Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 februari 2021

IN KAART. Besmettingen stijgen vooral in Waalse provincies, stabieler beeld in Vlaanderen. Bekijk hier de situatie in...

HLN
IN KAART. Besmettingen stijgen vooral in Waalse provincies, stabieler beeld in Vlaanderen. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen. In bijna alle provincies zijn er nu stijgingen, met forse uitschieters in Luxemburg, Waals-Brabant en Henegouwen. In Vlaanderen wordt de grootste stijging in Vlaams-Brabant opgetekend. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Bosbranden verwoesten dertigtal huizen in Australische stad Perth waar sinds zondag ook een lockdown van kracht is
In de buurt van de Australische stad Perth woedt een bosbrand die al een dertigtal huizen getroffen heeft. Nog meer huizen worden bedreigd door de vlammen, vooral in de gemeentes Brigadoon en Gidgegannup. In de hele stad geldt momenteel een lockdown vanwege het coronavirus.
Lees verder

Dimitri Vegas & Like Mike gaan samenwerken met K-popgroep (G)I-DLE
Het wordt uitkijken naar vrijdagochtend 6u, want dan lanceert het dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike de remake van het nummer 'HWAA' met de Koreaanse popgroep (G)I-DLE. Een primeur voor de Belgische broers die nog nooit eerder samenwerkten met een Koreaanse groep.
Lees verder

Opruiers Nederlandse rellen loven beloning uit voor wie agenten geweld aandoet
Twee verdachten die na de Nederlandse avondklokrellen zijn opgepakt voor opruiing hebben los van elkaar foto's van twee politiemensen op berichtendienst Telegram gezet. In de bijhorende tekst deden ze de oproep hen geweld aan te doen. Beide verdachten loofden daarbij beloningen uit.
Lees verder

Zangeres Joss Stone is bevallen van haar eerste kindje
Joss Stone (33) is afgelopen vrijdag voor de eerste keer mama geworden, dat liet de zangeres zelf weten tijdens een van haar 'Cooking with Joss'-sessies op Facebook. "Het heeft ongeveer negen maanden geduurd, maar nu is het eindelijk klaar", klinkt het in de video.
Lees verder

Van Ranst kritisch nu blijkt dat politie ski-reizigers verder laat rijden: "Dweilen met de kraan open"
Wie ondanks het verbod toch op skireis vertrekt, loopt het risico om aan de grens onderschept te worden door de politie. Die zal een boete van 250 euro geven, maar reizigers verder niet verhinderen door te rijden. Dat blijkt uit een intern document waarop onze redactie de hand kon leggen. Viroloog Marc Van Ranst heeft op sociale media kritiek geuit op die regeling.
Lees verder

Belgian Cats kennen met China, Puerto Rico en topland Australië hun tegenstanders op de Spelen in Tokio
De Belgian Cats kennen hun tegenstanders op de Spelen in Tokio. Onze Belgische basketbalvrouwen nemen het op tegen Puerto Rico, China en topland Australië.
Lees verder

Kwartfinales niet onmogelijk voor Belgian Cats op Olympische Spelen na loting
Moeilijk maar niet onmogelijk, dat is de conclusie na de loting voor de Belgian Cats op de Olympische Spelen. In Tokio treden ze aan tegen Australië, Puerto Rico en China.
Lees verder

OVERZICHT. Bijna 700.000 vaccins geleverd tegen einde deze week, meer dan 300.000 ervan zijn toegediend
Tegen het einde van deze week zullen er in ons land in totaal 678.000 vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca geleverd zijn. De komende weken moeten er daar nog meer dan een miljoen bijkomen. 306.000 vaccins zijn toegediend, de rest van de stock staat geprogrammeerd voor de bewoners en personeelsleden die nog geen eerste dosis hebben gekregen én voor de tweede inspuiting van wie al een eerste prik kreeg. Deze week zijn dat er ongeveer 145.000.
Lees verder

Nergens in Europa kloppen zelfstandigen zoveel uren als in België. Werkexpert: "Overheid vraagt veel maar geeft weinig aan hen"
'Niemand werkt zo hard als ik.' Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je met vele Vlamingen praat. Eén groep die op basis van de cijfers duidelijk écht hard werkt, zijn zelfstandigen. "Voltijdse zelfstandigen werkten in 2019 in ons land gemiddeld 52,8 uur. Daarmee laten we alle andere Europese landen achter ons", aldus onze werkexpert Stijn Baert. Hoe komt dat? Wat zijn de verschillen per land en provincie? En vooral: hoe slaag je erin meer te doen in minder uren? De werkexpert geeft advies.
Lees verder

Zes amateurteams over lastige aanloop en bekeruitdaging tegen profclubs: "Een pandoering? We hopen dat Club wat reserven opstelt"
RAAL La Louvière, Heur Tongeren, Olsa Brakel, Lokeren-Temse, Olympic Charleroi en FC Luik: zij zijn de 'happy few' onder de amateurclubs die uitzonderlijk een duel met inzet in de zestiende bekerfinales mogen spelen. We polsten de zes clubs over de lastige voorbereiding door corona, de extra kosten en de grote sportieve challenge tegen een doorgewinterde profclub.
Lees verder

Elon Musk zegt dat hij even wegblijft van Twitter
Tesla-baas en fervent twitteraar Elon Musk heeft op Twitter in een korte boodschap aangekondigd "dat hij even wegblijft van Twitter". Waarom hij dat zegt, is niet duidelijk. Tweets van Musk zorgden de voorbije dagen en weken wel voor deining op de financiële markten.
Lees verder

Drie doden na burenruzie over sneeuwruimen
Een burenruzie over sneeuwruimen is in het noordoosten van de Amerikaanse staat Pennsylvania geëindigd in een schietpartij waarbij twee doden vielen. De schutter is even later dood teruggevonden in zijn woning. Het incident deed zich voor te midden van de zware sneeuwstorm die de Amerikaanse Oostkust teistert.
Lees verder

Minister Beke na open brief: "Leeftijd zal bepalend criterium zijn bij vaccinatie van brede bevolking"
Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, is het voorstel niet genegen om jongeren naar voren te schuiven in de vaccinatiecampagne. Hij begrijpt wel de grieven van de jeugd. Wanneer die dan aan de beurt komt? "Leeftijd zal een bepalend criterium zijn", schrijft hij in een Facebookpost.
Lees verder

Ikea roept 'flerkorn knäckebröd' terug wegens probleem met sesamzaad
Ikea roept een meergranen knäckebröd terug. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) ontdekte een probleem met het sesamzaad in het product. Dat laat de winkelketen weten via een persbericht.
Lees verder

ASSISEN LIVE. Voicemail van slachtoffer naar beschuldigden dodelijke steekpartij:"Als jullie mij toch met twee willen aanvallen, geen enkel probleem. Ik kom alleen"
Dertien messteken. Waarvan twee dwars door de schedel. Andy Vandereyt (30) had geen enkele kans toen hij middenin de nacht in het centrum van Aarschot naar een afspraak ging met zijn ex Kristel Appelt (27). De jonge vrouw had de vader van haar drie kinderen meegebracht, Björn De Candt (30). En drie grote messen. Een ongelijk gevecht. De volgende zes dagen staan Appelt en De Candt terecht voor het assisenhof in Leuven, op beschuldiging van moord. De vrouw is "wereldberoemd", sinds haar meest recente echtgenoot vorige herfst een poging ondernam om haar per heli te bevrijden uit de gevangenis.
Lees verder

Nieuw advies rond mondmaskers: sjaals en bandana's mogen niet meer, aangeraden om ook op kantoor masker te dragen
De Risk Assessment Group heeft een nieuw advies opgesteld rond mondmaskers. Het volledige advies wordt binnenkort gepubliceerd, maar viroloog Steven Van Gucht heeft de belangrijkste elementen ervan dinsdag al uit de doeken gedaan tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Zo mogen sjaals niet langer gebruikt worden als mondmasker, worden FFP2-maskers niet aanbevolen voor de algemene bevolking en wordt aangeraden ook op kantoor altijd een masker te dragen.
Lees verder

Na het succes van 'Black': Adil El Arbi en Bilall Fallah verfilmen opnieuw boek van Dirk Bracke
Goed nieuws voor filmfanaten die fan zijn van Adil El Arbi (32) en Bilall Fallah (35). Het regisseursduo heeft een nieuw project om de tanden in te zetten: na het succes van de verfilming van 'Black' in 2015, gaat het bekende duo nu opnieuw in zee met auteur Dirk Bracke. Deze keer wordt zijn roman 'Straks doet het geen pijn meer' verfilmd, een boek dat Adil en Bilall al als tieners inspireerde.
Lees verder

"Alsof Messi en Ronaldo elk weekend één-tegen-één spelen op het veldje om de hoek": Nederlandse columnist over eeuwige strijd tussen Wout en Mathieu
Thijs Zonneveld, columnist bij onze Nederlandse collega's van Algemeen Dagblad, zat zondag met hartslag tweehonderd en open mond op de bank te kijken naar het WK veldrijden. "Zij rijden, wij kijken. Het maakt niet meer uit waar, wanneer en hoe."
Lees verder

Jonah en Winnie uit 'Blind Getrouwd' maken na een jaar de balans op: "Door het verbouwen was mijn eerste verliefdheid snel over"
Of je nu een jong koppel bent of al een eeuwigheid samen: de liefde blijft een uitdaging. In deze Valentijnsmaand vertellen vier bekende koppels over de struikelblokken in hun relatie. Winnie Bogaerts (29) en Jonah Hulselmans (30), vorig jaar 'Blind Getrouwd', bijten de spits af. Door zware verbouwingen hebben de twee er geen makkelijke maanden opzitten, waardoor het koppel te rade ging bij een relatietherapeut. "We zijn het erover eens dat we niet dag in dag uit samen moeten zijn."
Lees verder