Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 4 januari 2021

Trump drong aan op wijzigen uitslag Georgia in zijn voordeel: “Schaamteloos machtsmisbruik”, zegt Kamala Harris

HLN
Trump drong aan op wijzigen uitslag Georgia in zijn voordeel: "Schaamteloos machtsmisbruik", zegt Kamala Harris
Uittredend Amerikaans president Donald Trump heeft de Republikeinse staatssecretaris van Georgia onder druk gezet om de stemmen in zijn staat te hertellen in zijn voordeel. Dat blijkt uit een gelekt telefoongesprek in handen van de Washington Post. Aankomend vicepresident Kamala Harris noemt het handelen van Trump "schaamteloos machtsmisbruik". Het schandaal komt op de vooravond van cruciale Senaatsverkiezingen in de deelstaat.
Lees verder

Greet De Keyser: "De zwarte bevolking krijgt de idee dat de Staat juist op hen met het vaccin zal experimenteren"
Amerika is een raar land. Het niet zomaar een makkelijke boutade, zelfs na 21 jaar leven in dit land denk ik dat nog steeds. Terwijl ik sta aan te schuiven voor een verkeerslicht lees ik bij toeval de bumpersticker op de auto die voor me staat. De tekst zegt letterlijk: 'Als je niet denkt dat er iemand tegen je samenzweert, dan ben je gewoon niet aandachtig.' ('If you don't think someone is plotting against you, you're not paying attention.')
Lees verder

Onze columnist Hugo Camps neemt afscheid van mevrouw Rik Van Looy: "De camera was verliefd op Nini. Op een koers werd ze altijd gezocht"
Op de tweede januari van het jaar 2021 sloot ze haar faience-ogen voorgoed. Rik Van Looy (87) zei dat het moeilijk zou zijn om zonder Nini voort te leven. Ik smeekte hem nog een tijdje onder ons te blijven. Hij gromde met gebroken stem: we zien wel.
Lees verder

LIVE. Gemiddeld aantal overlijdens daalt met 21 procent in België - VK neemt Oxfordvaccin in gebruik - Japan overweegt afkondigen noodtoestand in Tokio
Voor Belgen die terugkeren uit het buitenland is quarantaine voortaan verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. VK neemt Oxfordvaccin in gebruik - Strengere maatregelen in Noorwegen - Japan overweegt afkondigen noodtoestand in Tokio
Voor Belgen die terugkeren uit het buitenland is quarantaine voortaan verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Strengere maatregelen in Noorwegen - Japan overweegt afkondigen noodtoestand in Tokio
Voor Belgen die terugkeren uit het buitenland is quarantaine voortaan verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. Volg alle nieuws over Covid-19 in onze liveblog.
Lees verder

Festivals voorzichtig optimistisch voor zomer: "Al is het zonder topacts: als we maar kunnen dansen"
Kunnen we volgende zomer luidkeels meebrullen met 'Alive' van Pearl Jam tijdens Rock Werchter, meedeinen tussen de mensenmassa op Tomorrowland of iets te veel pintjes drinken op een lokaal festival? Menig muziekliefhebber stelt zich de vraag, nu de eerste vaccins gezet zijn. Ook de organisatoren staan te popelen. "Al is het dan misschien zonder echte topacts: als we maar opnieuw kunnen dansen."
Lees verder

Fors meer controle op formulieren, maar niet op naleven quarantaine: "Gaan niet aan elke deur agent zetten"
Controles van de snelwegen over de luchthavens tot de stations en testen, testen en nog eens testen: de verdedigingsmuur tegen mogelijk besmette vakantiegangers werd afgelopen weekend flink hoger gemaakt. Of de quarantaine nageleefd wordt, blijft echter een zaak van gezond verstand. "We gaan niet aan elke deur een agent zetten."
Lees verder

"Harvey Weinstein gaat deze winter in hoger beroep"
Voormalig Hollywoodproducent Harvey Weinstein is van plan in de komende drie maanden beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling. Dat meldt The Sun.
Lees verder

Stéphanie Ouachan (32): gestopt met school op haar 15de, vandaag CEO van IT-bedrijf met weldra vijf kantoren en 50 werknemers
Op haar 15de was ze een rebelse puber die blij was dat een leercontract haar van de schoolbanken verloste. Op haar 32ste is ze - zonder diploma - CEO van haar eigen IT-bedrijf Striktly Business Software, dat voor volgende zomer mikt op ruim 50 werknemers in vijf kantoren in drie landen. De Antwerpse Stéphanie Ouachan is het mooiste bewijs dat de weg van een kansarme jeugd naar de top ook buiten geijkte paden kan.
Lees verder

Voormalige defensieministers aan Trump: "Tijd om verkiezingsresultaten in vraag te stellen, is voorbij"
Alle tien nog levende Amerikaanse ex-ministers van Defensie roepen president Donald Trump op om het leger niet te betrekken bij zijn pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van november aan te vechten. Dat doen ze in een gezamenlijk opiniestuk in The Washington Post. Ook James Mattis en Mark Esper, die minister waren onder Trump, ondertekenden de verklaring.
Lees verder

Een week na vertrek van Ivan Leko heeft de Great Old nog steeds geen nieuwe trainer: wie pakt cadeau Antwerp uit?
Beker gewonnen. Europese overwintering. Op 1 punt van play-off 1. De regerende ­Gouden Stier en komende Gouden Schoen (?) in de ­rangen. Suikeroom Paul Gheysens altijd klaar om bij te passen. En toch. Een week na het vertrek van Ivan Leko heeft R. Antwerp FC nog altijd geen nieuwe trainer. Wie pakt dat o zo mooie rood-witte ­cadeau uit?
Lees verder

Slangen op maandag. Wie herverdeelt de pijn?
Noël Slangen overschouwt in zijn gastcolumn de politieke week.
Lees verder

Kevin De Bruyne wil het totaalpakket: Rode Duivel weigert eerste contractvoorstel van Man City
Geen mededogen in de ogen. Pokerface op. Aan de contractvoorwaarden die Manchester City hem onlangs heeft voorgesteld, tekent Kevin De Bruyne (29) niet bij. De beste speler in de Premier League verwacht een grotere inspanning. Het totaalpakket voor de totaalvoetballer die de wereld op Chelsea zag.
Lees verder

Ooit bijna ploegmaats bij Juventus, nu start Romelu Lukaku even straf als Cristiano Ronaldo in Italië
De discussie over kwaliteiten en palmares laten we gesloten, maar in één lijstje staat Romelu Lukaku nu wel naast Cristiano Ronaldo. De headlines na Crotone gingen gisteren terecht naar hattrickheld Lautaro, maar 'Big Rom' eiste wel zijn plaats op in de historie. Zijn even straffe Italiaanse start als CR7. En dat terwijl ze in 2019 bijna ploegmaats waren bij Juventus - ze stuurden mekaar zelfs enkele berichtjes.
Lees verder

KU Leuven legt Reuzegommers sancties op na nieuw tuchtonderzoek, studenten in beroep
In het dossier rond de dood van Sanda Dia tijdens een studentendoop heeft de KU Leuven in een nieuw tuchtonderzoek sancties opgelegd aan studenten die betrokken waren. Dat zegt de universiteit maandag. Omdat zij beroep hebben aangetekend, geeft de KU Leuven voorlopig geen verdere details vrij. "De huidige tuchtprocedures zijn nog niet afgerond."
Lees verder

Nieuw wetsvoorstel over makelaarsvergoedingen
CD&V dient een wetsvoorstel in om makelaarsvergoedingen naar beneden te krijgen. Als een club meer dan 3 procent commissie zou betalen, zou ze dat bedrag niet kunnen inbrengen als aftrekbare kosten, om minder belastingen te betalen. De partij stelt ook voor dat als de speler de makelaar betaalt, die fiscale meerkost niet zou gelden. Dat laatste lijkt vooral windowdressing van CD&V, aangezien de FIFA binnenkort al een soortgelijke regel invoert. De voorbije jaren zijn er al tal van strengere regels voor makelaars ingevoerd. Er is een nieuw decreet, de bond heeft een nieuw reglement opgesteld, en clubs en makelaars zijn onderworpen aan de antiwitwaswetgeving.
Lees verder

'De Verhulstjes' zijn klaar voor hun realityreeks: "Wij eten niét van 's morgens tot 's avonds kaviaar in een bad champagne"
Nog even wachten, maar donderdag zwaait de familie Verhulst de deuren van haar droomvilla in Oostduinkerke wagenwijd open. 'De Verhulstjes' belooft een waarheidsgetrouwe kijk op het wel en wee van de hele familie. Zowel bij vreugde als verdriet. "We tonen ons leven zoals het is. Niets wordt in scène gezet."
Lees verder

Britse rechter beslist over uitlevering Julian Assange aan Verenigde Staten
Een Britse rechter beslist vandaag of WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) uitgeleverd kan worden aan de Verenigde Staten. Hij wordt ervan beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt en zou volgens zijn eigen advocaten aankijken tegen een gevangenisstraf die kan oplopen tot 175 jaar.
Lees verder

OVERZICHT. Minder dan 1.600 nieuwe besmettingen per dag, ziekenhuisopnames dalen minder snel
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft in België dalen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. In de week vanaf 25 tot en met 31 december kwamen er per dag gemiddeld net geen 1.589 nieuwe besmettingen bij. Het gaat om een daling met 27 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. De daling in de ziekenhuisopnames is minder uitgesproken.
Lees verder