Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 februari 2021

LIVE (20u45). OHL heeft zege nodig tegen Kortrijk in strijd om play-off 1

HLN
LIVE (20u45). OHL heeft zege nodig tegen Kortrijk in strijd om play-off 1
• King Power @ Den Dreef
Lees verder

Nieuwe aanpak rond interseksualiteit bij minderjarigen: ouders én kind moeten toestemming geven voor operatie
De plenaire Kamer heeft unaniem een resolutie van PS, sp.a, Ecolo en Groen goedgekeurd die de fysieke integriteit van intersekse minderjarigen moet garanderen. Concreet vraagt de Kamer onder meer om ingrepen aan de geslachtsdelen van intersekse kinderen enkel te laten doorgaan nadat ouders én kind goed geïnformeerd werden en uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven.
Lees verder

Onderzoek naar audio-opname van migranten opgesloten in vrachtwagen: "We gaan dood"
De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken berichten dat zo'n tachtigtal migranten maandag mogelijk opgesloten zaten in een vrachtwagen en in ademnood verkeerden. Dat deelde een medewerker van Immigration and Customs Enforcement (ICE), de politiedienst die zich bezighoudt met immigratie, donderdag mee.
Lees verder

Football Talk. Chelsea naar kwartfinales FA Cup, Dendoncker & co niet - Vertonghen kan Portugese bekerfinale al ruiken
Chelsea heeft zich als achtste en laatste geplaatst voor de kwartfinales van de FA Cup. Op bezoek bij tweedeklasser Barnsley haalden de Londenaars het met het kleinste verschil: 0-1 na een treffer van Tammy Abraham na 65 minuten. In de slotfase was het nog bibberen voor Chelsea, maar de 0-1 bleef op het bord en zo mag de verliezende finalist van vorig seizoen naar de laatste acht en blijft Thomas Tuchel ongeslagen als coach van The Blues. In die kwartfinales is Sheffield United de tegenstander.
Lees verder

Winst Disney keldert, streamingplatform groeit hard
Walt Disney heeft in het voorbije kwartaal nog maar een fractie van de winst gehaald die het bedrijf een jaar eerder boekte. Door de gedwongen sluiting van pretparken en bioscopen wegens de coronapandemie vielen de opbrengsten hard terug. Lichtpunt was de sterke groei van abonnees voor het streamingplatform van het wereldberoemde film- en entertainmentconcern.
Lees verder

Zes op de tien Belgen zien economische toekomst somber in
Zes op de tien Belgen denkt dat de economische situatie binnen een jaar slechter zal zijn dan vandaag, zo blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van het Europees Parlement die vandaag is gepubliceerd. Tegelijkertijd meent 82 procent dat het Europese relancefonds de economie zal helpen om sneller te herstellen.
Lees verder

Jaarverslag Nationale Bank: "Exit uit crisis wordt moeilijke evenwichtsoefening"
De exit uit de coronacrisis wordt een moeilijke evenwichtsoefening. Dat verklaarde gouverneur Pierre Wunsch bij de voorstelling van het jaarverslag van de Nationale Bank. Zo moet er een evenwicht gevonden worden tussen het blijven steunen van bedrijven die dat écht nodig hebben en het vermijden dat zombiebedrijven in leven worden gehouden met overheidsgeld. Verder kan het begrotingstekort kan pas teruggedrongen worden als het herstel sterk genoeg is, zegt Wunsch. In het jaarverslag is er ook opnieuw aandacht voor de klimaattransitie en wordt er gepleit voor een "duidelijk prijssignaal" om de klimaatdoelstellingen te halen. Verder vormen de alsmaar stijgende huizenprijzen een maatschappelijk probleem, aldus de gouverneur.
Lees verder

Militaire junta Myanmar kondigt vrijlating 23.000 gevangenen aan - Facebook vermindert verspreiding van berichten leger
De militaire machthebbers van Myanmar die onlangs een staatsgreep pleegden tegen de democratisch gekozen burgerregering hebben de vonnissen van 23.000 gevangenen ingetrokken. De aankondiging van generaal Min Aung Hliang werd gedaan door Myanmarese staatsmedia. Ondertussen heeft Facebook beslist om de distributie en circulatie van inhoud die is geplaatst door het Myanmarese leger in te perken.
Lees verder

Militaire junta Myanmar kondigt vrijlating 23.000 gevangenen aan
De militaire machthebbers van Myanmar die onlangs een staatsgreep pleegden tegen de democratisch gekozen burgerregering hebben de vonnissen van 23.000 gevangenen ingetrokken. De aankondiging van generaal Min Aung Hliang werd gedaan door Myanmarese staatsmedia.
Lees verder

Onze opinie. De affaire-Sihame El Kaouakibi is een zoveelste druppel op een erg hete plaat
Moet er nog wat ongeloof in de politiek zijn? De affaire-Sihame El Kaouakibi is een zoveelste druppel op een erg hete plaat.
Lees verder

Amerikaanse wapenfabrikant Colt overgenomen door Tsjechisch bedrijf
De Tsjechische wapenfabrikant Ceska Zbrojovka (CZG) neemt de legendarische Amerikaanse wapenproducent Colt over. Dat meldde het Tsjechische bedrijf donderdag.
Lees verder

Inter is dringend op zoek naar centen: staat Lukaku straks in de etalage?
Italiaanse topclub zkt. centen. FC Internazionale kreunt onder de gevolgen van de pandemie en strengere regels in China over de uitstroom van kapitaal. Gaat zijn meest waardevolle bezitting in de boekhouding, ene Romelu Lukaku, straks in de etalage?
Lees verder

7 jaar na dodelijk spoorongeval van Charlotte (12) blijft moeder verscheurd achter: "Soms wil ik haar zeggen: 'Trut, jij hebt mijn leven kapot gemaakt omdat je niet luisterde'"
"Soms wil ik haar zeggen: 'Trut, jij hebt mijn leven kapot gemaakt omdat je niet luisterde'", zegt Carla Claeys (57). Ze is nu de stem van een nieuwe Infrabel-campagne die waarschuwt voor de gevaren van spoorlopen: in 2014 stierf haar dochter Charlotte, voor altijd 12, toen ze spelend op de treinsporen werd gegrepen door een voorbijrazende intercity. Nog altijd is er behalve intens verdriet en gemis een latente boosheid. "Ik had het haar zò vaak gezegd. Honderden keren. Er gaat sindsdien geen dag meer voorbij dat ik mij de vraag niet stel: waarom heeft ze toch dat risico genomen?"
Lees verder

Steeds meer studenten kloppen aan bij OCMW: "Al mijn geld ging naar inschrijving en boeken. Zelfs voor eten schoot niets meer over"
Steeds meer studenten hebben het moeilijk om hun studies te betalen. Sinds de lockdown kloppen tot 16% meer blokkende jongeren aan bij het OCMW Brugge voor financiële steun. Door de coronacrisis sneuvelen heel wat studentenjobs en met een studiebeurs alleen komen ze er niet. "Door het taboe rond armoede, luiden veel studenten vaak te laat de alarmbel", zegt armoede-expert Wim Van Lancker. "Ik heb al het geld van mijn spaarrekening moeten halen om mijn inschrijving en mijn boeken te kunnen betalen. Voor mijn appartement, gsm-rekening of zelfs eten schoot er niets meer over", getuigt een studente.
Lees verder

Groot tekort aan bemiddelaars bij VDAB
De VDAB heeft een groot gebrek aan personeel, zeker als er door de coronacrisis extra veel werklozen bij komen. Dat staat in een interne nota van VDAB, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag. De organisatie overweegt daarom om minder gesprekken te voeren met mensen die al lang werkloos zijn en geen vooruitzicht hebben op beterschap.
Lees verder

Bart De Pauw heeft 30 dagen om dichtgebleven omslag nog eens aan te vechten
De verzegelde omslag in de zaak rond Bart De Pauw mag níet open, dat heeft de rechtbank beslist. Of het kamp van de televisiemaker die uitspraak aanvecht, is nog niet geweten - daarvoor heeft het 30 dagen. "Dat zou alles alleen maar vertragen", zegt de advocate van de vermeende slachtoffers. "Niemand heeft daar baat bij. Oók Bart De Pauw niet."
Lees verder

Vakbonden voeren actie in de bedrijven voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden
Het loonoverleg tussen bonden en werkgevers verloopt meer dan stroef. Om zijn eisen kracht bij te zetten, organiseert het vakbondsfront vandaag acties in de bedrijven.
Lees verder

ANNO 2021. Benny Bax (49): "Trouwplannen zijn de perfecte afleiding na pijnlijk ontslag"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Benny Bax (49), voedselinspecteur en van 2010 tot 2012 gekend van 'De Smaakpolitie' op VT4. Momenteel is Bax op zoek naar werk, maar hij heeft sowieso ook mooie vooruitzichten: volgend jaar geven hij en zijn vriendin Cindy elkaar het jawoord.
Lees verder

LIVE. Lichte daling in aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, lichte stijging van aantal overlijdens
De voorbije week daalde het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 in ons land met één procent tegenover de week voordien. Ook ht aantal nieuwe besmettingen blijft verder dalen. Het sterftecijfer kent dan weer een lichte stijging. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

COLUMN. 'AstraZeneca is de Pfizer van den Aldi, zeggen ze. Ik hoop dat ik 56 word voor ik een spuit krijg'
Ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Dirk Ramaekers, het koele hoofd van de Taskforce Vaccinatie. Lees alle colums van Jan Segers in dit dossier.
Lees verder