Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 20 februari 2021

LIVE. Argentijnse minister stapt op na stiekeme vaccinatie vips - Vaccin van Pfizer kan ook bij minder lage temperatu...

HLN
LIVE. Argentijnse minister stapt op na stiekeme vaccinatie vips - Vaccin van Pfizer kan ook bij minder lage temperaturen bewaard worden
De expertengroep Gems blijft hameren op sensibilisering om het zorgpersoneel te verleiden tot vaccinatie. Maar als dat niet volstaat, vinden de experten een verplichting het overwegen waard. "Verplichting mag geen ­taboe zijn." Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Aantal uitgevoerde coronatests daalt met 17 procent in ons land - Argentijnse minister stapt op na stiekeme vaccinatie vips
De expertengroep Gems blijft hameren op sensibilisering om het zorgpersoneel te verleiden tot vaccinatie. Maar als dat niet volstaat, vinden de experten een verplichting het overwegen waard. "Verplichting mag geen ­taboe zijn." Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. G7-landen willen wereldwijde vaccinatiecampagne steunen - Vaccin van Pfizer kan ook bij minder lage temperaturen bewaard worden
De expertengroep Gems blijft hameren op sensibilisering om het zorgpersoneel te verleiden tot vaccinatie. Maar als dat niet volstaat, vinden de experten een verplichting het overwegen waard. "Verplichting mag geen ­taboe zijn." Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Texaanse chipfabrikanten gesloten wegens winterkou
Fabrieken van elektronische chips in de Amerikaanse staat Texas zien zich gedwongen om een week lang de deuren te sluiten. Door een koudegolf zijn de energieleveranciers niet in staat om voldoende stroom te leveren. De sluiting komt ongelegen, want er heerst op dit moment al een wereldwijd tekort aan halfgeleiders.
Lees verder

Onze opinie. Kom maar op met die 'buitenmaatschappij'
Een vriend stuurde me een sms. "Hey Dimi, voor zondag, zie jij het zitten om dat binnen te doen. Aangezien we met vijf zijn, lijkt het me niet aangewezen om een picknick buiten te doen." Het is geen politiek correct berichtje - want een poging om de coronaregels te omzeilen - maar wel één zoals er elke dag honderden in België verstuurd worden. Hoewel we iedereen zouden moeten aanmoedigen om zoveel mogelijk buiten te doen, waar de kans op besmetting vele malen kleiner is, doen de huidige coronamaatregelen net het omgekeerde. PS: ik heb met pijn in het hart andere plannen gemaakt voor zondag.
Lees verder

Carl Devos. De basis van de zevende staatshervorming wordt een klassieker: meer regionale autonomie in ruil voor geld
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

115 extra terugkeerbegeleiders bij Fedasil en Vreemdelingenzaken
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil gaan op zoek naar 115 terugkeerbegeleiders. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zaterdag. Wie te horen krijgt dat in België blijven onmogelijk is, moet tijdig begeleid wordt om terug te keren naar het land van herkomst, klinkt het.
Lees verder

Gerecht onderzoekt honderden miljoenen van overleden Waalse wapenhandelaar bij Degroof Petercam
Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar honderden miljoenen euro's verdacht geld dat jarenlang is ondergebracht bij Degroof Petercam, een van de grootste vermogens­beheerders in ons land. De honderden miljoenen waren eigendom van één Waalse zakenman, Gustave Joassart. Die overleed in 2014 en werkte jarenlang voor en met de Waalse wapenfabrikant FN Herstal, bericht De Tijd zaterdag.
Lees verder

Vlaanderen onderzoekt coronapremies bedrijven El Kaouakibi, volgens stad Antwerpen "geen onregelmatigheden bij bouw Urban Center"
Vlaanderen onderzoekt of er coronapremies moeten worden teruggevorderd van de vennootschappen van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). El Kaouakibi laat in een reactie weten dat de coronahinderpremie voor de evenementenlocatie JJ House wel degelijk terecht werd toegekend en niet moet worden terugbetaald. Ook zou de Antwerpse stadsadministratie zou geen onregelmatigheden hebben vastgesteld bij de bouw van het Urban Center in de wijk Kiel.
Lees verder

Waarom zijn we zo gefascineerd door Mars, terwijl we al zeker weten dat er geen leven is op de planeet?
Eigenlijk is er nauwelijks iets te zien op Mars, op wat stenen en onherbergzame rotsen na. De planeet ligt ook ellendig ver van ons vandaan - de kortste afstand bedraagt zo'n 56 miljoen kilometer - en we kunnen er niet eens ademen. Toch hebben we er nog maar eens een ruimtetuig naartoe gestuurd, de robotjeep Perseverance dit keer. Wat hééft Mars dat andere planeten niet hebben en waarom fascineert dit hemellichaam ons al eeuwenlang?
Lees verder

Zo ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit: "Hoe minder zielen, hoe meer vreugd"
Ze konden het voorbije jaar niets anders dan zich vlug heruit te vinden. Maar wat als ze de tijd nemen om grondig na te denken over wat komt? Hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst er dan echt uit? Wij legden ons oor te luister bij drie mensen die het kunnen weten.
Lees verder

Real Madrid in de rats door vele blessures, maar ze nemen geen risico's met Hazard
De laatste hordes op weg naar de groepstraining. Eden Hazard traint nog altijd individueel, tweeënhalve week nadat hij op training een spierscheur opliep in de linkerbil. Bij Real Madrid springen ze omzichtig met de Rode Duivel om. Geen risico's dus. Ook niet om hem overhaast klaar te stomen voor de Champions League tegen Atalanta volgende week.
Lees verder

VN-rapport: Trump-aanhanger betrokken bij huurlingenmissie in Libië
Een bekende aanhanger van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en oprichter van het Amerikaanse paramilitaire beveiligingsbedrijf Blackwater, is volgens een vertrouwelijk VN-rapport een van de meesterbreinen achter een geheime huurlingenoperatie in Libië.
Lees verder

Evenepoel maalt weer échte kilometers en haalt opgelucht adem: "De pijn is volledig weg"
52 kilometer puur plezier, was het eerste trainingsritje op de weg sinds lang voor Remco Evenepoel (21). De basis voor de wederopbouw na zijn zware valpartij in de Ronde van Lombardije is nu écht wel gelegd.
Lees verder

INTERVIEW. Theo Francken na verloren verkiezing en Kucam-affaire: "Ik ga geen Calvo'ke doen, ik ben een Kampfschwein"
Theo Francken (N-VA) blikt terug en vooruit. Tot zijn spijt niet als ondervoorzitter. "Valerie Van Peel of Lorin Parys en ik, dat zou een goede combinatie zijn geweest voor de partij. Yin en yang. Helaas." De partijsoldaat zet de strijd voor zijn N-VA onvermoeibaar verder. Zodra het kan met de botten in de modder, in het veld, naar de mensen. "Sommigen vinden mij een asociale pitbull. Maar ik neem het juist vaak op voor de zwakkeren in de samenleving."
Lees verder

Sambi Lokonga, de kapitein spreekt: "Ik weet niet of ik Mbappé wil zijn. Ik wil met vrienden een ijsje kunnen eten"
Hij is 21. Hij heeft talent, flegma en persoonlijkheid. Hij is kapitein van Anderlecht. Sambi Lokonga. "Ik weet van mezelf: als ik 100% ben, zal ik beter zijn dan mijn rechtstreekse tegenstander."
Lees verder

"Ik weet nu nog beter wat liefde waard is": James Cooke maakt tv-portret van zes terminale patiënten
James Cooke speelde al een jaar of twee met het idee om portretten te maken van mensen die gaan sterven. Play4 stond niet meteen te springen. De clown van het huis die de mensen plots de dood in de ogen doet kijken? Er is al voor minder gezapt. Maar Cooke veegde alle twijfel van tafel en kreeg zelfs een plek in prime time. 'Leef!' - waarin hij vanaf maandag zes weken op rij iemand bezoekt die een doodvonnis heeft gekregen - is vooral een ode aan de liefde en de levenslust geworden.
Lees verder

Belgian Lions en Ismaël Bako in Litouwen op zoek vijfde opeenvolgende EK-deelname: "Deze selectie heeft zijn plaats op het EK"
De Belgian Lions gaan dit weekend in de bubble van Litouwen op zoek naar kwalificatie voor het Europees kampioenschap. In groep C spelen de Lions zaterdag tegen Denemarken en maandag tegen Tsjechië, dat als gastland al geplaatst is voor het EK. België, groepsleider met één zege meer dan zijn concurrenten, strijdt met Denemarken en Litouwen voor de twee resterende EK-tickets en heeft nog één overwinning nodig voor zekerheid over EK-deelname.
Lees verder

Fernando Muñoz al jaar coach van Red Dragons zonder één interland: "Ik hoop in België even goed te doen als Roberto Martínez"
Fernando Muñoz (50) landt vandaag in België om de volley-bekerfinales bij te wonen. Al een jaar is hij de coach van de Red Dragons, zonder ook maar één interland. De Golden League in juni is nu het mikpunt. De Spanjaard hoopt net als Roberto Martínez bij de Rode Duivels een stempel te zetten: "Ik zou Roberto graag in België eens ontmoeten."
Lees verder

Circus Pipo al bijna een jaar in lockdown in Bonheiden: "Zelfs tijdens oorlog nooit zo lang zonder publiek"
Circus Pipo streek in maart vorig jaar — met clowns, trapezisten en een gewéldige haan — neer in Bonheiden en daar zitten ze twee lockdowns later nog altijd. "We horen hier intussen bij het decor", lacht circus­bazin Dolly Heppenheimer (50). Met haar bonte circusfamilie blijft ze er dapper de moed inhouden, maar ze kijkt ook reikhalzend uit naar alstublieft enig perspectief. "We missen de opwinding van de shows, de ambiance en het publiek. Wij missen ons leven, quoi."
Lees verder