Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 februari 2021

Jongeren als essentiële groep? Geert Molenberghs: “Goedbedoeld, maar er is toch iets dat we in het oog moeten houd...

HLN
Jongeren als essentiële groep? Geert Molenberghs: "Goedbedoeld, maar er is toch iets dat we in het oog moeten houden"
"Wij willen onze plaats afstaan aan de jongeren." Dat schrijven Sara Vercauteren (Bepublic) en Heidi De Pauw (Child Focus) in een opmerkelijke open brief, waarin ze oproepen om jongeren te erkennen als 'essentiële groep'. Geert Molenberghs, biostatisticus bij de Universiteit van Hasselt en de KULeuven, noemt het verzoek "goedbedoeld", maar wijst op een niet onbelangrijk element.
Lees verder

David Cantens uit 'Familie' is op zoek naar meer betekenis in zijn professionele leven: "Ik ben toe aan nieuwe uitdagingen"
Jonas Versteven, het personage dat David Cantens (40) in 'Familie' vertolkt, heeft het niet gemakkelijk: er werden al verschillende aanslagen op zijn leven gepleegd en hij wordt verscheurd tussen twee vrouwen, Stefanie en Amélie. Hoeveel miserie kan een mens verdragen? "Ik vraag het me ook af", lacht de acteur. "Jonas heeft dringend behoefte aan wat fun in zijn leven. En ik ook." Hij geeft aan dat hij op professioneel vlak uitkijkt naar iets anders. "Mijn verhaallijn in 'Familie' is heel zwaar geweest, met veel ruzie en miserie. Ik vraag me af of de kijker daar nu wel nood aan heeft?"
Lees verder

Wouter Beke over vaccinatiestrategie: "We kunnen niet anders dan eerst oudere mensen vaccineren"
Moeten jongeren naar voren geschoven worden in het vaccinatieschema? Die roep klinkt steeds luider. Onder meer de baas van Child Focus, Heidi De Pauw (48), roept in een open brief op om de 16- tot 25-jarigen als essentiële groep in de maatschappij te beschouwen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) relativeert: "We kunnen het niet maken om de meest kwetsbare groep niet eerst te vaccineren."
Lees verder

Federale regering breidt sociaal tarief uit. Wat als u niet in aanmerking komt?
De federale regering heeft de doelgroep van het sociaal tarief tijdelijk uitgebreid. Daardoor kunnen een extra half miljoen gezinnen met een laag inkomen genieten van voordelige prijzen voor elektriciteit en aardgas. Mijnenergie.be belicht om hoeveel voordeel het gaat en wat u kan doen als u net uit de boot valt.
Lees verder

'Riverdale'-actrice Vanessa Morgan bevallen van haar eerste kindje
Vanessa Morgan (28) die de rol van Toni Topaz speelt in de serie 'Riverdale' is bevallen van haar eerste kindje. Zelf maakte de actrice het nieuws nog niet bekend, maar voor de gelegenheid was het E! News die met de primeur ging lopen.
Lees verder

'Riverdale'-actrice Vanessa Morgen bevallen van haar eerste kindje
Vanessa Morgan (28) die de rol van Toni Topaz speelt in de serie 'Riverdale' is bevallen van haar eerste kindje. Zelf maakte de actrice het nieuws nog niet bekend, maar voor de gelegenheid was het E! News die met de primeur ging lopen.
Lees verder

'The Simpsons'-schrijver Marc Wilmore overlijdt op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van Covid
De 57-jarige 'The Simpsons'-schrijver, Marc Wilmore, is overleden aan het coronavirus, dat laat zijn broer en mede-schrijver Larry Wilmore weten via een bericht op Twitter. Marc sukkelde al langer met zijn gezondheid.
Lees verder

Olivia Newton-John (72) weigert zich, ondanks haar leeftijd en ziekte, te laten vaccineren
Olivia Newton-John (72) wil geen corona-vaccin krijgen, ondanks haar leeftijd en strijd tegen kanker. Ook haar dochter Chloe Lattanzi (35) krijgt liever geen 'kwik en pesticiden' in haar lichaam.
Lees verder

TRANSFER DEADLINE DAY. Drukke dag op komst bij Antwerp - Deli weg bij Club - Wie vertrekt nog bij Anderlecht?
De laatste dag van de transfermarkt levert áltijd spektakel op. Ook vandaag zullen er ongetwijfeld nog een resem opmerkelijke deals gesloten worden in binnen- en buitenland. Op deze pagina zit u de hele dag goed voor al het laatste transfernieuws.
Lees verder

Klein lichtpuntje: zaterdag maar 73 nieuwe ziekenhuisopnames, eerste keer sinds 3 oktober dat we onder drempel gaan voor versoepeling
De coronacijfers in ons land blijven stabiel. Volgens de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano stijgt het aantal nieuwe bevestigde gevallen lichtjes, terwijl de ziekenhuisopnames en overlijdens lichtjes dalen. Zaterdag dook het aantal nieuwe opnames voor het eerst sinds 3 okotber onder de 75, de drempel die onze regering oplegde voor mogelijke versoepelingen.
Lees verder

Suzuki Viking rally: doe mee aan de wedstrijd
Wat dacht je ervan om in een SUV deel te nemen aan een 6-daagse rally door Scandinavië? Suzuki organiseert van 4 tot 10 april de Viking Rally en HLN Drive mag iemand, samen met een partner, mee op avontuur sturen in een Suzuki Vitara. Benieuwd? Lees dan snel verder en vul de vragen in.
Lees verder

Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen antibiotica: microbioloog legt uit waarom dat een groter probleem kan worden dan kanker
Niet kanker en diabetes, maar antibioticaresistentie vormt de grootste bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. "Er zijn steeds meer resistente bacteriën, waardoor we weer vaker sterven aan infecties die vroeger behandelbaar waren", zegt microbioloog Charles Van der Henst, die samen met zijn team alternatieven zoekt. Hij legt uit hoe je antibiotica op een veilige manier kan gebruiken.
Lees verder

Geen buitenlandse gasten meer op de VRT
In navolging van de richtlijnen van het overlegcomité om reizen aan banden te leggen, heeft ook de VRT beslist om geen buitenlanders fysiek meer aan de Reyerslaan uit te nodigen. Ze doen dit om de eigen medewerkers te beschermen. Gesprekken via video-, telefoon- of andere verbindingen in de uitzendingen gaan uiteraard nog wel door.
Lees verder

Heisa over slide aan HOGENT: "Wat als je vaccin echt niet wil? Dan gaat jouw stage niet door"
Op Twitter is heisa ontstaan nadat een screenshot van een slide uit de richting Orthopedagogie aan de HOGENT verspreid werd. Daarin beweert de maker van de powerpointpresentatie dat de studenten hun stage niet kunnen aanvatten als ze zich niet laten vaccineren. HOGENT zegt in een reactie dat de inhoud niet correct is en niemand verplicht om zich te laten vaccineren.
Lees verder

Kanye West wil zijn kinderen niet laten opgroeien bij Kim Kardashian: "LA is te fake"
Kanye West (43) wil zijn kinderen niet zien opgroeien in LA, zo menen insiders. De Amerikaanse rapper, die binnenkort zou gaan scheiden van Kim Kardashian (40), vindt Los Angeles 'te fake' voor zijn kroost.
Lees verder

Retro én kindvriendelijk: 5 games om te proberen op Nintendo Switch
Vier jaar na lancering blijft de Nintendo Switch razend populair. Zeventig miljoen gezinnen hebben thuis zo'n console liggen. Speciaal voor hen tipt onze techredacteur vijf games die bomvol nostalgie zitten.
Lees verder

Hoe vergaarde de Queen fortuin van 305 miljoen euro? Zo verdienen de Britse royals hun inkomsten
Het lijdt geen twijfel dat de Britse koninklijke familie tot de rijksten der aarde behoort. Kijk naar hun paleizen, hun transport, hun huwelijken en hun vakanties. Ze hebben een levensstijl waar velen van dromen, iets waar prins Harry (36) en Meghan Markle (39) met hun vertrek uit de monarchie definitief afstand van namen. Nu het volgens waarnemers duidelijk wordt dat de hertog en hertogin van Sussex zich voortaan moeten beroepen op podcasts en live-evenementen, doet het dé grote vraag weer rijzen: hoe komen de Britse royals eigenlijk aan hun inkomsten?
Lees verder

Vlaams Artsensyndicaat: "Vaccineer burgers per leeftijdsgroep"
Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) stelt voor om Belgen tussen 18 en 65 jaar te vaccineren op basis van leeftijd. "De overheden maken het veel te ingewikkeld. Er zal tijd verloren gaan en er zullen spanningen ontstaan omdat de prioritering niet aanvaard zal worden", klinkt het.
Lees verder

Laatste video van YouTuber Kastiop gaat viraal: "We wilden dit tonen, zodat ook fans afscheid kunnen nemen"
De laatste video van de overleden YouTuber Kastiop is viraal gegaan op het internet. Kacper 'Kastiop' Przybylski (22) stapte vorig jaar uit het leven. Als afscheid besloot zijn familie om de laatste beelden die hij opnam voor zijn blog nog online te zetten.
Lees verder

Vandalen bekladden woning van premier Alexander De Croo met hakenkruisen
Vandalen hebben vannacht de woning van federaal premier Alexander De Croo beklad. Op verschillende plaatsen aan de voorgevel zijn hakenkruisen geschilderd.
Lees verder