Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 februari 2021

Europa bekroont Poolse (17) die fake webshop tegen partnergeweld opzette

Europa bekroont Poolse (17) die fake webshop tegen partnergeweld opzette

Krystyna Paszko (17) krijgt de prijs voor Burgersolidariteit omdat ze een webshop opzette die als dekmantel fungeerde om ­huiselijk ­geweld te signaleren.

Lees verder

Nieuwe tactiek betogers Myanmar: 'kapotte auto'-campagne

In Myanmar komen er nog steeds mensen op straat tegen de militaire junta die op 1 februari de macht greep. Met de 'kapotte auto'-tactiek proberen ze op sommige plaatsen de politie en het leger de weg te blokkeren. Intussen zou het proces tegen voormalige leider Aung San Suu Kyi in alle stilte zijn begonnen.

Lees verder

Gevangene Merksplas verwondt vijf cipiers

Vijf penitentiair beambten zijn gewond geraakt bij een 'ernstig incident' met een gedetineerde in de gevangenis van Merksplas. Dat bevestigt woordvoerder van het Gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver woensdagochtend.

Lees verder

Al één Belg op ­zestig betrapt op corona-inbreuk

Sinds het begin van de coronamaatregelen in maart vorig jaar zijn in België al 184.565 personen door de politie betrapt op een inbreuk op de coronamaat­regelen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het openbaar ministerie.

Lees verder

Test Aankoop: 'Zet vouchers Neckermann om in boekingen'

Een mogelijk failliet van reisorganisatie Neckermann dreigt. Consumentenorganisatie Test Aankoop roept mensen die in het bezit zijn van een voucher bij reisorganisator Neckermann op om die om te zetten in een boeking.

Lees verder

Terreurproces tegen Paul Rusesabagina gaat van start in Kigali

In de Rwandese hoofdstad Kigali gaat maandag het terrorismeproces van start tegen de politieke opposant Paul Rusesabagina. Hij riskeert 25 jaar cel.

Lees verder

De stijlgeheimen van danser Nick Coutsier: 'Mij zal je nooit in een I love New York-shirt zien'

De Brusselse danser Nick Coutsier werkte samen met de Amerikaanse artieste Beyoncé en de Franse ontwerpster Marine Serre en stond op het podium met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en het Ballet van Vlaanderen. Hij post tijdens de coronacrisis en lockdown regelmatig 'Body Party' warm-ups op zijn Instagramaccount. Hij deelt zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Harry en Meghan zullen 'erg voorzichtig' zijn tijdens interview Oprah om Queen niet misnoegd te maken

Queen Elizabeth is naar verluidt zo kwaad om het tv-interview dat prins Harry en Meghan Markle gaan geven aan Oprah Winfrey, dat ze ermee dreigt enkele titels van de Britse prins af te nemen. 'Maar het is absoluut niet de bedoeling van Harry en Meghan om het Britse koningshuis in een slecht daglicht te plaatsen', zeggen insiders aan The Guardian.

Lees verder

Onbemande Russische vrachtruimteschip aangekomen bij ISS

Het Russische onbemande vrachtruimteschip Progress met aan boord zuurstof en andere voorraden voor de bemanning van het Internationaal Ruimtestation (ISS), is woensdagochtend aan het ISS gekoppeld. Dat heeft het Russische ruimteagentschap Roscosmos gemeld.

Lees verder

Torenspits Notre-Dame heeft eeuwenoude eiken nodig

Frankrijk is op zoek naar eeuwenoude eiken om de torenspits van de Notre-Dame van Parijs te herstellen.

Lees verder

Zeehonden na vijftig jaar terug massaal op Franse stranden

Op dronebeelden is te zien hoe een groep van 250 zeehonden geniet van de zon aan de Franse Opaalkust. De dieren werden in de jaren '70 systematisch weggejaagd door vissers die hen als een rivaal zagen voor hun vangst. Maar de laatste jaren kwamen de dieren stilletjesaan terug.

Lees verder

Recordaantal mensen deed beroep op Voedselbanken

De Belgische Voedselbanken hebben vorig jaar 20.967 ton voedsel ingezameld en verdeeld, 24 procent meer dan het jaar voordien. Toch was het niet genoeg. Voor het eerst moest de federatie aanzienlijke hoeveelheden voedsel aankopen om aan de recordbehoefte te voldoen.

Lees verder

Weermannen hebben het vaker juist

Nog lang voor de temperaturen vorige week fors onder het vriespunt gingen, wisten we al dat de winterprik eraan zat te komen. En dat het eind deze week een pak milder wordt, lijkt ook helemaal te kloppen. De tijd dat we ervan uitgingen dat de weermannen er weer naast zouden zitten, lijkt voorbij.

Lees verder

OPROEP | Voor de jeugdrechter wegens overtreden coronamaatregelen?

Is de slinger doorgeslagen? De Standaard zoekt Antwerpse jongeren of hun ouders die wegens het overtreden van de coronamaatregelen voor de jeugdrechter moesten verschijnen.

Mailen kan naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Burgers voelen niets voor Olympische superverspreiding

Japanse bedrijven en burgers zien de geplande Olympische Spelen niet meer zitten. Vrijwilligers trekken zich terug, terwijl premier Suga zich van zijn koppigste kant toont.

Lees verder

Europa bekroont Poolse (17) die fake webshop tegen partnergeweld opzette

Krystyna Paszko (17) krijgt de prijs voor Burgersolidariteit omdat ze een webshop opzette die als dekmantel fungeerde om ­huiselijk ­geweld te signaleren.

Lees verder

CAZ 2 wordt VTM GOLD: zender pakt uit met 'golden oldies' uit geschiedenis van VTM

DPG Media brengt nog een zender onder de VTM-vlag: CAZ 2 wordt vanaf 1 maart VTM GOLD, dat vooral oude VTM-programma's zal uitzenden. Dat heeft de mediagroep woensdag aangekondigd.

Lees verder

Etna spuwt spectaculaire lavastromen

De Etna, de grootste actieve vulkaan in Europa, braakt lava en rook uit een vrij nieuwe krater. Door de uitbarsting is het vliegveld van Catania gesloten, ruim twee jaar geleden veroorzaakte een uitbarsting veel schade.

Lees verder

Vraag en antwoord | Wanneer word ik gevaccineerd? En hoe werkt die oproepingsbrief?

De beelden van volledig uitgeruste vaccinatiecentra gaan het land rond. Dat doet uitkijken naar die eerste dosis, maar wanneer kan u die verwachten? Een overzicht.

Lees verder

Huisarts die mogelijk patiënten besmette vrijgesproken: 'Hij is 10 kilo vermagerd van de miserie'

De 68-jarige huisarts L. G. uit Ouwegem bij Kruisem die patiënten ontving terwijl hij besmet was met het coronavirus is in de politierechtbank van Oudenaarde vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 'Maak er alstublieft geen schurk van.'

Lees verder

Disney produceert tien Europese projecten

In Europa zijn streamingplatformen verplicht om de productie van tv-series en films te financieren. Het eindresultaat moet zijn dat 30 procent van het aanbod gemaakt is in Europa. Daarom maakt Disney nu bekend dat het alvast tien films en tv-series gaat produceren in Europa voor zijn streamingdiensten Disney+ en Star, dat op 23 februari start.

Lees verder

E313 volledig dicht richting Hasselt wegens brandende vrachtwagen in Olen

De E313 is woensdag sinds 10.30 uur richting Hasselt volledig afgesloten ter hoogte van Olen vanwege een brand aan een vrachtwagen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Dinamo Kiev - Club Brugge wordt vervroegd wegens vriesweer, aftrap is al om 16 uur

De Europese voetbalbond Uefa beraadde zich woensdag over een mogelijk vroeger aftrapuur voor de wedstrijd van Club Brugge in Kiev. In plaats van 19.55 uur lokale tijd (18.55 uur in België) zal de wedstrijd beginnen om 17 uur (16 uur in België). Op die manier hoopt de Uefa dat de grootste vrieskou wordt vermeden. Rechtenhouder Sporza bevestigde ondertussen het vervoegde aftrapuur.

Lees verder

Vlaamse vaccinatiecentra blijven op schema na probleem met federaal IT-systeem

Het oproepingssysteem voor wie recht heeft op een vaccinatie liep begin deze week wat vertraging op. Vandaag zouden de uitnodigingen per brief, mail en sms probleemloos de deur uitgaan.

Lees verder

Tsitsipas schakelt Nadal uit op de Australian Open

Stefanos Tsitsipas (ATP 6) heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van de Australian Open in Melbourne. Het Griekse vijfde reekshoofd schakelde woensdag de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2) uit in vijf sets.

Lees verder

Voorjaarskoersen 'laatste keer' zonder publiek

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, kondigde woensdag aan dat de voorjaarskoersen georganiseerd door het bedrijf zonder publiek en zonder vips zullen doorgaan. Volgend jaar is dat financieel niet meer haalbaar, volgens de topman.

Lees verder

Iers stadje overspoeld door zeeschuim na storm

Na drie dagen van stormachtig weer met hevige rukwinden, is het Ierse stadje Bunmahon bijna volledig bedekt met wit zeeschuim. Het schuim wordt gevormd door organisch materiaal in een kolkende zee, het zou normaal vanzelf na een paar dagen moeten verdwijnen. Het fenomeen komt wel vaker voor, maar zelden zo overvloedig.

Lees verder

Bill Gates is Elon Musk niet: 'Ik ben geen Mars-persoon'

Ter promotie van zijn nieuwe boek was Bill Gates te gast op de podcast van technologiejournalist Kara Swisher. Daar gaf hij enkele steken onder water richting Elon Musk en Jeff Bezos, alluderend op hun fixatie met ruimtevaart. Het echte werk bevindt zich op aarde, vindt de miljardair.

Lees verder

Voortaan conflictbeheersing in alle Belgische gevangenissen

Een deel van de 125 miljoen euro die dit jaar extra wordt geïnvesteerd in Justitie, gaat naar conflictbeheersing in de gevangenissen. Dat kondigt Justitieminister Vincent Van Quickenborne woensdag aan.

Lees verder

Klinisch psychologen boos over uitblijven loonsverhoging

De klinisch psychologen zijn boos. De loonsverhoging die het zorgpersoneel is beloofd vanwege corona gaat aan hun neus voorbij. 'Dit toont nog maar eens hoe stiefmoederlijk de geestelijke gezondheidszorg wordt behandeld', zegt psycholoog Koen Lowet.

Lees verder

Britten gaan als eerste op zoek naar gezonde vrijwilligers voor coronabesmetting

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land zijn goedkeuring gegeven voor een studie waarbij gezonde vrijwilligers blootgesteld worden aan het coronavirus. In een 'veilige en gecontroleerde' omgeving hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de behandeling van het virus.

Lees verder

Delhaize ging sterk vooruit in jaar van covid-leed

Delhaize lukt in het vierde kwartaal in een zelden gezien marktaandeelwinst. 2020 was ook een jaar van leed, benadrukt ceo Frans Muller. 'Je zag de menselijke pijn elke dag'

Lees verder

Britse prins Philip (99) uit voorzorg in ziekenhuis opgenomen

Prins Philip (99), de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, is in het ziekenhuis opgenomen. De hertog van Edinburgh werd dinsdagavond op aanraden van zijn arts 'uit voorzorg' voor enkele dagen naar het King Edward VII Hospital gebracht omdat hij zich niet goed voelde, deelde Buckingham Palace woensdag mee.

Lees verder

Europees gerecht verwerpt beroepen Ryanair tegen Franse en Zweedse staatssteun

Het Gerecht van de Europese Unie ziet geen graten in de steunmaatregelen die Frankrijk en Zweden hebben ingevoerd om luchtvaartmaatschappijen door de coronacrisis te loodsen. Ryanair had tegen de steunmaatregelen beroep ingesteld in Luxemburg.

Lees verder

Carnaval in Aalst: popverbranding op geheime locatie met eerbetoon aan vermoorde burgemeester

In Aalst is dinsdagavond een kleinschalige popverbranding georganiseerd op een geheime locatie. Die verbranding werd via sociale en lokale media uitgezonden. De traditie, die vorige jaren steeds een grote massa op de been bracht, moest dit jaar heruitgevonden worden wegens corona. Carnavalsgroep 'De Zwisjelmoize' koos voor een intieme ceremonie met een eerbetoon voor de vermoorde oud-burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V).

Lees verder

Verlinden pleit voor staatshervorming naar '2+2-model'

Minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor een staatshervorming volgens een '2+2-model'. Dat zei ze woensdag tijdens een gastcollege een de UGent. In zo'n model zou België bestaan uit een federale staat met een Vlaamse en Waalse deelstaat, aangevuld met de deelgebieden Brussel en Ostbelgien.

Lees verder

Emma Stone is Cruella De Vil in nieuwe Disney-film

De Disney-remake 'Cruella' komt eindelijk uit. De release van de film werd een jaar uitgesteld, maar zal in mei 2021 te zien zijn. De film vindt plaats in de jaren 70 in Londen, en vertelt het verhaal van Estella, een slimme en creatieve vrouw die het wil maken als modeontwerper. We zien hoe Estella uiteindelijk transformeert in Cruella de Vil, bekend uit het boek 101 Dalmatiërs uit 1956. Het is nog niet zeker of de film eerst in de zalen komt, of direct op het streamingplatform Disney+ zal komen.

Lees verder

Taskforce zorg buigt zich over versoepelingen in woon-zorgcentra: dit ligt op tafel

Sinds 16 uur zit de Vlaamse taskforce zorg samen om een versoepeling voor de woon-zorgcentra te bespreken. Dit ligt op tafel.

Lees verder

Acht transmigranten gered uit koeltransport in Zeebrugge

In de Zeebrugse voorhaven zijn afgelopen nacht acht transmigranten gered uit een koeltransport. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De Irakezen en Iraniërs zaten tussen een lading broodjes, maar raakten in ademnood toen de temperatuur in de trailer steeg.

Lees verder

Prinses Delphine nam deel aan eerbetoon overleden leden van koninklijke familie

Prinses Delphine en haar man hebben woensdag deelgenomen aan het eerbetoon aan de overleden leden van de koninklijke familie in de koninklijke crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, meldt het paleis.

Lees verder

Licht op groen voor de eerste versoepelingen in woonzorgcentra

De taskforce zorg heeft donderdag het licht op groen gezet voor de eerste versoepelingen in de woonzorgcentra. In centra waar 90 procent van de bewoners en 70 procent van het personeel twee dosissen heeft gekregen, worden na tien dagen meer contacten onderling en met bezoekers mogelijk.

Lees verder

Waasland-Beveren geeft rode lantaarn door aan Cercle Brugge na zege tegen Eupen
Waasland-Beveren heeft woensdag Eupen met 1-0 geklopt in een inhaalduel in de Jupiler Pro League. Het team van Nicky Hayen geeft zo de rode lantaarn door aan Cercle Brugge.
Lees verder

Miljoen jaar oud mammoet-dna uit kiezen verkregen
Ook de voorouder van de wolharige mammoet was harig, blijkt uit mammoet-dna van een miljoen jaar oud. Nooit eerder is er zulk oud dna gereconstrueerd.
Lees verder

Al drie besmettingen met Braziliaanse variant bij politie Zennevallei, 150 agenten en gezinnen in quarantaine
De politie van de Zennevallei, Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw, werd getroffen door een uitbraak met verschillende varianten van het coronavirus. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid, aan onze redactie. De nieuwe resultaten tonen aan dat het gaat om twee nieuwe gevallen met de Braziliaanse variant. Ook werd één persoon besmet met de Britse mutatie. In totaal gaat het over 29 besmettingen. Meer dan 150 agenten en hun gezinnen moeten in quarantaine.
Lees verder

Na besmettingen met verschillende varianten: 150 agenten en hun gezinnen blijven in quarantaine

De politie van de Zennevallei, Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw, werd getroffen door een uitbraak met verschillende varianten van het coronavirus. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid, aan onze redactie.

Lees verder

Zestigtal feestende studenten gaan op de loop voor politie in Gent

Woensdagavond kwamen een 60-tal jongeren samen om te feesten op het Sint-Pietersplein in Gent. 'Tien minuten nadat we de eerste melding kregen, waren we ter plekke, maar de studenten liepen langs alle kanten weg', zegt de politiewoordvoerder van de Gentse politie.

Lees verder

Twee penalty's doen Genk de das om tegen KVO

Racing Genk kwam dankzij een penalty op voorsprong op het veld van KV Oostende, maar daarna kreeg KVO twee penalty's in een paar minuten tijd. Uiteindelijk werd het zelfs nog 3-1 voor de kustploeg. KVO springt zo naar de vierde plaats, op amper één puntje van Genk.

Lees verder

Slecht nieuws voor Club Brugge: Noa Lang dan toch positief

Volgens de Nederlandse krant Algemeen Dagblad heeft Noa Lang dan toch positief getest op het coronavirus. De Nederlandse aanvaller reisde sowieso niet mee met Club Brugge naar Kiev voor het Europa League-duel van donderdag tegen Dynamo.

Lees verder

Dortmund gaat winnen bij Sevilla, Juventus bijt tanden stuk op Porto

Borussia Dortmund won zijn heenwedstrijd in de 1/8ste finales van de Champions League bij Sevilla dankzij twee goals en een assist van Erling Haaland met 2-3. In Porto ging Juventus met 2-1 voor de bijl.

Lees verder

De race naar Mars is nu echt begonnen

Vandaag landt er opnieuw een verkenner op Mars. De Amerikaanse Nasa doet het deze keer met Perseverance.

Lees verder

De race naar Mars is nu echt begonnen

Vandaag landt er opnieuw een verkenner op Mars. De Amerikaanse Nasa doet het deze keer met Perseverance.

Lees verder

De race naar Mars is nu echt begonnen

Vandaag landt er opnieuw een verkenner op Mars. De Amerikaanse Nasa doet het deze keer met Perseverance.

Lees verder

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames blijft net onder de 120

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag bleef tussen 11 en 17 februari net onder de 120. Er waren gemiddeld 119 nieuwe opnames per dag, of een daling met 6 procent. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van het dashboard van Sciensano.

Lees verder

Naomi Osaka staat in de weg van record Serena Williams

De Japanse Naomi Osaka (WTA 3) heeft zich donderdag als eerste speelster geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Japanse haalde het in de halve finale in twee sets van Serena Williams (6-3 en 6-4).

Lees verder

Zeker 55 gewonden bij rellen in Madrid na arrestatie rapper

35 politieagenten en twintig demonstranten en omstanders zijn gewond geraakt bij rellen in de Spaanse hoofdstad Madrid naar aanleiding van de arrestatie van de Catalaanse rapper Pablo Hasél.

Lees verder

Facebook bant nieuws uit Australië

Uit protest tegen nieuwe wetgeving verbiedt Facebook het delen van Australisch nieuws. Google daarentegen voert een charmeoffensief om de wet te omzeilen.

Lees verder

Netanyahu krijgt eindelijk Biden aan de lijn

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft woensdag eindelijk de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden aan de lijn gekregen. Dat heeft Netanyahu zelf gemeld.

In Israël worden volgende maand opnieuw parlementsverkiezingen gehouden, en vorige week werd het corruptieproces tegen de premier inhoudelijk opgestart.

Lees verder

Zeldzame gele pinguïn gefotografeerd voor Gents reisbureau

Natuurfotograaf Yves Adams (43) van het Gentse reisbureau Starling Reizen fotografeerde een zeldzame gele pinguïn op een onbewoond eiland in de Atlantische Oceaan. 'Dit gele geval is sowieso één van de enige exemplaren ter wereld.'

Lees verder