Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 27 februari 2021

Koningin Paola praat ‘zonder taboes’ in documentaire over haar leven

Koningin Paola praat 'zonder taboes' in documentaire over haar leven

Koningin Paola (83) zal 'onomwonden' haar levensverhaal vertellen in een documentaire. Het is voor het eerst dat ze zo uitgebreid het woord zal nemen.

Lees verder

Al ruim 130.000 doses van AstraZeneca in stock

België kreeg al meer dan 200.000 doses van het vaccin van AstraZeneca geleverd, maar begin deze week was slechts een derde daarvan verdeeld over ziekenhuizen en vaccinatiecentra. De reden daarvoor is dat de doses gereserveerd zijn om over een tweetal weken te worden toegediend.

Lees verder

Twee derde van vaccins Astrazeneca blijven ongebruikt liggen: 'Voorzichtigheid ingebouwd'

Ons land heeft al meer dan 200.000 dosissen van het vaccin van AstraZeneca ontvangen. Maar het overgrote deel daarvan is nog niet eens geleverd aan de ziekenhuizen over vaccinatiecentra. 'We hebben een bepaalde voorzichtigheid ingebouwd', verdedigt Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie het beleid.

Lees verder

Graspop annuleert als eerste Belgische zomerfestival editie van 2021

De 25ste editie van metalfestival Graspop is uitgesteld tot volgend jaar. Door de coronacrisis is ziet de organisatie het niet haalbaar om de editie van dit jaar zoals gepland te laten doorgaan. Het is het eerste grote Belgische zomerfestival dat de handdoek in de ring gooit.

Lees verder

De Queen promoot vaccin: 'Denk niet alleen aan jezelf'

De 94-jarige Britse koningin Elizabeth II heeft tijdens een digitaal gesprek met de Britse gezondheidsdienst NHS iedereen aangespoord om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De Queen kreeg vorige maand zelf haar eerste inenting.

Lees verder

NMBS raadt treinrit naar kust af dit weekend: aanbod beperkt door werken

Dit weekend vinden er werken plaats aan de treinsporen richting de kust. Hierdoor zal het treinverkeer richting de kust aangepast worden. De NMBS raad reizigers aan naar andere bestemmingen te reizen. Ook de twee eerste weekenden van maart zullen er werken plaatsvinden.

Lees verder

Van laag tot zeer hoog risico: welke versoepeling is voor u cruciaal?

De expertengroep GEMS heeft mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen opgedeeld in vier categorieën: van 'laag' tot 'zeer hoog' risico. Welke maatregel is voor u cruciaal, en wat zijn de risico's die daaraan verbonden zijn? U ziet het hieronder.

Lees verder

Waarom er overal witte perenbomen te zien zijn in Haspengouw

De start van het mooie weer betekent ook de start van het groeiseizoen van de peren. Een periode waarin telers in actie schieten om hun perelaars te beschermen. Waarom de bomen er in het Limburgse Haspengouw dan ook dezer dagen wit zijn, leggen we uit in bovenstaande video.

Lees verder

Live | Maakt Steven Van Gucht zich zorgen over stijgende coronacijfers?

Net als de voorbije dagen gaat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames verder de hoogte in. Moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht geeft om 11 uur meer uitleg op een persconferentie van het Crisiscentrum. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Akkoord over langverwachte pandemiewet binnen regering

De federale regering bereikte een akkoord over een pandemiewet. Dat tweette Joachim Coens en werd bevestigd aan onze redactie.

Lees verder

Rugbyploeg brengt pakkend eerbetoon aan quarantainehotel

De spelers en stafleden van een Fijische rugbyploeg hebben het personeel van het hotel waar ze twee weken in quarantaine verbleven op een bijzondere manier bedankt. De 33 mannen uitten hun dank door met z'n allen uit volle borst te zingen. Beluister het lied in bovenstaande video.

Lees verder

Prins Harry geeft opmerkelijk interview: 'Situatie met Britse pers was giftig'

De Britse prins Harry heeft een opmerkelijk interview gegeven bij comedian James Corden. Tijdens een toeristische busrit in Los Angeles praat hij over zijn gezin en zijn leven als royal.

Lees verder

Avondklok 'is toegestaan' in Nederland, actiegroep verliest beroep

De Nederlandse actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over de avondklok verloren. Eerder had een rechter in kort geding beslist dat de avondklok afgeschaft moest worden. Maar het kabinet ging in beroep en krijgt gelijk.

Lees verder

Betrapt op gsm'en achter het stuur? Meteen gedagvaard

Chauffeurs die de komende week in de provincie Antwerpen op gsm'en achter het stuur worden betrapt, 'krijgen geen onmiddellijke boete maar zullen meteen voor de politierechtbank worden gedagvaard.' Het Antwerpse parket wil daarmee 'een krachtig signaal geven.'

Lees verder

Dit staat op de agenda van het Overlegcomité

Allicht mogen we ergens in maart weer met acht mensen buiten afspreken. Wat staat nog op de agenda van het Overlegcomité vanmiddag?

Lees verder

Makelaars schuiven zelf verrassende oplossing naar voor tegen wantoestanden: 'Schaf de transfersommen af'

Pak de hoge transfercommissies aan door de hoge transferprijzen af te schaffen. Dat zegt Jesse De Preter, de makelaar van bondscoach Roberto Martinez en Rode Duivel Jason Denayer, na de nieuwe onthullingen in Football Leaks.

Lees verder

Sam Bennett sprint naar tweede ritzege in UAE Tour, Thomas De Gendt toont zich

De zesde rit in de UAE Tour is een prooi geworden voor Sam Bennett. De snelle man van Deceuninck - Quick-Step was na 165 kilometer de snelste in de verwachte massasprint in Dubai. De leiderstrui van Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kwam niet meteen in gevaar.

Lees verder

Russische diplomaten duwen zich per spoorwegkarretje Noord-Korea uit

Een groep Russische diplomaten en hun familieleden hebben deze week de grens met Noord-Korea overgestoken met behulp van een spoorwegkarretje dat ze handmatig moesten voortduwen. De Russen keerden terug vanuit Noord-Korea, maar daar heersen strenge coronamaatregelen die de meeste vormen van personenvervoer over de grens blokkeren.

Lees verder

Overzicht | Hoe sterk zijn de woningprijzen gestegen in uw gemeente?

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de vastgoedmarkt in 2020. De verkoopprijzen van vastgoed zijn vorig jaar met meer dan 6 procent gestegen. Vooral duurdere huizen met tuin en appartementen met drie slaapkamers waren in trek. Toch zijn er heel sterke verschillen tussen de gemeenten.

Lees verder

Piano van 18.000 euro in kringloopwinkel voor 60 euro verkocht

Heel af en toe kan een mens nog een verborgen schat op de kop tikken. Muziekliefhebber Veerle Deknopper (44) ontdekte in een kringloopcentrum in Mechelen een uitzonderlijke piano van Pleyel, identiek aan die van componist Claude Debussy. Ze betaalde er 60 euro voor. 'Terwijl dezelfde na restauratie in Frankrijk te koop staat voor 18.000 euro.'

Lees verder

AC Milan treft Manchester United in achtste finales Europa League

AC Milan, de ploeg van Alexis Saelemaekers, neemt het in de achtste finales van de Europa League op tegen Manchester United. Het is de topaffiche van de loting vrijdag in het Zwitserse Nyon.

Lees verder

Belfius eist plaats op in crisisjaar

Achter de sterke resultaten van bankverzekeraar Belfius schuilt een hertekening van de Belgische bankenmarkt. Belfius en KBC zetten de toon.

Lees verder

Vincent Kompany openhartig over crisis bij Anderlecht: 'Ik ben niet onaantastbaar'

Anderlecht staat voor een cruciale wedstrijd tegen Standard. Na de 10 op 27 en twee lamentabele matchen, kreeg ook trainer Vincent Kompany voor het eerst kritiek. Op zijn persconferentie maakte de coach wel een serene indruk en ontweek hij geen enkele vraag. 'Ik wist dat dit geen verhaal van glorie op korte termijn zou worden.'

Lees verder

Waarom Graspop als eerste grote Belgische zomerfestival editie van 2021 annuleert

Graspop kan ook in 2021 de feestelijke jubileumeditie van vorig jaar niet organiseren. Het metalfestival houdt de eer aan zichzelf en gooit als eerste grote Belgische zomerfestival de handdoek in de ring.

Lees verder

David Goffin is niet voldaan met plaats in halve finales in Montpellier

David Goffin (ATP 15) stootte vrijdag door naar de halve finales van het Open Sud de France in Montpellier. De Luikenaar won met twee keer 6-4 van de Italiaan Lorenzo Sonego (ATP 36).

Lees verder

Ontwerp pandemiewet houdt macht bij regering

Het ontwerp van pandemiewet van de regering, dat De Standaard inkeek, geeft weinig extra beslissingsmacht aan het parlement. De regering zelf blijft de maatregelen uitvaardigen zonder fiat van de Kamer, zoals vandaag.

Lees verder

Marieke Lucas Rijneveld gaat gedichten Amanda Gorman dan toch niet vertalen: 'Ben geschrokken van de ophef'

Marieke Lucas Rijneveld zal dan toch niet de gedichtenbundel van Amanda Gorman vertalen. De auteur trekt zich terug nadat discussie was ontstaan dat ze te wit zou zijn om het werk van een zwarte dichteres te vertalen.

Lees verder

Experten van Gems tegen versoepelingen komende vier weken

In het advies aan de regering, dat De Standaard kon inkijken, raadt expertengroep Gems de regering af om de komende vier weken al te versoepelen. Eind maart pas zou - áls er geen derde golf uitbreekt - de buitenbubbel groter kunnen. Niet de contactberoepen maar jongeren moeten bovendien voorrang krijgen.

Lees verder

Bewakingscamera legt aanval op hondenuitlater Lady Gaga vast

De bewakingscamera van een huis in de buurt heeft het moment vastgelegd waarop de hondenuitlater van Lady Gaga brutaal aangevallen wordt in Los Angeles. Op de beelden is te zien hoe een witte wagen bij de man stopt en er een gevecht ontstaat. De man wordt daarna neergeschoten. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en zijn toestand zou stabiel zijn.

Lees verder

Overzicht | Deze coronamaatregelen gelden vanaf 1 maart

We starten een nieuwe maand in de pandemie, maar dat gebeurt met minder versoepelingen dan velen hadden gehoopt. Buiten de eerder aangekondigde heropening van niet-medische contactberoepen en een inperking van de avondklok in Wallonië, verandert er dus niets. Een overzicht van de maatregelen.

Lees verder

Coronavaccin AstraZeneca geschikt voor zwangere vrouwen en risicopatiënten

Net als de eerder goedgekeurde coronavaccins van Pfizer en Moderna, kan ook het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford gebruikt worden voor zwangere vrouwen en een reeks mensen met onderliggende aandoeningen. Dat meldt de taskforce vaccinatie vrijdag, na adviezen van de Hoge Gezondheidsraad. Het vaccin blijft voorlopig wel voorbehouden voor mensen tot 55 jaar.

Lees verder

'Privacywetgeving verhindert snelle en effectieve vaccinatiecampagne'

Er zijn al 83.000 uitnodigingsbrieven verstuurd voor een vaccinatie in een van de centra – nog 4,5 miljoen te gaan. Helaas blijven de leveringen achter: Vlaanderen kan volgende week maar 11.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin verdelen.

Lees verder

Rechter schiet Vlaams stikstofbeleid aan flarden

Na Nederland heeft nu ook Vlaanderen een stikstofarrest. Een vernietiging van een vergunning voor een kippenstal zet onze stikstofregeling op losse schroeven, met verregaande gevolgen voor de economie.

Lees verder

Experten en zorgsector opgelucht, maar ook ongerust: 'Blijven cijfers stijgen, dan moeten we misschien verstrengen'

Het advies van de experten werd deze keer niet in de wind geslagen door het Overlegcomité. Zij reageren dan ook opgelucht, net zoals de zorgsector. Al rijst bij hen de vraag of we verstrengingen zullen kunnen vermijden, nu de ziekenhuisopnames opnieuw fors stijgen.

Lees verder

'Saudische kroonprins gaf toelating voor operatie tegen Khashoggi'

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de goedkeuring gegeven voor een operatie om de Saudische journalist Jamal Khashoggi 'gevangen te nemen of te doden'. Dat blijkt uit een vrijdag uitgebracht Amerikaans inlichtingenrapport.

Lees verder

Te veel corona bij Club Brugge: match tegen AA Gent uitgesteld

Corona zorgt voor nog meer miserie bij Club Brugge. Vrijdag dook nog een nieuwe besmetting op, waardoor Club nu aan negen gevallen in de A-kern zit. Blauw-zwart vroeg én kreeg daarom van de Pro League - conform het covid-19-protocol - uitstel voor de verplaatsing naar Gent zondag.

Lees verder

Vandenbroucke: 'Geen loze beloftes, hopelijk versnelling vaccinaties'

'Er is perspectief nodig, maar we weten nog niet wanneer we dat gaan kunnen geven', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), over de beslissing van het Overlegcomité om geen versoepelingen door te voeren. De mogelijkheid om de vaccinaties te versnellen, ligt op tafel.

Lees verder

Analyse | En toen moest het Overlegcomité plots alle hoop weer de kop indrukken

'Met deze cijfers kan je niet versoepelen', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na het Overlegcomité. Een boodschap naar de bevolking, die smacht naar perspectief. Maar ook naar de voorzitters die het versoepelingsvuur aanwakkerden.

Lees verder

Honderden schoolmeisjes ontvoerd in Nigeria

In het noordwesten van Nigeria zijn donderdagnacht 317 schoolmeisjes ontvoerd. Dat heeft de Nigeriaanse politie vrijdag bevestigd.

Lees verder

Racing Genk klopt Charleroi op eigen veld

45 minuten lang leek John van den Brom zijn schaapjes op het droge te hebben met Genk op het veld van Charleroi. Toen zakten de Limburgers compleet in, maar ze kwamen toch met de schrik vrij dankzij een laat doelpunt van Thorstvedt. Voor Charleroi lijkt Play-off 1 erg ver weg nu.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik kan geen frieten bakken als ik geen patatten heb'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Verhofstadt past voor 'bureaucratisch circus'

De conferentie over de toekomst van de EU krijgt niet één, maar zes voorzitters. Europarlementslid Guy Verhofstadt, die op het voorzitterschap aasde, past voor die constructie.

Lees verder

De groene make-over van Marine Le Pen

Onder de vleugels van extreemrechts is een nieuwe beweging gegroeid: de Parti localiste, die inzet op veiligheid, vergroening en nabijheid.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames op hoogste peil sinds kerstvakantie

De stijging van het aantal coronabesmettingen en daaraan gerelateerde ziekenhuisopnames zet zich onverminderd verder. Vrijdag was er zelfs melding van 204 nieuwe ziekenhuisopnames, het grootste aantal op één dag sinds 29 december.

Lees verder

Zon breekt door na optrekken ochtendgrijs

Het weekend begint met nevel, mist of laaghangende bewolking die hardnekkig kan zijn. Maar het blijft droog, en in de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen vrij zonnig.

Lees verder

Gestolen honden van Lady Gaga zijn levend teruggevonden

De politie van Los Angeles heeft de twee gestolen honden van Lady Gaga teruggevonden. De Franse bulldogs werden woensdag gestolen en de hondenuitlater van de zangeres werd neergeschoten. De politie bevestigde vrijdag dat de dieren 'gelokaliseerd en veilig zijn'.

Lees verder

De bossen, de venen, de zee: hoe ze ons van CO2 afhelpen

Onze manier van wonen, eten en verplaatsen heeft een duidelijke impact op hoeveel broeikasgassen we uitstoten. Als we de klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen, dan moet de uitstoot van CO2 in Vlaanderen met 55 procent verminderen. Daarvoor moeten we niet alleen minder uitstoten, maar ook meer CO2 opvangen. In bovenstaande video geven wetenschapsjournalist Tom Ysebaert en economiejournalist Pascal Sertyn enkele mogelijke suggesties.

Lees verder

Sluikstorters riskeren hogere GAS-boete

Wie betrapt wordt op sluikstorten, zal daarvoor mogelijk een hogere GAS-boete van 500 euro krijgen. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal het voorstel van Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in overweging nemen om de maximum GAS-boetes voor sluikstorten op te trekken.

Lees verder

Knokke-Heist wil geen nieuwe tweedeverblijvers meer

Knokke-Heist wil de kopers van huizen en appartementen in bepaalde wijken verplichten hun hoofdverblijfplaats te vestigen in die woning. Dat zegt de nieuwe burgemeester Piet De Groote zaterdag in een interview aan De Tijd.

Lees verder