met een raketaanval op een Amerikaanse basis in Irak zet Teheran president Joe Biden indirect onder zware druk. Of dat werkt of net contraproductief is, moet blijken.

Lees verder

Duizenden gezinnen zonder stroom in Griekenland, regering krijgt kritiek

Duizenden huishoudens zitten vrijdag in Athene nog altijd zonder stroom, na de koudegolf die vier mensen het leven kostte in Griekenland. De oppositiepartijen geven de regering de schuld voor de trage hulpverlening.

Lees verder

Brits Hooggerechtshof beschouwt Uberchauffeurs als werknemers

Chauffeurs van taxidienst Uber kunnen worden beschouwd als werknemers en hebben dus ook recht op onder meer een minimumloon, betaald verlof en rustpauzes. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof vrijdag beslist. De uitspraak kan het economische model van Uber in het VK volledig overhoop gooien.

Lees verder

Braziliaans parlementslid aangerand door collega

Tijdens een stemming in het parlement in het Braziliaanse São Paulo werd parlementslid Isa Penna seksueel aangerand door een van haar collega's. De feiten dateren van 17 december 2020. Penna diende meteen klacht in, maar het nieuws circuleert nu omdat er nog maar pas kan beslist worden over een mogelijke sanctie voor Fernando Cury.

Lees verder

Daniil Medvedev speelt finale Australian Open tegen Novak Djokovic

Novak Djokovic kan zondag voor de negende keer in zijn carrière de Australian Open winnen. Dan zal de Serviër wel moeten afrekenen met Daniil Medvedev. De Rus zette in zijn halve finale Stefanos Tsitsipas opzij in drie sets: 6-4,6-2 en 7-5. In de kwartfinale had de Griek nog voor een stunt van formaat gezorgd door een 0-2 achterstand op te halen tegen Rafael Nadal.

Lees verder

Frankrijk legt festivalplafond op 5.000 bezoekers

In Frankrijk zullen deze zomer evenementen mogen plaatsvinden, maar maximaal met 5.000 zittende bezoekers. Metalfestival Hellfest gooide als reactie alvast de handdoek. Vlaamse organisatoren houden de adem in.

Lees verder

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers en zoekt definitief naar een nieuwe overnemer om het Spaanse Wamos, dat zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen, te vervangen.

Lees verder

Van Gucht: 'AstraZeneca is geen tweederangsvaccin'

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum vrijdag besteedde viroloog Steven Van Gucht veel tijd aan het vaccin van producent AstraZeneca. 'Dit is een goed vaccin, net als die van Pfizer en Moderna.'

Lees verder

Burgemeester Leopold Lippens overleden

Graaf Leopold Lippens, de bekende burgemeester van kustgemeente Knokke-Heist, is op 79-jarige leeftijd overleden, zo werd aan onze redactie bevestigd.

Lees verder

Prins Harry en Meghan verliezen laatste koninklijke titels

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zullen geen koninklijke taken van het Brits koningshuis op zich nemen en verliezen hun laatste officiële titels. Dat heeft Buckingham Palace vrijdag aangekondigd na gesprekken met het echtpaar.

Lees verder

Nafi Thiam test positief op coronavirus en moet BK indoor laten schieten

Slecht nieuws voor Nafi Thiam. De olympische kampioene heeft een positieve coronatest afgelegd en moet dus in quarantaine. Daardoor mist Thiam sowieso het BK indoor, waar ze zou deelnemen aan het verspringen. Dat gaat nu zaterdag door in Louvain-La-Neuve.

Lees verder

Geen smoking gun op GameStop-hoorzitting

Een hoorzitting van het Amerikaanse Congres met vijf hoofdrolspelers in de beursoorlog om GameStop heeft geen bewijzen opgeleverd van koersmanipulatie of fraude.

Lees verder

Waarom het gerecht deze twee makelaars van Anderlecht al jaren in het vizier heeft

Twee van de machtigste voetbalmakelaars in België kregen de voorbije jaren bij RSC Anderlecht de sleutels van de club in handen: Mogi Bayat en Christophe Henrotay. Dat blijkt uit nieuwe Football Leaks-documenten. Ook het gerecht verdenkt hen van allerhande malversaties., het onderzoek loopt. In bovenstaande video vertelt economiejournalist Nico Tanghe waarover het precies gaat.

Lees verder

Wat België kan leren uit de Texaanse sneeuwstorm

De staat Texas gold tot voor kort als een voorbeeld in de Belgische discussie over de stroombevoorrading. Daar zal nu wel een eind aan komen.

Lees verder

Twee vrouwen verkleden zich als ouderen om vaccin te krijgen

Twee vrouwen uit de Amerikaanse staat Florida, van 34 en 44 jaar, hebben zich verkleed als oudere vrouwen om zo een coronavaccin te krijgen. De eerste keer slaagden ze nog in hun opzet, maar toen ze langsgingen voor hun tweede spuitje,vielen ze door de mand.

Lees verder

'Rambo van Zwarte Woud' krijgt drie jaar cel

De 32-jarige Yves Rausch, alias 'de Rambo van het Zwarte Woud', is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar.

Lees verder

Superzwaar zwart gat 'Cygnus X-1' groter dan gedacht

Een van de grootste en eerst bekende zwarte gaten in het Melkwegstelsel blijkt groter dan astronomen eerst dachten, dat hebben wetenschappers donderdag bekendgemaakt. Het zwarte gat Cygnus X-1 en een blauwe ster genaamd HDE 226868 draaien elke 5,6 dagen om elkaar heen. De grootte van Cygnus X-1 werd eerst geschat op vijftien keer de massa van de zon, maar dat blijkt nu 21 zonnemassa's te zijn. Een animatie toont hoe dat allemaal berekend wordt.

Lees verder

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch verfilmen De acht bergen: 'Het leek gek om dit in de Rocky Mountains te draaien'

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch gaan voor het eerst samen een film regisseren. In de Italiaanse Alpen verfilmen ze de bestseller De acht bergen van Paolo Cognetti. 'Na Beautiful boy is de Amerikaanse droom toch wat minder sterk geworden.'

Lees verder

Politiek neemt afscheid van Leopold Lippens: 'Zo worden er geen meer gemaakt'

Verschillende politici reageren vrijdag op het overlijden van Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist. Ook over de partijgrenzen heen krijgt hij lof.

Lees verder

600 Vlamingen kregen te vroeg uitnodiging voor vaccinatie

Zowat 600 Vlamingen zijn de voorbije dagen ten onrechte al uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Dat komt door een fout in de selectiefilter van het systeem dat de uitnodigingen verstuurt. Deze personen zullen hun vaccinatie wel op de voorgestelde datum ontvangen.

Lees verder

Wit-Rusland geeft verantwoordelijkheid voor dood van betoger toe

Zes maanden na het begin van de betogingen tegen de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko hebben de autoriteiten de schuld voor de dood van een betoger toegegeven. Toch houdt de overheid vol dat de veiligheidstroepen correct hebben gehandeld.

Lees verder

Boris Johnson zegt Angela Merkel dat ze haar microfoon moet muten

Ook videovergaderingen van wereldleiders verlopen niet altijd even vlot. Bij de start van de virtuele G7-top onderbrak Angela Merkel onbedoeld de openingsspeech van Boris Johnson.

Lees verder

Biden: Strijd tussen democratie en autoritarisme 'op cruciaal punt'

De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een toespraak over buitenlands beleid dat de strijd tussen democratie en autoritarisme een 'cruciaal moment' heeft bereikt.

Lees verder

Koninklijke familie Dubai ontkent prinses te gijzelen

De verdwenen prinses Latifa al-Maktoem 'maakt het goed' en 'krijgt thuis verzorging'. Dit zegt de koninklijke familie van Dubai vrijdag in een verklaring via de Britse ambassade. Ze beklemtoont ook dat de 35-jarige prinses niet door haar vader, de emir van Dubai, wordt gegijzeld, zoals zij zelf zegt in een dinsdag uitgelekte video.

Lees verder

Expertengroep bezorgd om telewerk: 'Een van de krachtigste maatregelen tegen corona steeds minder nageleefd'

De Gems heeft vrijdag een nieuw advies gepubliceerd over telewerk. En de resultaten zijn confronterend. Steeds meer bedrijven treden de telewerkregel met de voeten door werknemers naar de werkvloer te halen. 'Telewerk is niet meer voldoende geïmplementeerd. We moeten dan ook extra maatregelen nemen', is de conclusie van de experten.

Lees verder

Perseverance deelt eerste selfie vanop Mars

De robotjeep Perseverance, die donderdag geland is op Mars, blijft nieuwe beelden doorsturen vanop Mars. Vrijdagavond kwam er na de eerste beelden van het planeetoppervlak ook een eerste selfie binnen.

Lees verder

Europa was Britten voor met vaccindeal

Het farmabedrijf AstraZeneca lijkt nogal kort door de bocht te zijn gegaan toen het enkele weken geleden de snellere levering van coronavaccins aan het Verenigd Koninkrijk rechtvaardigde door erop te wijzen dat de overeenkomst met de Britse overheid vroeger was gesloten dan die met de Europese Unie.

Lees verder

Vlaanderen onderzoekt coronapremies bedrijven El Kaouakibi

Vlaanderen onderzoekt of er coronapremies moeten worden teruggevorderd van de vennootschappen van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD). Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder

Knokke was Lippens, en Lippens was Knokke

Met het overlijden van Leopold Lippens verdwijnt een burgervader die zo goed was in politiek dat hij er het lak aan had. Hij zei zijn gedacht, zonder voorbehoud.

Lees verder

Pfizer-vaccin remt verspreiding coronavirus af

Een nieuwe analyse uit Israël toont aan dat het vaccin niet louter symptomen onderdrukt, maar over het algemeen infecties voorkomt.

Lees verder

Dief van bestelwagen aangehouden dankzij track & trace

In het Oost-Vlaamse Gavere heeft de politie donderdag een bestelwagen klemgereden die in Gent gestolen was. Het voertuig van een pakjesdienst werd gelokaliseerd via het "track & trace"-systeem en werd achtervolgd door verschillende politiewagens.

Lees verder

Bitcoin rondt de kaap van 1.000 miljard dollar

De ­totale marktwaarde van alle bitcoins is voor het eerst gestegen tot meer dan 1 biljoen dollar.

Lees verder

Kim Kardashian vraagt scheiding van Kanye West aan

Mediafiguur Kim Kardashian en rapper Kanye West gaan na 7 jaar scheiden. Dat meldt persagentschap Reuters, op basis van een woordvoerder van de rechtbank van Los Angeles. Een verklaring van het koppel is er nog niet.

Lees verder

KV Mechelen en AA Gent vergeten kansen af te maken en blijven steken op gelijkspel

De vrijdagavondwedstrijd tussen KV Mechelen en AA Gent heeft geen winnaar opgeleverd. 1-1 werd het in een nochtans erg kansrijke wedstrijd. Roman Yaremchuk bracht de bezoekers na tien minuten voetballen op voorsprong. Zes minuten later al zorgde Nikola Storm voor de gelijkmaker.

Lees verder

Recordjackpot van EuroMillions dikt verder aan

De recordjackpot van 202 miljoen euro bij EuroMillions is vrijdagavond niet gevallen. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Loterij. Daardoor valt er komende dinsdag opnieuw een recordbedrag te winnen, namelijk 210 miljoen euro.

Lees verder

Ongehoord | 'Een plaat uitbrengen, da's ook een beetje je broek laten zakken'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

'Heilige graal van Vlaamse literatuur' gevonden

Het manuscript van Bezette stad (1921) van Paul van Ostaijen is onverwachts boven water gekomen en gekocht door de Vlaamse overheid.

Lees verder

Waarom we dringend allemaal de fiets op moeten

Op onze Belgische wegen rijden steeds meer en steeds grotere voertuigen die ook nog eens almaar langere trajecten afleggen. De transportsector stoot daardoor meer en meer CO2 uit. In bovenstaande video legt economiejournalist Korneel Delbeke uit waarom iedereen best wat vaker de fiets neemt en met het openbaar vervoer reist als we de broeikasgasemissies fors willen terugdringen.

Lees verder

2.000 gelukkigen krijgen per ongeluk vervroegd hun vaccin

Ongeveer 2.000 mensen, onder wie 600 Vlamingen, kregen per ongeluk een uitnodiging om zich te laten vaccineren. 'Hen afbellen, zou niet efficiënt zijn.'

Lees verder

Coronacijfers blijven licht dalen

De coronacijfers blijven licht dalen. Dat blijkt zaterdag uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Tot 17 graden op eerste dag 'lenteweekend'

Waar vorige weekend nog een sneeuwtapijt te ontwaren viel in vele Belgische tuinen, doet dit weekend eerder aan een ontluikende lente denken. De zon is van de partij en het kwik stijgt op sommige plekken zelfs tot 17 graden, zo meldt het KMI.

Lees verder

Vierde onrustige nacht in Spanje na arrestatie rapper Hasél

Het gewelddadige protest tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél blijft duren. Vrijdagavond waren er voor de vierde nacht op rij rellen in verschillende steden in Spanje. Hasél is veroordeeld wegens belediging van het koningshuis en verheerlijking van geweld.

Lees verder