Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 januari 2021

Trein-, bus- en tramtickets rechtstreeks te koop in Payconiq by Bancontact-app

HLN
Trein-, bus- en tramtickets rechtstreeks te koop in Payconiq by Bancontact-app
Wie met het openbaar vervoer wil reizen, heeft voortaan ook de keuze om zijn vervoersbewijs van de NMBS of De Lijn aan te kopen in de betaalapp Payconiq by Bancontact. Dat meldt Payconiq.
Lees verder

Burgemeester geeft toestemming voor betoging voor overleden Ibrahima (23)
De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node geeft toestemming om te betogen bij het politiecommissariaat waar Ibrahima Bah (23) zaterdag bezweek na zijn arrestatie. Vrienden, familieleden en sympathisanten van de twintiger willen met de actie duidelijkheid vragen over zijn dood. Er mogen honderd mensen naar het Noordplein komen.
Lees verder

Matthias Casse meteen uitgeschakeld op Masters judo, ook Chouchi en Willems verliezen
Teleurstelling voor Matthias Casse op de Masters judo in Doha: de 23-jarige Antwerpenaar verloor zijn eerste kamp in de categorie tot 81 kilo en is meteen uitgeschakeld.
Lees verder

Bijna 60.000 aanvragen om studiejaren af te kopen voor pensioen
Bijna 60.000 werknemers, ambtenaren en zelfstandigen hebben tot en met december 2020 een aanvraag ingediend om studiejaren af te kopen voor een hoger pensioen. Na 1 december verdween het gunstregime voor wie zijn diploma meer dan tien jaar geleden behaalde, wat in de laatste maanden een toestroom veroorzaakte. Tot september had de Federale Pensioendienst 35.972 aanvragen van werknemers en ambtenaren ontvangen.
Lees verder

Het Watermantijdperk gaat in en zal ruim 2.000 jaar duren. Wat kan je volgens astrologen verwachten?
Volgens de astrologie staan we aan het begin van een nieuwe wereld. Het Watermantijdperk gaat in, en zal zo'n 2.160 jaar duren. Een shift die nu nog voor veel turbulentie zorgt, maar uiteindelijk een nieuwe manier van zijn en leven zal inluiden. Althans toch als we astrologen mogen geloven. Astroloog Michael Van den Bossche en mastercoach Heidi Gelders leggen uit wat het Watermantijdperk precies inhoudt, waar die overgang ineens vandaan komt en wat we ervan kunnen leren. "We geloven niet langer blind in de overheid, onze ouders, beroemdheden, maar meer in onszelf."
Lees verder

Het Watermantijdperk gaat in en zal ruim 2.000 jaar duren. Wat kan je verwachten?
Volgens de astrologie staan we aan het begin van een nieuwe wereld. Het Watermantijdperk gaat in, en zal zo'n 2.160 jaar duren. Een shift die nu nog voor veel turbulentie zorgt, maar uiteindelijk een nieuwe manier van zijn en leven zal inluiden. Astroloog Michael Van den Bossche en mastercoach Heidi Gelders leggen uit wat het Watermantijdperk precies inhoudt, waar die overgang ineens vandaan komt en wat we ervan kunnen leren. "We beseffen dat de wijsheid in onszelf zit, en dat Boeddha en Gandhi onderdeel zijn van een groter geheel waar jij ook deel van bent."
Lees verder

Metaalvakbonden: "Stevige loonsverhogingen en overheidsinvesteringen nodig"
Loonsverhogingen zijn "een belangrijk deel van de oplossing" voor de relance van de economie na de coronacrisis. Dat zeggen de vakbonden van de metaalindustrie in een gezamenlijke mededeling. Ze reageren daarmee op de werkgeversfederaties VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) en Agoria (technologiefederatie), die al aangaven geen ruimte voor meer loon te zien.
Lees verder

Voor John Isner hoeft deze Australian Open niet
John Isner (ATP 25) neemt begin komende maand niet deel aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. De 35-jarige Amerikaan heeft geen zin om in de huidige omstandigheden naar Melbourne af te reizen.
Lees verder

Studenten verpleegkunde HOGENT moeten examen drie keer afleggen door technisch probleem
Studenten uit het eerste jaar verpleegkunde van de HOGENT hebben maandag hun examen drie keer moeten afleggen. Door een technisch probleem waren de antwoorden zichtbaar, waardoor het online examen twee keer moest stilgelegd worden. Om alle studenten gelijke kansen te geven, werd uiteindelijk een nieuw examen opgesteld.
Lees verder

Harry en Meghan jaar na de Megxit nog steeds met handen in het haar: "Het is veel moeilijker verlopen dan verwacht"
Harry en Meghan vs de monarchie, het was één van de grootste nieuwsverhalen uit 2020. Hoewel de Britse prins en zijn echtgenote hadden verwacht dat ze veel voordeel zouden halen uit hun beslissing om uit het koningshuis te stappen, ziet de toekomst er bijna een jaar later nog altijd onzeker uit. "Ze hadden meer steun verwacht, en net zoals iedereen hadden ze niet gerekend op de pandemie."
Lees verder

Hacker gijzelt slimme kuisheidskooi om penis mee af te sluiten
Er werd in oktober vorig jaar al voor gewaarschuwd: de Qiui Cellmate, een slimme kuisheidskooi, is niet veilig en kan gehackt worden. Dat is nu gebeurd. Een hacker 'gijzelde' het apparaat en vroeg losgeld om hem weer te kunnen ontgrendelen.
Lees verder

Nieuwe regeling zonnepanelen: hoeveel ontvang je voor te veel geproduceerde elektriciteit?
Vlamingen die nu zonnepanelen plaatsen, genieten niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Ze ontvangen mogelijk wel een vergoeding voor de overtollige stroomproductie die ze op het net injecteren. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen. Sommige energieleveranciers voorzien zelfs helemaal geen vergoeding. Mijnenergie.be dook in de cijfers.
Lees verder

Antwerp zoekt doelman, entourage Beiranvand ziet probleem niet: "Courtois had bij Real zelfde probleem"
De ene (Jean Butez) is maanden out, de andere (Alireza Beiranvand) blunderde er afgelopen weekend op los. 1 plus 1 is 2: Antwerp moet dringend - lees: deze winter nog - op zoek naar een nieuwe doelman. In de entourage van de Iraniër klinkt het nochtans dat we ons geen zorgen moeten maken. "Ali zal nog briljante matchen spelen."
Lees verder

Komt de democratie sterker uit 6 januari 2021?
De dag dat het Capitool in Washington D.C. werd bestormd door extreemrechtse Trump-aanhangers zou de democratie weleens ten goede kunnen komen. Het maakt duidelijk dat morele helderheid hard nodig is in een tijdperk waarin de strijd tussen populisme en democratie nog maar net is begonnen, analyseert Peter Giesen in De Volkskrant.
Lees verder

Indy (23) maakt genderloos kaartspel: "Huidige spel weerspiegelt de 17de-eeuwse klassenmaatschappij"
Nooit had de Nederlandse Indy Mellink (23) er tijdens ontelbare potjes klaverjassen of pokeren bij stilgestaan. Totdat haar vorig jaar die ene vraag te binnen schoot: "Waarom is de heer bij kaarten eigenlijk altijd belangrijker dan de vrouw?" Ze ontwikkelde daarop het eerste volledig gendervrije kaartspel.
Lees verder

KIJK LIVE. Nationaal Crisiscentrum: "2020 een van dodelijkste jaren sinds Spaanse griep in 1918" - Wallonië verlengt avondklok tot midden februari
In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

KIJK LIVE. Volg hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum - Wallonië verlengt avondklok tot midden februari
In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Nederlandse douaniers nemen lunch van Britse chauffeur in beslag; "Welkom bij de brexit"
Een Nederlandse reportage over de brexit gaat viraal. Daarop is te zien hoe (overijverige) douaniers Britse reizigers tegenhouden om hun wagen te controleren. Ze nemen hun job erg serieus, want zelfs boterhammen met hesp worden in beslag genomen: "Er zijn nu bepaalde restricties van goederen die je wel en niet mag meenemen".
Lees verder

Last van zwabberarmen? Topkinesist Lieven Maesschalck toont de beste oefeningen om er komaf mee te maken
Nu de sportscholen gesloten zijn, delen sportkinesist Lieven Maesschalck en zijn team regelmatig de beste huis-tuin-en-keukenoefeningen voor een strak lichaam. Deze keer aan de beurt: zwabberarmen. Want ook die kan je makkelijk te lijf gaan. "De triceps beslaat zo'n 75% van je bovenarmen en is de grote spiergroep aan de achterkant van je armen. Als je die oefent, heb je vrij snel effect." Dat kan perfect met professio­nele gewichten, maar ook simpeler met wat keukenborden bijvoorbeeld. Heb je weinig tijd? Dan is er één oefening die je zeker niet mag overslaan.
Lees verder

'Man met de hoorns' weigert te eten in cel: hij wil enkel bio
Relschopper Jake Angeli, de man met het ontblote bovenlijf en met de hoorns uit Arizona, is zaterdag aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool in Washington DC. Volgens zijn moeder weigert hij sindsdien te eten omdat hij enkel biologisch voedsel tot zich neemt.
Lees verder