Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 februari 2021

LIVE. Tijdelijke werkloosheid kost overheid 4 miljard euro - Wetsontwerp geeft regering verreikende macht strijd tege...

HLN
LIVE. Tijdelijke werkloosheid kost overheid 4 miljard euro - Wetsontwerp geeft regering verreikende macht strijd tegen pandemieën
Deze week zullen in België 58.625 mensen een eerste dosis van het coronavaccin van Pfizer toegediend krijgen en 5.750 anderen een eerste dosis van het vaccin van Moderna. In de woonzorgcentra zullen volop tweede dosissen toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal opgebouwd zal worden bij deze ouderen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Dronken Duitser richt voor 100.000 euro schade aan met gestolen tractor
In Duitsland heeft een dronken man maandagavond een tractor met een vier meter brede sneeuwschuiver gestolen en vervolgens voor bijna 100.000 euro aan schade aangericht. Dat meldt de Duitse politie deze ochtend.
Lees verder

Wat willen de jongeren zelf? We laten er 18 aan het woord: "Dat vaccin staat niet op één, wij willen vooral onze vrienden zien"
Vroeger versoepelen? Sneller vaccineren? "Denk eerst aan de 16- tot 25-jarigen", schrijven bekende Vlamingen in een open brief. 'De jongeren' zijn al dagen het gespreksonderwerp, maar de discussie speelt zich vooral boven hun hoofden af. Wat willen zij eigenlijk zelf? Niet eens zoveel of zo gek, zo blijkt. Wij laten 18 jongeren aan het woord: "De leuke, onverwachte dingen gebeuren als je een avondje weggaat met vrienden, maar vandaag is er niets. Ik wil de spontaniteit terug".
Lees verder

Achter de schermen van 'Groeten Uit': deze man doet met zijn tienduizenden spullen élk jaar herleven
Van schreeuwerig behangpapier tot oude tv's met mozaïekkanaal: voor de kijkers is het VTM-programma 'Groeten Uit' visueel om van te smullen. Maar voor de makers is het achter de schermen keihard werken. Of toch althans voor één man: Kurt Rigolle (51), de vaste leverancier van alle decors, meubels en objecten. De Gentse rekwisiteur raakte op zijn 10de besmet met het 'verzamelvirus' en ondertussen dreigt hij te verdrinken in zijn eigen spullen. Maar niet voor hij ons een rondleiding heeft gegeven tussen de ontelbare rekken, schappen en gangen die zijn 'schatkamer' telt.
Lees verder

50 jaar na release maakt Willy Sommers parodie: 'Zeven Venkels En Frambozen'
Vijftig jaar geleden bracht Willy Sommers(68) zijn tophit 'Zeven Anjers, Zeven Rozen' uit. Vandaag brengt hij een parodie op de oorspronkelijke versie: 'Zeven Venkels En Frambozen'.
Lees verder

Strafste fotograaf van het WK Veldrijden dobberde anderhalf uur in zee: "Politie stond me op te wachten"
Met voorsprong de opvallendste 'toeschouwer' tijdens het WK Veldrijden? De kikvorsman met fotocamera die zelfs de rechtstreekse tv-uitzending haalde. "Ik ben surffotograaf én veldritfan, dus was dit een eenmalige kans om unieke beelden te schieten", aldus Maarten Van de Velde (36), die liefst 1,5 uur in het ijskoude zeewater vertoefde. "Ach, ook 's winters lig ik voortdurend in de Noordzee. Ik ben wel wat gewoon."
Lees verder

'Elektronische neus' kan ruiken of je besmet bent: weldra massaal ingezet in Nederland, daarna ook bij ons?
In Nederland zal de 'elektronische neus' massaal ingezet worden om corona op te sporen. Het apparaat kan binnen een minuut aan je adem ruiken of je besmet bent. De meeste mensen die zich aanbieden in een van de grote testlocaties, zullen geen vervelend wattenstaafje meer in hun neus krijgen.
Lees verder

Eerst een vaccin voor onze jongeren? "Dat vaccin staat niet op één, wij willen vooral onze vrienden zien"
Vroeger versoepelen? Sneller vaccineren? "Denk eerst aan de 16- tot 25-jarigen", schrijven bekende Vlamingen in een open brief. 'De jongeren' zijn al dagen het gespreksonderwerp, maar de discussie speelt zich vooral boven hun hoofden af. Wat willen zij eigenlijk zelf? Niet eens zoveel of zo gek, zo blijkt.
Lees verder

COLUMN. "Een vrome Jood ontvangt zijn familie ook in corona gewoon thuis. Uit liefde. Ik hou ze buiten de deur. Ook uit liefde"
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Aron Berger, orthodoxe Jood met lak aan corona.
Lees verder

Jan en Romina uit 'Boer Zkt. Vrouw' verhuizen: "Niet genoeg ruimte voor kinderen"
Romina (30), die al twee jaar gelukkig is met boer Jan (33), heeft afscheid genomen van haar boerderijtje in Dudzele. Het koppel dat elkaar in Australië ontmoette in 'Boer Zkt. Vrouw' woont nu in Aarschot. En ze hebben allebei een nieuwe job.
Lees verder

Viktor Verhulst opnieuw verliefd: "Hij heeft moeite moeten doen om Sarahs hart te veroveren"
In 'De Verhulstjes' lijkt het momenteel nog anders, maar zoon des huizes Viktor (26) is niet langer vrijgezel. Gerts zoon heeft z'n hart verloren aan Sarah Puttemans (21) uit Leuven.
Lees verder

Dag start met regen en blijft wisselvallig
Deze ochtend trekt een storing oostwaarts over ons land en valt er lichte tot matige regen. In de namiddag voorspelt het KMI een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden met enkele buien. Het wordt een stuk zachter met maxima tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 graden in het centrum.
Lees verder

De wintermercato van Club Brugge ontleed: nóg sterker en nóg rijker
Niemand haalde een efficiëntere spits. En een betere linksvoetige verdediger. Geen enkele andere Belgische club cashte bovendien zoveel miljoenen. Of hoe Club na deze wintermercato nóg rijker én nóg sterker is geworden.
Lees verder

Raadkamer buigt zich over doorverwijzing verdachten aanslagen Parijs
De Brusselse raadkamer buigt zich dinsdag over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het federaal parket wil in het dossier 14 verdachten laten terechtstaan voor de correctionele rechtbank. De zitting van de raadkamer zal plaatsvinden op de Justitia-site, in de voormalige gebouwen van de NAVO in Haren. Indien nodig zullen de debatten verdergaan op 3 februari.
Lees verder

Dit zijn alle deelnemers van 'Blind Getrouwd', met Veerle en Sven als allereerste 50-plussers: "We hebben stevige bagage, maar hetzelfde doel"
'Blind Getrouwd' pakt dit jaar voor het eerst uit met een koppel 50-plussers, Veerle en Sven. Zij moeten voor een andere dynamiek zorgen in het VTM-programma. Of zoals Veerle het zegt: "Mijn onafhankelijkheid opgeven na al die jaren, dat zal niet evident worden." Voor Sven is het zijn derde huwelijk. "Hopelijk lukt het deze keer wel." Dit zijn de acht deelnemers van het nieuwe seizoen van 'Blind Getrouwd', dat op Valentijn van start gaat.
Lees verder

Veerle en Sven zijn eerste 50-plussers in 'Blind Getrouwd': "Onze rugzakken zijn stevig gevuld, maar we hebben hetzelfde doel"
'Blind Getrouwd' pakt dit jaar voor het eerst uit met een koppel 50-plussers, Veerle en Sven. Zij moeten voor een andere dynamiek zorgen in het VTM-programma. Of zoals Veerle het zegt: "Mijn onafhankelijkheid opgeven na al die jaren, dat zal niet evident worden." Voor Sven is het zijn derde huwelijk. "Hopelijk lukt het deze keer wel."
Lees verder

Pro League vergoedt ook spélende amateurclubs in beker met 25.000 euro
Zes amateurclubs horen tot de ' lucky few': zij spelen deze (mid)week de 1/16de finales van de beker. De aanloop was in coronatijd niet evident. De Pro League besloot ook financieel te 'helpen': de amateurclubs die wél aantreden krijgen nu hetzelfde bedrag vergoed - 25.000 euro - als de clubs die eerder forfait gaven.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen blijft verder toenemen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen lichtjes
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft voorlopig stijgen, met 9 procent deze keer. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames blijft lichtjes dalen. Ook het aantal sterfgevallen blijft afnemen.
Lees verder

Hét succesrecept van de 4 wereldkampioenen veldrijden: Vlaamse knowhow, Hollandse glorie
Van der Poel, Brand, Ronhaar en Van Empel. Vier Nederlandse wereldkampioenen in het veld, maar ze rijden allemaal voor een Belgisch team. Welk mechanisme zit daar achter?
Lees verder

Dolly Parton weigerde twee keer presidentiële onderscheiding van Trump
Dolly Parton (75) heeft tot twee keer toe de Presidential Medal of Freedom geweigerd toen voormalig president Donald Trump haar die wilde uitreiken. Dat zei ze in een interview met de Amerikaanse ochtendshow 'Today With Hoda and Jenna'. In het gesprek, dat dinsdagmorgen in Amerika wordt uitgezonden, zegt Parton niet zeker te weten of ze de onderscheiding wel in ontvangst zou nemen als de huidige president Joe Biden haar zou voordragen.
Lees verder