Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 februari 2021

Mandalorian-ster Gina Carano te controversieel voor Disney

Mandalorian-ster Gina Carano te controversieel voor Disney

De filmstudio Lucasfilm, dat bij Walt Disney Co. behoord, heeft gezegd niet van plan te zijn om in de toekomst nog samen te werken met Gina Carano, de actrice die in 'The Mandalorian' speelt. Carano plaatste op sociale media controversiële berichten.

Lees verder

KBC doet overname in Bulgarije

KBC neemt de Bulgaarse pensioen- en levensverzekeringsactiviteiten over van de Nederlandse NN-groep. Dat heeft de bank-verzekeraar donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

Verdediging De Pauw krijgt geen inzage in eerste getuigenissen

De rechtbank van Mechelen oordeelt dat het verzoek van de advocaten van Bart De Pauw om inzage te krijgen in de veelbesproken verzegelde enveloppe ongegrond is. Dat heeft de rechter donderdag beslist. De verdediging beraadt zich nog over mogelijk beroep.

Lees verder

KBC boekt één miljard minder winst

KBC Groep heeft afgelopen jaar de winst met 1 miljard zien dalen van 2,489 miljard naar 1,44 miljard. Beleggers kunnen in het vierde kwartaal rekenen op een stevig dividend maar toch zakt de beurskoers stevig.

Lees verder

Gerecht valt binnen in mestbedrijven

Er is een grootschalige gerechtelijke actie in de mestsector aan de gang. Speurders onderzoeken mogelijke fraude bij een tiental bedrijven in vier Vlaamse provincies.

Lees verder

'Voorzitter 'Tokio 2020'-comité neemt ontslag na vrouwonvriendelijke uitspraken'

Yoshiro Mori, de voorzitter van het Olympisch organisatiecomité voor 'Tokio 2020', zal zijn ontslag aanbieden nadat hij duidelijk maakte dat vrouwen te veel praten. Dat melden Japanse media, Mori zelf bevestigde het nieuws nog niet.

Lees verder

Waarom de 'geheime enveloppen' zo belangrijk zijn voor De Pauw

Toen actrices Liesa Naert en Maaike Cafmeyer in het najaar van 2017 naar de preventieadviseur van de VRT stapten om het gedrag van Bart De Pauw aan te kaarten, deden ze dat met de garantie van opperste anonimiteit. Die eerste getuigenissen wegen al mee in het volledige dossier, maar voor de zaak tussen De Pauw en de VRT kan de precieze inhoud wel nog een verschil maken.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen Mike Pence en Mitt Romney op de vlucht voor aanval op Capitool

Tijdens het afzettingsproces tegen oud-president Trump hebben de Democratische aanklagers nieuwe videobeelden getoond van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Op de beelden is onder andere te zien hoe oud-vicepresident Pence en Republikeins senator Mitt Romney moesten vluchten voor de meute.

Lees verder

Skiën na de krokus? Verbod op niet-essentiële reizen verlengd

Wie denkt nog gauw na de krokusvakantie te gaan skiën mag die plannen weer opbergen. Er was wat onduidelijkheid over, maar het Overlegcomité ook het verbod op niet-essentiële reizen verlengd tot 1 april.

Lees verder

Britse operacomponist brengt ludieke ode aan 'slechtste zoommeeting ooit'

De Britse componist Andrew Lloyd Webber, bekend van zijn muziek voor Het spook van de opera en Jesus Christ superstar, heeft een muziekstuk gecomponeerd voor Jackie Weaver. Zij was de moderator bij een lachwekkende digitale vergadering van een dorpsraad die onlangs viraal is gegaan. Llyod Webber postte het nummer op Instagram, met als onderschrift: 'Een lied voor Jackie Weaver, we houden allemaal van je!'

Lees verder

Europa veroordeelt Belgische wet op havenarbeid

Het Europese Hof van Justitie heeft het Belgische sterk beschermde systeem voor havenarbeid grotendeels verworpen. Het gaat alleen akkoord met het aspect dat wie havenarbeid uitvoert, daar bepaalde erkenningen zoals veiligheidsopleidingen voor nodig heeft.

Lees verder

Veroordeelde Antwerpse IS-strijder wellicht overleden in Syrië

Antwerpenaar Abdellah Nouamane, die 7,5 jaar geleden naar Syrië vertrok om zich aan te sluiten bij IS, zou daar overleden zijn. Dat heeft het parket vernomen.

Lees verder

Twee minderjarigen opgepakt in grootschalig phishingdossier

In België en Nederland zijn in totaal vier verdachten opgepakt in een phishingdossier waarbij er meer dan 200 slachtoffers gemaakt zijn. In ons land gaat het om twee minderjarigen, die door de jeugdrechter in Dendermonde in een jeugdinstelling geplaatst zijn.

Lees verder

Ruth Joos gaat boekenprogramma op Canvas presenteren

VRT werkt samen met de Nederlandse zender VPRO aan een nieuw boekenprogramma. Ruth Joos en Wilfried De Jong zullen daarin wekelijks schrijvers en dichters interviewen over hun werk. Het programma Brommer op zee is vanaf zondag 18 april te zien.

Lees verder

Wie geen betaalpauze meer heeft, betaalt toch vlot terug

Bankverzekeraar zegt dat bedrijven van wie de betaalstop is afgelopen, bijna allemaal opnieuw vlot terugbetalen. Een beperkt aantal kredieten vraagt dan weer extra aandacht.

Lees verder

Waalse regering trekt naar gerecht over Luikse luchthaven

Het ontslag van Luc Partoune als ceo van de Luikse luchthaven krijgt nog een juridisch vervolg. De Waalse regering stelt zich burgerlijke partij. Ook bij pensioenfonds Ogeo Fund rommelt het.

Lees verder

Stéphane Moreau vrijgelaten onder voorwaarden

De ex-topman van Nethys Stéphane Moreau is door de kamer van inbeschuldigingstelling van Luik onder voorwaarden vrijgelaten. Het parket ging eerder in beroep tegen zijn vrijlating.

Lees verder

Veertien verdachten opgepakt voor rellen na overlijden Ibrahima Barrie

De politie heeft veertien mensen opgepakt die betrokken zouden geweest zijn bij de rellen die op 13 januari plaatsvonden, na een betoging voor de overleden Ibrahima Barrie. Het helft van hen zijn minderjarigen.

Lees verder

Live | Volg hier het Kamerdebat over de pandemiewet

Zo dadelijk start de plenaire vergadering in de Kamer. Er wordt onder andere gedebatteerd over de pandemiewet die de coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis moet voorzien. Volg het debat hier om 14.15 uur live mee.

Lees verder

Gekscherende Elton John en Michael Caine promoten vaccinatie in ludiek spotje

De Britse National Health Service (NHS) heeft twee grote sterren ingeschakeld om de bevolking in het VK aan te moedigen om zich te laten vaccineren. Zanger Sir Elton John en acteur Sir Michael Caine verschijnen in een ludieke promospot waarin ze strijden om de rol in het reclamefilmpje. Bekijk hoe ze het ervan afbrengen in bovenstaande video.

Lees verder

Wouter De Vriendt nieuwe fractieleider Groen

Oostendenaar Wouter De Vriendt wordt de nieuwe fractieleider voor Groen in de Kamer. Hij volgt Kristof Calvo op als leider van groenen en neemt vanaf nu afwisselend met Gilles Vanden Burre van Ecolo het officiële fractieleiderschap van de gemeenschappelijke Groen/Ecolo fractie op.

Lees verder

Coronacrisis laat begrotingskrater van 33 miljard euro na

Uit de cijfers van het Federaal Planbureau blijkt dat Belgische overheden dit jaar mogelijk aankijken tegen een gezamenlijk begrotingstekort van ruim 33 miljard euro. Een krater, maar een verwachte krater.

Lees verder

Instagram bant antivaxxer Bobby Kennedy Jr.

Robert F. Kennedy Jr., het neefje van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, postte herhaaldelijk misleidende informatie over covid-19 op zijn Instagram-pagina. Het fotodeelplatform verwijderde daarop zijn account.

Lees verder

Acteurs Buffy the Vampire Slayer beschuldigen Joss Whedon van ongepast gedrag

Enkele acteurs die in de reeks Buffy the Vampire Slayer speelden, beschuldigen bedenker Joss Whedon van 'giftig' en 'ongepast gedrag'.

Lees verder

Amerika laat Tiktok voorlopig ongemoeid

Tiktok moest worden verkocht aan een Amerikaans bedrijf, of anders van de markt verdwijnen, had Donald Trump beslist. Zijn opvolger Joe Biden heeft andere zorgen aan zijn hoofd.

Lees verder

Ballerini sneller dan Démare in Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft in Six-Fours-les-Plages de eerste rit gewonnen van de Tour de la Provence, een vierdaagse rittenwedstrijd in de aanloop van het openingsweekend. Hij remonteerde op de streep Arnaud Démare. Het is meteen de eerste zege van het seizoen voor Deceuninck-Quick-Step.

Lees verder

Katholiek onderwijs legt bom onder nieuwe eindtermen

Het katholiek onderwijs trekt naar het Grondwettelijk Hof. De grootste onderwijskoepel vraagt de opschorting van de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair. Die werden woensdag goedgekeurd door het Vlaams Parlement.

Lees verder

Duikers hebben bijzondere ontmoeting met speelse zeeleeuwen

Een groep duikers heeft in de Jervisbaai, aan de zuidoostelijke kust van Australië, kunnen vastleggen hoe ze benaderd werd door een tiental speelse zeeleeuwen. De dieren waren niet schuw en leken er plezier uit te halen om samen met de duikers te zwemmen. Bekijk de onderwaterbeelden in bovenstaande video.

Lees verder

Amper honderd dosissen per centrum: langverwachte opening van vaccinatiecentra begint op kleine schaal

Honderd dosissen. Dat is waar de vaccinatiecentra het in hun eerste week mee moeten stellen. Het eerste centrum start maandag, de rest volgt donderdag. 'Niet om over naar huis te schrijven', erkent de Vlaamse overheid. Maar de levering van nieuwe vaccins blijft nu eenmaal haperen. De honderd dosissen zullen terechtkomen bij huisartsen, thuisverpleegkundigen en tandartsen.

Lees verder

Gigantische geometrische sneeuwtekening in Finland

Het lijkt wel een reuzenmandala in de sneeuw. De Finse amateurkunstenaar Janne Pyykkö kreeg 11 vrijwilligers zover dat ze samen met hem twee dagen lang met niets dan touwen en sneeuwschoenen zijn ontwerp in de sneeuw stapten. De hele tekening is 160 m breed, en vermoedelijk de grootste sneeuwtekening ooit in het land.

Lees verder

Raadkamer over racistische whatsappgroep uitgesteld

Dertig agenten van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen, moesten vandaag voor de raadkamer verschijnen wegens pesterijen en racisme. De zitting werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Lees verder

Sihame El Kaouakibi dient strafklacht in

Sihame El Kaouakibi dient een strafklacht in wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude.

Lees verder

Geen officiële koudegolf

Het was en is koud, maar niet koud genoeg voor een officiële koudegolf. Donderdag om 15.50 uur steeg het kwik in Ukkel tot 0,2 graden Celsius. Daarmee is een officiële koudegolf uit het zicht.

Lees verder

'Er bestaat ook zoiets als een West-Vlaams gevoel'

CD&V vraagt aanpassingen aan het voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) om Vlaanderen op te delen in dertien regio's.

Lees verder

Meghan Markle wint zaak tegen Mail on Sunday

De Amerikaanse voormalige actrice Meghan Markle, echtgenote van de Britse prins Harry, heeft een rechtszaak gewonnen tegen de Britse krant Mail on Sunday. Die had een brief bemachtigd en gepubliceerd die Meghan schreef aan haar vader.

Lees verder

Charleroi kan vroege voorsprong niet verzilveren: AA Gent bekert verder

Zeventig minuten lang leek AA Gent op weg naar een bekeruitschakeling tegen Charleroi, maar toen Tissoudali en Odjidja van de bank kwamen, kantelde de match nog helemaal. Ineens ging het razendsnel van 0-1 naar 3-1. De Buffalo's zitten in de kwartfinales van de Beker van België, bij Charleroi zullen ze zich voor het hoofd slaan dat ze AA Gent niet voor rust al het genadeschot gaven.

Lees verder

KV Mechelen knikkert Beerschot uit Croky Cup en stoot door naar kwartfinales

KV Mechelen is als winnaar uit de bus gekomen uit de eerste van twee confrontaties in vier dagen met Beerschot. Rob Schoofs zorgde voor de rust voor het enige doelpunt van de avond. Voor de vijfde keer in de laatste tien deelnames zit Malinwa in de kwartfinales.

Lees verder

Broer Elon Musk casht voor 25 miljoen bij Tesla

Kimbal Musk, bestuurslid bij Tesla en de jongere broer van miljardair Elon Musk, heeft op 9 februari een pakket van 30.000 aandelen in de producent van elektrische auto's verkocht.

Lees verder

Drie mannen opgepakt in onderzoek mishandelde Belg achtergelaten op Franse autosnelweg

Het Brusselse gerecht heeft drie mannen opgepakt die een man zouden ontvoerd en mishandeld hebben. Het slachtoffer werd gevonden naast de snelweg, in de buurt van de Franse stad Rijsel. De feiten zouden verband houden met een afrekening in het drugsmilieu.

Lees verder

Racepiloot Fernando Alonso betrokken bij ongeluk tijdens fietstocht

Tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso (39) is betrokken geraakt in een ongeluk terwijl hij in Zwitserland een fietstocht maakte. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de Spanjaard er aan toe is.

Lees verder

Lieven Boeve: 'Ons DNA staat op het spel, onderschat dat niet'

'De identiteit van het katholiek onderwijs wordt aangetast', zegt directeur-generaal Lieven Boeve. 'We vechten tegen staatspedagogie.'

Lees verder

Firma's Sihame El Kaouakibi factureerden 103.000 euro

De vennootschappen van Sihame El Kaouakibi factureerden samen 103.000 euro voor haar eigen campagne en de campagnes van andere liberale kopstukken in de Antwerpse kieskring (zowel Vlaams als federaal). Dat maakte Open VLD donderdagavond bekend.

Lees verder

Partijloze El Kaouakibi voelt zich slachtoffer van afrekening

Sihame El Kaouakibi voelt zich in de val gelokt door haar raad van bestuur en dient een klacht in. Ze stemt ook in met een tijdelijke schorsing als lid van Open VLD.

Lees verder

Republikeinen houden vast aan Trumps onschuld

De democratische 'impeachment managers' proberen op hun laatste pleitdag nog voldoende republikeinen te overtuigen van Trumps aandeel in de bestorming van het Capitool. Ondanks onthutsende videobeelden en vele argumenten lijkt dat niet te lukken.

Lees verder

Anderlecht legt er vijf binnen tegen moedig Union en stoot door in de beker

Anderlecht is ontploft. Paars-wit gaat naar de kwartfinales van de beker na een 0-5 zege tegen Union. De 1B-club was nochtans lang niet slecht, maar plots kon RSCA wel vlot scoren. Uit voorzetten van Amuzu, uit assists van de backs en via aanwinst Abdoulay Diaby. De dreiging die al even in de lucht hing werd nu ook omgezet in doelpunten. Dat belooft voor later.

Lees verder

Loting kwartfinales Beker van België

In de kwartfinales van de Beker van België zal Standard het opnemen tegen Club Brugge, RSC Anderlecht tegen Cercle, Racing Genk tegen KV Mechelen en Eupen tegen AA Gent.

De kwartfinales van de Beker worden over één wedstrijd op 2, 3 en 4 maart gespeeld.

Lees verder

Jazzpianist Chick Corea overleden

Jazzpianist Chick Corea is dinsdag overleden, zo heeft zijn familie via zijn website bekendgemaakt. Een zeldzame vorm van kanker, die pas onlangs was ontdekt, is hem fataal geworden.

Lees verder

Zomerfestivals geloven erin, virologen iets minder

Met een subsidiepot van 60 miljoen euro steekt de Vlaamse overheid de festivalsector een hart onder de riem. Mogen we dan hopen op een zomer als vroeger? Dát is een andere vraag. Organisatoren houden verschillende scenario's achter de hand.

Lees verder

Loononderhandelingen verlopen stroef: vakbonden voeren actie in de bedrijven

Het loonoverleg tussen bonden en werkgevers verloopt meer dan stroef. Om zijn eisen kracht bij te zetten, organiseert het vakbondsfront vrijdag acties in de bedrijven.

Lees verder

Brexit: Londen en EU stellen actieplan op rond Noord-Ierland

Londen en Brussel hebben tijdens een crisisoverleg een actieplan opgesteld om de problemen rond het Noord-Ierse protocol aan te pakken. Beide partijen komen binnen twee weken opnieuw samen.

Lees verder

Australian Open: Mertens en Sabalenka naar achtste finales dubbelspel na forfait Brady en Barty

Elise Mertens heeft zich vrijdag samen met Aryna Sabalenka voor de achtste finales van het dubbelspel geplaatst op de Australian Open. Hun tegenstanders, de Australische Ashleigh Barty, nummer een van de wereld in het enkelspel, en de Amerikaanse Jennifer Brady moesten forfait geven.

Lees verder

Amerikaanse wapenfabrikant Colt overgenomen door Tsjechisch bedrijf

De Tsjechische wapenfabrikant Ceska Zbrojovka (CZG) neemt de legendarische Amerikaanse wapenproducent Colt over. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld.

Lees verder

Inflatie Venezuela gestegen tot 3.000 procent in 2020

De inflatie is vorig jaar in Venezuela gestegen tot 2.959,8 procent. Dat blijkt uit cijfer van de centrale bank (BCV).

Lees verder

Militaire junta Myanmar kondigt vrijlating 23.000 gevangenen aan

De militaire machthebbers van Myanmar die onlangs een staatsgreep pleegden tegen de democratisch gekozen burgerregering hebben de vonnissen van 23.000 gevangenen ingetrokken. De aankondiging van generaal Min Aung Hliang werd gedaan door Myanmarese staatsmedia.

Lees verder

Kamer keurt resem resoluties goed tijdens plenaire vergadering waaronder effectentaks en resolutie rond interseksualiteit

Tijdens de plenaire vergadering donderdag keurde de kamer verschillende resoluties goed. Het gaat onder meer om de effectentaks, een resolutie rond interseksualiteit en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen tijdens de coronacrisis. Ook heeft het een audit van het Rekenhof gevraagd bij de Gegevensbeschermingsautoriteit

Lees verder

Familiehulp zegt ja tegen vaccin

Meer dan 85 procent van de medewerkers van Familiehulp zegt ja tegen het covid-19-vaccin. Een minderheid twijfelt om medische redenen en ook omdat ze het vaccin niet vertrouwen.

Lees verder

Opnieuw minder dan 300 covid-patiënten in de intensieve zorgen

Er liggen opnieuw minder dan 300 covid-patiënten op de intensieve zorgen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen nu 1.642 mensen in het ziekenhuis, van wie 294 op de intensieve zorgen.

Lees verder

Ouders Mawda krijgen permanente verblijfsvergunning

Staatssecretaris voor Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in december een permanente verblijfsvergunning laten toekennen aan de ouders van het neergeschoten meisje Mawda. 'Die ouders hebben keuzes gemaakt die ik ook moeilijk kan begrijpen, maar we moeten beseffen dat hier een kind begraven ligt', zegt Mahdi. Later vandaag doet de correctionele rechtbank een uitspraak in het proces over het overlijden van het meisje.

Lees verder

'Trump was veel zieker na coronabesmetting dan Witte Huis deed uitschijnen'

Toen toenmalig Amerikaans president Donald Trump vorig jaar besmet raakte met het coronavirus was hij veel zieker dan het Witte Huis deed uitschijnen. De zuurstofwaarde in zijn bloed was op een moment gezakt tot een kritiek punt en op röntgenfoto's waren duidelijk tekenen van een longontsteking te zien. Dat meldt de krant The New York Times.

Lees verder